Fórum » Technika » Osvětlení » ako pridat ziarivku? (do krytu Juwel 80x30)
[1] 2 
19.01.08 11:28:36
athaya® – ako pridat ziarivku?
ahoj, ako sa da pridat 9w ziarivka do mojho akvaria ak sme kupovali cely akva komplet a ziarivka tam uz bola zabudovana.
dalo by sa to dorobit do kompletu? a existuje na to nejaky "technik"alebo niekto kto by to spravil?
pridam fotku ako to vizera.

tu je
Bohužel do tohoto krytu už nic nepřidáš. Budeš si muset udělat jiný.
19.01.08 13:28:29
Kamekh® – Stejnej problém
Tak to máme stejnej problém. Taky jsem koupil komplet (Juwel), taky dává málo světla a navíc mám rozměr (80x30), na kerej ani neprodávaj
jiný kryty. Kup si jinej kryt, nebo si nějakej vyrobit. Já budu muset tvořit. Co se holt dá dělat.....
19.01.08 15:11:53 / 19.01.08 15:12:45
pansuu® – Re: Kamekh
Mám Juwel Record 60 a zářivku jsem taky přidával

ale nevím jak to vypadá v 80-tce.
19.01.08 15:59:03
Chaotic® – Re: pansuu
Pokud je to trubice s paticí T8, tak by řešním mohlo být její nahrazení trubicí T5. Při stejné délce mají o mnoho větší výkon.
Bohužel to ale obnáší výměnu patic pro zářivku - T5 trubice jsou tenčí než T8 a místo tlumivky a startéru dát elektronický
předřadník.
Bohužel mám pravdu. Je tam jen špatný obrázek. Jinak já jsem si pomohl trochu tím, že jsem na vnitřní přední stranu krytu prostě
přilepil (AQ silikonem) kuchyňské svítidlo 18w, utěsnil a je to. Nevýhodou tohoto řešení je zhoršený přístup do nádrže a fakt, že
výměna zářivky bude dost problematická. Ale světla je znatelně víc.
Tak no naozaj je asi najschodnejsia cesta vymenit predradnik za taky ktory znesie vyssiu wataz a potom jednoducho vymenit celu trubicu nepridavat este
jednu ale tu jednu na ktoru tam uz je miest zmenit za trubicu s vyssim vykonom a to by nemal byt az taky problem
03.08.08 09:50:29
Xmacala® – Re: MorfeussES
Ahoj. Já mám podobrý kryt akorat na 60x30 (zařivka cca 43cm) 15w a ptal jsem se tu na foru, jestli se da koupit silnejsi treba 20W. Prej ne, ale
samozřejmě že to jde.
Zářivka HighLite Colour T5 43,8 cm (24W)
Zkus se podivat sem. Možna ti bude stačit jen silnější zářivka než kupovat celý nový kryt.
http://www.akvarius.cz/scripts/zbozi.php?KID=3
NAzdar tak ono je mozne stale kupit silnejsiu ziarivku len neviem nakolko si zbehly v elektronike. Keď kúpiš silnejšiu žiarivku potrebuješ
predimenzovat na jej vykon aj predradnik pripadne tlmivku zalezi na tom co pouzivas, a to uz nieje az take jednoduche ak sa ani najmenej nerozumies
elektrike. Takze s vymenou neonky za silnejsiu to nieje az take jednoduche ze "mam tam 15 W tak kupim 36 W roznaky rozmer vmenim a parada mam
viac svetla" to mozno bude fungovat ale urcite iba chvilku
03.08.08 12:16:14
Xmacala® – Re: MorfeussES
Dam ti vedet jak to dopadlo

ja mam Juwel 80 a tiež som pridával trubicu.nejak takto to vyzera..ale myslím že do tvojho krytu už asi tažko niečo natlačíš..tie kryty su
fakt nič moc..Juwel by to mohol riešiť trocha inak

vo svojej nadrži mam viac detailov..tak skus pozrieť

No ja mam taky kryt Juwel (asi) ale ma to poresene trosku lepe. Muzu tam prilepit jeste jednu zarivku (doufam). Sice to bude chtit upravy, ale myslim,
ze to pujde.
myslim že do tvojho krytu sa bude dat ešte jedna trubica
03.08.08 14:51:23
Xmacala® – Re: Xmacala
03.08.08 15:09:47 / 03.08.08 15:12:12
kalahare® – Re: Xmacala
Víš jakej tam máš předřadník? Protože každá výkonostní řada zářivky potřebuje odpovídající předřadník. Nejsem elektrikář, ale
může se ti stát, že ta zářivka bude mít podstatně kratší životnost
Např.
http://rybicky.net/forum/6099
03.08.08 15:19:02
Xmacala® – Re: kalahare
Něco tu psal uz MorfeussES. Nevím co je to přeřadník a kde by měl být? Hodnoty z listku na krytu :
60x30 AP
1x15W
IP-24
230V/50Hz
03.08.08 15:23:09
Chapu to dobře tak, že nelze koupenou zařivku prostě jen zapojit do sitě jako třeba normalni žárovku?
Xmacala napsal: Chapu to dobře tak, že nelze koupenou zařivku prostě jen zapojit do sitě jako třeba normalni žárovku?
presne tak..jednotlivé typy maju rozdielne parametre a aj naroky na predradnik a ostatne veci.
03.08.08 15:30:36
Xmacala® – Re: deCORF OBRAEN
A když přijdu do elektra pomužou mi tam ? A jak ten přeřadník vypadá? Když jim donesu zařivku?
03.08.08 15:31:01
No k tomu právě potřebuješ další serepetičky, jako třeba předřadník:
http://www.elkovo-cepelik.cz/teorie/elektronicke-predradniky.htm
Tohle vše v krytu už máš zabudováno, ale já v krytu od Hagenu měl vše dimenzováno na T8 43cm 15W, takže kdybych tam dal tu tvou silnější,
tak by možná chvíli svítila, ale pak by šla do kytek, nebo by se možná ani nenastartovala. Nejsem profík v elektrice.
Opačný problém se řešil tady:
http://rybicky.net/forum/7630
Snad se tu objeví nějaky elektromaniak, aby to lépe objasnil.
03.08.08 15:31:55
Když půjdeš do slušného krámu, tak ti poradí, co vše potřebuješ k tomu, aby bylo výsledkem "SVÉTLO"
03.08.08 16:04:08
Xmacala® – Re: kalahare
A kolik to tak bude stat LOWE Mate nekdo prehled?
03.08.08 17:21:28
Az mi ta zarivka dojde tak vam dav vedet tajk to dopadlo.
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora