Fórum » Technika » Filtry » elektronicka regulacia filtrov
[1] 2 
19.03.08 15:48:28
pakozdy® – elektronicka regulacia filtrov
toto je zaujima asi viacerych tak to vytahujem do separatnej temy:
*** otazka *** ...a čo by ste povedali na namontovanie stmievača ktorý sa používa na svetlo ?..napojilo by sa to na kabel a dalo by sa plynule
regulovat výkon
*** odpovede ***
vaclav:
Regulace čerpadel se nedělá elektronicky ale mechanicky. Prostě se jen zmenší přítok vody.
pakozdy:
nedavno som sa pytal na inom elektrofore. predpokladom je ze to ma v sebe asynchronny motor. dostal som odpovede od elektrikarov:
- Jestli je tam asynchronní motor, tak frekvenční měnič. Cena Tě nepotěší....
- těžko pokud tam je asynchronní motor
http://www.moeller-electric.cz/priruckazapojeni/drives002.html jedině měnit f
- Otáčky asynchronního motoru lze v rozumném rozmezí regulovat pouze změnou kmitočtu
ludek:
Není to tak úplně přesné, že čerpadla filtrů mají v sobě asynchronní motor. Přesnější je - střídavý motor s rotorem s permanentními
magnety. Poznáte to podle toho, že při otáčení vrtulky přeskakuje z místa na místo a pod prsty se netočí plynule. Ale z praktického
hlediska je to jedno, protože regulaci otáček lze skutečně řešit pouze frekvencí. A to si asi ještě chvíli počkáme, nežli elektronika
postoupí o kousek dál a tyto aplikace budou cenově dostupné i na takové "blbosti" jako je akvarijní filtr
Toto jsem uz nekolikrat v hlave nakousl a nechtelo se mi to testovat pomoci PWM jelikoz se teprve s programovanim mikroprocesoru seznamuji a tak jsem
se poohled po frekvencim menici. Nasel jsem od firmy SIEMENS nejlecnejsi za cca 1800.-. Neni to uz drahota ale pro tento ucel jsem se stale rozhodl
pro ventil na vystupu filtru za nejakou stokorunu :o)
Pokud by to nekdo naprogramoval tak by to nemuselo byt ani drahe otazka je jestli by to fungovalo, ale pokud by se filtr rozbehl na plno a pak teprve
zacal regulovat tak tipuji ze by to mohlo fungovat.
Elektronickou regulaci montuje do svých nových vnějších filtrů Eheim. Tuším professionel 3 electronic.
Mě napadlo jestli by to nešlo pomocí triaku který by byl ovládán pulsně.
Fungovalo by to na přerušované dodávce energie. Nicméně si myslím, že je to blbost něco takového vymýšlet, pro něco, co se dá regulovat
úspěšně mechanicky.
Shodou okolností, jsem teď měřil filtr TetraTek EX 700,
zajímalo mě, zda při zaškrcení nedochází k větší spotřebě, (nedochází).
Překvapení ale bylo, že místo uváděné watáže 13W si bere 33,5W.
19.03.08 21:07:55
ghostik® – Re: DrBolíto
Ano opravdu pri priskrceni prutoku a tim i zpomaleni vrtule dochazi k vetsi spotrebe. Neco jako kdyz rukou zastavite maly motorek - taky se zvetsi
spotreba !
19.03.08 21:24:53
filipsi® – Re: ghostik
Ne, sice dojde ke zvyseni spotreby, ale zcela nepatrnemu, asi v tech prikonech co maji tyhle cerpadylka ani nepujde zmerit. To je neco jineho nez
zastavovat rukou motorek, vrtulka se stale toci ...
19.03.08 21:30:40
ghostik® – Re: filipsi
Ja myslim ze se zvetsi. Ale ze by se mi to chtelo jit merit i na blbym internim filtriku tak to jsem moc linej :o) Ale co jsem koukal tak je tam
civka s plechama a na nich je zavit nakratko a pri zastaveni ( pribrzdeni ) vrtulky se bude spotreba zvetsovat. Snad nekdo nebude tak liny jako ja a
otestuje to
Ackoli mam na nove akva pripraveny eheim 3e, myslim, ze regulovat elektronicky (dodelavat si to tam a mit pouze otocny cudlik stejne jako predtim
ventil) zadny vyrazny efekt neprinasi.
Co stoji vic za uvazeni, je regulace spojena s "konstantnim prutokem". Jak se filtr zanasi, regulace zvysuje vykon az do maximalniho. To je
jedina vyhoda, co me napada.
Spotreba - pokud je filtr a cerpadlo akorat dimenzovane (skrtime treba na 1/2 pri cistem filtru), a neni nejak obr veliky treba pro 6000l

, myslim,
ze cena regulace se v energi za jeji zivotnost nezaplati.
19.03.08 21:34:21
Snofrev® – Re: DrBolíto
Překvapení ale bylo, že místo uváděné watáže 13W si bere 33,5W.
to je skoro trojnásobek, určitě jsi měřil správně?
19.03.08 21:39:32
Jurasek® – Re: DrBolíto
Měřil jste wattmetrem, nebo ampérmetrem a násobil to s napětím?
19.03.08 21:45:22
Snofrev® – Re: Jurasek
no pokud jenom změřil proud a vynásobil 220, tak to je určitě špatně
ale ani tak by to nemělo být trojnásobně větší
19.03.08 21:55:28
Jurasek® – Re: Snofrev
Záleží na tom, jak velký je jalový výkon. Pokud je 30VAr tak by to odpovídalo. Buď je tak velký, nebo je někde chyba.
Každopádně by to udělat šlo vcelku v pohodě. Zvládla by to i blbá 555. Daleko zajímavější by byla ale regulace osvětlení.
20.03.08 05:52:27
ghostik® – Re: Snow_Man
Proc 555 kdyz to procik zvladne pro 2 zarizeni (i vic podle typu MCU) a toji cca od 80,- :o)
Ja mam uz z 75% udelany tohle ohledne teraria. Hlida to cas, teplotu, vlhkost, pomalu rozveci a zhasina ( jsou tam zarovky ), spina ventilator,
mlhovac,topeni atd. a chystam se i na akvarium az toto dodelam jen mi to jde pomalu jelikoz nemam cas a navic se to ucim takze oto pomaleji to jde
No jasně. Ale am se mluvilo o čudlu.Tam ten proc moc smyslu nemá. Taky se snažím proniknout do AVR. Ale moc to nejde
Měřil jsem to Watmetrem a Cosφ byl 1. Při škrcení průtoku nedocházelo ke zvýšení, či snížení příkonu!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Účiník je bezrozměrný a jeho hodnota se pohybuje od nuly do jedné, přičemž jednotkový účiník znamená, že celý výkon je činný
(fázový posuv je nulový), nulový účiník znamená, že celý výkon je jalový, zátěž je čistě kapacitní nebo čistě indukční a
fázový posuv je tedy ±90°. Nízké hodnoty účiníku znamenají v obvodu vyšší ztráty energie.
20.03.08 14:34:15
filipsi® – Re: DrBolíto
Tak to se mi opravdu nezda, aby ucinnik jakehokoli st elektromotoru byl 1.
Videl bych ho tak max. okolo 0.8. (ucinnik, ne ucinnost, samozrejme)
Ale treba mi to nekdo, kdo lepe pochopil, jak tolik elektronu muze behat tak tenkymi draty, vysvetli.
Jakym wattmetrem si meril? Dostatecne presnym na tyhle male proudy?
20.03.08 16:14:14
Proc nema ? Cudl nebo tlacitko to je celkem fuk a pokud najdes levne mereni prutoku tak si uz jen nastavis prutok a bude se ti drzet sam :o)
AVR neni slozite jen mit na to cas :o(
Ahoj, také si trochu hraji s AVR. Nemuselo by to být složité, horší to bude s odrušením té výkonové části, určitě je nutné tam dát
síťový filtr a vazbu na PWM z kontroléru určitě pomocí optronu.
Taky mě štve to vyndavání filtru a štelování dirky.
Bude se taky muset udělat nějaký pozvolný náběh napětí generovaný tím PWM (U-f charakteristika), aby při nižších frekvencích neshořela
ta cívka. Odhadem začít při 20Hz s 40% napětí a 100% napětí až tak od 40Hz (do 50Hz).
Mno tak myslím že to teoreticky udělat jde. Ale otázkou je jestli je to vůbec potřeba. Filtr stejně každou chvíli musíš čistit ne? Ale
spíš udělat indikaci snížení průtoku, jen aby ti to naprášilo že se něco děje.Asi se ale pokusím o tu regulaci světla. Ale s tím časem
je to pr****

Asi budu muset zredukovat zájmy. Na akva a elektro
20.03.08 21:14:20
"Filtr stejně každou chvíli musíš čistit ne?"
Ja nevim jak ty ale ja jsem na nej nesahl uz od zacatku unora takze bych skoro mohl tvrdit ze to bude 2 mesice
20.03.08 21:25:16 / 20.03.08 21:25:34
ghostik® Jo na to jsem uz jednou narazil. Dik ale stejnak mam uz navrzeny tistak na atmega protoze to bude mit vit funkci nez jen regulaci otacek filtru ale
zaroven hlidani hladiny,teploty, casove postupne rozsveceni, davkovani hnojiva a pripadne krmiva atd. takovy univerzal :o)
Ale i tak dekuji za snahu
20.03.08 23:32:28 / 20.03.08 23:34:51
drakor® – Re: Snow_Man
Ten odkaz, no to co tam je to je na fázové řízení malých střídavých komutátorových motorků (např. vrtačka) na ten filtr se to nehodí.
Dřív se na to používal i Teslou vyráběný tuším MAA723 nebo tak nějak, nechce se mi to hledat.
2ghostík: jakej ATmega? já používám 16. Je docela levná na to co obsahuje.
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora