[1] 2 
04.03.08 21:36:12
filipsi® – co2 na vstupu do filtru
Nasel jsem o tomto zpusobu nekolik zminek, ale pramalo praktickych zkusenosti. Uvazuji o tom, privest co2 primo do hadice vstupu do filtru (eheim 2076
- pres T-cko a zpetny ventil) bez pouziti difuzeru.
Ma nekdo prakticke zkusenosti?
Mozna uskali ktere vidim - nizsi ph ve filtru (to pravdepodobne nebude moc, bude to asi podobne jako zbytek akva, mozna nejaka ta desetina -).
Zavzdusneni (zacoockovani) filtru (to jde asi vyladit rychlosti bublani). Vyssi ztraty pri proudeni vody pres rozstrikovaci rampu do akva (take bych
to nevidel tragicky?)
Vidi jeste nekdo nejaky problem nebo ma zkusenosti?
U jednoho akva nyni bublam burcakem primo mezi filtracni molitany (pod ne), a vse zatim v poradku.
Nejsem si jisty ale nepotrebuji bakterie ve filtru kyslik k zivotu, ktery by se mohl sicenim CO2 snizit ?
05.03.08 00:08:17
Sid® – Re: ghostik
Sycením CO2 obsah kyslíku nesnížíte.
05.03.08 08:26:26
ghostik® – Re: Sid
Dobre tak jinak - nevadi bakteriim voda obohacena o CO2 ?
05.03.08 08:29:11
filipsi® – Re: ghostik
Otazka je, nakolik bude obohacenejsi nez pokud by byl difuzer v nadrzi nebo na vystupu. Myslim, ze to bude hodne podobne, ale upalit se za to
nenecham. Az to pojede, zmerim ph vstup/vystup.
05.03.08 08:31:54
Eff® Vím že se tento způsob běžně používá. Zajímal by mě však pokles pH ve filtru a s tím spojený pokles účinnosti biologické filtrace.
Otázkou je, zda pokles pH bude přímo ve filtru výraznější, něž by byl při difuzi v nádrži.
a co takhle "delka cesty" co2 vodou ?
myslim to tak: ze kdyz bude privedena do filtru, tak co2 bude hned stoupat k hladine
vs.
kdyz je co2 provedeny do dna, tak je ta cesta k hladine + cas ve vode preci delsi a o to jde ne?
05.03.08 10:04:29
Eff® – Re: honzaW
Jde právě o to prodloužení cesty a zde se hovoří o vnějším filtru, takže když si vezměš hadice, můžou to být třeba 2 metry.
Já teda používám difuzéry SERA na výstupech z fitrů a CO2 se rozpustí lautr všechno, takže tento problém něřeším.
19.08.08 08:21:15
romi® 
dobry den,
je podla vas ucelne umiestnit hadicku co2 z petky namiesto hadicky okyslicovania vo filtri?tak ako je to na obrazku znazornene sipkou?
zostane z co2 nieco, ked prejde rampou a rozbije sa o hladinu?
dakujem
19.08.08 09:52:47
xOB® – Re: romi
Pravdepodobne nezustane temer nic, jelikoz CO2 se nema prakticky kde vstrebat. U tve varianty jde do rozstrikovaci rampy a okamzite ven.
19.08.08 10:05:43
romi® myslel som si to, dik
No a já si myslím, že je to rozhodně lepší, než používat vzdochovací kamínek
romi
je to jedno z rieseni ked nejsu financie funguvat to bude nie 100% ale nieco bude len nesmies mat tu rampu nad hladinou musi byt vo vode lebo kyslik
CO2 znici takze šup z rampou pod hladinu a jedes
romi
je to jedno z rieseni ked nejsu financie funguvat to bude nie 100% ale nieco bude len nesmies mat tu rampu nad hladinou musi byt vo vode lebo kyslik
CO2 znici takze šup z rampou pod hladinu a jedes
23.09.08 20:27:21 / 23.09.08 20:29:16
matrix069® – Re: ceklis
Kyslík CO2 neničí!

A souhlasím s Achylem,že je to lepší varianta než vzduch.kamínek.
23.09.08 20:37:17 / 23.09.08 20:37:34
ghostik® – Re: ceklis
Kyslik nici CO2? Tak potom nechapu celosvetove problemy s oteplovanim a zvysovani CO2 v ovzdusi

Ze by ve vzduchu chybel kyslik ktery by znicil
CO2 ?
to mas pravdu ze bakterie vo filtry potrebuju na zivot kyslik,tak ja by som to nejak inak vyriesil nemam stym skusenosti ale ked rovno do filtra
pustis CO2 tak by to relativne mohlo vadit tym bakteriam
a je tu este jeden problem bez difuzora sa do vody dostane menej CO2 ako s difuzorom,lebo difuror vy tvara malinke bublinky ktore sa lepsie vztrebu do
vody tak to by bola blbost to len tak napojit do hadice
24.09.08 07:13:48
humik (953705629431) – Princíp samotnej biofiltrácie filtrácie
Tak len pre predstavu. Filter v akva funguje podobne ako čistiaren odpadových vod (ČOV) v meste.
Stručný popis čovky. 1.odstránenie hrubých nečistot (lapače piesku a tažkých kusov, sytá, hrablice. 2. lapače tukov (tých moc v akva
nemáme) 3. samotná biofiltrácia v aktivačnej nádrži. 4. dosadzovacia nádrž z ktorej odteká vyčistená voda. Celý proces može byt doplnený
o dalšie technológie podla potreby. (rev. osmoza, iontomeniče, neutralizácia....) Ale vráťme sa k aktivácii. Samotná aktivácia prebieha tak
že sa do odpadovej vody očkuje (primiešava) aktivovaný kal = hromada hladných baktérií. V samotnej aktivačnej nádrži potom fungujú
vzduchovacie miešadlá ktoré zabezpečujú dostatočný prísun kyslíku. Dokonca v niektorých ČOV sa používa umelý prísun čistého kyslíku
ktorý sa privádza do dna aktivačnej nádrže.
Vo vode ako takej sa za určiej teploty a tlaku rozpustí určité množstvo plynov. Platí čím nižšia teplota tým je vyžšia rozpustnosť
plynov vo vode. Samozrejme nie každý plyn sa vo vode rozpúšta rovnako dobre a tu nastáva náš problém. CO2 je vo vode niekolko krát
rozpustnejší a teda ked ho bude prebytok tak nám vytesní z vody kyslík a baktérie hynú alebo živoria a niesú schopné odbúrať rovnaké
množstvo organických látok ako pri bežnej filtrácii bez CO2.
Ak teda chcete využit filter k lepšiemu vstrebávaniu CO2 tak odporúčam zaviest vstup až za filtračné médium pred čerpadlo. Samotné
čerpadlo privedený CO2 dostatočne rozbije na drobné bublinky ktoré sa bez problémov vstrebávajú do vody.
Toto je podla mna najlepšia cesta k spokojnosti rastlín, baktérií a nakoniec aj akvaristu.
24.09.08 07:35:26
Sid® – Re: humik
"... ked ho (CO2) bude prebytok tak nám vytesní z vody kyslík..."
Tohle jsem četl tolikrát, že už tomu asi začnu věřit.
24.09.08 07:50:33
Yirka® – Re: Sid
Ovšem pravda je, že vytěsnit neznamená zničit.
24.09.08 07:52:47
Pet® Přívod CO2 na vstup do filtru mám řešen u 3 akvárií už dva roky. Považuji to za jeden z nejefektivnějších způsobů využití CO2. V
současnosti to krátce zkouším i u půdního filtru. Mám vyzkoušeno, že přívod CO2 na výstup je mnohem méně efektivní a vyžaduje
přidání difuzéru. A kytky mi opravdu rostou.
Petr
pre boha,nestacilo by dat difuzor do akvaria ako to maju skoro vsetci? robite okolo toho velku vedu,zbytocne komplikovane
Tak si spočítej kolik stojí difusor a kolik půl metru hadičky, krterou strčíš do sání k ext. filtru a pak poznáš, proč se kolem toho
dělá taková věda. A nevím, co je na tom tak komplikované? Daleko komplikovanější mi příjde výměna vody v akva, nežli zavedení CO2 do
sání nebo k němu

Mně příjde difusor a rozpoštěni v ext. filtru jako rovnocenná varianta. Komu se jedná o PH, tak stejně ph vody
vzniklé rozpuštěním CO2 mimo filt, bude filtrem kolovat, tak je jedno, jestli budete rozpouštět CO2 mimo nebo přímo ve filtru. Voda filtrem
koluje a nezůstává v něm, takže koncenrace CO2 ve filtru a v akva se po chvíli skoro vyrovná a tedy i Ph??? Kdybych sříkal nějaký nesmysl,
tak se předem omlouvám
difuzor vymysleli ako najlepsi sposob rozpustania CO2 do vody,ze je drahy to je druha vec
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce CO2 • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora