1 • 7 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Nemoci » Ancistrus - smrt bez známek nemoci 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 425x
25.03.08 10:45:18  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMarkéta (104869194113) – Ancistrus - smrt bez známek nemoci
Pročetla jsem pečlivě vše o potížích s ancistrusy, ale nenašla úplně přesně, co bych chtěla - utvořila jsem si jen jakési domněnky.
Před cca 10 měsíci se nám vykulili ancistrusi (po 3 týdnech od zakoupení v akvaristice) - z jednoho páru jich přežilo nakonec kolem 50ks. Bohužel v téže době se vylíhla i 3 hnizda rájovců, které chováme spolu s "přísavníčky."
Několik týdnů bydleli všichni pohromadě (upřímně - doufali jsme v přírodní výběr), posléze byli přerozděleni do dalšího, ale také poměrně malého akvária, a když se situace stala neúnosnou pro nás a předevvším pro cca 90 - 100 rybiček, opatřili jsme 400l akvárium. Pochopitelně je to v podstatě pro tolik rybek také jen malé provizorium, ale jak rájovci, tak ancistrusi tam od listopadu žili velmi spokojeně, rostli a přibývali.
Bohužel za posledních 10 dní nám postupně uhynulo 5 ancistrusů. Nafouklá bříška neměli, ani žádné okem viditelné kožní vady, zakalené oči...prostě nic a najednou byli mrtví na dně.
V akváriu došlo v uplynulém měsíci ke 2ma změnám - dostali jsme 5 ampulárií, které se okamžitě rozmnožily, takže máme v akváriu nyní kolem 30 5mm šnečků (další vajíčka už musíme likvidovat) a do toho se cca před týdnem opět vykulili rájovci. Také na dva dny (než došlo k opravě) vynechal filtr. Ale úhyn ancistrusů nastal až po všech těchto událostech.
Nevíme, jak zabránit další smrti, a v čem by mohl být problém.
Prosím tedy alespoň o nějaké hypotézy...
Díky :-( :-O
25.03.08 11:01:20  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: Markéta
Zkuste si ještě něco pročíst o koloběhu dusíku (nitrifikaci) v akva - třeba najdete nějaké souvislosti. Bez detailní znalosti vašeho akva jde skutečně jen o hypotézu - vinou odstavení filtru mohlo dojít ke zvýšení koncentrace NO2.
25.03.08 22:55:21  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekNobody® – Re: Markéta
Možná odstavení filtru.
400l pro 100 rybek bohatě stačí.Dá se tam odchovávat i 2000ks potěru rybek.
Základem je dobrá filtrace a pravidelná péče. ;-)
25.03.08 23:24:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMarkéta (1053765614167) – Re: Sid
Díky moc za názory i rady - něčeho podobného jsme se obávali. O akva se staráme poměrně pečlivě (i přesto, že se říká, že konkrétně rájovcům je všechno jedno :-) ) Bohužel ve vztahu k ancistrusům jsme zjevně podcenili možnosti složení vody. Akvárko jsme během velikonoc reorganizovali a upravili, mělo by být vše v pořádku, ale dnes jsme opět objevili jednu mrtvolku přísavníčka...Bojím se i o ostatní - pokud se stihli "přiotrávit" všichni, je to asi konec celého hejna... :-(
No, teď už asi nelze udělat nic dalšího - jen čekat, jak se to vyvine. Tak držte, prosím, palce...
10.10.08 16:21:02  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekcefallu®
marketa: ja jsem si nedavno koupil taky dva ancistruse .) byli pomerne malicti.. do akva se mi zrejme dostala nejaka nemoc, nevim presne kdy.. kazdopadne jsem se domnival, podle malych bilych tecek na tele ostatnich ryb, ze se jedna o krupicku, koupil jsem lek oidimol od DAJANApet a podle navodu na lahvicce nakapal do akva pozadovane mnozstvi.. krupicka tak trochu zmizela ale ryby postupne umiraly.. s zeleznou pravidelnosti kazdy den jedna.. akva jsem uz pul roku a predtim se mi v nemo podarilo odchovat male pestrence ktere jsem potom prestehoval.. z puvodnich 19 ryb(neonky+t,cisarske+2ancistrus) mi polovina umrela, bezmocne jsem tomu prihlizel.. a vcera mi umrel i jeden ze dvou ancistrusu, pripadalo mi ze je vyzably a tlamku mel takovou oteklou, alespon mi to tak pripadalo, vsim jsem si ze se vubec na nic neprisaval.. pozdeji jsem se na strankach DAJANApet docetl ze ten lek tezko ancistrusy snaseji(mel jsem na to peknou zlost, proc k tem lekum nedavaj nejake letaky ci tak neco..) a pak jsem teky cetl ze nektere nemoci prenaseji sneci, ktere se mi do akva dostali s nejakou kytkou.. nevim jak se dari ancistrusum u vas, ale kdyby mel nahodou nekdo z diskutujicich vysvetleni, rad ho uvitam... pomerne me tohle v akvaristice pekne zklamalo, nikdy se mi to nestalo a kdyz mi neco umrelo, tak ne v takovem mnozstvi..
10.10.08 16:35:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekYirka® – Re: cefallu
Ancistrusi (ale i šneci) jsou poměrně sensitivní na léčiva všeobecně. Když jsem měl kdysi problémy s krupičkou,léčil jsem eSHa EXITem, který je nejen účinný (opravdu a rychle pomohl), ale i šetrný ke VŠEM obyvatelům nádrže. Pokud ti s s železnou pravidelností hynou rybky, někda bude chyba. Měřil jsi parametry vody - hlavně tedy N-látky? Co údržba? Zde bych při předpokladu normálního zarybnění a zarostlosti AQ hledal možné příčiny nezdarů.

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Nemoci Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 04:53:32 • 0.933 s