Přihlásit se RYBICKY.NET »

Zatemnění akva

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Zatemnění akva
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: Eff
1.-->5. Mnohem nizsi obsah co2 ve vode.

Takze cil vyhanet vzduchovanim co2 (coz neverim, ze u nesyceneho akva vyznamne jde) a tim nejak uskodit sinicim nedostatkem co2 rozhodne nevidim.
Ale jinde jo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Eff Re: Sid
Léto =
1. vyšší teploty
2. delší doba slunečního svitu
3. vyšší intenzita slunečního světla
4. manželky chatařů u vodních nádrží používají levné prací prášky s fosfáty
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: rolandmynar
Hlavní příčinou přemnožení sinic ve vodních nádržích je zvýšený obsah minerálních živin rozpuštěných ve vodě. V případě sinic se jedná především o fosfor ve formě fosfátu...
Taky Wikipedie? Stručné a jasné! :)
Kdo si něco o sinicích přečetl, tuhle informaci nemohl přehlédnout. :-)
Ale zkusme se posunout dál. ;-) Asi bude více lidí zajímat, proč dojde obvykle k náhlé expanzi těchto řas? Většinou, (na základě zpravodajských informací), se přemnožení sinic dává do souvislostí se zvýšením letních teplot. Posunete to dál? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynarRe: Sid
Hlavní příčinou přemnožení sinic ve vodních nádržích je zvýšený obsah minerálních živin rozpuštěných ve vodě. V případě sinic se jedná především o fosfor ve formě fosfátu. X-)
voda se prokysličuje kvůli omezení množství CO2 a tudíž látky potřebné pro život sinic

To nejsou moje výmysly. Ve 13:43 jsem tady citoval Wikipedii, kde je to uvedeno.

Tak tedy dobrá... Pokud mi odpovíte (třeba s pomocí Wikipedie ;-) ) na otázku, co je hlavní příčinou, vyvolávající expanzi sinic, nejspíš se dobereme souvislosti s CO2 a dojdeme k závěru, že provzdušňování s cílem vyhnat CO2 z vody může být cílem provzdušňování. :)
(Ale myšlenky o "rozpohybování" sinic ve vodním sloupci a dostupnosti živin se zcela vzdát nechci! ;-) :-) )
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtěpánRe: pavliina
Pavlíno, to by bylo ZBYTEČNÉ! Voda se dostatečně okysličuje jenom tím, že v akváriu díky tomu filtru proudí a k hladině, kde okysličovaní probíhá, se dostává pořád nová voda.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pavliina Re: rolandmynar, Anonym, Štěpán
Tak děkuji všem za názory ;-) A nestačilo by, kdybych na filtr dala takový ten difuser??? Teď mě to trklo a bylo by po problému s hlukem :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Sid
Sorry, špatně jsem to vyjádřil. Měl jsem na mysli, že pokud se bude násilně vzduchovat tak vytěsníme CO2 z vody. Nemyslel jsem tím přirozenou absorpci plynů ve vodě, ale techniku umělého přidávání kyslíku do vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AnonymRe: Silent
Zní to sice logicky, ale je to blbost, každý s těchto plynů má svůj Absorpční koeficient a ten na obsahu toho druhého nezávisí. ;-)
To nejsou moje výmysly. Ve 13:43 jsem tady citoval Wikipedii, kde je to uvedeno.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Silent
Obsah CO2 a O2 spolu silně souvisí. Kapacita vody k nasycení plyny není neomezená a tím pádem jeden plyn vytlačuje druhý...
To myslíte nějak tak, že čím víc je ve vodě O2, tím méně je v ní CO2 (a ostatních plynů)?!? coze
To snad ne? Nebo jsem něco nepochopil? :-)
že voda se prokysličuje kvůli omezení množství CO2 a tudíž látky potřebné pro život sinic
Velmi stručně: (čas...) O sinicích se proslýchá ( :)), že si velmi dobře vystačí s HCO3. Ale tím netvrdím, že si nedopřejí CO2, když je k dispozici. Ale když není, sinici to nevadí.
Takže tohle vysvětlení se mi nezdá... (Ale - kdo ví?! Třeba mi někdo "upraví názor" :-D )
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Mrakoplash Re: Silent
myslim, ze to bude platit za predpokladu pokud bys do ty nadrze hnal cistej kyslik
(sem to nekde uz cetl)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Anonym
Obsah CO2 a O2 spolu silně souvisí. Kapacita vody k nasycení plyny není neomezená a tím pádem jeden plyn vytlačuje druhý.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AnonymRe: johan
v případě, že je jeho obsah uměle navýšen tak šplucháním částečně ano. Zvednutím teploty o 1°C snížíš obsah CO2 mnohem spolehlivěji :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynarRe: johan
Tak jsem to myslel, ale asi ne. ne
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: rolandmynar
provzdušnění se zvětšuje povrch hladiny a přebytečný co2 vyprchává pryč, nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AnonymRe: rolandmynar
Obsah kyslíku a obsah CO2 spolu nesouvisí
Napsal jsem něco, co není v pořádku, nebo se s vašim názorem pře? Myslím, že ne. hmm Taky myslím, že kyslík sinicím neublíží, ale mám za to, že voda se prokysličuje kvůli omezení množství CO2 a tudíž látky potřebné pro život sinic.
Pokud jsem to dobře studoval, tak sinice potřebují k životu vodu a oxid uhličitý a kyslík je u nich odpadní materiál.
Nechci se vyjadřovat ke kvalitě vašeho studia, ale nedočetl jste se někde, co je odpadním produktem ostatních řas a vyšších rostlin? Já až dosud žil v domnění, že je to kyslík... :-O :-D
A že mezi podmínkami nezbytnými pro jejich život je m.j. voda a CO2... ano

Myslím si, že kyslík sám o sobě sinicím neublíží. Naopak - sinice jsou obrovskými producenty kyslíku. Bez jejich přispění by na Zemi kdysi dávno nevznikl život v dnešní podobě a ten současný by bez nich téměř jistě zanikl! Primitivní sinice se před pár miliardami let staly prvními organismy, produkujícími kyslík. (Bylo to tím, že "sežraly, na co přišly"... smich A mezi jinými to byly mitochondrie, které sinice z nějakéhov důvodu nestrávily, ale využily... :-)).

Jestli ono to provzdušňování nemá za účel "vnutit" sinicím něco, co jim nevyhovuje. Sinice si rády samy volí svou polohu ve vodním sloupci. :) Mají k tomu vyvinuté mechanismy, schopné vázat a uvolňovat vzduch. Ke změnám polohy ve vodním sloupci je nutí měnící se dostupnost živin.

Ale možná je to všechno jinak... ;-)
Rolande, jestlipak víš, že čerpadlo kterým Pavlína filtruje vodu, má mnohem vyšší schopnost jí provzdušnit než onen zmíněný hlučný kompresor ? Z toho důvodu je použití kompresoru zbytečné. ;-)

PS: Pochybuji že by nějaké ministerstvo dotovalo cokoliv v mé nádrži :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynarRe: Anonym
Toto je citace z novin Prostějovský deník "Povodí Moravy ústy svého generálního ředitele Miroslava Dudy slíbilo, že další opatření proti sinicím a sedimentům bude následovat příští rok. Provzdušnění dna a okysličení vody má stát tři až čtyři desítky milionů korun." palec Nepíšu, co nevím jistě. Na výmysly jsem už starý. X-)
Dělá se to ve spoustě nádržích a asi pro to existuje důvod, když to ministerstvo hospodářství dotuje ne?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Eff Re: rolandmynar
Myslím, že kdyby ty přehrady ještě zakryli dekou a zbavili se fosfátů a dusičnanů, bylo by po sinicích. V akváriích to tak taky funguje X-)
Podle mě je provzdušňování v akva jen z důvodu neudušení ryb spotřebou kyslíku rostlinami. A jestli ho někde dávají do přehrad, tak si myslím, že z důvodu načeření hladiny, aby se sinice rozmístili do celého sloupce a tím jim hygiena nevyhlásila zákaz koupání, ale nevím. Třebá to má aktivní vliv proti sinicím :-O
Rolande, to že někdo udělal?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynarRe: Anonym
Mno nevím, co by ti na to řekli v některých obcích, kde natahali k provzdušnění hadice do přehrad, že to podle tebe dělali zbytečně. rozzureny smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AnonymRe: pavliina
Vždyť máš v akváriu filtr!?. To vzduchování je ve tvém akváriu pouhá dekorace bez praktického významu, zatemnění nezatemnění. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynarRe: johan
To vskutku nevím, ale asi oboje při naprosté tmě. ;-) sad
a teď jenom co pude dopryč první-rostliny nebo sinice?..hmm? :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynarRe: Effouš
ano Samostudium má taky své kouzlo, ale abych nebyl neúplný světlo k fotosyntéze opravdu potřebují. potlesk "učit se, učit se, učit se"
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Eff Re: rolandmynar
Teď už jen zjistit, zda k tomuto procesu potřebují světlo ;-) Hádejete. Pokud ne, pak by zatemnění nic neřešilo, že?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynarRe: Štěpán
Citace z Wikipedie: "Sinice při fotosyntéze jako donor elektronů používají vodu a jako zdroj uhlíku oxid uhličitý, odpadním produktem je kyslík". Studoval jsem dobře. Jinak bych to nepsal a vím, že do některých přehrad v létě zaváděly obce kilometry hadic na provzdušnění právě při přemnožení sinic. I noviny čtu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtěpánRe: rolandmynar
To jsi dobře nestudoval, sinice mají normální fotosyntetické pigmenty.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynarRe: pavliina
Pokud jsem to dobře studoval, tak sinice potřebují k životu vodu a oxid uhličitý a kyslík je u nich odpadní materiál. Provzdušňováním se přece zbavují sinic i přehradní nádrže, takže pokud se nevzduchuje, tak je to pro sinice ráj. Já bych doporučil vzduchovat a čím víc tím líp.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: pavliina
Tak chapat bych se to bal. Nerikam, ze vzduchovani bude u tebe zbytecne pri petidennim zatemneni. Rikam jen, ze jestli ho pri zatemneni budes na noc vypinat, a ryby preziji, bude pravdepodobne zbytecne ho behem tech peti dni pres den zapinat.
Osobne bych vzduchoval, nepretrzite.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: pavliina
a nešel by kompresor podložit molitanem (jestli už není), aby totik nehlučel.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pavliina Re: filipsi
Mám to chápat tak, že by vzduchování bylo zbytečné úplně, třeba 5 dní zatemění a nevzduchování??? V noci nevzduchuju a rybky jsou OK. Ale přeci jenom 5 dní je 5 dní :-O a jak akva vypadá je v prezentaci... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: pavliina
Da se odpovedet pomerne tezko. Zalezi na velikosti akva, zarosteni rostlinami, poctu a druhu ryb. Pokud rozdychaji pri zatemneni noci bez vzduchovani, bude pravdepodobne vzduchovani zbytecne uplne a rozdychali by to stejne i pres den.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pavliina – Zatemnění akva
Už jsem vážně rozhodnutá, že bych zkusila zatemnit akva. Jak už jsem zde psala, řádí v mém akva sinice a nemůžu se jí zbavit. Bylo mi doporučeno vzduchování a já se chci zeptat, jestli by rybky rozchodily, kdybych jim vzduchování na noc vypínala, protože mi motůrek dělá docela randál a akva mám v ložnici hmm tak to bysme se asi moc nevyspali tone

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2 3

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 3493x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5549-zatemneni-akva?od=65