[1] 2 
05.03.08 18:54:01
Pruda (428389443287) – Ukousnuté ocasní ploutve u ryb
Zdravím všechny a prosím o radu.
Mám 100l akvárium a v něm 10x tetra černá, 6x neonka černá,6x tetra diamantová a 10x tetra královaká.Akvárium mám založené asi čtvrt
roku. Rybičky, až na tetry diamantové od počátku.Diamantové tetry mám asi 14 dní. Za toho čtvrt roku mi v tom akváriu neuhynula ani jediná
rybička. Od minulého týdne lovím z akvária uhynulé tetry královské s ukousnutými ocasními ploutvemi.Do dneška jsem jich vylovil 5ks.
Dokonce sameček tetry diamantové má horní část ocasní ploutve pryč a zatím se tváří jako že nic (je v pohodě - aspoň se mi zdá). Mohou
to mít na svědomí černé tetry? A nebo docela divokej sameček tetry diamantové? Já mám podezření na toho samečka poněvadž pořád honí
toho s ukousnutou ploutví.Uhynulé tetry královské byly vesměs samičky (tedy menší rybky).Co by jste mi poradily - co ted s nimi mám dělat?
Díky za Vaše názory.
A nejedná se spíše o bakteriální rozpad ploutví? Může to vypadat jako když jsou ukousané či roztřepené.
to Jump: Ten sameček tetry diamantové žije, plave si vesele dál a ploutve všechny ostatní co má vypadají v pořádku. V případě kdyby to
byl bakteriální rozpad ploutví, co dělám špatně nebo jak to léčit? Je pravda, ža asi týden tam měli více detritu mezi rostlinami kde to
šlo špatně odsát, ale to jsem dal o víkendu do pořádku a i přesto dnes jedna tetra královská uhynula.
Obecně na to platí třeba methylenová modř, ale určitě se neunáhluj. Je potřeba nejdřív vědět co je za problém, zkus třeba poslat foto a
hlavně pozoruj a pozoruj. Když uvidíš, že po nich opravdu jde ten sameček diamantový, tak ho odlov nebo jich ještě pár dokup. Ve větším
hejnu by se měl uklidnit. V tom případě pak hlavně neléči zbytečně.
Bohužel jsi měl pravdu. Je to krupička. Doufám, že mi nějaká rybička zůstane. Dnes opět uhynuly 2 Tetry královské. Už jsem nasadil
léčbu a uvidíme. Díky za tip.

Mám podobnmý problém u samce pavího očka aci týden ho mám v izolaci a zatím žije a normálně řere. v akvariu mám 6 neonek 1 parmičku
5-tipruhou 2 páry parmičky nýdherné sumečka a 4 amnpulerky.
Taky to vidím spíš na bakteriální rozpad ploutví,černá tetra je mírumilovná rybka a napadala by spíš jen nemocné ryby( to platí
víceméně u všech podobných klidných hejnových rybek)- vlastní zkušenosti.

ahoj, zdá se mi, že P.očka maj bakteriální rozpad ploutví, jelikož si myslím, že žádná ryba ja neokusuje. Prosím je to tak či nikoliv,
viz.foto. díky, Mirda

a ještě jedna, popř. jak to můžu léčit
23.07.08 21:59:19
Sid® – Re: amirinda
Podle mne jsou ty ploutve vykousané.
Taky si myslím,že to je vykousnuté.Koukala jsem na profil,nemáš tam taky pestřence?Nemůže to dělat on?
nepovažuji se zkušenou akvaristku, už pár let paví oka mám - ve společenské nádrž s parmičkami a tetrami, rozhodně ne se 7 skalárami a
pestřenci! ty tvoje paví oka jsou s největší pravděpodobností vykousané a potrhané právě od nich... no, nádrží máš dost, osobně bych
přendala jinam a přidala trochu soli (dávám já, nejsem příznivcem chemie

) snad to bude ok
23.07.08 22:49:46
Nobody® – Re: Alena.sv
Pestřenec,pokud tedy má hlad,rovnou samce p.očka zabije a sežere.Není žádný důvod,aby mu okusoval ploutve.
23.07.08 22:56:09
Nobody® – Re: ustavprochore
Skaláři,pokud je jich 7,se starají a bojují mezi sebou.Není žádný důvod,kromě hladu,který by je nutil sežrat paví očko(když útok,tak
smrtelný)samec pavího očka je pomalý.Okusování ploutví...?To sedí spíše na parmičky!
Mám 6x parmičku nádhernou a 4x p. duhovou, p. nádherné se sice občas proháněj´, ale jen mezi sebou - čili jsem chtěla říct, že potrhané
ocásky jsem u svých pavích ok už dlouho neviděla

Ale dělaly mi to kdysi (u mě) "potvory" p. čtyrpruhé
A amirindyho 7 skalárů v 95 litrech? Hmmm, každý podle svého...
23.07.08 23:14:41
Jj.Dělají to hlavně čtyřpruhé i jejich barevné formy.
Njn, to jsem taky zjistila... a co to teda podle Vás je u amirindy? Vykousané nebo bt. rozpad? a jak to řešit?
23.07.08 23:29:37
Na bakteriální rozpad to nevypadá.Napadení jinou baktérkou-možná?Taky bude záležet na vodě.Pokud je měkčí a pod pH 7,tak se ty ploutve
mohou rozpadat samovolně-nevyhovující voda.
Já nemám šanci,bez úpravy vody,tyto rybky chovat.Vodivost 120,pH 6,5 a alkalita(uhličitanová tvrdost)1dKH .
ahoj všem, díky moc za reakce,vím těch skalárů je tam dost, ale ty ryby jsou takhle spolu už cca.3 měsíce a problém nastal až ted, proto
netuším čím to je a docela mě to štve. Pozoruji je už druhý den skoro pořád a že by je něco okusovalo se mi nezdá. Proto prosím jestli
někdo ví co těm chudákům je o radu, díky moc všem.
24.07.08 08:54:05
Sid® – Re: amirinda
Zkuste pozorovat delší dobu akviško tak, aby o vás rybky nevěděly. Třeba toho zločince, který nemá rád paví oka, načapáte.
dobrá zkusím ještě na ně juknout, snad na to přijdu, takže předpokládám správně, že ten rozklad to nebude. no uvidíme, díky
24.07.08 22:36:12
Nobody® – Re: Sid
Side,Side.

Rada opravdu skvělá!
Když to bude skalár,tak ho rovnou sežere.Žádné okusování ploutví.
24.07.08 23:08:05
Sid® – Re: Nobody
Já nevím, jaké další rybky Amirinda s pavími oky chová a nechce se mi po tom pátrat, ale mám takovou zkušenost, že dokud se mrvím okolo
akviška, převážná část osazenstva jeví zájem o mne (resp. o potencionální krmení...).
Když ale pozoruji tytéž rybky tak, aby o mně nevěděly, dějí se kolikrát věci...
Velmi dlouho sem žil např. v iluzi, jak spolu krásně nevycházejí rhodostomy s krevetkami...
Realita mě dost překvapila...
Ta paví oka mají podle mne vykousané ploutve. Pokud je v tom něco jiného, nebudu se vztekat.
Side:mám tam: 3x Ancistrus, 2x Čichavce, 5x Pancéřníček, 2x Pestřenec a 5x Skalár. Včera jsem je nekrmil a pozoroval z dálky cca.2 hodky a
nic jsem nespozoroval tak fakt nevím, čím to je. Je taky možné že se to děje v noci. ale díky, každá rada dobrá.
25.07.08 20:43:12
Nobody® – Re: amirinda
Zatím jste pořád nenapsal parametry Vaší vody v akva.Proč?
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora