1 • 5 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Nemoci » Parmička olivová (zelená) - samotářství, třes  

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 186x
03.04.08 20:31:19  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekttommy (-12-11-10-9) – Parmička olivová (zelená) - samotářství, třes
Prosím o radu, jsem začátečník, mám akvárium 110l a v akvárku mám mimo jiné i 4 kousky Parmičky zelené a z toho jedna se jeví, že ji něco chybí. Začalo to tím, že "stála" v poloviční hloubce stále na jednom místě, stranila se jiných rybek, při krmení neměla zájem a teď spíš vyhledává samotu u dna, ve stínu pařezu, celá se třepe od hlavy k ocasu a pořád otevírá tlamičku, jako by lapala po dechu. Může mi někdo, prosím, poradit??
03.04.08 21:23:54  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLorsson® – Re: ttommy
zkus najit nemoc podle priznaku
http://rybicky.net/nemoc/
ale nekdy to neni lehke, coz vim sam...
04.04.08 08:21:58  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekHydrovar® – Re: ttommy
Mám velice podobný problém, ale postihlo to všechny mechovky a později i čtyřpruhé. Nakonec jsem došel k názoru, že na vině je má začátečnická chyba. Zvolil jsem příliš hrubé kamenivo na dno a zapadaly do něj patentky, které začaly zahnívat. Nedostatečně jsem odkaloval, zejména kolem dekorací a rostlin a došlo to tak daleko, že se objevila štětičková řasa. Vytahal jsem dekoraci i rostliny, důkladně odkalil a vyměnil cca 50% vody a vypadá to, že se rybky začínají pomalu vzpamatovávat, i když jsou pořád ještě na parmičky až moc plaché.
04.04.08 08:55:58  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekstařík® – Re: ttommy
Nevím, co je parmička zelená, předpokládám, že jde o mechovou, což je forma čtyřpruhé, koukni se tady do atlasu ryb.

Měl jsem naprosto stejný problém, příčina byla zřejmě otrava NO2, na které jsou tyto parmičky podle některých zdrojů citlivé. Já sám jsem taky začátečník a prostě jsem to nedokázal správně určit, protože příznaky přesně neodpovídaly popisovaným na webech a testy od Rataje ukazovaly sotva znatelný nádech zabarvení, i jiným ukazovaly míň, než byla realita. Poprvé to výměna vody spravila, podruhé zhoršila, takže jsem nevěděl, co se děje a bál se něco udělat.

Když se to objevilo poprvé, tak se to vyřešilo s výměnou vody. Ale za dva týdny jsme přidali rybky a jsem znovu měnil vodu a parmičky se znovu začaly znovu takto chovat, myslel jsem, že to byl stres, taky to bylo lepší, když se vypnulo světlo. Ale postupně to postihlo všechny. Nežraly, vypadalo to jakoby usilovně plavaly proti proudu, ale přitom stály na místě a proud tam nebyl. A do týdne byly pryč všechny čtyři. Ostatní rybky včetně mečovek byly v pohodě.

Stoprocentní jistotu nemám, ale podezřívám nedostatečnou funkci filtru v nezaběhnutém akvárku a tedy otravu amoniakem nebo NO2. Pokud máš spolehlivé testy, tak to zkus změřit. Jesti jde o nové akvárium (méně, než dva měsíce), doporučuju intenzivní výměnu vody, možná to zpomalí zabíhání filtru a způsobí nějaké zákaly, ale jestli chceš ty rybky udržet, tak si nevybereš.
04.04.08 08:58:32  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekstařík® – Re: ttommy
Ted jsem se jeste jednou dival do atlasu a jsou tam i olivove, takze mozna to, co jsem napsal pro ně neplati, ale priznaky jsou hodne podobne.
04.04.08 10:36:24  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekHydrovar® – Re: stařík
A jak jsi to nakonec vyřešil? stabilizovalo se to samo po zaběhnutí filtru? Nebo už jsi mechovky dále nenasazoval? Já mám akvárko už 1/2 roku (juwel 125 s origoš filtrem) a problémy se neustále opakují .. ale jak už jsem psal, mám podezření na příliš hrubé dno a zahnívající zbytky krmení ... problémy mají jedině čtyřpruhé a mechovky, pancéřníci, krunýřovci, blackmolly a parmičky krásnoploutvé vypadají v pohodě
04.04.08 11:37:04  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekJUMP (408965272459)
U čtyřpruhých a mecháčů se mně taky stalo to samý, po podezření na špatnou funkci filtru jsem přidal ještě jeden - bez výsledku, klasickou výměnu cca 1/4 vody jsem změnil na 1/2 - bez výsledku. Pomohlo až totálně drastické řešení 100% výměna vody za novou (3 dny odstátou). Je to masakr, ale mělo to maximální úspěšnost.
04.04.08 12:48:02  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekstařík® – Re: Hydrovar
Zatím jsem se k navrácení parmiček neodhodlal, ale rád bych, měli jsme je ze všech rybek nejraději. Poslední z těch parmiček jsem dal z akvaria do hrnce a pak do plastove krabice, lepsi vybaveni jsem nemel. Prestala sebou trast, ale stejne nezrala.

Bohuzel jsem nemel ani vzduchovani a byla tam hodne dlouho bez dozoru. Neuhlidal jsem to a po dni a pul mi vyskocila, kdyz jsem tam nebyl :(. A to byl zatim konec pokusu s parmickama.
05.04.08 22:33:44  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekttommy (-12-11-10-9)
Děkuji za vaše rady a podněty. Změřil jsem Ph a mám ho dost vysoké, v pondělí koupím chemii, která sníží Ph a pak se uvidí. U mne je parm. čtyřpruhá v pohodě.
05.04.08 22:36:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekttommy (-12-11-10-9) – To Lorsson
Díky, ale tam jsem to prošel nejdříve, ale nic podobného jsem nenašel :-(

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Nemoci Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 05:16:49 • 0.866 s