Přihlásit se RYBICKY.NET »

Rozbor a kvalita vody

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Rozbor a kvalita vody
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: zervan
Hygienicky limit pro sodik je 200mg/l, draslik se v bezne vode vyskytuje v mnozstvi 4 az 10% sodiku. Tedy bych rekl, ze draslik 5mg/l je ve vodovodni vode dobre mozny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan – draslík vo vodovodnej vode
Je možné, že tvrdšia vodovodná voda má až cca 4-5 mg/l draslíka? Máte prosím niekto rozbor vašej vodovodnej vody, kde je aj informácia o draslíku? Zaujímalo by ma, koľko je tam draslíka a pri akej celkovej tvrdosti je to. Lebo rozbor, čo robí povinne RÚVZ každý mesiac, sa nezameriava na obsah minerálov a naše vodárne ( www.povs.sk ) akosi nič neprezentujú, hanba im.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - SurdoRe: romant
žiadny veľký dážď v tedy nebol dobre si to pamätám a myslím že any pred tým.
a ak meriam NO3 teraz po troch rokoch z vodovodnej batérie tak mi nameria tiež cez 150mg/l
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Surdo
Dělá to na mě dojem, že je to měřený po nějakým velkým dešti, bouřce, prostě v momentě, kdy se tam spláchlo tzv. kde co.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SurdoRe: jiri609
je to studňa nie vodovod
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jiri609 Re: Surdo
ta voda je vlastně nepitná! norma dusičnany je 50mg/l, kojenci 15mg/l, a to co naměřili, bych nevěřil... tohle by určitě neměli pustit do veřejné sítě. Před 1990 byla dokonce norma 30mg/l jestli se nepletu... ta tvrdost je pro Reverz osmozu zlá, membrány vydrží o hodně méně... dusičnany nejdou běžným způsobem z vody odstranit...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan Re: Surdo
No len s tými dusičnanmi prevarenie nič nespraví... Ale nie som lekár a neviem, aký vplyv majú dusičnany na organizmus.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SurdoRe: zervan
KH mam niečo tesne cez 15°dKH
PH je tiež 8 cela niečo (a to pridávam CO2 z fľaše)
je to síce jediný zdroj pitnej (skôr nepitnej) vody ale pijeme vodu balenú z obchodu, našu používame len po prevarený (káva čaj )
Čo môže rastlinám vadiť, je veľmi vysoká tvrdosť - v protokole je síce len celková, ale určite je vysoká aj uhličitanová, resp. alkalita a tým pádom je vysoké aj pH. Áno, reverzná osmóza by to riešila, ale ako správne poznamenal Designer, s tou vodou, ak je to jediný zdroj doma, treba určite niečo robiť - začal by som aktuálnou analýzou, možno tamto bol len nejaký mimoriadny výkyv. Že sa rybkám v toľkých dusičnanoch darí, sa mi zdá až neuveriteľné. Ibaže by bolo silné svetlo a veľa rastlín, že by tie dusičnany stíhali míňať.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Surdo
Jestli mas doma takovou vodu jako pitnou, stejne bys s tim mel neco delat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SurdoRe: Designer, surdo
áno je to zle rybkám sa dary rastliny sú na tom trochu horšie
dusičnany sa vo vode nachádzajúcu aj teraz keď meriam kvapkovým testom a ja že prečo výmena vody nepomáha.

Reverzná osmóza by mi asi pomohla.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Surdo
Ten kdo to odebiral se asi poradne namazal, sel curat, spadlo mu to do blata vedle prasecaku, tak vratil vypadle vicko, pak toho cestou pulku vylil a tak to doplnil z louze vedle pytlu s cementem? :)

Tomuhle rikam nestesti.
Ojha, tak to je moc zlé! V tom akváriu rybky aj prežijú? Okrem veľmi vysokých dusičnanov sú tam aj rôzne mikroorganizmy, tá voda nie je pitná. To je zo studne? Nebola vzorka (pred 3 rokmi!) braná nejako tesne po silných dažďoch alebo niečo také? Bolo by dobré spraviť čerstvú analýzu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Surdo
Fotka k příspěvku dostal sa mi do ruky rozbor vstupnej vody ktorú dávam do akva a som trochu prekvapení ako to môže byt až tak zle

coze

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - Sid Re: baletka
Zkuste zavolat do laboratoří vašeho dodavatele pitné vody, (ten má ze zákona povinnost provádět komplexní rozbor v závislosti na počtu odběratelů až několikrát ročně), a požádejte kompetentního pracovníka o laskavost - informaci stran obsahu látek, které vás zajímají. Jako legendu jim můžete např. sdělit, že chcete pěstovat náročné akvarijní rostliny, a moc by vám pomohlo, kdybyste věděla, jak vodu dál upravit, aby se těmto dařilo. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka
Halo halo, tak jestli jsem dobře četla, existuje několik možností, jak získat údaje o parametrech vody, která mi teče z kohoutku - vodárny a kanalizace, hygiena... Kdybych ale chtěla, aby přímo tu mou vodu, kterou natočím do sklenice, někdo rozebral, mám kam jít? Poradí mi někdo? Ostrava a okolí.. PS: a kolik cca můžu očekávat, že to stojí?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: zervan
Áno, Regionály úrad verejného zdravotníctva, tam som niektoré parametre získal i ja. A na MÚ boli tiež ústretoví (nakoniec, veď prednosta je kamarát), lenže k niektorým parametrom, kvôli hnojeniu, som sa i tak priamo nedostal, pretože RUVZ jednoducho všetky merania nerobí...

Popri pátraní som zistil ako to všetko závisí od ľudí - majiteľom vodárni je skupina, ktorá vlastní vodárne krížom po Slovensku, a napr. kdesi na Str. Slovensku (rovnaký vlastník) mali všetko (pre mňa) potrebné na webe, len v PP je asi frajer - najmúdrejší z múdrych. Alebo... možno tu nie je všetko tak ako má byť, a tak zahmlievajú.

Ale dosť o tom, len som chcel poukázať, že nie všade to je také prosté ako som čítal v ktoromsi príspevku, kde sami z vodární ponúkli pridanie do ML na rozosielanie výsledkov. Neviem už kde to bolo, ale im by som aj fľašku odniesol ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan Re: kortezhugo
Hm, vidím, že niekde je problém získať výsledky rozboru vody :-O Ja som si včera kúpil NO3 test, tak som dnes ráno meral v akvárku a nameral 0, čo sa mi moc nezdalo, tak mi napadla otázka, koľko má voda z vodovodu a či to vôbec meria dobre (čo mi stále vŕta v hlave). Na webe mesta som nenašiel, tak som e-mailom slušne požiadal o informácie na mestskom úrade - oddelenie životného prostredia, o pár minút mi prišiel mail, že vyžiadali aktuálne výsledky z RÚVZ (pravidelne každý mesiac sa musí monitorovať kvalita vody) a pošlú mi ich, čo sa po 2-3 hodinkách aj naozaj stalo. Takže ja zase musím pochváliť veľmi ústretový prístup.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: bin
Ale je to dosť zaujimavé že niekde to dostanete bez problémou a niekde z toho robia "vedu" aj ked ich poprosíte o výpis niečoho čo neustále robia alebo musia robiť (teda priebežne merania vody).A popritom to majú v počítačoch a poslať Vám to na e-mail zabere pár sekund.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: bin
Ja viem aký je medzi rozbormi rozdiel (mimochodom, u nás ich rozsah a početnosť určuje nariadenie vlády, či čosi podobné), hoci by som rozdiely nedokázal z hlavy presne vymenovať ;-) Asi som to predtým blbo napísal.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: slavko
Úplný rozbor je něco jiného, než rozbor krácený, který se běžně zveřejňuje.
Pro zájemce více tady: www.smv.cz/…
(Snad to ještě platí... :-))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: Sid
Neviem už presne, či išlo o komplexný rozbor, ale povinnosť poskytnúť info existovala, hoci nepriamo - bolo výslovne uvedené, že spotrebiteľ má právo poznať parametre odoberanej vody. No a práve toto právo v jednej z úprav vypadlo. Verím, že ospravedlníte, že si už presne nepamätám čísla predpisov ani roky, kedy k tomu došlo, ale určite píšem o tomto storočí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bin Re: Sid
tak mňa, chlap odbil s tím že si to mám zaplatiť a doniesť vzorku :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: slavko
... Na Úrade hygieny som sa napokon dozvedel, že povinnosť poskytovať rozbory vody bola zrušená...
Povinnost poskytovat komplexní rozbor (veřejnosti) neexistovala snad nikdy. Existuje ovšem, jak doufám i nadále, (dá se snadno zjistit, pokud nechybí vůle :)), povinnost tyto komplexní rozbory provádět.
Pak už je to jen o lidech, jestli se domluví nebo nikoli...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: slavko
Rovnako som takto musel bojovať. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: host
host napsal: No a pokud nenajdeš konkrétní rozbor na stránkách vodárenské společnosti, tak jak to má třeba ta Blava, na požádání Ti je poskytnou. Stejně jako u nás.
Nebol by som si tým taký istý. Dostať úplný rozbor vody z našej vodárne sa mi nepodarilo. Najprv som dostal odpoveď, že voda spĺňa normy, potom som písal krista-krížom a dostal som len čiastočný rozbor. Na Úrade hygieny som sa napokon dozvedel, že povinnosť poskytovať rozbory vody bola zrušená... Bojoval som s nimi niekoľko mesiacov, ale dosiahol som len čiastočný úspech.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hostRe: Bin
Aj na Slovensku sú také rozbory:
www.bvsas.sk/…

No a pokud nenajdeš konkrétní rozbor na stránkách vodárenské společnosti, tak jak to má třeba ta Blava, na požádání Ti je poskytnou. Stejně jako u nás. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bin
sú aj na slovensku takto verejne urobené rozbory vody? (ja som nič nenašiel)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Srpenec
Ty parametry vidím pro běžnou akvaristiku jako "lehce nadprůměrné".
S pH si hlavu nelamte - už po opuštění vodovodního řádu začne voda "pracovat", takže alespoň trochu relevantních závěrů bych se zkusil dobrat až v řádu několika dnů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Srpenec
Tak je otázka pro jakou akvaristiku. Utčitě budou spousty druhů ryb, který si v těch parametrech budou lebedit a když na to příjde, úprava toho PH směrem dolů bude možná třeba použitím CO2, ale to jsou jenom úvahy, musíš se vyjevit se záměrem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Srpenec – Kvalita vody v Plzni
Hezký večer všem,

když se podíváte na www.vodarna.cz/… přijdou Vám parametry vody vhodné pro akvaristiku?

PH 8? Není to už moc?
Díky za konzultaci ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Bankai Re: Yirka
Tohle jsem nasel taky. Bohuzel tam toho je dost malo. Jen me zajimalo jestli to nekdo nema jako povinnost to zverejnovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Yirka
Ono je i poucne se jinde dozvedet, co by vlastne uvadet meli. Takze treba zde:
www.scvk.cz/…
Uz jen ten zacatek: "Vzhledem k povinnosti zveřejnit druhy používaných chemikálií pro upravu vody..." mi prijde poucny.

A mimo jine, kdyz pak akvarista rekne, ze nechce do vody zadne chemikalie, muze se sem podivat, co je vsechno pouzito, nez se k nemu voda dostane.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Bankai
www.chevak.cz/…
Ale chtělo by to poněkud více informací, musíte na ně přitlačit. Hodně těchto společností dává daleko více informací. (Najít toto info mi trvalo cca 1 min...)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Bankai
Zeptej se strycka Googla na "vodovody a kanalizace", k cemuz pripis hledane mesto.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bankai – rozbor vody
Ahoj. Mel bych dotaz. Existuji nejake stranky na kterych by mesta uvadela rozbory vody?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: georg
Díky. Jak jsem to mohl přehlednout. Na oněch stránkách jsem byl.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - georgRe: laKatos
www.smvak.org/…
snad se dovíš co potřebuješ ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: laKatos
Nejlépe na stránkách Ostravských vodovodů a kanalizací... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatos
Prosím neví někdo jaké parametry amá výstupní voda ve frýdku místku. Lokalita frýdecke náměstí i když to bude asi jedno dodavatel do celého města je jeden.
Případně kde hledat.
Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - tajfun1 Re: Jerry
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jerry – Pražská voda
Ahoj. Nevíte někdo ze zkušenosti jaké hodnoty mívá vodovodní voda v Praze ? (Praha 12)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 4  - Yirka Re: Jitule22
Raději se drž toho, že hodnoty NO2 by měly býti neměřitelné, NO3 pokud není fatální tak není tím nejdůležitějším a většinou ten obsah co je ve vodovodní vodě je rybkami v pohodě akceptovatelný (i daleko větší). Ovšem ty 2 mg NO2 co píše kolega jsou hodně přes. (Pokud se tedy nespletl v desetinné čárce).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - scorpion075 Re: Jitule22
Nevím jaké zkušenosti máš s chovem rybek, ale hodně se dá vypozorovat na změnách chování osazenstva v nádrži. Pokud budeš chtít hodnoty měřit, snaž se držet dusitany NO2 pod 2mg a dusičnany NO3 pod 50mg. Snad jsem to nezkomolil. Sám tyto hodnoty neměřím a spoléhám co mi povědí ryby :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jitule22 – Netuším
Můžu se zeptat jaká je maximální hodnota obsahu dusitanů a dusičnanů ve vodě pro rybky( parmičky,pancéřníček,ancík,razborka)?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Michal J.
Já mám s výměnou vody v nově založených nádržích tu zkušenost, že když měním obden polovinu nádrže po dobu tak 14 dní, tak posléze jde první parta startovacích rybek a za další týden postupně další již né při tak intenzivní výměně vody a nikdy jsem nezaznamenal žádné podstatné komplikace. Touto metodou postupuji u všech možných zdrojových vod, takže i vody kohoutkové, tzv. vodovodní kde se ta přítomnost chlóru dá předpokládat, voda je měněna přímo z kohoutku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michal J. Re: romant
Povodny problem sa tyka novo zalozenej, nezabehnutej nadrze, kde je bakterii este malo. A v takejto nadrzi moze mat podla mna aj male mnozstvo chloru na bakterie a cely proces zabiehania nadrze znacny vplyv.

Ine je to pri zabehnutej nadrzi, kde je tych bakterii ako pises, vela. Ci v substrate, na skle, dekoracii..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: romant
Tohle můžu potvrdit, takovou výměnu jsem dělal několikrát (po léčbě) a bez problémů palec
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: Michal J.
Jasně, nějaké množství tam bude, ale tu jak píšeš újmu, to těm bakteriím(záměrně nepíši jenom ve filtru) nezpůsobí natolik zásadní, aby po tzv. ostré výměně těch 90% objemu vody akvárium nemohlo fungovat normálně a nikomu se tzv. nic nestalo.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Michal J. Re: romant
Chlor je vo vodovodnej vode vzdy a aj male mnozstvo je postacujuce nato, aby sa kolonia bakterii oslabila. Nie zabila, oslabila.

Takze si stale myslim, ze vymenou 90% vody, za vodu aj slabo chlorovanu a naslednym spustenim filtra, do ktoreho sa okamzite dostane aj chlor sposobi bakteriam ujmu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 6 7

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 11094x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6960-rozbor-a-kvalita-vody?od=120