[1] 2 
05.02.08 06:43:08
Utahraptor® – Idiotský dotaz - co do mého akvárka?
Potřebovala bych poradit, co ještě bych si eventuálně mohla dát do tohoto akvária -
http://rybicky.net/nadrz.php?c=3189 za předpokladu, že tam určitě ještě přijdou dvě bettí
samičky.
Původně jsem uvažovala o razborách klínoskrvnných, ale nevím jestli by jedno hejnko (cca 8ks) nebylo už moc. Teď spíš přemýšlím jestli
by se nehodilo něco co občas sezobne i nějakého toho šnečka. Nebo něco malého hejnkovitého do středu nádrže...
Podmínkou je, aby to bylo z Asie a mohlo přežít při teplotě 25-26°C, Ph kolem 6,4, dGH 14
05.02.08 08:50:55
Naďa® Promiň, ale ten dotaz je dle mého názoru opravdu idiotský. Máš akvárko o hrubém objemu 37 l a v něm bettího samce, na kterého je potřeba
20 litrů, na pár 30 litrů. Ty tam chceš dát samice 2. A nemluvě o zbývajícím osazenstvu 5 sekavců, kteří by pro sebe potřebobali min. 50
l. Takže uvažovat o něčem dalším hejnovém v tak malém objemu, je nerozum a trápení rybek.
Odkud bereš tahle čísla? Ty počty litrů?
05.02.08 10:01:18
yama® – Re: Utahraptor
No prece v tom odkazu, co jsi tady poslala.
05.02.08 10:15:28
Naďa® – Re: Utahraptor
V prezentaci máš akvárko 37 l a na každou rybu musíš počítat minimálně 1 litr vody na její délku v dospělosti s přihlédnutím k tomu,
že jsou druhy, které potřebují navíc nádrž od určité velikosti. Třeba mečovky, když jsou rychlí plavci, měli by být chovány v
akvárkách od 200 litrů víš. Stačí si alespoň přečíst něco málo z atlasu ryb a před tím základy o zakládání akvárka. Většina
lidí, i já, těch rybek má víc, než je optimum, ale tvých 37 litrů, je fakt málo na další. Rozhodíš si stabilitu, budou nemocné, budou
umírat a o tom akvaristika to přeci není.
05.02.08 10:22:59
Lorsson® – Re: Utahraptor
No myslim ze tam asi tezko das vice rybek, jak pise Nada. A ja na tvem miste bych hned zlikvidoval ty plovouci kytky na hladine, aby mely rostlinky v
akva alespon trochu svetla a neumiraly jak ted, pridal jeste nejake rostlinky a pak bych uvazoval co dal... Tu lebku ti asi nikdo nerozmluvi kdyz se
ti libi ale v tak malem akvarku ti zabira docela hodne mista. Na dne mas docela hodne hruby sterk a tam ti take rostlinky moc neporostou. Mas jeste
hodne na cem pracovat
Ale betty potřebují mít plovoucí rostliny kvůli stavbě hnízda ne?
Schválně jsem vybírala rostliny dolů které potřebují být spíše ve stínu...
05.02.08 11:07:28
No kdyz to beres takhle, nebudu se hadat. Podle te hlavni fotky tam nemas stin ale tmu. Tam ti nepujdou ani nenarocne rostlinky, ale koneckoncu uvidis
sama
a co takhle poradit spíš výkonější světýlko? :o) plovoucí rostliny bych rozhodně nevyhazovala
05.02.08 11:22:29
Lorsson® – Re: Lucianetta
Samozrejme zmenit osvetleni je dobra rada, pokud to ovsem jde. Vetsinou si kazdy (stejne jako ja

) koupi nevyhovujici plastovy kryt s jen
jednou zarivkou a do toho se tezko pridava dalsi zarivka. Ale pokud bude mit celou hladinu zakrytou plovoucima rostlinama ani dve zarivky moc
nepomuzou. A jestli je tam tma nebo stin - treba se mylim ale kdyz vidim torza tech rostlinek, nevim nevim. OK, at alespon tedy protridi ty plovouci
rostlinky, at nejsou po cele hladine, vymeni Aqua Glo za sirokopasmovku 830-840-860, prida par rostlinek za ty uhynule a urcite se to zlepsi

Takhle bych to udelal ja, ale je mi jasne ze kazdy si to udela jak se mu to libi
05.02.08 11:37:46 / 05.02.08 11:39:06
sharon® – Re: Lorsson
jestli se jí pistie takhle rozrůstá, znamená to, že má v akváriu nadbytek odpadních látek. Když ji zruší, rozhodí si rovnováhu akvária
víc a udělá víc škody,, než kdyby tam přidala 5 malých razbor. Raději bych tam nechala pistii, hnědovka a kryptokoryny pomalu porostou i ve
tmě, pokud do akvárka nebude pořád vrtat. Jen tu valisnerku bych dala pryč a místo ní třeba cr. beckettii.
To utahraptor: tvůj beťák je dost hezký, aby dělal parádu sám o sobě. když přidáš samičku, bude roztahovat vějíř každou chvíli. Bych
už další rybky nepořizovala. Co se týče šneků, tak betynky je baští taky, pokud je nebudeš překrmovat. Tu plovoucí pistii je třeba
občas redukovat

05.02.08 11:48:16
Lorsson® – Re: sharon
A nenapadlo te proc tam ma nadbytek odpadnich latek?
05.02.08 11:55:31 / 05.02.08 11:57:46
napadat mně může cokoliv, ale v současné době je tam má a má tam ryby, které někde musí žít. Možná má špatný filtr, špatné dno,
špatně zaběhlé akvárko, hnijící kytky, docela dost ryb..ale pistie tenhle problém řeší a pro tohle akvárko (s blbým světlem a s betkama)
je ideální. Ani tam jiné kytky mít nemusí a nic se nestane.
sharon napsala: Možná má špatný filtr, špatné dno, špatně zaběhlé akvárko, hnijící kytky, docela dost ryb..ale
pistie tenhle problém řeší..
Tak jestli tohle vsechno pistie resi nechapu proc ja blbec zlepsoval osvetleni, pridaval kytky a snazim se o nejakou rovnovahu... staci hodit hrst
pistie a jsem v klidu

nic ve zlem..
05.02.08 12:04:10 / 05.02.08 12:05:24
Jasně...a když jsi to radil, věřil jsi tomu, že to udělá? Jasně, že je lepší udělat dobré světlo, akvárko se spoustou kytek...pistie je
nouzové řešení

05.02.08 12:05:26 / 05.02.08 12:07:02
Lorsson® – Re: sharon
Uz jsem jednou napsal ze kazdy si to udela vetsinou po svem

Nicmene ja kdyz jsem se pidil po nejake rade a pak ji dostal od nekoho kdo tomu
rozumi tak jsem se ji snazil ridit a pomohlo me to .. Tim ted nemyslim ze by se mela ridit tim co radim ja, ja jsem porad zacatecnik
05.02.08 12:10:16 / 05.02.08 12:13:24
každopádně se taky přimlouvám za výměnu Glo zářivky za třípásmovou

, snadné a účinné
Jinak akvárka typu : kořen, hnědovka, nějaká kryptoška, pistie, mech a vhodné množství rybek můžou být velice krásné

Hej, proč mluvíte jako kdybych tady nebyla nebo co?

)
Dobře, další rybičky škrtám, to beru. Já toho načetla od září o akvaristice strašně moc, ale teorie a praxe je něco jiného, tohle je
první moje skutečné akvárko, tka budu ráda za každou radu.
Tou třípásmovou zářivkou myslíte přímo co? Aqua Glo mi doporučili v obchodě...
05.02.08 12:32:04 / 05.02.08 12:33:23
sharon® – Re: Utahraptor
Třípásmová zářivka je zářivka s označením 8xx (xx jsou nějaká dvě čísla, označující "teplotu" barvy, čím nižší, tím
je víc do červeno - žluta, čím vyšší, tím více do bílo-modra, já osobně používám 840 a 865, ale záleží to na každém, jaké
spektrum vyhovuje jeho pohledu). ty máš zářivku asi 45 cm, že? Jsou trošku hůře k sehnání. Snad ti dá někdo odkaz, kde hledat. Třeba:
http://www.svitidla-levne.cz/p4683-specialni-zarivka-master-tl-d-15w-840-chladna-bila-1ks/
05.02.08 12:34:24
fantasta® – Re: Utahraptor
Aqua-glo Ti doporučili protože jsou pekelně předražené. Nejlépe uděláš když koupíš zářivky s označením 830,840. Já mám vyzkoušené
Osram lumilux 830. Pozor prodává je i Rataj, ale předražené. Běžně jsou v OBI, Baumaxu a pod.
05.02.08 12:37:01 / 05.02.08 12:42:44
Promin nejak jsme na tebe pozapomneli

Verim ze ti Aqua Glo doporucili v obchode, protoze je 2-3x drazsi nez klasicka, ale 2-3x lepsi rozhodne
neni.
Treba takovato
http://narva.netdirect.cz/detailPage.asp?DPG=42627 by byla pro tvoji potrebu lepsi
Zkus zajit nekam do prodejny elektrotechniky nebo svitidel a ptej se po takove zarivce jakou ti popsala Sharon - s oznacenim 830,840,860... Pak uz
zalezi spise jaky odstin chces, 830 je hodne zluta, pokud nechces tento odstin tak 840 nebo 860
05.02.08 12:39:55 / 05.02.08 12:40:54
sharon® – Re: Utahraptor
Jestli budeš mít možnost v nějakém hypermarketu zjitit množství lumenů prodávané zářivky (lm), tak čím bude víc, tím líp. já mám
ale takovou zkušenost, že v hypermarketech jsou někdy zářivky v kartonových obalech sotva označeny waty, ne ještě nějaké zajímavější
údaje

05.02.08 12:58:37
Jeste by jsi mohla rici jaky mas kryt na osvetleni?
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora