25.02.08 14:24:10
Utahraptor® – Černé kamínky a co pod to?
Včera jsem viděla v obchodě v akvaristické části malé černé kulaté kamínky do akvária, moc se mi to líbilo, mohla bych je použít na
dno? A co dát pod ně? Nějaký výživný substrát pro kytky?
25.02.08 15:57:12
Sid® – Re: Utahraptor
Pokud jsou ty kamínky z inertního materiálu a nejsou příliš velké, pak jistě budou velmi zajímavou alternativou i pro nádrže rostlinného
typu.
Kořenová výživa je pak v takových nádržích hodně užitečná věc a já osobně mám odzkoušené (a doporučuji) jílové kuličky Bivoj od
Rataje a kořenové hnojivo Plant ROOT od Dajany.
Je však třeba postupovat s citem a držet se i v tomto případě zásady, že méně znamená více.
A nebude to vadit rybičkám?
25.02.08 18:14:18 / 25.02.08 18:14:56
Myslíte jíl a Plant ROOT?
Určitě nebude.
Ale měla byste zvážit i další souvislosti.
Pokud nebudete moct rostlinám vytvořit všestranně dobré podmínky, (včetně např. přizpůsobení rybí osádky), pak podle mne obohacení dna
postrádá smysl. Takže v nádržích s omezenou možností intenzity ozařování, nádržích zaměřených na chov rostlinožravých nebo rostliny
devastujících ryb, nádržích plánovitě i neplánovitě přerybněných nebo s rybami silně znečišťujícími akva, bych se přiklonil k
čistě propranému substrátu. Jíl nebo hnojivo ve dně ostatní podmínky nenahradí a čistě propraný substrát je možné lépe udržovat
pomocí odkalování.
Plánuji tam 1,2 betty, 5 sekavců, hejnko razborek a cca 2 filtrující krevety molucensis.
A už asi týden si čtu ve fórech o dnech a co se tam dává a nedává až mi z toho jde halva kolem a pořád nevím jak na to...
25.02.08 18:26:13
fantasta® – Re: Utahraptor
Nejlepší substrát je čistě praný říční písek a rostlinky cíleně prohnojit tabletovaným hnojivem nebo bivojem.
25.02.08 18:37:22
To budete předělávat tu 37 l "Lebkovou dietu"?
Pokud nepředěláte osvětlení tak, aby bylo rostlinkám k užitku, nemá smysl do substrátu cokoli přidávat. (Viz můj předchozí
příspěvek.) Jinak rybky a krevetky jsou pro rostlinky O.K.
Takže znovu: do rostlinného propraný písek + výživa, (viz. Fantasta), do ostatních akvárií jen čistý substrát.
Nebudu ji předělávat, získala jsem nové akvárko cca 70L tak vymýšlím co do toho. Vlastně jsem se ptala na zakložení akvária komplet, ale
tam jsem se taky dozvěděla jen něco a ne všechno

25.02.08 20:45:14
Vyberte si v prezentacích akviško, které se vám líbí a zkuste požádat jeho majitele o rady.
25.02.08 20:55:13
Sid® – Re: fantasta
Pokud "poptávka" po jeho metodice udělá majiteli takového akviška radost, pak by to mohla být i dobrá rada.
To jste mohl říct rovnou, že mi nechcete radit

))
Že se nestydíte, hodit mě na krk jinému chudákovi

))
No dobře, jdu si prohlížet nádrže... budu mít měsíc co dělat a přestanu obtěžovat na fóru

)
26.02.08 08:55:50
To jste mohl říct rovnou, že mi nechcete radit
Což o to - nápad na jedno akviško kolem 70 l bych měl, jenže zřizovat ho takhle na dálku...
Fakt si raději zkuste "vybrat" ze zdejší "nabídky" a majitele přesvědčit o spolupráci.
A jinak můžete klidně dál "obtěžovat na fóru".
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora