[1] 2 
03.05.08 16:38:33
Lukysek® – nahly uhyn
Kdo muže poradí Ahoj mam dotazek předevčírem mi zemřela samička cichlidky kakadu kousek od rohu akvaria je tam rostlinka cabomba a včera v
tech samich mistech zemřel sameček nevite čim to je jine rybničky jsou uplně v pohode, hodnoty vody nevim poněvač mi dosli testy musim koupit
nevé
já bych řekla že to místo úhynu třeba nebude, nenavál je tam proud od filtru? moje rybky když byly nemocný tak se schovávaly, třeba jim tam
bylo líp
12.05.08 08:10:05 / 12.05.08 08:40:36
groal® – Úhyn 3 rybek během dvou dnů

Potřeboval bych poradit. Mam akva založené 3 týdny, o víkendu mi odesly 2 rybky ( viz. foto - ty černý ) a dneska rano jeden ancitrus. Nechápu
proč. Ryby vypadají zdravě, krmím je taky - žerou. A po víkendu jsem objevil, že pár ancitrusů má ožraný ploutve :( ale nevím která
rybka jim to udělala. Jinak pouštím CO2 nonstop. Rostlinkám se konečně začalo dařit a teď mi chcípají rybky. Takhle kompletně bylo akva
jeden týden. Nechci je krmit ostatníma rybkama

Jenom dodám, že včera jsem poprvé čistil nádrž, odsál 1/4 vody, odkalil dno... a
přes noc chcípla další ryba - ancistrus. Teď se vždycky děsím co v akva uvidím...
12.05.08 09:06:43
Snofrev® – Re: groal
pokud včera bylo odkalování a do rána chcípnul ancík (skaláry již dřív), tak bych si asi tipnul, že se otrávil tím CO-čkem, který se
přes noc nahromadilo (na noc bych určitě vyndal z akva)
řekl bych, že máš v akva málo kytek a do takového akva bych se já osobně bál CO-čko přidávat, ale je možné, že se pletu a že ho tam
přidáváš malinkato a ancík uhynul na něco jiného
jako první bych se zajímal o to, kolik je tam hned ráno CO-čka
12.05.08 09:12:23
marsz® – co2
Já bych pro začátek vypnul to co2. Kytky rostou pěkně i bez něj.
pozdě, ale přece

Stavoval jsem se v obchodě, kde mi to akvarko dělali, říkal mi, že by to mohlo být bakreriální rozpad ploutví, tak nevím, dal mi na to ASHA
2000, tak uvidim. Pry mám mírumilovné akva, ryby - tudíž prý není možné, aby mi něco anciky ožralo. ( Dával jsem do obchodu zbývající
ancitrusy - bral si ode mě pár do svého akva a prý mu taky zdechly, tak nevím.... A ta jedna z dvou zbývajících tetrů má taky ožranou
ploutev. Mohlo by to být tím rozpadem? Ostatní ryby se zdají v pohodě. Jinak když vytáhnu CO2 z vody, tah ho mám normálně nechávat
vyprchávat do místnosti? ( obývák ) a když jedu na cca 2 dny z domu, tak ho mám raději vytáhnout úplně? Díky za radu.
12.05.08 11:04:26
Sid® – Re: groal
CO2 do akviška dodáváte od 2.6. - na otravu ním bych to netipoval.
Jenže - 6.6. jste dosadil k ancistrusům "zbytek ryb". Nepíšete nikde jakých rybek a kolik. Z fotek lze vidět, že jich nejspíš
nebylo málo... Tady bych hledal možný důvod vašich potíží - otrava N-látkami. Nitrifikační bakterie nemusely zvládnout nápor většího
objemu producentů odpadu.
Měl byste si pořídit test NO2 a změřit jejich obsah ve vodě. Co s tím, kdyby se toto podezření potvrdilo, si už jistě dohledáte.
12.05.08 11:05:24
Než začnete lít do akva chemii, změřte NO2!
První týden bez ryb, druhý týden vysazeno 7 ancíků a minulý pondělí zbytek ryb cca 30 ks ( neonky, paví očka, par větších kousku
12.05.08 11:09:21
Snofrev® – Re: Sid
jen bych poopravil 2.6. a 6.6. na 2.5. a 6.5.
snad se vás nedotknu
vzdycky se pro neco nadchnu... a pak si prectu neco co me vydesi

ted jste me vydesili s COckem
Proc pisu,
mela jsem.. bakterialni rozpad ploutvi u teter cervenych. Vypada to, ze jsem je s tim koupila.
Je to nakazlive? U jedne rybky to vypada, jako by ji nekdo ukous ploutvicku nebo se zakous do ocasu. Je to takovy bily povlak na spickach ploutvi. Ne
moc...(jsem desnej hypochondr, kontroluju kazdou ploutev

)
Sve me, ze stara krivopruha tetra, ktera podivuhodne vyrostla do velikosti cca 7cm, ma mirne mlecne zabarvene konecky ploutvicek a horni spicky ocasu.
(spodni je cernej) nevim ma to jen na tech pruhlednych ploutvickach. Nechci jim cpat chemii...zvedla jsem teplotu, trochu je to lepsi. Ma to uz
nejakou dobu cca 7-14 dni, ploutve ji zatim neupadavaj...tak nevim. Jeste mi nic nechciplo za tu dobu. Asi to fakt vyresim uv.
12.05.08 11:22:38
Sid® – Re: Snofrev
Překlep... Mám na klábosnici "5" a "6" hnedle vedle knedle. Teda - sebe.
12.05.08 11:26:26
Netvrdím, že
musím mít s těmi NO2 pravdu, ale každopádně bych si je přeměřil.
12.05.08 11:27:46
z oček je mnoho odpadu, takže jak říká Sid na straně NO2 bude taky velká pravděpodobnost, ikdyž ten ancík umřel v noci po výměně části
vody, čímž by se to NO2 mělo naředit, ale určitě by to chtělo změřit a zkusit do té doby méně krmit a častěji odkalovat
chemii bych zatím taky vynechal

Přikládám aktuální foto nádrže. Nemyslím si, že bych měl přerybněno. Mám tedy ze začátku odkalovat 1x týdně? Bude to stačit k
naředění NO2? Jak jinak bych ho měl ještě snížit? Nebo jakou prevenci udělat? Nechtěl bych, aby mi vychcípaly všechny ryby. Mám to CO2
vydělávát, když to týden fungovalo bez problémů?
12.05.08 11:47:32
no ono jde spíš o to, že se tam vložilo 30 rybek najednou a ty začly okamžitě produkovat detrid z kterého je NO2 a určitě tam nebyl dostatek
bakterií, který by to zlikvidovaly a tak se NO2 hromadilo a hromadilo, až ho mohlo být moc
stejně tak to může být s tím CO-čkem, já si myslím, že téměř 40 ryb vyprodukuje CO-čka dost pro to množství rostlin které v tom akva
je a tím pádem se také mohlo ten týden po troškách hromadit, až překročilo mez
chtělo by to alespoň ty základní papírkové testy a změřit
pokud je tam přebytek NO2 na které bakterie nestačí, tak bude nutná častější výměna vody než jednou týdně, než se namnoží bakterie
12.05.08 11:48:26
CO2 se do vody nepřidává jenom kvůli rostlinám, i když jeho úloha ve výživě rostlin je neoddiskutovatelná. Proto také dost dobře nechápu
výhrady proti CO2, pokud je v akvišku méně rostlin.
Osobně jsem "kytkař", takže čím víc a čím zdravější a kvalitnější kytky, tím víc mé sérdce plesá!
Jinými slovy - i pro méně hustou rostlinnou osádku nepovažuji přidávání CO2 za hloupost. Přitom ale přihnojování CO2 nikomu nenutím! Kdo
je spokojený s kytkami bez jeho umělého přidávání, budiž mu přáno!
Dalším poměrně významným přínosem přidávání CO2 je úprava pH.
12.05.08 11:56:28
Sid® – Re: Snofrev
Samozřejmě není od věci zkusit změřit koncentraci CO2.
Neumím si ale dost dobře představit to, co uvádíte - stav, že by koncentrace CO2 mohla postupně narůstat do letálních hodnot...

Akva je
filtrované, burčák má vrchol produkce CO2 za sebou...
Groal: Papírkové testy nepoužívejte ani omylem - jejich "přesnost" je +- autobus.
Když jsem zakladal toto akva, tak jsem použil filtr z minulého akva, jen jsem vypral fitr ve vode z toho akva, tak myslim, ze nejaky bakterie do
začátku přežili. Pro jistotu akva zaléčím, budu měnit častěji vodu a odkalovat. CO2 tak zatím nechám a uvidím co bude dál. Díky za
rady. Napíšu jak to dopadlo. A koupím si ty testy na NO2. Je fakt, že když jsem ho včera poprvé čistil, tak na úplně spodní straně
molitanu bylo takový hnusný hnědý bláto - může to něco znamenat? Když jsem měl původní akva ( 40 anciků ) tak jsem nikdy takto špinavej
filtr neviděl..
12.05.08 12:17:42
Ten postup "přenosu" bakterií z předešlého akva je v pořádku, ovšem potíž je v tom, že velikost kolonie nitrifikačních
bakterií je limitována objemem potravy (+ dalšími podmínkami).
Jakmile do akviška přidáte najednou "větší objem" producentů N-látek, systém nemusí proces nitrifikace zvládnout a může dojít
k otravě NO2.
a co to hnusny bláto, je to normální?
12.05.08 12:28:28
To hnusný bláto by také mohly být nitrifikační bakterie...
bylo to jen na spodní straně filtru hned u nasavání do filtru. Vypral jsem to ve vode z akva v kyblu. Spíš si myslím, že by to mohl být
bordel z vody. Ale nikdy jsem to neviděl tak nevím... ale dost to podle mě omezovalo průtok vody do filtru.
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora