1 • 10 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Technika » Akvária a jejich podstavce » Ako cistite svoje akva 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 146x
06.05.08 18:24:29  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekBuro8624® – Ako cistite svoje akva
chcel by som sa vas opitat ako cistite svoje akva ci tradicne nasavanim hadice alebo inak dajte nejake tipi pls :)
06.05.08 18:28:25  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - Voloďka®
Když už se odhodlám k čištění, tak odkalím odkalovačem cca 15% vody a v něm taky vymáchám molitan a očistím filtr. Napřed tu vodu ještě chvíli nechám být, ať si ten bo*del sedne na dno. A než dopustím vodu, tak si vezmu žiletku a odrbu přední sklo. Místo žiletky se spíš používá magnetická stěrka, ale zatím jsem se ke koupi nějak ještě nedostala :-)
06.05.08 18:36:32  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekDonJuanKarlos® – Re: Voloďka
dělám to stejně jako ty, ale odkaluju jenom hadicí (prsty prohrábnu dno a vysávám zvířený detrit) palec žiletka je na čištění super, mag. stěrka toho tolik nevyčistí, zvlášť ne přisedlé řasy.
06.05.08 18:41:46  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekDoctorT®
Já s tou magnetickou stěrkou mám špatné zkušenosti, blbě čistí, musí se s ní dlohu "smejčit" po skle a pokud máš u stěn kořeny, kameny a dekorace tak ber na vědomí, že tyhle škrabky bývají cca 4-5 cm silné, což je dost a v této vzdálenosti nesmí u stěn nic být, jinak se tam nedostaneš, já na skla používám žiletku a je to nejlepší co je, řasy se do ní nechytají, jako do té magnetické ( je to něco jako suchý zip a namootávají se do toho řasy a špatně se to čistí ), a jinak cca každých 10 dní odkalím dno a přitom vyměním cca 20l vody ( mám akva 70l ) a je to v poho.
Průběžně pak liovím síťkou všelijaké kousky rostlin, bordýlky a tak.
06.05.08 19:51:14  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekhavs (41824158797)
U magnetické stěrky pozor na písek, když se do ní nabere zrnko, solidně poškrábe sklo.
06.05.08 20:00:09  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - Voloďka®
Takže jak koukám-není nad žiletku ano palec
06.05.08 20:10:24  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekDoctorT® – Re: Voloďka
Si piš X-)
06.05.08 20:10:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekTomm®
Sklo čistím obyčejnou houbičkou na nádobí a jde to skvěle :)
07.05.08 05:01:32  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMalapa®
Jednou týdně, nebo za dva týdny hadicí vypustím 2/3 vody a z vodovodu napustím čerstvou. Filtr peru podle potřeby, tak jednpou až dvakrát do týdne. Skla prakticky nečistím, to zvládnou ancistrusi.
07.05.08 08:19:40  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMobbydick®
Jako sleduju že všichni nějak nebezpečně často čistíte filtr. Neměl by se čistit tak jednou za delší období kvůli nutrifikačním bakteriím?
07.05.08 08:25:51  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: Mobbydick
Filtr se čistí podle potřeby, nikoli podle časového harmonogramu. Někdo nemusí na filtr rok chytit, jiný tak musí dělat "obden".
A o nitrifikační bakterie nemějte strach! Není důvod nevěřit zprávám, že občasná "regulace" kolonií těchto bakterií jim jen prospěje - pracují pak mnohem efektivněji. :)
07.05.08 08:31:09  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekEff® – Re: Mobbydick
Sice o čištění fitlru psala jen Voloďka, ale máš pravdu, filtr, zejména vnější, by se neměl čistit zároveň s odkalením akvária a výměnou vody (i když pokud je jen lehce vymáchán v akvarijní vodě, bakterie se opět velmi rychle rozmnoží). Kanistrové filtry stačí čistit až když se významě sníží průtok, nebo když je zanesený rotor a filtr vrčí. Já jsem vnější filtr za poslední rok čistil dvakrát, naposled někdy na podzim, a v blízké době se k této činnosti nechystám. U běžných akvárií, kde je hromada ryb a průměrné množství rostlin, jsou odkalení jednou za 3 týdny a výměna pětiny vody jednou za týden vhodné, u hustě zarostlých nádrží s minimem ryb kolikrát nemusíme odkalovat vůbec. Pokud si někdo pěstuje po celém dně trávníček, pak klasické odkalování je nemožné, a postačuje odsátí detritu malým odkalovacím zvonen jeho přiložením na trávník.
07.05.08 08:55:05  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekpantany®
nehovorim ze to je jedina moznost, skratka ja cistim takto. takze ako to tu bolo uz pisane zacnem odkalovat nadrz klasickym zvonom, dva az tri vedra vody (cca 20 - 30 litrov 1/3 objemu). nasledne rozoberem filter, vycistim molitan filter zlozim dohromady, osadim do akva a dolejem chybajuci objem vody. nasledne pridam biotopol niekedy aj acclimol a zapnem filter + ohrievac vody. ked treba magnetickou stierkou ocistim sklo a sklo z vonka navlhcim a cistim novinovym papierom (klasika ako sa cistia okna)- aby neboli packy vody. procedura trva tak cca hodinku, hodinku a pol. a na dva tyzdne je oddych - sabes. tot vsjo. ahoj
07.05.08 09:00:33  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMobbydick®
No, k tomu filtru : jsem začátečník, ale jeden poznatek - koupil jsem akva dětem a začal samozřejmě používat filtr co byl v sadě. Klasickej malej vnitřní filtr vhodný ( údajně ) do akva 50 - 100 lirů. A byl imrvére plnej a zanesenej, takže jsem ho musel čistit taky při každý výměně vody. Byl to nějakej Aqua Clean. Pak jsem se začal rozlížet po jiným a takticky jsem se zeptal tady, kterej vnitřní filtr je nejlepší. A poradili mi, ať se na celej vnitřní filtr vy...u, a koupím čerpací hlavu a kostku toho modrýho akvacitu. Tak jsem to udělal, a jsem 100% spokojenej, mám ho dva měsíce a proplachovat jsem ho ještě nemusel, protože samotný filtrační médium se mi tak 10 x zvětšilo za cenu toho, že mi to v akvárku zabere cca 2 x více místa. ( pouze jsem si tu kostku drobátko zastřihnul cca o 1/4 po stranách. A je to vidět i na kvalitě vody. Např. po odkalení nebo sadbě rostlin atd. není za 1/2 hodiny vidět že se v akvárku něco dělo. Jo a celý to stálo 300 kč. Takže jestli u těch vnitřích filtrů není spíš tohle řešení lepší jak čistit a čistit.
07.05.08 09:06:10 / 07.05.08 09:07:32  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMarfi® – čištění
ehm.. koukám že jsem barbar.. Akvárium odkaluji jednou za 4-6 měsíců. Sklo skoro nepotřebuje čistit, ale když vidím nějakou řasu, tak ji setřu houbičkou na nádobí. Filtr čistím pod tekoucí vodovodní vodou tak jednou za měsíc, až dva, podle potřeby (tzn. průtok vody se viditelně sníží- pozoruji to na hladině). Každopádně i s touto frekvencí se rybám daří dobře, rostliny rostou a řasy nemám. Nemyslím si, že je nutné do dobře zavedeného a fungujícího akvária příliš zasahovat. Tak a teď mě tu ukamenujete hmm nebo ne? co
07.05.08 09:06:25  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekEff® – Re: Mobbydick
ano Nelze nesouhlasit
07.05.08 12:50:01  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekHorác® – Re: Eff
... "bakterie se opět velmi rychle rozmnoží" ...

S tímto tvrzením opatrně. Není bakterie jako bakterie. Ty nitrifikační patří mezi tzv. chemolitotrofní bakterie, což je velmi "starobylá" skupina baktérií s extrémně pomalým metabolismem, které získávají energii oxidací jednoduchých anorganických látek (železo, síra, amoniak, dusitany a pod.). Chtěl jsem tím říct, že tyhle bakterie nedělají nic rychle. Mají na všechno dost času. Koneckonců, jsou tu už miliardy let. :o)
07.05.08 12:50:01  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMalapa®
Všechno je to o množství ryb a intenzitě kremení. Pokud má někdo akvárium, kde na rybičku vychází 10-20l vody a ještě, je ta rybička 3cm velká tetra, tak opravdu výměna 1/4 vody každé dva měsíce, je spíš zábavou pro chovatele, než nutností pro osazenstvo nádrže. A naopak když někdo chová živorodky, tlamovce, ancistruse a chce mít pěkně vzrostlé ryby, tak hold musí vodu měnit každý týden a prakticky všechnu. U filtru je to stejné, velký filtr pro pár rybek vydrží měsíc, tentýž v plně zarybněné nádrži, při intanzivním krmení, bude za týden ucpaný. ;-)
07.05.08 12:51:30  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekHorác® – Re: Malapa
přesně ano
07.05.08 13:00:11  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekEff® – Re: Horác
Bakterie se rychle rozmnoží - Samozřejmě jsem tím měl na mysli situaci, kdy neodkaluji, neměním vodu, pouze vymáchám náplně filtru, takže celkové množství nitrifikačních bakterií nijak radikálně neklesne a náplně jsou opět rychle osídleny bez většího vlivu na ekosystém akvária.
07.05.08 16:33:28  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: Horác
...tyhle bakterie nedělají nic rychle...
Dělení těchto bakterií skutečně vyžaduje čas. Uvádí se potřeba zhruba 1 dne k rozdělení buňky.
07.05.08 19:03:46  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekS - chicko®
zajímavý vlákno, ale já řeknu jen tohle : odkalovací zvon, hadice, kbelík a čas... :)

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Technika Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 01:55:58 • 0.925 s