Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Štětičková řasa a její konzumenti

 

NápovědaFórum » Řasy » Ruduchy 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Štětičková řasa a její konzumenti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2018 16:40 R Muž afc1886 [14655] Re: JirkaŠčobák
A co když to je všechno trochu jinak. Co když mu ti okružáci pomáhali s údržbou akvária, kterou on třeba trochu flákal a když nebyli okružáci, tak začaly problémy s řasou. Další nasazení okružáku mu zase pomohlo s údržbou akvária. Jenom další možnost toho co mohl vypozorovat. Tímto ale nechci říct, že by okružáci nelikvidovali černou řasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.03.2018 16:30 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky
Dnes se náhodou zastavil Jeden kluk pro mikry (Laco Muzskynick), zakecal jsme se a sám od sebe řekl, že na likvidaci černé štětičkové řasy používá okružáky. Hodně okružáků. Měl jí prý plno, ale co to dělá takto, skoro ji nemá. Okružáci samotní mu nevadí, ani, když jich je hodně. Když sežerou černou štětičkovou a ostatní řasy, hodí do akvária několik helen, ať to přořídí a po nějakém čase je zase dá jinam.

Prý na to přišel náhodou, když na okružáky nasadil heleny, ty všechny okružáky sežraly a vzápětí mu vyběhly řasy. Tak si zase okružáky sehnal, heleny dal pryč a fungovalo to. Úplně nezávisle potvrdil, co říkal před časem Larix (nevěděl, kdo to je), že jsou okružáci výbornými likvidátory černé štětičkové.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 22:59 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jája
Co píše vaaclav, paradoxně mám takovou zkušenost taky. 250l akvárium, černá štětičková na aponogetonu a vydržela, dokud se list nerozpadl. Na druhou stranu se nešířila jinde po akváriu. Může za to voda? Podmínky? Nebo v tom mají prsty i okružáci? Nicméně bylo to v čase záběhu a jiného žrádla měli dost. Věřím, že to chce specifické podmínky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.01.2017 22:37 Maq Re: Jája
Jája napsala: Podle mě, když už nějakou dobu akvárium funguje, tak v něm okružák vždy najde něco k jídlu.
Tím bych si nebyl tak jistý. Šnečci jsou největší z těch drobných organismů, které se nám v akváriu množí (a hynou) samovolně, a ve střednědobém horizontu je jich vždycky právě tolik, kolik se jich uživí. Takže rozhodující není absolutní množství žrádla, ale jeho přírůstek nebo úbytek vzhledem k předcházejícímu období.
Jinak ale Tvůj experiment hodnotu má, přestože Jirkovy námitky jsou metodicky správné. Jeden experiment jednoho typu prostě nestačí. A když pak larix upozorní, že šneků je spousta podobných druhů... to je k absolutnímu důkazu cesta dlouhá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.01.2017 22:32 JoKa Re: Jája
Právě proto jsem zvolila radikální řešení. Podle mě, když už nějakou dobu akvárium funguje, tak v něm okružák vždy najde něco k jídlu.

Stojím za Tebou. Nicméně vedeš předem prohraný boj... Teď Jirka vymyslel teorii s "nezajetým půllitrem" a i když tu vyvrátíš, necháš ten půllitr měsíc na okně a budeš obden měnit třetinu vody, tak najde novou. Třeba, že si je zhypnotizovala, aby nežrali... Nebo máš špatné okružáky, nebo špatnou řasu, která nechutná. Jiné žere na kila, ale ta tvá mu nechutná... smich :-D smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 19:55 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák
Právě proto jsem zvolila radikální řešení. Podle mě, když už nějakou dobu akvárium funguje, tak v něm okružák vždy najde něco k jídlu. A když mu tam přidáš ruduchu nebo jinou řasu, která je houževnatá a tvrdá, tak ji okružáci zřejmě žrát nebudou. Vždy raději bude jíst stravu, která je pro něj schůdnější a pohodlněji se žere. Ve sklenici několik dní okružáci zkoumali prostředí, tzn. i řasy, kromě již zmíněného zařaseného listu a zařasených kamínků. Vybodli se dokonce i na ten odcházející list. Teprve po té, když uznali, že řasa není nic pro ně a ani jim nepojede, tak zalezli hluboko do ulit a "hibernovali". Prostě se hodně snažili najít něco k jídlu, ale nenašli. A určitě to nebude radikální změnou podmínek. A vzhledem k tomu, že jsem bez práce a skoro pořád doma, tak jsem je měla možnost pozorovat průběžně po celé dny.
Ještě jsem zapomněla uvést, že 2x nakladli vajíčka a i když měli hlad, tak je nesežrali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 15:14 Muž larix [1420] Re: vaclav
Poznáme 16 druhov rodu Planorbella a 268 druhov rodu Audouinella. Z toho podľa mňa pramenia naše rozporuplné skúsenosti. Máloktorý akvarista dokáže určiť spoľahlivo až na úroveň druhu, čo má presne v akváriu.
Preto korigujem svoje vyjadrenie - niektoré druhy kotúliek dokážu za určitých podmienok likvidovať niektoré druhy čiernych štetinkovitých rias.
Môj príspevok mal byť možnou pomôckou pre tých, ktorí márne so štetinou zápasia. Skrátka, aby to namiesto chémie alebo iných postupov skúsili aj s kotúľkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 14:29 Muž Jarry [1433] Re: JirkaŠčobák
Mě sežraly obrovské množství ruduchy neritiny. Byla jí tam 1cm silná vrstva na kořenu, to samé na filtru, na rostlinách, všude. Po přejezdu netiriny vždycky zůstala krásně vyleštěná cestička. Do týdne byla ruducha pryč (samozřejmě po odstranění příčiny jejího růstu), 3 neritiny na 40l akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 14:26 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Moje chodbové akvárium je plné okružáků a jsou už tak velcí že když se je snažím odtrhnout sundám z nich ulitu. Jsou tam i piskořky, levatky a ampulárie hodně ancíků a na ruduchu to nemá vliv. Ruduchu co jsem tam dal na kořeni před několika měsíci tak ta tam stále je v neporušeném stavu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 14:13 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JoKa, Maq
O dlouhé vláknité řase jsem nikdy netvrdil, že by ji okružáci žrali a ani nemyslím, že ji žerou.
Co udělala Jája je podle mě extrémní stav. Správný postup by byl vzít akvárium, kde už okružáci jsou, ale mají minimálně co žrát a dát jim tam uvedené řasy. Tím, že je dala do nového prostředí, si řekli: "Změna!", udělali průzkum a rozhodli se počkat. Je to porovnatelné s tím, kdybys chtěl zjistit, jestli nějaká rostlina roste při konkrétním světle, ale navíc bys ji přesadil do čerstvě založeného akvária. Reakce rostliny pak není jen na světlo, ale taky přesazení samotné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 13:18 Maq Re: JirkaŠčobák
Mám dlouhou vláknitou řasu a intenzivně očima pomáhám okružákům ji spásat. Rádi ji vyhledávají, ale nezdá se, že by jí nějak ublížili. Spíš si to vysvětluju tak, že na těch vláknech se zachycuje všelijaký binec, možná včetně nějakých mikroskopických řas či sinic, a to je to co okružáci žerou. Takže vlastně dlouhé vláknité řase "umývají záda".
Si myslím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.01.2017 13:13 JoKa Re: JirkaŠčobák
V životě jsem nezažil, že by okružák hibernoval kvůli nově založené nádrži.

Máš to černé na bílém a stejně neuznáš, že to prostě nežere?? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 12:12 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jája
Takovouto reakci jsem ještě neviděl - ani, když byli okružáci někde, kde neměli moc co žrát. Odhaduju, že to bylo přemístěním. Vlastně jsi s nimi založila nové akvárium a jim se v něm nelíbilo a "hibernovali". Každopádně zajímavé, že něco takového udělají (ale celkem logické - pokud se dostanou někam, kde nemají dobré podmínky, zkusí počkat).

Podle mě by to bylo jiné, kdyby šlo o akvárium, kde už jsou, nemají co žrát a ty jim to tam hodíš (dlouhou vláknitou řasu ale podle mě nežerou).

Hodil jsem jich před časem dvacet do 11l akvária s řasami, vůbec je nekrmím a pracují a pracují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.01.2017 12:03 R Žena Jája [1426] - Živorodky
Tak jsem na základě předchozí diskuze do sklenice dala ruduchu (samotnou a jeden odcházející list s ruduchou), dále i vláknitou řasu (chomáče i dlouhou) a pak řasu přirostlou na kamíncích, kterou neumím určit - zřejmě to bude nějaký druh ruduchy - není to štětka ani paroh, ale rozvětvuje a je hodně tmavě hnědá, až do černa. Přidala jsem několik velkých okružáků. Pár dní oblézali sklenici, zkoušeli odcházející list i kamínky s řasou. Nakonec zřejmě usoudili, že "tohle" fakt žrát nebudou. Všichni se zatáhli hluboko do ulity - to jsem ještě nikdy neviděla, že by se tak okružák v AQ choval. V AQ má na výběr dost potravy, takže k tomu nemá důvod. Zřejmě to je něco jako zimní spánek nebo hibernace nebo nevím, prostě čekání na potravu. Po třech týdnech, když se mi to už nezdálo, že jsou zalezlí v ulitě - myslela jsem, že všichni umřeli, jsem jednoho okružáka vyndala a očichala. A nic. Nesmrděl. Tak jsem všechny hodila zpět do AQ. V krátké době se probrali a chovali se jako dřív. Dělá to na mě dojem, že by raději chcípli, než by žrali řasu. Neměla jsem to srdce pokus protahovat a trápit je hlady. Takže nevím, jestli by v tom "spánku" skutečně umřeli, nebo by přeci jenom začali konzumovat řasu. Je ovšem otázka, jestli by dříve nevyrostla řasa na stěnách sklenice, takže by konzumovali ji, nikoliv vlákninu nebo ruduchu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.12.2016 19:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
- Slibuju, že až se chytí C. striolata, zajistím patnácti okružákům z vázy důstojný život plný mladé generace :).
- Pelety jsou ale jen jedna ze složek potravy (literatura o krevetkách doporučuje pelety pro osmáky degu docela často). Střídám něco přes osm druhů sušenáho žrádla a granulí, několik druhů mraženého, zelenina, kopřivy, banány, průběžně stále skouším. Taky dávám dost mrňavé krmné dávky, raději dám víckrát denně a různé krmení.
- Hej, mohl jsem taky komunikovat lépe. Občas zareaguju ve stejném tónu, v jakém dotyčný napsal. Někdy to dobré je, někdy není.
- Vím, letnil jsem živorodky na balkóně primárně na řasách, které se vytvořily.

P.S. Pokud vám to pomůže, berte mě, prosím, jako člověka zvyklého logicky argumentovat a předpokládajícího, že všichni ostatní uvažují stejně (což není pravda). Občas tím dokážu šíleně lézt na nervy (kdo takový není, nechápe a hledá za tím vše možné jiné). Vím o tom (i, že občas komunikuji moc). Změnit jsem se v minulosti zkoušel několikrát, co vidíte, je výsledek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.12.2016 19:16 R Muž romant [27982] Re: JirkaŠčobák
Já tedy jsem ještě nezažil, aby okružáci nekonzumovali veškerou řasu. Já vím, zní to i po právě proběhnuvší debatě skoro až divně, ale tak jsem to doposud v nádržích svých a nebo dohledových pozoroval, takže za mě prostě ano i okružák dokáže spásat ruduchu. Nemám nějak přesně podchyceno, jak hodně v té či oné nádrži byla populace okružáků vyživována, ale vždy se jednalo o nádrže, kde se populace těchto plžů dokázala udržovat přirozeně, tedy se bez problémů obnovovala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2016 18:41 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
-dobře,šneci, postavím to do jiného obdobného názorného příkladu
-vem si jakýkoliv druh ryby, rozmnoží se ti v nevhodných podmínkách a při nedostatečné krmné složce?
- ten pentahydrát síranu meďnatého 20 mg,to taky není moc nic dobrého,našel bych tam i další nevhodné doplnující složky, navíc bych se při tomto složení obával docela mykoz ve vztahu k objemu tvých akvárií,pokud nedojde k rychlé spotřebě,ale to zřejmě u tebe řeší krevetky
-pokud se týká jednotlivých diskutujících, pouze uváděli své úvahy z praxe a na základě infa. Určitě se to dalo podat i jinak,ale to je právě o diskutování
-moc to chrlíš,nejen v tomto vlákně, nesmíš se potom někdy divit, že je tak reakce někdy tak trochu i chaotická,
-já postupuji jinak, napřed si to ošahám, vyzkouším i na jiným principu,následně to vyhodnotím a udělám dokumentovaný experiment,ale to vše dělám s nějakým záměrem - bodem do které fáze se chci dostat.
-nejde tak o zkušenosti v tomto případu, tento typ experimentu si může vyzkoušet i začátečník
-jinak u některých druhů živorodek je příjem řas, ve větší míře, v přírodních podmínkách zcela běžným jevem ,je to součástí vývoje a změn biotopu, pouze v akvaristických knížkách a článcích to není definováno. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.12.2016 17:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Složení pelet, co aktuálně používám: Seno z timotejky lúčnej, pšenica, sójové šupky, hrachové vločky, sójová múčka, jačmeň, ľanové semienko, uhličitan vápenatý, sójový olej, monokalciumfosfát, sušená bazalka, sušená brokolica, soľ, kvasnicový extrakt. Výživné doplnkové látky: vitamín A 5000 m.j., vitamín C 500 mg, vitamín D3 2000 m.j., monohydrát síranu železnatého 152 mg, jodičnan vápenatý bezvodný 1,5 mg, pentahydrát síranu meďnatého 20 mg, oxid manganatý 71 mg, oxid zinočnatý 62 mg, seleničitan sodný 0,2 mh. Bielkoviny 14%, hrubá vláknina 15%, obsah tuku 3,5%, anorganická látka 5,5%, vápník 1,0%, fosfor 0,5%.

Taky nevím, jak jsou čajové lístky vhodné, nicméně mám ověřeno, že je žerou (a není to, že by mi živočichové žrali všechno). Paradoxně i neritiny je přijímají!
Konec konců, jsou tu sušené vylouhované lístky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.12.2016 17:24 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
-trs Tridentu cca 30x30x30, napadaného ruduchou a sinicí zlikvidovali-vyčistili u mě za cca 21dní, bavíme se o populaci cca 800ks v různých stádiích vývoje v 220l ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2016 17:17 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JirkaŠčobák
Kousek štětičkové řasy je pryč. Bohužel to bylo přes noc a nemohl jsem sledovat, takže se nedá vyloučit, že je někde zastrčený, na druhou stranu ještě za světla jsem viděl zajímat se o ni okružáka, takže věřím, že to funguje. Ale chtělo by to zopakovat.

K tématu sytosti okružáků. Moji nemají vyloženě hladovku, ale ani nejsou vyloženě dobře krmeni. Něco mezi tím. Myslím, že podobně jsou na tom okružáci v mnoha nádržích. To, jestli reálně budou fungovat proti řase, závisí na podmínkách. Uvažuju nahlas: Může být problém, že množení řasy často způsobují stejné podmínky, jaké dělají, že jsou okružáci přežraní. Pak to nefunguje. Je třeba, aby černá štětičková byla a současně neměli okružáci lehce dostupné množství kvalitnější potravy. Může to fungovat pro člověka s více akvárii - v jednom si namnoží okružáky a přehodí je.
Možná, že okružáci likvidují černou štětičkovou docela často, ale není to v míře (a rychlostí), aby to akvarista registroval.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   10.12.2016 17:12 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
-Jirko na co převratného chceš přijít pokud podle tvých slov "Nepotřebuju experimentovat na poli prevence vzniku invaze, protože tak, jak prevenci dělám, to evidentně stačí. Sám za sebe se mohu s čistým svědomím zaměřit na "boj s následkem"."
-pokud jde o následek,tak forma postupu a za jakých okolností tomu je,již zde bylo popsáno a následně i potvrzeno
-svým experimentem pouze potvrzuješ již zveřejněné
-jediné co zde prozatím nezaznělo je, že populace okružáků, které je podávan tento druh řasy od vykulení, ji přijímá ochotněji
-Rozmnožování
-Správná velikost akvária a vhodná potrava je pro vodní šneky velmi důležitá
- Nevím zda zrovna vylouhované čajové lístky, pelety pro osmáky degu, jsou optimum ke krmení.
-Neuveden typ a druh peletek, proto na informativní ukázku uvádím složení jednoho typu od f. Vitakraft-Vita Fit peletky pro hlodavce
-Složení: moučné produkty a anorganické látky Obsahuje: 10,5% proteiny, 6,5% tuky, 1,0% vláknina, 4,0% popeloviny, 8,5% voda. Doplňkové složky/kg: 13,800IE vit. A, 1,840,0IE vit. D3, 11,5 mg vit. E, 4,6 mg vit. C, 1,3 mg vit. B1, 3,8 mg vit. B2, 2,0 mg vit. B6, 46,0 mg vit. B12, 15,0 mg kyselina nikotinová, 4,6 mg kyselina pantotenová , 23,0 mg biotin, 0,50 mg kyselina listová, 16,1 mg měď, 69,0 zinek, 18,4 mg mangan, 57,5 mg železo, 1,8 mg jod, 0,3 mg kobalt, 0,1 mg selen.
- z uvedeného je zřejmé ,že v těchto peletkách jsou složky zcela nevhodné do prostředí akvária,
-osobně přikrmuji plovoucí granulí pro Koi ,od f. Dennerle, s rozmnožováním nemám problem, dodržuji základ spočívající v správné velikosti akva a vhodností potravy

-Nevím, kam až chceš zavádět diskusi o této problematice experimentování. Měl jsi tu tři diskutující a vlastně jsi nepřipustil tu diskusi rozvinout. Kontruješ okamžitě poznatkem u tvých specifických typů akvárií, která se podstatnou měrou odlišují od odstatních akvárií a biotopů poměrné většiny zdejších uživatelů. Podle mě, se na to vrháš moc hrrrrrrr a to i na odpovědi ve vlákně. Chceš odpovědi na otázku, možnosti konzumace této řasy ve smyslu primární konzumace k druhu živočicha, v tomto případě Kanadský okružák.
-Opakuji -kanadský okružák je konzumentem tohoto typu řasy,ale jen za specifických podmínek,
-co dál zkoumat,experimentovat, v jakém smyslu posunu?
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2016 00:57 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jája
Nevíš, jaké živorodky má. V jeho případě toto dělá s Ameca splendens. Fakt specifická ryba, která se s jinými druhy živorodek nedá v tomto porovnat.

Nedávno jsem sem dal link na milanův seznam živorodek: www.facebook.com/… Tenhle člověk se o živorodky stará tak, jak málokdo. Všimni si, že má u spousty z nich údaj o lokalitě a transportu. Jezdí osobně do Mexika. Nepodceňuj, prosím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2016 00:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JoKa
Nerozporuju, že když budou pravidelně dobře krmeni, přestanou si řasy všímat.

Nečteš, co píšu. Říkám, že souhlasím, že dobře krmení okružáci si řasy nebudou všímat, ty pak vyzveš, ať udělám experiment, krmím měsíc a oni se vyhnou řase obloukem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2016 00:51 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák
Tu vlákninu žerou, protože je nekrmí. Kdyby je krmil tak si ty ryby vlákniny ani nevšimnou. To mám vyzkoušené - po založení akvárka, když se rozjela vláknina, tak po měsíci do toho AQ přišly mláďata endlerek. Krmila jsem je velmi zřídka, jednou a jhen trošku za několik dní. Takže jim nic nezbývalo, než se pást na vláknině. Perfektně rostly a prospívaly a ještě navíc zlikvidovaly porost vlákniny. Jakmile jsem začala normálně krmit, tak si vlákniny ani nevšimly, takže se v AQ znovu začala šířit. Jenže ta dieta není vůči rybám zrovna OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2016 00:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: drvi
Máš pravdu. Pro sebe jsem to považoval za užitečné v konkrétním případě, když získám rostlinu a je na ní štětičková řasa. Už bych ji nemusel máčet v peroxidu, stačil by dvoudenní pobyt v nádrži s patřičně žravými okružáky.
Jeden kluk z Bratislavy, Milan Murko, má sbírku desítek druhů divokých živorodek a některé se vyloženě brutálně živí vláknitou řasou. Milan dostane zařasenou rostlinu (trs mechu), hodí ho těm rybám do akvária a ony vláknitou řasu kompletně vytahají. Něco podobného dělám, když je na něčem plíseň - krevetky ji oberou raz dva. Bylo by příjemné dokázat takto řešit i černou štětičkovou řasu.

P.S. Ještě důležitý argument. Když se černá štětičková objeví, je prevence i boj proti následkům tak nějak všechno dohromady. Musíš ručně pracovat, současně zlepšuješ podmínky. Vědět, že okružáci v nějakém horizontu udělají kus práce, může být dost důležité, hlavně, když jsou zřejmě schopni (pokud jsou schopni) odstranit ji z rostlin citlivěji, než člověk manuální prací.
Člověk, který přijde s nějakým dílčím nápadem/řešením, není povinnen vyřešit "problémy celku". I dílčí nápad je dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.12.2016 00:33 JoKa Re: JirkaŠčobák
Mnoho akvaristů černou štětičkovou řasou trpí A proč tedy 90% těch akvaristů má akvária plné štětičkové řasy a zároveň si v jiném vláknu stěžují, že se jim přemnožili v akvu šneci??

Nebo jsou slova jako "experiment" nebo "přemýšlení" neznámým pojmem? Nejsou! Mně rozhodně ne, doporučuji vyzkoušet i Tobě takový experiment: Těch tvých 15 okruzaku zkus adekvátně krmit, to znamená cca, s ohledem na počet, jednu granulku pro krunyrovce denně. Jestli nevládneš takto sofistikovaným krmivem, zkus plátek cukety, nebo okurky a nech jim ho tam do zkonzumování... Takto krm měsíc!! Vsadím wocas, že se začnou množit a té řase se vyhnou obloukem, jak tvrdím...
Tomu já říkám experiment!!
Co ty na to??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   10.12.2016 00:28 Žena drvi [2894] Re: JirkaŠčobák
Nelze polemizovat o tom, ze larix prisel se zajimavou informaci - i kdyz tato informace je v rozporu s mymi (a zda se, ze nejen s mymi) empirickymi zkusenostmi.
Ale je tu jina vec, ty nas tady hromadne obvinujes z nedostatku snahy dale na tomto poli badat, ale zapominas na to, ze bojovat s nasledky nejakeho jevu neni totez, jako predchazet jeho vzniku. I kdybychom vsichni (kdo ruduchu mame nebo ji nekdy meli) vycvicili sve okruzaky, aby ji konzumovali, jednalo by se pri prijatelnemm mnozstvi techto plzu v nasich nadrzich o zcela okrajovy jev. Je prece podstatne resit pricinu vzniku invaze teto rasy a ne ex post jeji dusledky. A protoze vime, ze priciny jsou multifaktorialni, je slozite i jejich reseni. Nechat ruduchu bujet a pak oslavovat roli okruzaku v jeji nasledne likvidaci podle me nikam nevede.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2016 00:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaaclav
Kdo z vás krmí své okružáky? Já občas. Ne pravidelně. Když jsem zmínil list salátu, kteří dožrali dnes, tak ten skrmovali čtyři dny. To není zlé. Ale v akváriích spousty lidí okružáci nic nedostanou a pokud dotyčný nepřekrmuje, jsou na tom podobně jako u mě. Proto se, vaaclave, u okružáků nedá říci, že by něco "normálně nedělali". Naopak to může být celkem normální. Jen možná nežerou černou řasu tolik, aby to bylo výrazněji vidét.

P.S. Prolistoval jsem pár knih a našel poznámku v ABC akvaristy Karla Poláka z roku 1954. Píše, že okružáci "si po krátkém čase řas téměř nevšimnou", pokud mají přistup k sušenému žrádlu. Mozná, že to není vyloženě o hladu, ale o druhu potravy. Krmím hodně málo sušeným žrádlem a většinou jen tak, co sežerou ryby. Na šneky se sušené krmení nedostane. Mají rozpadlé listy, vylouhované čajové lístky, kousek papriky, sem tam pelety pro osmáky degu.

Mnoho akvaristů černou štětičkovou řasou trpí. Nemělo by být cílem nás všech zjistit, za jakých podmínek se takto okružáci chovají? Nebo jsou slova jako "experiment" nebo "přemýšlení" neznámým pojmem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 23:48 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Když jsem byl 14 dní na dovolené a ryby byly o hladu vždycky to odskákala nějaká rostlina. Jednou zmizela Egeria densa teď to byl Hydrocotyle tripartita zbyly jen tenké stonky. Dalších 14 dní trvalo než znovu dorostl. Vyplývá z toho že moje ryby žerou rostliny když to normálně nedělají? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 23:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JoKa
Nerozporuju, že jsou krmeni nepravidelně a střídmě. V této váze je pro mě aktuálně prioritou Cryptorocyne striolata. Ta se musí chytnout. Vítám vše, co likviduje řasy.
Taky nerozporuju, že okružák, když má na výběr, černou štětičkovou asi preferovat nebude.

Rozporuju graniferu. Fotka zpřed týdne: rybicky.net/fotogalerie.php… Od té doby jsem jich hodil asi třicet jinam a před chvíli jsem jich jen na skle něco přes třicet spočítal. Prosperují. A protože nevidím malé okružáky, doopravdy se domnívám, že jim nějak omezují velikost populace.

P.S. Našel jsem kousek černé štětičkové řasy! Experiment! Trhám ji a háži do vázy (a už jsem na něm viděl okružáka). Napíšu, jestli z toho kousku zítra něco zbude.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 23:02 JoKa Re: JirkaŠčobák
Tam, kde okruzaky mám, se krmí denně... Nekrmím moc (dlouho jsem se učil nepřekrmovat), ale denně... Okruzaci se množí, ale nepřemnožují... Potřeboval bych jich víc, ale cena překrmování akva, je na mě moc vysoká..

Ty jim dáváš, z mého měřítka, sem tam, a je to evidentně málo...

Ta granifera? Tak té teorii fakt nevěřím!! Mám je v jednom akva s okruzaky, množí se oba a krmím jak krmím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 22:56 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JoKa
Barva ulity: Mám je od Ivana Vyslužila, který tuhle barevnou variantu má a držím je separované od jiných okružáků. Je to moc pěkná barva: rybicky.net/fotogalerie.php… (fotka ze začátku roku)

Dnes ráno dožrali kousek salátu. Před pár dny dostali kousek pelety pro osmáky degu (celou ne, to by bylo moc). Mohou se přiživovat na listu mandlovníku mořského, který tam je.

Důvod, že se nemnoží - a teď ti děkuju, žes mě donutil zamyslet se - bude asi rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_melanoides_granifera Cituji: "Běžným způsobem rozmnožování je partegoneze - vývoj z neoplozených vajíček. ... Je to invazivní druh, který se dokáže velmi rychle rozmožit a vytlačit tak ostatní druhy plžů." A ony se tyhle piskořky fakt množí jako vzteklé. V této váze i jinde. Vsadil bych se, že okružákům žerou vajíčka.

P.S. Ještě mě napadne, že tím, že to není "divoká" barva, mohou být trochu přešlechtěné a množit se hůř, než jiní okružáci.

KAŽDOPÁDNĚ: Nezapomeň, ze jsem to testoval ve dvou nádržích. Stejným způsobem nemůžeš vysvětlit video s okružákem z 60l akvária. Tam zásadně nechávám rozpadat listy rostlin a něco k žrádlu se najde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 22:33 JoKa Re: JirkaŠčobák
Mají hlad. Tipoval bych (je to tip, tak mě nechytej za slovo), že strádají hlady...
Proto se nijak moc nemnoží a vezmou za vděk i tou ruduchou, jinak by se jí vyhli...
Nabádá mě i k tomu barva ulity, podle fotky, měla by být tmavší, ale i to může být druhem...

Jiní, řeší problém, že se premnožují, taky bych ten problém chtěl mít, ale Ty máš, domnívám se, problém opačný...

Jak často a čím v tom akvu krmíš??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 22:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JoKa
Asi patnáct velkých a vlastně se nijak moc nemnoží. Melanoides granifera jsou velmi plodné, už jsem jich polovinu naházel někam, kde se jim bude víc líbit.
Hm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 21:14 JoKa Re: JirkaŠčobák
Kolik tam těch okruzaku máš a jak rychle se množí??
Mám své podezření, jen si ho potřebuji potvrdit, jen že ho pustím dál...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.12.2016 21:10 Žena drvi [2894] Re: JirkaŠčobák
Moji okružáci ruduchu bohužel nekonzumovali :-( , trochu ji braly garry, ale i to dost omezeně. Od ruduchy mi pomohlo jen zvýšené úsilí o čistotu nádrže a péče o prosperitu rostlin ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 20:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JoKa
Okružáci v té váze fakt nemají moc co jiného. Jejich příbytek má stěny značně čisté, občas je musím přikrmit (naposledy kousek salátu). Ale v akváriu s lekníny se nějaké žrádlo najde.
Ve vedlejší váze okružáci nejsou a stěny je nutné trochu čistit. Přitom mají obě vázy světlo ze stejného zdroje.
Říkám si, že budu tuto vázu používat na čistění zařasených rostlin, pokud někdy nějaké dostanu.

P.S. Aktuálně mám pár nádrží, ve kterých mi kombinace živorodky/krevetky/3-4 druhy šneků udržují nádrž v podstatě bez řas a já jen občas očistím usazeniny vodního kamene pod hladinou a přeleštím přední sklo, ale doteď jsem neuvažoval, kdo žere co. V pravé váze mám ale jen přemnožené šneky (okružáky a Melanoides granifera) a připadne mi, že to docela stačí.

P.P.S. Drvi, jakou máš zkušenost ty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 20:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jája
Hlíza je po 24h s okružáky zpět ve svém akváriu. Nepoškodili ji. Ani těch pár nových kořínků, co z ní rostou.
Ale je fakt, že byla dost zařasená. Ještě na ní trocha zbyla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.12.2016 20:45 JoKa Re: JirkaŠčobák
Spíš bych řekl, pokud nemají NIC jiného, tak konzumují... Pak souhlas, jinak se obloukem vyhnou, toť mé pozorování...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.12.2016 18:42 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák
Abych pravdu řekla, tak jsem ještě neviděla okružáka, že by se pustil do ruduchy. Jestli ta tvá zkušenost není založená na tom, že ta hlíza byla načatá a okružáci se pustili do ní. Tomu bych spíš věřila.

EDIT Vzhled té hlízy napovídá, že spíš načatá skutečně je. Zdravě zrovna nevypadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.12.2016 23:59 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dnes jsem pozoroval okružáka na hlíze s černou řasou: www.facebook.com/…
Nejprve jsem na něj asi pět minut koukal a pak to natočil. Je evidentní, že ho černá řasa zajímá a stravuje se jí. Vzpomněl jsem si na tento tvůj příspěvek. Okružáci v akváriu mají minimum potravy, která někomu "upadne od úst", kromě cladophory doopravdy minimum řas, musí se stravovat primárně starými rozpadlými listy rostlin.
(původně jsem si myslel, že se jedná o plíseň a strčil hlízu do akvária, aby ji obraly krevetky, ty si jí ale celý den ani nevšimly)

larix napsal: Zdravím. Neviem, či som iba nejakou zvláštnou náhodou doteraz na túto informáciu nenarazil a je to bežne známy fakt ale pre mňa je úplne novou skúsenosťou, že čiernu štetinu ( Audouinella sp. ) dokáže z nádrže spoľahlivo, dokonale, pomerne rýchlo (týždne až mesiace, podľa množstva) a zadarmo zlikvidovať toto: rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky Všetky SAE, japonské krevetky a iné bežne odporúčané potvory sa môžu schovať ano Odporúčam, skúste to :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2016 00:17 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Pomůžeš? S čím?
Černou štětičkovou řasu mám minimálně a co se vyskytne, zlikviduju mechanicky (ani, když jsem dal do akvária aponogeton s touto řasou, nechytla se).

Přemýšlím nahlas, ale dál aktivně nepokračuju (co jsem chtěl vyjádřit, jsem vyjádřil). Jestli chceš, pokračuj v úvaze, ale nenutím tě. Když nadhodíš něco, s čím budu moci pokračovat, zareaguju. V tuto chvíli jsem si jen představil dva kmeny okružáků kanadských, ze kterých jeden asimiluje druhý :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2016 00:07 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
-jdeš na to od lesa
-pomůžu ti,co třeba taková Asimilace
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 23:56 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe:
Zajímavá diskuse :).

Věřím larixovi, že mu okružáci žerou černou řasu. Na druhou stranu jsou jeho akvária dost unikátní. Nepoužívá CO2 a přesto mu spousta druhů rostlin roste (rostla). Kdo jiný to takhle umí? Takže je dost dobře možné, že v jeho akváriu nenajdou okružáci dostatek stravy, kterou standardně nachází v jiných akváriích a začali se víc věnovat černé řase. Toto považuji za logické vysvětlení. Protože kdyby to s okružáky obecně bylo tak jednoduché, tak by je používali všichni (larixi - napadá mě - jak velcí tito tví okružáci kanadští jsou?). Taky může záviset na složení vody. Možná při určitém složení okružáci žerou černé řasy méně a při jiném více. Nebo může záviset, kolik těchto řas v akváriu je a když je jich tam stabilně určité množství, tak si populace "zvykne" jimi vylepšovat jídelníček (přesněji, ti, co to začnou žrát, víc prosperují). Možná vše dohromady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.10.2016 22:57 Muž larix [1420] Re: lacewings
lacewings napsal: -neromumíme si...
Áno, nerozumieme. A už som prišiel na to, prečo :-) Omylom som totiž reagoval na tvoj príspevok v domnení, že reagujem na "0". A potom sa to už nabaľovalo. Ospravedlňujem sa.
Takže, aj keď nie so všetkým, čo si napísal súhlasím, s kotúľkami v boji proti čiernej štetine mám (ako som už písal) mimoriadne pozitívnu skúsenosť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 22:35 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lacewings
Podívej se tvůj příklad je tak atypický a v klasických akváriích dá se říci nepoužitelný. Já ti věřím že ti v tom tvém akváriu řasa mizí jen si nejsem jistý že to dělají okružáci, protože ti i tam budou mít žrádla dost. Pár let akvárium mám a vím že jsou to výborní pomocníci jen zrovna z ruduchou bych si je moc nespojoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 22:23 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: vaaclav
-no neřekl bych že ptákoviny,
-pokud něco presentuješ zde na webu ohledně kytek ,bere to většina za jasně danný fakt,taky mohu napsat ptákovina,aniž bych si to ověřil ,ale pouze z úsudku,přestože akva kytkám nerozumím a neověřil jsem si to.
-vedu docela obšírnou diskusi ohledně Planárií,jak myslíš ,že by dopadla odpověd ve stylu ,,kup si hnojivo pro kytky od Hortexu,rozmíchej uvedenou dávku na 5 litrů a aplikuj do akva,,-pohnojí se tím kytky a rybám to nevadí
-mě tam sežerou,funguje to,ale protože to na internetu nenašli,tak to budou brát za blábol .klidně doložím info v SZ
Afričan ;-) -to by ti mohlo napovědět-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 21:47 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: larix
-neromumíme si ,ve v ztahu přítomnosti ryb ,mnou uváděné, ti nebude fungovat ;-) ,navíc populace okružáka v mé 220l ,několikanásobně větší.cca 60x-nechtěj abych to počítal. V 80-tce mám mnohem víc okružáku než u tebe v 300-tce a kytky nežerou.Popřemýšlej.
-Jinak řasa se dá eliminovat-redukovat v založeném akva s osádkou i jiným způsobem ,za použití přírodních produktů ;-) ,teda pokud tam nemáš Flexi . ;-)
-doplním -genotyp -s tím nemá nic společného,pokud nemáš doma v lednici nic na chleba ,pouze a jen ten chleba ,máš hlad ,co si dáš? ;-) ,jen mi nepiš ,že budeš držet dietu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 21:27 Muž larix [1420] Re: lacewings
Nemám potrebu a čas nejako veľmi polemizovať ale moje osobné skúsenosti sú vo vzťahu k "faktom" z Vášho príspevku buď opačné alebo relatívne. Ako príklad uvediem, že v 300L spoločenskom akváriu, bohato zarasteným, s množstvom rozkladajúcej sa biomasy, s pomerne výdatným kŕmením na dennej báze, bez odkaľovania, so zarybnením viac ako 100 kusmi drobných rýb mi kotúľky v počte okolo 50 ks zlikvidovali porasty BBA v priebehu 6 týždňov. Ani počas kŕmenia a tesne po ňom neprestali konzumovať riasu, pričom ostatné druhy slimákov zanechali svoju činnosť a snažili sa objaviť zbytky krmiva, teda sa presúvali do oblasti dna, kde sa zvyknú tieto zbytky zhromažďovať. Buď to, čo píšete, nie je pravda alebo sa ku mne dostala skupina slimákov s veľmi úzko špecifickým genotypom, čo celkom nevylučujem ale nepovažujem to za pravdepodobné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 21:25 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lacewings, larix
Myslím že tu řešíme dos velké ptákoviny. Je jasné že ruduchu v akváriích s rybami okružáci nežerou a to i když jsou značně přemnožení. Málo kdo má akvárium venku pod širákem kde nejsou ryby. Ne jednou jsem si přinesl ze srazu rostliny s ruduchou a přesto se u mě neujala a to žádné okružáky nemám. Mám akvárium na chodbě na které svítí slunce je plné ryb i okružáků a ruducha tam také neroste. Takže jak to vlastně je. Trochu se zastávám lidí o kterých vím že něco dovedou a možná se někomu může zdát že mají trochu potíže s komunikací. Dokážu proto nesouhlasit i z lidmi s kterými jsem jinak kamarád nebo je dokonce i osobně znám. To ale neznamená že to u mě nějak mění vztah k nim. Při mariáši jsme se dokázali pomalu porvat o desetník ale to neznamenalo že jsme přestali hrát karty nebo nebyli dál přáteli. :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 4501x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7552-stetickova-rasa-a-jeji-predatori?od=10