Fórum » Technika » Osvětlení » Jebo(osvětlení)- vyzařuje světlo i v noci, proč?
17.08.08 08:00:21
vhisky® – Jebo(osvětlení)- vyzařuje světlo i v noci, proč?
nedávno jsme koupili akvarijní světlo "zn." Jebo- země původu čína.
Problém je, že po vypnutí večer zářivka vydává světlo, je asi tak silný jako když zhasnete zářivku a ona ještě půl hodiny lehce
vydává světlo, tak ta naše takhle svítí celou noc,pokud osvětlení nevytáhnem ze zásuvky, viditelný to je jen z blízka, takový noční
osvětlení. Chci se zeptat jestli to vadí roslinkám nebo rybičkám. Světlo mi připomíná měsíční svit, ale hodně tlumenej
17.08.08 08:05:32
prikpa® – Re: vhisky
Vůbec ničemu nevadí,vždyt to mají tak i v přírodě.
tak je to v poho
jestli to mas zapojene pres rozdvojku a spinaci hodiny, tak zkus zapojit hodiny z druhé strany rozdvojky. (nekde tu je tema kde se resi spinaci
hodiny ktere nerozpoji fazi) a tady treba
http://rybicky.net/forum/4032
spínací hodiny nevedeme
co byste chtěl od výhodné čínské produkce? ;)
Ve vypínači nebo spínacích hodinách) se přerušuje nulový vodič nikoliv fáze, jen si tím ničíte trubici a celé osvětlení je stále pod
proudem, ale jinak to ničemu nevadí. Přestane to, pokud by se přerušovala fáze.
trubice stála 200kč takže to rači budem vytahovat ze zásuvky. docela dobrá perlička v popisu výrobku je: ,,Osvětlovací těleso je napájeno
proudem 220W"

to mě prostě dostalo
17.08.08 10:33:02
Sid® – Re: vhisky
Druzí si za noční osvětlení musí připlatit, vy ho máte v ceně a brbláte...
17.08.08 10:48:02 / 17.08.08 10:48:44
vhisky® – Re: Sid
jak moc to bude vadit té trubici když bude svítit přes noc?
17.08.08 11:07:01
Sid® – Re: vhisky
Jó, to nevím... Ale určitě vám poradí místní elektrikáři.
ok, poptáme se
Podle mě se osvětlení neničí. To fluoreskování - nikoliv svícení je způsobeno tím že opravdu není přerušen fázový vodič- neznamená
to že by osvětlení bylo pod proudem , ale pod napětím

Stačí jen , pokud má svítidlo plochou zástrčku tak jí vzít a otočit a znovu
zapíchnout do zásuvky tím by to mělo zmizet , je to tím že něpetí jde po fázovém vodiči do svítidla a indukcí , popř vlhkem se přes
sklo trochu uzavírá obvod . Může vznikat nepatrný výboj na trubici a tím to fluoreskování, je to ale tak malé , že to trubici nijak ničit
nemůže, ale z důvodu bezpečnosti by bylo lepší tu vidlici otočit... ale ani kdyby otočená nebyla nemělo by se nic stát. Zásada pži
vyměňování trubice ve svítidle je samozřejmě taková , že svítidlo s emusí při výměňe úplně vytáhnout ze zásuvky. Tyhle svítidla
jsou ve třídě krytí s dvojitou izolací, mělo by mít na sobe dva čtverečky v sobě - nekde na štítku a tak se montuje plochá vidlice a
vipínač tak může přerušovat buď fázi nebo nulu ... v tom problém není
bohužel osvětlení nemá plochou vidlici, ale kulatou, má zemnící vodič
Nemáš to třeba v rozdvojce, pokud ano tak to vytáhni a dej do rozdvojky z druhé strany. Měl jsem ten samý problém, dřív se rozdvojky dělaly
tak že z jedné strany měly vůči kolíku obráceně fázi, když jsem to dal z druhé strany rozdvojky tak to přestalo světélkovat. Druhá
možnost, pokud nemáš rozdvojku tak jestli je fáze ve zdi na levé straně. Jestli je vše OK tak je špatně zapojená zářivka.
no my to necháme takhle, rušivý to pro ně není. je to píchlí v prodlužce na kterou je napojen počítač, zesík, tisk.. a prodlužka, která
vede k akva. hlavně že to ničemu neškodí
17.08.08 20:12:10
R -
isamik® – Re: vhisky
Jen si to vypni az budes vymenovat trubice jak rika krisik... nevim jake zakonceni ma ta vidlicka, ale sikovny elektrikar by to mel za 2min prehozeny.
jo je to rychlovka, ale fluoreskuje to i když se to otočí
17.08.08 21:02:58
wayn®
po otočení zářivky to blikalo asi půl hodiny a pak to přestalo, takže malej problémek vyřešen

i když teda se nám to líbilo víc když
to fluoreskovalo
já mám zářivky sylvánia (německo a anglie) a po vypnutí časového spínače taky blikají lehce, kdyz se vytahnou ze zasuvky tak ne, takže
to není čínskou produkcí... a vypadá to celkem jako bouřka

17.08.08 22:09:52
R -
isamik® – Re: freeman
casovy spinac zrejme neodpoji fazi ale "nulak"
jj to oj, ale není to až tak rušivý pro fišky
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora