15.01.08 21:17:04
lachon® – čištění vnějších filtrů
Zdravim prosim vás taky vám vždycky když vyčistíte vnější filtr vytryskne šílenej bordel z hadice do akvaria?Nebo se čistí i hadice?
Čistí se samozřejmě i hadice, prodávají se na to dokonce i speciální kartáčky.
nevim teda jak to dělam, ale nevytryskne a hadice sem čistil po roce z preventivního důvodu a nebyl tam skoro žádnej bordel, jo ale
rozstřikovací rampu čistim častějc
To není "šílenej bordel z hadice" ale kal uvolněný z filtračních náplní při jejich čištění. Já vždy po čištění nechám
po spuštění vytočit tak 1-2 objemy filtru do kýble a až potom to nechám téct do AQ...
Roman
15.01.08 22:38:46
Dahak® – Re: langosh
Je to z hadice.Zrovna dneska jsem to cistlil.Jelikoz mam pruhledny hadice vim to na stoprocent

.Vypada to jako hnusna hneda slizka rasa.Kdyz jsem to
pri prvnim cisteni omylem "vyflusl" do akva ryby to dokonce zraly.
15.01.08 22:48:20
vaclav® – Re: Dahak
Je to řasa která roste na stěně hadice protože je průsvitná. Když hadici nevyčistíš řasa naroste a může i snížit průtok.
Přesně tak, řasa hadici, nebo trubku zaroste, klidně během několika týdnů tak, že omezí průtok vody na minimum.
Jak souvisí čištění filtru s tím, že se jste něco z hadic "omylem "vyflusl" do akva"? Mně se z hadic nic samo do AQ
nedostává. Ani po čištění fitru..
Roman
15.01.08 23:06:52 / 15.01.08 23:07:09
Dahak® – Re: langosh
To co vyprsklo Lachonovi do akvarka byl zcela evidentne bordel(rasa) z hadic.S filtracni naplni to nema co delat..
Petr
15.01.08 23:35:04
R -
zikyc® souhlasim s langošem, ta řasa z hadice se samovolně neuvolní, tudíš je to bordel z filtru, mám to taky tak
15.01.08 23:44:48 / 15.01.08 23:57:38
Horác® A já souhlasím se všema :o) ... Ten bordel může pocházet jak z nedostatečně vyprané filtrační hmoty ("mikročástice"), tak i z
hadic ("makročástice"). Při odpojení filtru většinou manipulujeme i s hadicemi (a někdy je i vypustíme) - přitom může dojít k
porušení povlaku řas a usazenin a při opětovném spuštění filtru je tento humus vyflusnut do akvária. (Jsou to většinou dost velké kusy,
které by tou poslední, nejjemnější filtrační hmotou neprošly, takže z filtru rozhodně nejsou).
15.01.08 23:50:27
Dahak® – Re: Horác
Je to presne jak rikas.Netusim jak by se mohl dostat bordel z filtracni naplne do akva ktery je metr nad filtrem.Pred manipulaci s filtrem uzaviram
ventily a otevru je az kdyz je filtr cistej.
16.01.08 00:00:17
R -
zikyc® – Re: Horác
no těžko říct o jaké částice se tady jednalo to jako o malé nebo velké

a ty vypouštíš hadice, když čistíš filtr??
16.01.08 00:08:07
Horác® – Re: zikyc
Normálně hadice nevypouštím, ale když jsem na jaře předělával filtraci, tak jo. Po spuštění mi filtr začal do akvária chrlit velké
bělavé cáry, cucky a tomu podobně :o) ... Filtr už jsem párkrát čistil, ale nic podobného v něm nikdy nebylo. Takže zbývají jen ty hadice
... Navíc, jak už jsem psal, nic tak velkého by tou poslední, nejjemnější filtrační vložkou neprošlo ...
16.01.08 00:10:55
Dahak® – Re: Horác
Sam bych to lip nepopsal.
16.01.08 00:18:07
R -
zikyc® Horác jj to je mi jasný, že by nic nemělo projít, ale většinou jde do akva ten prachovej bordel.
16.01.08 00:26:35
Horác® – Re: zikyc
Ten prachovej bordel je většinou z filtru, na tom se shodneme. Mám čerstvou zkušenost - o tomhle víkendu jsem jen tak symbolicky (tj. mizerně)
propral bublifuk ve čtyřstovce a když jsem ho znovu spustil, zaprasil mi půlku akva. Ono to chvíli trvá, než se ty póry zase trochu zanesou a
nepustěj ani ten nejjemnější bordýlek. Totéž samozřejmě platí i pro bioakvacit či jinou filtrační hmotu v externím filtru.
16.01.08 00:28:41
R -
zikyc® – Re: Horác
přesně
No jo ale jemnej prachovej bordel neicemu nevadi behem chvilky je usazenej a odfiltrovanej jenze kdyz se ti do akva nafrkaj centakovy cucky z hadice
je to k nasrani

16.01.08 00:56:45
R -
zikyc® se taky usadí
Asi to dělá hodně lidem, mě také. po vyčištění filtru, vylítnou větší cucky a i prachový. Myslím, že to strhne ten vzduch, co se tam
dostane. Nejlepší je na to myslet a zapojit místo rampy hadici a něco málo nechat protéci do kýblu.
13.04.08 12:42:03 / 13.04.08 19:38:22
ghostik® 
Dobry den
chi se optat na interval cisteni externiho filtru.
Jedna se mi o to jestli muze bezet tak dlouho dokud se nezanese a tim se snizi i extremne prutok filtru a nebo je to potreba casteji ?
Mam pred filtrem jeste jeden molitanovy filtr ktery chyta hrubou necistotu a cistim ho kazdy tyden. Hlavni filtr Eheim (2317 oprava) 2217 jsem zatim
necistil cca 4 mesice.
Dnes jsem zjistil ze je dost bordelu na valeckach (viz. foto), ale spis nejaky vysrazeny z vody protoze pod valeckama jsou molitany a pred filtrem
jeste jeden filtr takze to neni nasaty bordel z AQ ( tim myslim odumirajici rostlyny atd. ).
Ma nekdo zkusenost ze by nechal externi filtr bezet dlouhou dobu bez cisteni ?
Diky predem
13.04.08 15:11:05 / 13.04.08 17:13:47
Tokuschew® ghostik napsal: Dobry den
chi se optat na interval cisteni externiho filtru.
Jedna se mi o to jestli muze bezet tak dlouho dokud se nezanese a tim se snizi i extremne prutok filtru a nebo je to potreba casteji ?
Mam pred filtrem jeste jeden molitanovy filtr ktery chyta hrubou necistotu a cistim ho kazdy tyden. Hlavni filtr Eheim 2317 jsem zatim necistil cca 4
mesice.
Dnes jsem zjistil ze je dost bordelu na valeckach (viz. foto), ale spis nejaky vysrazeny z vody protoze pod valeckama jsou molitany a pred filtrem
jeste jeden filtr takze to neni nasaty bordel z AQ ( tim myslim odumirajici rostlyny atd. ).
Ma nekdo zkusenost ze by nechal externi filtr bezet dlouhou dobu bez cisteni ?
Diky predem
Mal si asi na mysli filter 2217.
Osobne sa prikláňam k názorom, ktoré hovoria o čistení vonkajších filtrov až po rapídnom znížení prietoku. Intervaly dlžky čistenia sú
individuálne a sú závislé aj od typu akvária.
Z mojich skúseností môžem povedať:
440 l akvárium, filter Eheim Classic 2217, cichlidy Tropheus a Cyprichromis 34 ks, interval čistenia 7 mesiacov.
450 l akvárium, filter Eheim Classic 2215, živorodky cca 40 ks, rastlinky, interval čistenia filtra 12 mesiacov.
340 l akvárium, filter Eheim Classic 2215, guppy cca 100 ks, rastlinky, interval čistenia filtra 12 mesiacov.
300 l akvárium, filter Eheim Classic 2215, guppy cca 100 ks, rastlinky, interval čistenia filtra 24 mesiacov.
13.04.08 16:56:37
Alena.sv® – Re: ghostik
Já jsem naposledy čistila Tetra tec ex 700 před 8 měsíci(264l akva),a protože je průtok pořád stejně silný,tak se na to zatím nechystám.

Snad to nevadí a podle zdejších informací si myslím,že ne.
13.04.08 19:34:22
ghostik® – Re: Tokuschew
Mas pravdu upsal jsem se je to 2217.
A dekuji za radu.
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora