Súhlasím s tým, že viac než absolútna hodnota je pre bežného akvaristu dôležitý trend (napr. pri NO2 alebo NO3). Mne osobne sa s
kvapkovými testami meria pomerne dobre, najlepšie sa mi odčítava hodnota u testov Aquar (mám NO2 a NO3, mal som aj na tvrdosť) a tiež Sera
ktoré sú drahšie. Testy Rataj (pH a Fe) sa mi odčítavajú veľmi zle - možno je to tým že pH test od Rataja má pomerne rozdielne odtiene od 6
do 7, ale od 7 do 8 je rozdiel farby tak jemný, že je ťažké posúdiť rozdiel. Aquar už ale nejako neviem zohnať ani v obchodoch, ani online,
vyrábajú sa ešte?
Absolútne najhorší test aký som vyskúšal je u mňa papierikový test "3 in 1" na pH, kH a gH od Dajana Pet. Je to síce jednoduchšie
a rýchlejšie ako kvapkové testy, ale stupnica je hrubá (pH po 0,4 a napr. gH má iba 5 hodnôt 0-3-7-14-28) a na tomto teste nejako nie som
schopný určiť nič.

Stále ho tu mám, a asi ho už na nič nepoužijem. Ak ho niekto chce darujem. ;)
PS: Ono, tá absolútna hodnota akú testy namerajú je naozaj otázna. Príklad: test celkovej tvrdosti AQUAR - pre našu vodovodnú vodu dával 19
nemeckých stupňov, plus mínus jedna. Dobré na ňom bolo to, že rovnakú hodnotu dával celé 4 roky, ešte aj rok a pol po expirácii, pred tým
ako sa minul. A teraz nový test Sera - 11 nemeckých stupňov. A teraz čomu veriť.