3 • 6 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Zakládání a údržba akvárií » Jak na vodu z vodovodu? 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 319x

Žádná předchozí stránka [1] 2 3 Přejít na další

09.07.08 01:25:16  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRahoeG® – Jak na vodu z vodovodu?
Mam dotaz...Jak upravit teplotu vodovodni vody tak aby se shodovala s tou v akvariu??? Mam tim na mysli jestli je mozne napoustet primo z vodovodu vlaznou vodu a nebo v hrnci uvarit nejakou tu vodu a potom ji smichat se studenou vodou. Jak pri prvnim tak pri druhem zpusobu bych samozrejme pouzil kondicioner Tetra Aqua Safe... Jde mi proste o to jestli se da napoustenim vlazne vodovodni vody o priblizne stejne teplote jako v akvariu usetrit cas. Nechci nechavat odstat a ohrivat topitkem ale zaroven chci to nejlepsi pro svoje ryby...dik za info palec
09.07.08 07:14:54 / 09.07.08 07:15:33  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekghostik® – Re: RahoeG
Odstat se nechava hlavne kvuli chloru a ruznym plinum co jsou rozpusteny ve vode aby se tam nemuseli lit chemicke pripravky ( u tebe kondicioner Tetra Aqua Safe ) a prirozene se z vody dostaly pric. Cim min chemie tim lepe pro AQ.
PS: v techto dnech obcas hazim zmrzlou PET lahev do AQ abych srazil teplotu takze chladnejsi vodu jen uvitam v zimnich mesicich ji necham den u topeni odstat a teplota je tez OK palec potlesk
09.07.08 07:26:21  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi® – Re: RahoeG
Pri bezne vymene casti vody uz dlouho pouzivam jako spousta lidi studenou, primo z kohoutku. Zalezi samozrejme na tom, jak choulostive tam mas obyvatele, a jak moc u vas chloruji.
09.07.08 11:57:40  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRahoeG®
A je teda mozny pouzit vlaznou vodu z vodovodu? Neni v ty teply vodovodni vode neco co rybam muze uskodit a nebo vsechny ty latky pohlti aqua safe?
09.07.08 12:04:23  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekspooky® – Re: RahoeG
Ja pouzivam teplu vodu z vodovodu a miesam ju s vodou z RO. Potom pridavam Sera Aquatan a hotovo. Rybam to ocividne nevadi.
09.07.08 12:07:15  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRahoeG®
dik to sem potreboval vedet
09.07.08 12:07:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveksokar®
Ahoj.

Když sem napouštěl svoje 1300L akva tak sem tam lil vodu odstátou a zahřátou v butaru+normální vodovodní studenou+ vřelou z konvice a hned po napuštění jsem měl 28°C.Pak sem samozřejmě použit kondicionér na úpravu vody. ahoj
09.07.08 12:21:27  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekDinamit® – Re: RahoeG
Mě osobně přijde zbytečné používat jakoukoliv chemii (nepočítám léčiva). Prostě si pořídim ryby a kytky podle toho, jakou mám hodnotu vody z vodovodu nebo ze studni. Já osobně mám tvrdší vodu, takže oblast jižní ameriky. Nemusim používat žádné ustalovače ani nic podobného. Prostě vezmu 10ti litrový kýbl, ten napustím vodou z akva, zaleju kytky, napustím čerstvou vodu zhruba ve stejné teplotě, jako je voda v akva a čerstvou vodu doleju. Nenechávám to ani odstát. Dělám to takhle už přes rok a ryby ani kytky si nestěžujou. Nevim co jsou to nemoci ani řasy :-)
Podle mě je to jenom reklamní trik výrobců akvachemie, že bez toho by vám rybičky umřou, akvárko zaroste řasami ap. Co jsem četla leták serry, tak bych musela měsíčně za chemii utratit kolem litru, což mi fakt přijde přehnané...
09.07.08 13:57:51 / 09.07.08 13:59:10  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekspooky® – Re: Dinamit
No myslím, že s tým, že by si mesačne utratila 1000 korún za chémiu si to určite nemohla myslieť vážne. Je to totiž úplný nezmysel. POužívam Sera Aquatan, Sera Morena a Sera Nitrivec v cca. 100 litrovom akva, kde týždenne mením 30 litrov vody a určite to 1000 korún nestojí. Jedna výmena stojí: Aquatan: 7,50 Sk, Morena: 7,50 Sk a Nitrivec: 1,50, spolu 16,50 Sk x 4, t.j.: 66 Sk/mesiac. Takže keď niečo nepoužívaš a nevieš o tom nič, tak nepíš sprostosti. Inak mimochodom Sera sa píše s jedným r a nie Serra, takže už len z toho usudzujem že píšeš múdrosti o niečom, čo si ani nikdy nevidela.
09.07.08 14:04:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekDinamit® – Re: spooky
Ano, chemii do akvária jsem viděla pouze v regále v krámu a nikdy si ji nekoupila. Na co taky? Vždyť je doopravdy jenom obyčejný obchodní tah. Podle toho letáku bych měla každý den lít do akvária nějaké chemické blbosti, což je podle mě doopravdy zbytečné. Na co upravovat tvrdou vodu na měkkou, když si stačí zařídit akvárium tak, aby voda vyhovovala živočichům? Na co kupovat urychlovače na vyprchání chlóru, když stačí den nechat vodu odstát? A podobný nesmysly...
09.07.08 14:09:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRahoeG®
No nehadejte se, dekuju vam vsem za info....slo mi proste jen o to jestli tam muzu lit vlaznou z vodovodu....minimalne Aqua Safe budu pouzivat stejne...zas tolik to nestoji...navic na ty lahvicce se pise ze to ryby chrani taky proti stresu...tak nevim....budu teda dolivat vlaznou a je to...sem rad ze si uz vodu nebudu muset pripravovat o den driv
09.07.08 14:10:16  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekbucliik®
ahoj, když vidím sera nitrivec a tebe jako jejího zastánce chtěla bych se na něco zeptat. V informacích o tomto přípravku se píše :,,Speciální směs různých vysoce kvalitních čistících bakterií pro akvarijní vodu.,,
Jak je možné že tyhle bakterie uchovávají živé v lahvičce, když pokud já vypnu filtr, pak mi zemřou a poté otráví akvárium?
Jinak já tam chemii neliju, vodu nechám z kohoutku odpustit a potom napouštím jen studenou, protože v teplé se snáz daří bakteriím( v jedné diskuzi myslím, bylo zmíněno, že rozborem vody bylo prokázáno, že teplá a studená voda mají různou kvalitu-tenkrát se to probíralo v souvislosti s povlakem na hladině, za jehož původce byla nakonec označena teplá(vlažná) voda z kohoutku.
09.07.08 14:41:39  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi®
bucliik napsala...
Jak je možné že tyhle bakterie uchovávají živé v lahvičce, když pokud já vypnu filtr, pak mi zemřou a poté otráví akvárium? ...

Obsah lahvicky by me take zajimal, jako ostatne mnoho lidi (viz diskuze akvarista, zde, atd). Mnoho lidi tvrdi, ze to funguje. Zatim tomu verim, ale namam potrebu to kupovat.
Urcite by do veci vneslo vice jasno, kdyby se na to nekdo podival mikroskopem a udelal zakladni chem. rozbor.
Zatim si to nechavam jako "zahadu", na jejiz vyreseni (ne mnou) se tesim.
09.07.08 22:55:37 / 09.07.08 22:57:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekDinamit®
Jdeme zavolat do Novy, určitě nám tento problém rádi osvětlí :-D

to Bucllik: někde jsem četla nebo slyšela, že teplá voda, co ve městech teče z tepláren je užitková. Ale nevím co je na tom pravdy. Každopádně já, když potřebuju hoděn rychle uvařit vodu, tak napustim horkou do rychlovarný konvice, převařim a ještě jsem se z toho nepos***. Tak nevim kde je pravda :-O
09.07.08 23:21:28 / 09.07.08 23:33:35  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekspooky® – Re: Dinamit
Môžeš mi povedať, v akom letáku od firmy Sera je písané, že máš denne liať ich prípravky do akvária ???
Inak aby to nevyznelo nejako, že som zástanca a propagátor kupovania značkových vodičiek do akvária. Ja do toho nikoho nenútim a ani to nemienim propagovať ale ani zatracovať. Ja som len napísal čo používam a že to nestojí 1000 korún mesačne.
Načo upravovať tvrdú vodu na makkú ? No asi na to, že väčšina rýb pochádza z mäkkých vôd a asi im chceme dať prostredie, na ktoré sú zvyknuté. A načo vlastne používame ohrievače ? Veď ryby prežujú aj bez neho. A takýchto a načo by som tu mohol písať stovky. Ale trošku sa zamysli nad tým, čo tu píšeš.
A ako uchovávajú tie baktérie to skutočne neviem. Možno je to len čistá voda. Ale napríklad aj v jogurte máš baktérie a tiež prežijú. A tak isto sa kupujú baktérie aj do čistiek na odpadovú vodu.
10.07.08 00:30:23  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekDinamit® – Re: spooky
Loni na výstavě akvaryb v Botanický v Praze bylo spoustu letáků, tak jsem si nějaký vzala, že si je pročtu. Úplně přesně ti to fakt neřeknu. Ale fatk tam psali, že při jakékoliv výměně vody musím lít vodičku, aby dříve vyprchal chlor, že musím krmit speciálními krmivy, speciálně vynalezenými pro akvarijní ryby, že každý den musím měřit veškeré hodnoty vody a podobný nesmysly.

Neni zbytečné tu vodu měnit z tvrdé na měkkou (nebo opačně), když si mohu pořídit rybičky, které mají radši tvrdou vodu? (pro příklad, že těch ryb neni zas až tak málo http://rybicky.net/atlasryb/hledat/) Nejen že ušetřím za přípravky, ale budu mít větší potěšení z akvária, když nebudu muset každý týden hlídat úplně přesně hodnoty vody. Já osobně do akvária žádnou chemii nikdy nelila, filtr mám obyčejný molitanový + vzduchovadlo a topítko a vůbec nevím co jsou to řasy a nemoci. Kdežto ti, co používají chemii a drahé filtry si neustále stěžují tady ve fóru.
10.07.08 09:21:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekspooky® – Re: Dinamit
Vieš len ono je rozdiel mať akvárium 50 litrové a 500 litrové. V ňom si už s tým bublifukom asi ťažko vystačíš. A chovať v 500 litrovom akváriu pávie očká alebo nejaké živorodky len pre to že mám tvrdú vodu(ostatne ako 85% celej republiky), tak to je podľa mňa škoda.
Porzi si toto akvárium: http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=3817, toto je už hi tech. palec
10.07.08 11:36:39  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekDinamit® – Re: spooky
Akvárium je to velmi pěkné, to bezpochyby. Ale složení ryb je nevhodné. Kdyby dali pryč neonky a parmičky, tak je to téměř dokonalé. Protože ostatní ryby, co tam má v prezentaci snesou tvrdost vody klidně 14GH, což už je poměrně tvrdá voda (v ČR je kolem těch 15GH), ale neonky max. 7,5 GH a parmičky 12GH. A jediná chemie, kterou požívají je PMDD ;-)
10.07.08 12:25:48  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekspooky® – Re: Dinamit
Mne osobne tečie z vodovodu voda 22 dGH a to je už brutál. Ani pri vode 14 dGH nie je odchov napr. skalárov alebo neóniek možný. Ono prežiť v tom prežijú, ale na nejaké úspešné trenie môžeš v takejto vode zabudnúť.
10.07.08 12:54:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekbucliik®
taky de o to jak trvale ta chemie tu vodu održí měkkou.
V jogurtech myslím, že je to něco trochu jiného, nehledě na to že mají docela malou trvanlivost a jsou uchovávány v lednici.
Re: Dinamit-taky piju teplou vodu z vodovodu, kolikrát ani ne převařenou, ale myslím, že v teplé vodě se všechno snadněji pomnoží, kór když tu vodičku skladujeme a ohříváme v bojlerech.
Taky jsem si na radu prodavačky v akvaristice odnesla letáček kde se píše, jak vyčistíme akvárium přípravkem sera pH mínus, a dno dáme sera flordepot, vysadíme rostliny, přidáme sera aquatan, nainstalujeme sera techniku, otestujeme vodu sera testy, nastartujeme biologické odbourávání serou nitrivec.
Denně hnojíme rostliny sera flore daydrops
Týdenní péče: testovat vodu, při zhoršení přidat sera toxivec, rostliny hnojit sera florena a sera florenette
14 denní péče: minimálně 30% výměna vody, do přidané vody přidáme sera toxivec-proti škodlivým látkám, sera aquatan-proti chloru, sera nitrivec-na odbourávání odpadních látek, sera morena- na vytvoření měkké vody (jižní Amerika, Asie), sera mineral salt-pro zásobení minerály střední Ameriku.
Pak je samozřejmě důležité co mít vždy při ruce: sera toxivec, sera aquatan, sera costapur(na nemoci), sera omnipur(na nemoci)
Až se sama divím, že jsem nenašla nic proti řasám, až si kytky každý den, každý týden pohnojím podle návodu.
Když to čtu tak mám pocit že to sežere hodně peněz, ale e samozřejmě každýho věc jak k tomu přistupuje a sám si přebere jakou chemii potřebuje.
Jen lituju ty začátečníky, co si odnesou domů prvně brožurku, aby si něco zjistili dopředu a zjistí, že bez chemie to nejde. Podle mě bude i spousta prodavačů odkázána na tyhle brožurky, jelikož sami o akváriích mnoho nevědí. A s tolika hezkýma obrázkama se to přece tak hezky čte :)
Třeba na jezírkové chemii je napsáno, že není dlouhodobě vhodné aby v něm byli živočichové(nevím, zda přípravek proti řasám, jen jsem jukla) tahle chemie stojí 400,- , mno docela by mě zajímalo kolik se jí tam musí nalít.
Jo omlouvám se že jsem použila zrovna firmu Sera, určitě je podobných letáčků hromada, já narazila jen na tyhle :)
10.07.08 14:14:41  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekspooky® – Re: bucliik
Ja mám takýchto letáčikov viac - Sera, Tetra, Rataj, ...
Samozrejme si z toho musí človek zobrať svoje a hlavne v rozumnej miere. Čo sa týka mäkkej vody, na to chémia nepomôže, efekt je krátkodobý. Ma mäkkú vodu používam samozrejme reverznú osmózu. A liečivá nemám v zásobe žiadne. Sera Morena ale nie je na vytvorenie mäkkej vody, je to rašelinový výluh a určite nezmäkčí vodu z 22 dGH na 6, to teda vážne nie.
Napadlo ma, že jedna moja kamarátka robí v laboratóriu na hygiene. Skúsim sa jej spýtyť, či by mi nemohla spraviť rozbor toho Nitrivca, či sú tam skutočne nejaké baktérie alebo lejem do akva len čistú vodu za 400 korún. :)
10.07.08 16:47:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekbucliik®
to by bylo bezva, ve výrobcích se píše že v něm nejsou bakterie ale spíš živná půda pro ně....no ale to nic nemění na věci že info o výrobku je klamné. Ten rozbor by mně zajímal :) Jestli pak dovede živná půda pomoci bakteriím tolik aby netrpělivý akvarista mohl ryby vypouštět hned po 1 dni...
Myslím, že když akvárka mohou fungovat bez chemie pak není potřeba ji tam lít. Ale záleží na každým, jen mě to mrzí, protože tyhle příručky by měly být dělány hlavně pro ty začínající akvaristy, kteří si to všechno jen tak nepřeberou.No já vím, firmy to asi nemrzí :-(
10.07.08 20:18:09  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekNobody® – Re: spooky
Proč myslíte,že bublifuk nestačí na 500l?
Jaký je rozdíl proti hrncovému filtru,do kterého ani neproniká světlo?Jaké baktérie se nachází v těchto filtrech?Jeden je potmě-na druhý dopadá světlo.Co je prospěšnější?
10.07.08 20:22:56  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekghostik® – Re: Nobody
Uz jen v objemu naplne :o)
Na 500L odhaduji hrncovy s obsahem naplne cca 10L a dejte si do AQ molitan o objemu 10L :o)
Nitrifikacni bakterie typuji nepotrebuji svetlo k zivotu !
10.07.08 20:26:25  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi® – Re: Nobody
Souvislost se svetlem mi nejak unika. Ale souhlasim, ze bublifuk, pripadne baterie bublifuku, staci na cokoli. Jen je u nej trochu problem s proudenim, zvlast u vetsich voda rovnomerne neproudi celym objemem. U hrncovych si myslim, ze bude proudeni lepsi. To si myslim k prakticke funkci.
Ale v 500-ce uz bude bublifuk s 15litry molitanu docela neesteticky a tezko schovatelny. Tady jednoznacne vede vnejsi, at uz hrncovy, nebo prepazkovy otevreny. Proto bych take na velke akva s bublifukem nesel.

Žádná předchozí stránka [1] 2 3 Přejít na další

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 02:16:01 • 0.762 s