1 • 10 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

úvodrybyrostlinyostatnínemociradyodkazyinzerátyakcefórumchatnádržeobchodyvýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami » Je vhodné CO2 do vody 2dKH? 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci• Zobrazeno 3x
01.02.08 14:02:45  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠaman (89.***.85.230) – Je vhodné CO2 do vody 2dKH?
Zdravím.

Mám tři týdny založené akva, zatím jen s rostlinami a jedním Šnekem. Po počátečním povadnutí se kytky chytily a rostou.

Nejvíc roste Cabomba caroliniana (taková ta přeslička), ale na některých (i nových) štětinkách se objevuje bílý povlak (jakoby prášek, nebo miniaturní plíseň). Dočetl jsem se, že by to mohlo být vylučování vápníku a že se doporučuje přidávat CO2.

Jenže mám velmi měkkou, nealkalickou a lehce kyselou vodu(pH:6,5 CT:3dGH UT:2dKH) a prý by CO2 mohlo narušit rovnováhu pH.

Rybky tam přijdou příští týden, postupně chci přidat neonky, ancika a betty. Měkká voda by jim měla chutnat, nechci jim tam přidávat vápencové šutry bezdůvodně.

Můžu počítat s tím, že se hladina CO2 zvedne s přítomností ryb? Nebo ty kytky zatím nemám řešit, když to není ve velkém rozsahu?

Jo, vím že tyhle kytky jsou hodně náročné na světlo. První dva týdny byly jen o žárovce, ale už týden mají na 44l nádrž 2x15W SERA trubic (plant a daylight).

Zajímalo by mě, co v takovém případě doporučují zkušenější akvaristi. Jak co se týče té kytky, resp. CO2, tak jestli nějak upravovat vodu pro tyhle rybky.

P.S. Foťák nemám, takže momentálně fotky nebudou. Až budou, založím si prezentaci.

Díky. ;-)
01.02.08 14:12:23  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi® – Re: Šaman
http://maniakva.sweb.cz/chemie5.htm

To asi zodpovi tve otazky, kdyby ne, jeste prohledej forum tady a hledej jedlou sodu. Bez prezentace tezko rict, zda akva bude chtit co2 pridavat, udelej si ji, pak se radi lip.
01.02.08 14:37:02  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLudek®
Pokud jsi měřil dobře tak bych CO2 nedoporučoval. Při tak měkké vodě a malé nádrži a pravděpodobně málo zarostlé by se mohlo snadno stát, že to přeženeš. Navíc pokud ses podíval do tabulky, mohl jsi zjistit, že máš optimální obsah CO2 ve vodě takže problém může být někde jinde. Možná v tom, že máš příliš měkkou vodu, tím mám na mysli celkovou tvrdost a rostliny nemají z čeho brát živiny.
01.02.08 14:50:14  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠaman (89.***.85.230) – Re: Ludek
pH nemam overeny, ale celkova tvrdost z kohoutku je 4dGH, coz souhlasi s vypisem z vodarny (jsem z Lbc, voda je z povrchovych nadrzi v Jizerkach)
Ten odkaz od Filipse jsem cetl, tabulku taky, ale pisou tam ze to neni az tak spolehlive (podle dalsich podminek). Ale urcite na tech strankach pisou ze CO2 muze byt problem. Zatim tam nic takovyho davat nebudu.
A co se te sody tyce: pH mi starost nedela. Vapenec jsem myslel spis na zvyseni tvrdosti. (Pokud jsi nemyslel tou sodou kompenzovat vliv CO2, ale to fakt nechci)

Jeste by me zajimalo, jak rybky snaseji zmenu teploty o 2-3 stupne za den (a noc). Netopim (mame pretopeno v byte) a voda ma 23-24'C. Ale osvetleni mi to ve dne vytahne az na 26-27'C. Je to pro ryby prirozene?
01.02.08 14:56:29 / 01.02.08 14:57:16  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLorsson® – Re: Šaman
On nemyslel tu sodu na zmenu PH ale na zvyseni alkality aby jsi mohl pridavat CO2 bez rizika ze se ti rapidne snizi PH ;-) A zmena teploty jak pises, neni na zavadu v prirode se teplota take meni..
01.02.08 14:59:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi® – Re: Šaman
Kolisani 2-3 stupne teplot snaseji v pohode, jde o to, jake ryby tam mas, aby jim delalo dobre tech 26-7, v lete bude asi jeste vic.
Soda - na zvyseni alkality (uhlicitanove tvrdosti), nebude pak tak velke nebezpeci nahleho padu Ph hluboko. Vodu mame stejnou, s co2 jsem experimentoval (opravdu jako experiment, ne potreba), ted nepridavam, mas docela dost svetla, mozna budes casem muset, uvidis.
01.02.08 18:15:46  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvaclav® – Re: Šaman
Moc těm tvým hodnotám nevěřím. Celková tvrdost je v tomto případě nezajímavá. Pokud měříš PH kapkovým testem chyba může být značná. UT 2 se nemusíš bát stačí přidat drobet jedlé sody a dostat jí na 4. Budeš to ale muset dělat stále. Ty krystalky na rostlinách (biogenní odvápnění)je důsledkem silného světla a nedostatku CO2. Takže budeš muset snížit osvětlení nebo začít přidávat CO2. :-)
01.02.08 18:50:56  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠaman®
Jj, kapkovy BEN TEST pH a CT-UT. Kvalitka z Tesca ;-)
Ale CT 4dGH pisou i ve vodarne, takze tomu verim. Vim ze mame mekkou vodu, ale az ted vim kolik :p
(Zkusim to porovnat s vodou z prace, tam je jina a kazdy tyden cistime rychlovarku od vapniku. Doma vubec.)

Tu jedlou sodu si necham v zaloze, uvidim jeste co mi s vodou udelaji rybky. Nebo jim pridam par ulit z more, neni to sice uplne koser do sladkovodni nadrze, ale aspon bude hodne schovek.

S tim svetlem je problem, ze jedna zarivka je malo a dve moc. Asi to vyresim plovoucima kytkama (bettak by mel mit radost) nebo pockam az mi Vallisneria preroste.

Diky.
01.02.08 18:58:34  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvaclav®
Je lepší jednou za čas dát do akva lžičku sody, než dát do vody mušle, to si akva vlastně zničíš. :-)
01.02.08 19:29:23  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLorsson® – Re: vaclav
Musi se soda pridat po kazde vymene vody? Mam stejne jako Saman dKH 2 a pokud bych uvazoval o CO2 tak me to docela zajima...
01.02.08 19:45:19  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvaclav® – Re: Lorsson
Já to tak dělám. UT udržuji mezi 2-4 u mě je to asi polévková lžíce jednou týdně. Když měním vodu tak asi 100 litrů dávám 20 ml tříprocentní kyseliny solné na snížení PH. :-) Chce to ale ze začátku měřit jak se voda mění působením rostlin a CO2. :-)
01.02.08 19:56:05  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi® – Re: Šaman
Pouzival jsem na Ph take ben-test. Ted mam elektrodovy merak. S BEN-testem jsem meril o 0.7 niz. A to uz je hodne znat. A to jsme barvicky porovnavali ja i zena. Vodu mame odjinud, srovnat nemuzeme, ale myslel jsem si, ze mam stejnou vodu jako ty (myslim, ze z kohoutku jeste mekci). Dokonce z kohoutku jsem nameril i 6, v akva pravidelne 6.7. Ted elektrodou 7.5. Ale treba je jen muj ben-test takto mimo, treba jen u nas doma vidime blbe barvy.
A to uz je na obsahu co2 sakra znat. Takze nejlepsi indikator jsou rostliny a jejich chovani.
01.02.08 19:58:01  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLorsson® – Re: vaclav
Ok, diky palec
01.02.08 20:04:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLudek® – RE: Vaclav
Ty naměřené hodnoty co naměřil Lorsson jsou velmi podobné studniční vodě u mého bráchy takže bych tomu i věřil, že to možné je. Také bych to řešil sodou, protože pak už se dá s vodou něco dělat a v tak malém množství o jakou nádrž se jedná, je každá nepatrná odchylka hodně znát ;-)
01.02.08 20:10:41  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLorsson® – Re: Ludek
Asi jsi myslel Samana , ty namerene hodnoty, ja o nich nepsal ;-) ja mam PH 7 a dKH 2
02.02.08 11:15:17  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLudek® – RE: Lorsson
Máš pravdu, myslel jsem Šamana :)
05.02.08 16:43:15  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVapel®
ma cenu davat co2 do 7,5 litroveho akvaria????? ahoj
20.05.08 11:29:23  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekPřéma® – Re: Vapel
Ne
20.05.08 11:45:29  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: Vapel
Záleží na okolnostech - např. některé kytky bez jeho "přesycení" oproti přirozenému stavu neporostou. (Lhostejno, jestli je budeme pěstovat v 10 l nebo 200 l akvišku.)
CO2 se přidává i do nanoakvárií, ale člověk musí dobře vědět, co dělá. A opatrnosti je tím víc třeba, čím menší je akviško...
Podobná témata
Ako znizit teplotu vody?, aky externy filter?rozstrekovaci alebo vyvod do vody, anti-ichtin a výměna vody, Bublinky na hladině vody, Cichlidka Kakadu - tvrdost vody, Co všechno potřebuju pro úpravu vody?, CO2 pomocí sycené vody, čistota vody, destilka-změkčení vody, filtr vs. vymena vody+chemie, hladina vody, hodnota vody - vodárna Sivice, Hodnoty vody, Jak snížit tvrdost vody, Jak vyměňujete část vody v akvárku?, Jak změkčit tvrdost vody ?? a čím ??, Jaké a kolik topítek na 450 litrů vody?, Jedlá soda na zvýšení pH vody, Jikry vydrzi bez vody 15minut?, Jsou tyto rostliny vhodné?, Kolísající ph vody, kompletní výměna vody, krutá výměna vody, Kvalita vody, Kvalita vody, Kvalita vody v jednotlivých regionech, Návody, Nej připravky pro snížení tvrdosti vody, nejpresnejsi testy vody?, Nejvhodnější zářivky, obeh vody v akváriach, obsádka a tvrdost vody, odkalování + čerpání vody zpět, odparovani vody, odstanění hnědého zbarvení vody, ohřivani vody - pařák, ovlivňování vody, pH vody pro chov terčáků?, Potěr a výměna vody, použití vody ze staršiho akva, Pozor na výměnu vody, promíchání vody v akva, Přísady do vody, reakce vody na kokos, Rostliny do tvrdé vody, Rozbor a kvalita vody...., ryba bez vody, rybyk do tvrde vody?, savo bez výměny vody, Sera odkalovac bez vymeny vody?

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny | Přidat reakci | Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: vpnet.cz • 08.09.08 02:44:54 za 0.812 s