1 • 8 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Zakládání a údržba akvárií » Jak vyčistit akvárko po krupičce(bez rybiček) 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 224x

Žádná předchozí stránka [1] 2 Přejít na další

11.02.08 17:20:00  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekváclavka (38830565435) – Jak vyčistit akvárko po krupičce(bez rybiček)
Zdravím lidičky, měla jsem akvárko a všechny kromě 3 jedinců mi chcíply na krupičku, ty jsou bokem a já potřebuji vyčistit účinně akvárko aby to zmizelo...nechci tam lít chemikálie ale pokud se to bez toho neobejde....prosím o radu jak na to, díky Pája
11.02.08 18:58:06  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekerdo (1048373551155)
Dospělý cizopasník z ryby odpadne a rozmnoží se,pokud nenajde nového hostitele,uhyne.tento vývoj trvá při 27°C asi 5 dní.Cizopasí ale i např. na plžích,pokud teda jsou v akva šneci,asi to bez chemie nepůjde
11.02.08 19:00:50  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekAndynka® – Re: václavka
Taky jsem tohle musela řešit. Nalij do akvárka s vodou savo. Samozřejmě že tam ty rybičky nesmíš nechat. Nech to takhle 14 dní. Po 14 dnech akvárko pořádně umyj a měla bys mít vyhráno
11.02.08 19:01:17  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKamekh® – Ocet
Jestli nechcete používat chemikálie vůbec, tak nechte akva vyschnout, a počkejte 4 týdny, to krupička nepřežije. Jestli jej nechcete vypouštět, pak tam řácky zatopte (klidně 32 stupňů). Teda pokud tam nejsou kytičky. Pokud tam kytky jsou, tak topte na těch....řekněme 27 a taktéž čekejte, asi 4 až 6 týdnů, krupička projde všemi vývojovými stádii a bez hostitele uhyne.
11.02.08 19:29:11  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekNobody® – Re: václavka
Pokud chcete akva založit nově?
Substrát šoupnout do trouby(200°C),nechat 15-30minut,akva vymýt např.roztokem - na 1l vody-100g soli a 100g octa,nechat působit aspoň 30 minut.
Spolehlivá metoda,kterou se zlikviduje vše choroboplodné. ;-)
11.02.08 19:31:56  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvektibil®
...presne tak 4 tyzdne.Ja som bol nedockavy,vyvaril som vsetko okrem rastliniek,potom som ho nechal ist asi tyzden prazdne(pri 24 °C) a nasadil rybky.Tie su tam necele dva tyzdne a dnes som si vsimol ze krupicka je spät.Nesprav tu istu chybu ako ja.Mne totiz trpezlivost nic nehovori.
11.02.08 19:39:22  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveklogik®
a co třeba použít antiichtin nebo něco na krupičku podle návodu, leč bez rybek? :)
11.02.08 21:43:11  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvena®
Krupičku způsobuje parazit kožovec rybí.když nejsou ryby není kožovec viz. http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm#1

11.02.08 22:04:46 / 11.02.08 22:06:03  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: logik
Nechci se vyjadřovat k metodám, jak vyčistit nádrž po invazi kožovce. (Už se vyjádřili jiní...)
Chtěl bych jen vyjádřit názor, že pokud se začne s léčbou co nejrychleji a použije se k ní některý z osvědčených prostředků, je velká šance uzdravení rybek (i beze ztrát) a následně odpadá nutnost řešit otázku v názvu tématu.
Ještě k tomuto:
erdo:
Dospělý cizopasník z ryby odpadne a rozmnoží se, pokud nenajde nového hostitele, uhyne

Kamekh:
... čekejte, asi 4 až 6 týdnů, krupička projde všemi vývojovými stádii a bez hostitele uhyne.

vena:
...když nejsou ryby není kožovec.

Podle některých zdrojů může jistá forma kožovce přežívat bez hostitele řádově i několik měsíců.
11.02.08 22:10:08 / 11.02.08 22:10:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekwayn®
11.02.08 22:10:11  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekwayn®
Z mě dostupných zdrojů jsem si spočítal (když jsem kupoval rostlinku v akvaristice kde měli krupičku), že 14 dní je jistota, aby parazit bez hostitele uhynul. Jestli existují formy přežívající déle nevím, možné je všechno ;-)
11.02.08 22:29:44 / 11.02.08 22:30:23  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: wayn
Chci tak trochu vyprovokovat zájemce o problematiku, aby se podívali i po jiných, než jen "tradičních" zdrojích informací o této parazitóze. ;-) :-)
Některé jsou hódně zajímavé. :)
11.02.08 22:43:39  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvena®
to sid: Podle některých zdrojů může jistá forma kožovce přežívat bez hostitele řádově i několik měsíců. to by pak znamenalo zapojit do léčby i veterinární laboratoř ne?
11.02.08 22:43:40  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvena®
to sid: Podle některých zdrojů může jistá forma kožovce přežívat bez hostitele řádově i několik měsíců. to by pak znamenalo zapojit do léčby i veterinární laboratoř ne?
11.02.08 22:48:25  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: vena
A nebo chemiky z chemického praporu AČR v Liberci. :-D
11.02.08 22:52:45  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvena®
A jak jinak poznat o jakou formu a jak moc odolnou se jedná?
11.02.08 23:10:20 / 11.02.08 23:28:50  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: vena
To skutečně bez veterinární laboratoře asi těžko půjde... hmm
Vrátím se k té původní myšlence - když už nás krupička potká, chtělo by to včasnou léčbu solidním přípravkem. To by mohlo podobná rizika minimalizovat.
Ještě EDIT:
Teď jsem si uvědomil, že m.j. i příbalový leták k eSHa EXITu vzpomíná "velmi tvrdošíjné formy, jako např. anglicky zvaný pepper stip ".
Dále se tu uvádí, že "existují i vytrvalá stádia" některých forem prazita, která "sedí na rybách" nebo "leží na dně jako cysty" a čekají na příležitost k napadení rybek. (Nových - vystresovaných nebo stávajících - oslabených zhoršujícími se podmínkami v akva.)
12.02.08 10:12:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKamekh® – Re: Sid
Pakliže je pravda, co říkáte, pak mnou uvedený postup nemusí fungovat 100%ně. Pak se ovšem tazatelka bez chemie neobejde. AQ a techniku tedy vyčistit savem, písek do trouby na 180 a více
stupňů a rostlinky vyházet. Nebo - což je méně násilné, použít EXIT.
12.02.08 10:40:29  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: Kamekh
Jsou i jiné zdroje, než je příbalový leták EXITu, které hovoří o tom, "že to s krupičkou nemusí být tak jednoduché, jak by se zdálo"... :)
Proto kladu důraz na to rychlé zahájení léčby osvědčenými prostředky a dotažení léčby do konce. Pak se dá předpokládat, že se podaří onemocnění potlačit.
Provizorní řešení nesou riziko, že přeživší rybky se stanou (i díky nabytí částečné imunity, jak se také uvádí) hostiteli parazita v omezeném latentním stádiu, které za vhodných podmínek znovu "nastoupí".
Ale jinak si nedělám iluze - krupička je (stejně jako blbost) - věčná... :-)
12.02.08 15:03:17  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekváclavka (38830565435) – Re: Sid
Tomu se zabránit nedalo jezdím na víkendy oryč a tuhle jsem byla pryč 5 dní a táta mi volal a říkal že je krmí že jsou ok přijedu domů a už jich pár bylo tuhých a ostatní úplně bílý...je mi líto štve mě to ale boužel
12.02.08 15:07:48  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekváclavka (38830565435)
Tak mám akvárko prýzdný a jelikož jsem nemocná tak se mi nechtělo přes celý město dneska do zvěráku a nevíc tu je jen jeden a tam je šíleně pitomá baba.....něco koupám zítra až, zkusím nějakou chemii jinak mám 3 rybičky bokem a zatim se i drží tak nevím(ale některé z jejich druhu na to doplatili)
12.02.08 16:42:28  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekncis (42857353027) – Re: Kamekh
Pakliže je pravda, co říkáte, pak mnou uvedený postup nemusí fungovat 100%ně. Pak se ovšem tazatelka bez chemie neobejde. AQ a techniku tedy vyčistit savem, písek do trouby na 180 a více
stupňů a rostlinky vyházet. Nebo - což je méně násilné, použít EXIT.

Proč vyhazovat kytky, dáš je do manganistanu.
12.02.08 16:47:20  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKamekh® – RE : ncis a RE: Sid
To ncis : Jj, to by bylo lepčí ano
To Sid : Souhlas... ano
12.02.08 20:55:20  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekHoney®
Nazdárek. Já jsem taky zjistil v mém akvárku krupičku. Známá mi poradila zvíšit teplotu na 29 stupňů a místo léku použít sůl ( 2 polévkové lžíce na 100 litrů rozpustit a nalít do aqua ). Rybky se pak obalí slizem a krupička prý se na ně nechytá. Když máte v akva nakapaný nějaký lék, tak musíte vypnout filtr, ale tak můžete filtrovat v klidu dále. Myslíte že je to správná volba? ahoj
12.02.08 21:01:14  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveklogik® – Re: Honey
2 lžíce je málo, možná tak 20 ale nevím tak nebudu mystyfikovat

Žádná předchozí stránka [1] 2 Přejít na další

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 04:22:33 • 0.637 s