[1] 2 
Ahoj, mám takový problém. dnes ráno jsem našla v akváriu mrtvé obě parmičky pruhované.Nevíte čím to je/ co dělám špatně?

Mám
cca 25l akvarium, filtrovani, vzduchovani, rostlinky. akvarko mam cca 7 tydnu. Před týdnem mi umřel ancitrus (jeden den jsem si ho přinesla a do
druhého dne umřel). Jinak mám v akvárku dva skaláry, dve mecovky zelené černé a dvě parmičky nádherné. Krmím je nitěnkami a
universálním krmivem ( sušené)..
Chovali se nejak divne nez umrely ? To byly taky neve rybky a nebo tam uz byly delsi dobu ? Navic mas dosti male akvarko i ty skalary by chtely vetsi.
možná skažená voda,možná nemoc nějaká...měli nějaké stopy něčeho?? fleky,rozpadlé ploutvičky??,
mohly by to být i dusíkaté látky,v tom akva je ryb na třikrát větší nádrž-skaláři v 25 l?
mam je tak 5 tydnu, byly (nebo alespon se zdaly) byt naprosto v pohode...i kdyz je pravda, ze pred tydnem jsem jim dala do akvarka kytky (dp te doby
zadne zive nemely). v rohu maji udelanou takovy roh s kytkama...a v tom byly schované a kytky i ožírali...může to nějak souviset? nerada bych,
aby mi umřely další rybičky
já nevim, já jsem se v akva ptala a neměli nic proti..ale je fakt že jim asi o extra blaho rybicek nejde

. teď je vyhodit nemůžu. ale jsou
malý a prý rostou podle velikosti akva..
zkusit vyměnit třetinu vody za odstátou stejné teploty a nejlépe sehnat větší akva a založit si tady prezentaci,abychom měli k tvému
problému více info(filtrace,osvětlení,rostliny atd.)
To by asi nevadilo ale jestli jsem pochopil tak v akvarku nebyly zadne zive kytky pak bych to typoval na otravu dusikatymi latkami ktere se ti
nahromadili v akvarku. Nelapaji rybicky nahodou u hladiny po vzduchu ? Jak zacto menis vodu ? Meril jsi NO2 ?
v akvaristice nikdy (až na nepočetné světlé vyjímky) nemají nic proti,když jde o kšeft.Jestli tam ty ryby byly bez rostlin a v tomto počtu
bez možnosti úkrytu tak byly (jsou)ve stresu a k tomu se asi přidalo i zatížení dusíkatými látkami,které ryby produkují
10.03.08 21:10:05
filipsi® – Re: monys
já sám mám jedno pěkně přerybněné akva(nevhodné dárečky synovi),a je dost náročné udržet v něm jakousi stabilitu takže mluvím i z
vlastní zkušenosti
10.03.08 21:12:12
ghostik® – Re: monys
ze rostou podle velikosti akva neznamena ze kdyz te zavru jako dite do metr vysoke bedny ze nevyrostes vic jak jeden metr do vysky.
Je pravda ze kdyz v prirode ma ryba metr tak v akvarku metr mit nebude ale taky urcite nebude pod pul metru ale nekde tak 3/4 velikosti ve volne
prirode.
to by odpovídalo, skaláři jsou u hladiny a lapajipo dechu, parmicky jsou stridave u dna a nahore a zbytek je u dna. Testy jsem zatím žádné
nedělala. co na ně potřebuju? a jak se případně dá zbavit těch dusíkatých látek? jinak se snažím jednou týdně měnit 1/3 vody a vzdy v
te vode, co z akva vyndavam vymeju i filtr..
teda, ja se nechci hadat, protoze jsem cerstvy zacatecnik...ale v akvarku mam 6 ryb a nezda se mi, ze by tam bylo o 6 ryb víc než tam má být...to
by muselo být akva bez ryb...??
To delas dobre ale asi to nikdy nemuze ten filtr pobrat a rostlinek bude taky malo na to aby pomohly. Chce to opravdu si neco precist a nektere ryby
nekomu darovat nebo poridit vetsi akvarko !! V malem akvarku se hodnoty spatne hlidaji.
zkus častější výměnu vody(např.1/5 obden)a snaž se zredukovat počet i velikost ryb jinak reálně hrozí,že dojde k samovolné redukci
počtu ryb na nulu.Jinak NO2,které produkují ryby se v dobře zaběhlém(osídleném nitrifikačními bakteriemi)filtru přeměňují na NO3.NO2 je
prudce toxický již v řádech desetin až jednotek mg/l,NO3 jsou v pohodě i přes 50 mg/l(což je pro představu norma pro pitnou vodu).
10.03.08 21:19:53
monys: dva skaláry, dve mecovky zelené černé a dvě parmičky nádherné, mrtvé obě parmičky pruhované, umřel ancitrus
jestli dobre pocitam tak je to 9 ryb na mozna 20 litru vody ( jestli ma akvarko 25 tak odecti vrchni mezeru, pisek a nejakou dekoraci ) a kdyz vezmu
ze tam nebyla ani jedna ziva rostlinka tak bych se nedivyl kdyby tam bylo NO2 nad 1mg
Jinak priznaky lapani po dechu tomu i nasvedcuji ze je to otrava NO2
to se omlouvam, ja pocitala jen ty zive..tak je zkusim nekomu udat, alepson ty skalary...doufam, ze jeste chvili preziji..
tvoje akva prostě odpovídá na menší hejnko(4-5 ks) drobných rybek např.pavích oček,malých razborek apod.Skalár je tam min. do 50
l,parmičky se do tohoto akva jako velmi temperamentní ryby taky nehodí,mečovky můžou mít přes 10 cm.V tomto počtu se dá očekávat,že budou
odcházet ryby podle citlivosti a oslabení organismu.Prostě to akva je malé na odbourání odpadních látek tolika a tak velkých ryb.
nepomohlo by alespon prozatimne zvyseni vzduchovani? aby zas rybickam nevadilo to proudeni....?
ty skalary nekomu venuj a pak se snaz udrzet pri zivotu ty zbyvajici 4 rybky a trochu rozmnozit rostlinky. Kup si nejaky levny test na NO2 a az ho
budes mit na 0 pak ti slape akvarko jak ma potom muzes zacit merit NO3 a drzet ho na max kolem 50mg pokud uz nemas takovou vodovodni vodu :o( Pak by
ti uz mohlo stacit jednou tydne menit vodu a mozna ti pak i prezije ancistrus kdyz si tam jednoho poridis.
ok, rybky zkusim udat a zaridit to znovu.diky za rady
10.03.08 21:27:40
vzduchovani pomuze jen trosku protoze NO2 zabranuje vstrebavani kysliku do krve proto lapaji po vzduchu jelikoz se dusi ale ne nedostatkem kysliku ale
prebytkem NO2
vzduchování nepomůže,akutně může pomoct výměna části vody za čerstvou bez chlóru a podobné teploty.To naředí ty jedy v akva na
chvíli.
10.03.08 21:29:44
filipsi® – Re: monys
Presne tak jsem to myslel, do 25l takove ryby nepatri a nemuze to dobre fungovat. Ale to jak akva funguje se na tech odkazech a tady v diskuzi doctes,
snad to brzy pochopis, a pak sama uvidis, ze to bylo myslene dobre. Zacni ted hned vymenou 1/3-1/2 vody, a zitra znovu, a mezitim se prokousej temi
clanky. Hodne stesti.
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora