14.02.08 09:54:45
horalenka (89.***.70.50) – akvárium pavích oček - hromadná smrt
Ahoj, jsem začátečník amatér a tak jsem si pořídila do svého akvária paví očka. Byla mi doporučena, protože jsou to prý nenáročné
rybky na chov. Měla jsem jich osm, nezbylo ani jedno, během dvou dnů. Inu, akvárko jsem vyčistila a říkala si, že to bylo asi tím, že byly
ze zveráku z Kauflandu a prý nemají dobrou pověst (to jsem nevěděla). Tak jsem našla jiný zdroj, koupila jsem si další várku a už jsou
tři pryč. Můžete mě někdou navést čím by to mohlo být? Co dělám špatně? Díky
14.02.08 09:59:02
bigboban® – Re: horalenka
Tohle chce asi víc informací:
- krmení
- filtrace
- hodnoty vody - ph, teplota, co2, atd, atd..
- kyslík - vzduchování
- světlo (i když nedostatek světla ryby asi spíš nezabije)
Takhle se dá opravdu těžko odpovědět.
14.02.08 10:04:37
NIKO® – Re: bigboban
Stačí uvést datum založení akva, jeho velikost a počet nasazených pavích ok.
Datum založení akvária 30.1., velikost je 40 litrů a rybek bylo 8. Filtraci, vzduchování mám, teplota 22°C, světlo mám (teda ne já, ale
rybky). Krmivo ted presne nevim nazev.
Pročti si tydy na fóru příspěvky k pavím očkům a k úmrtím ryb po založení akva obecně.Jinak je potřeba,aby akva se dnem a rostlinami
bylo založeno nejméně 2-3 týdny před vpuštěním ryb,musí běžet filtrace,svítit a krmit jako kdyby tam už ryby byly.Došlo nejspíš k
prudkému vzestupu dusíkatých látek(hlavně NO2) takže došlo k hromadné otravě ryb.Jinak paví očka už nejsou tím co bývala,v důsledku
dlouhého šlechtění se z nich staly ryby dost náročné na čistotu vody.Momentálně zkus některé zachránit tím,že budeš denně vyměňovat
asi 20% vody za čistou,odstátou a stejné teploty,pár dní nekrmit,aby se nezvyšovala zátěž vody odpadními látkami.Jak už tady padlo,seznam
se s postupem při zakládání akva a neztrácej naději.
Jinak jsem se ridila radami pana ze zverimexu
Teď se mi objevil poslední příspěvek a podle toho je téměř jisté,že jde o otravu NO2.Takže platí co jsem napsal a studuj a studuj.Spousta
lidí začínala podobně a já osobně jsem si tím prošel.
tak dlouho teda nebezelo, to je pravda, ale bylo mi receno, ze tohle jsou nezmari, ktery neznici skoro nic...
Pán ze zverimexu je ovšem spokojený, už prodal 16 ryb.
Pro pána ze Zverimexu to zas není tak špatné,když ti pomřou ryby.Přijdeš si zase pro nové a o tom to je.U zahradníků se říká,že uschlá
kytka je zahradníkova radost,rozuměj prodejce-zahradník.
Suchysvatonovice, diky za podporu...tak znova a od zacatku..mam sanci zachranit ty, ktery jeste zijou?
Tak zkus měnit vodu,zachránit těch zbylých pět a až,když se trochu rozrostou rostliny a akva se stabilizuje(nejméně za měsíc) tak můžeš
ještě pár kousků přidat.Dej do akva nějaké rychlerostoucí rostliny ty ti pomůžou zlepšit kvalitu vody-zpracovávají odpadní látky pro
svou výživu.
Pán ze zwerimexu je peknej smejd a ja uz si u nej nic jinyho nekoupim
Není sám,setkáš se s tím častěji.Nejde jim většinou o to,aby se tvým rybám dařilo,ale o to aby prodali.Podobně to platí ve spoustě
oborů.Samozřejmě existují vyjímky,ale většinou jsou to ti,kteří jsou také akvaristé.Kdyby ti popřípadě doporučovali,abys použila
nějakou chemii,že to pomůže tak tomu nevěř,jen z tebe vytáhnou prachy a ty dorazíš už tak oslabené ryby.Pomůže jedině poctivě měnit
každý den část vody,aby se naředil obsah odpadních látek(rybí hovínka=jed).Sice se tím prodlouží záběh akva(ve filtračním médiu se
pomnoží nitrifikační bakterie,které přeměňují prudce toxický NO2 na méně jedovatý NO3),ale máš šanci některé zachránit.
14.02.08 10:26:42
bunda® – Re: horalenka
Neházej flintu do obilí. Chce to trpělivost, hodně číst a taky štěstí. Všichni jsme měli nějaké začátky a učený z nebe naspadne.
Taky jsem doporučoval,aby neztrácela naději,chce to čas a uvidíš,že když využiješ rady tady na fóru tak ti zanedlouho bude dělat doma
radost krásné akvárko a spokojené rybičky.
14.02.08 10:31:28
PT® suchysvatonovice napsal... naředil obsah odpadních látek(rybí hovínka=jed)...
Jen aby nedoslo k mylce, ze bude stacit odkalovat jen hovinka - ryby take vylucuji odpadni latky i primo do vody skrze zabra.
Psal jsem to zjednodušeně a doporučoval jsem především výměnu vody,je to i mnou osvědčené a funguje to.Pokud už jsou na tom opravdu
špatně tak nemusí pomoct ani svěcená voda,ale za pokus to stojí.
Diky moc za rady, doufam, ze to ustojim. Popravde je pro mě opravdu milé překvapení, jak vstřícně jste k tomu přistoupili. Trochu jsem se
bála přístupu zkušených akvaristů k zajíčkovi...no jo, etika uz neni moc zvykem a kdyz se s ni clovek nekde potka, tak ho to vlastne
prekvapi...DIKY MOC
Není vůbec zač,mnoho lidí tady si podobnou zkušenost prošlo a ti zkušenější tady nám také pomohli.
No to jsem teda rád, že jsem se udržel a nezačal nadávat!

To Ti taky děkuju, asi jsi tím zachránil reputaci akvaristů
a kdyz ne reputaci, tak me pred depresi
14.02.08 11:38:49
filipsi® – Re: horalenka
Podobná témata
"instalace" tapety za akvárium,
"nové" akvarium,
15 l akvárium bez filtru a topení?,
20l akvárium - je nutný filtr?,
30l akvarium,
63l akvárium a složení ryb do něj,
Ake velke akvarium?,
Ako založit akvarium?,
akvarium,
Akvarium,
Akvarium,
akvarium,
Akvarium - hornbach,
Akvarium 1000l,
akvárium 100x100x50,
Akvárium 25l,
Akvarium 400l po 15 letech ,
Akvárium Aqua Pearl 80,
Akvarium bez filtrace,
Akvarium bez skla,
Akvárium do trojúhelníku,
Akvarium na balkone v zime,
akvarium na míru,
akvárium na míru , kde nejlevněji,
Akvarium na zakazku?,
Akvárium pro rozmnožování pavích ok,
Akvárium Rekord 120 - juwel,
Akvarium stale kalne,
Akvárium teče (rosí),
akvarium tvaru nudle,
Akvarium v patre?,
Akvarium ve Futurum,
Akvárium ve vzduchu,
Akvárium, kde jen jedna stěna bude skleněná,
akvariumhorak,
Ancistrus - smrt bez známek nemoci,
brakicke akvarium,
brakické akvárium ?,
Cena za akvárium,
Čím a jak podložit (vyrovnat) akvárium,
Dospívání Pavích oček,
Dvoumetrové akvárium na Aukru - NEKUPOVAT !!!,
E-časopis Akvárium,
Eko akvarium Mariánské Lázně,
filter (54 litru akvarium),
HK-obří akvárium,
Hledá se likvidátor pavích oček....,
chov pavích oček???,
Jak přetěsnit akvárium.,
jak rozdělit akvárium
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií | Přidat reakci | Zpět na seznam sekcí fora