[1] 2 
Na vánoce jsem dostal nové malé akvárko (25l), hned po svátcích jsem ho založil a po týdnu jsem pořídil 6 pavích oček(2 samečci, 4
samičky). Za tři dny umřela první samička, která nejdřív špatně plavala, pak se naježila a ležela na dně. Včera umřel jeden sameček,
který byl v pohodě a za hodinu ležel na dne a sotva reagoval na nějaké to pošťouchnutí. Dnes už další samička skoro neplave a drží se
schovaná v kokosáku nebo polehává na dně. Můžete mi někdo poradit co je špatně a jak proti tomu bojovat???
Odkázal bych tě na fóra a stránky o zakládání akvárek a zamkl to. (nechci do toho adminům kecat). Denně jim vyměň vodu za čistou asi tak
1/3 a dělej to asi 14 dní. Snad to přežijou. Lepší by bylo dát je zpátky do akvaristiky a studovat o začátcích akvaristiky.
Že by... Nedávat rybky do akvárka tak brzo?
Řekl bych, že týden stačí.. Někde se doporučuje jen pět dní a někde dva týdny! Tak myslím, že týden by mohl stačit..
07.01.08 14:22:09
filipsi® – Re: tesartomas
Tve rybky si to evidentne nemysli. Bez testu a znalosti procesu v akva je dat tam ryby po tydnu hodne nezodpovedne. Cti, a pristi pokus bude lepsi.
Nevím, kde jsi to četl, ale kdybys tam dal nitrifikační bakterie v podobě roztoku, tak se doporučuje 10-14 dní. Bez nich ještě déle.
Mám tam vodu ze studny a tam jsou podle knihy co mám doby ty časy kratší, u vody z vodovodu jsou časy delší. Teda aspoň v té knize to je tak
uvedeno...
07.01.08 17:21:26
S -
chicko® – Re: tesartomas
no a určitě tam nepsali, že ve studni je mnohem více (většinou) sraček než ve vodovodní vodě(NO3 atd)
07.01.08 21:09:52
R -
johan® – Re: chicko
ale narozdíl od vody z veřeného vodovodu není studniční voda mrtvá.. a nezdá se mi, že by jeho ryby podle příznaků které napsal byly
otráveny "čpavkem" nebo dusitany
Podle toho, co jsem se dočetla, tak po týdnu jsou v akvárku nejhorší podmídky- nejvíce čpavku a dusitanů. Takže je hodil přímo do toho a
to je výsledek.
johan napsal: ale narozdíl od vody z veřeného vodovodu není studniční voda mrtvá.. a nezdá se mi, že by jeho ryby
podle příznaků které napsal byly otráveny "čpavkem" nebo dusitany
Jak se rozezná živá a mrtvá voda?
Jaké příznaky v tobě budí dojem že nejde o otravu čpavkem" nebo dusitany ?
Mas tam ohrievac,filter ?
07.01.08 21:29:05
R -
johan® – Re:
no, asi všechny.. hlavně tam nejsou příznaky otravy, nebo jo? to že je ryba v novém akva mrtvá neznamená, že se otrvávila. (krom toho u
čpavku a dalších mám zafiksováno náhlý "nevysvětlitelný hromadný" úhny, lapání po dechu, stížené dýchání, křeče,
skákání nad hladinu atd..) to, že jsou nafouklé a zježené mi připomělo něco jiného, ale nemoci nejsou moje hobby
no, tak když se do vody dá "CHLOR" tak tam toho moc nezbide, kdežto ve studny je spousta bakterií, hub, řas, no.. celá zoologická
07.01.08 21:33:57
filipsi® – Re: johan
Ty priznaky co pises, by se objevily pri nahlem narustu hodnot. U vetsiny najednou, hromadne. Ale takhle to v akva stoupa pomalu, otrava je vlekla, a
umiraji nejprve slabsi jedinci, pripadne je dostane jina nemoc diky castecne otrave. Podle me to docela odpovida tomu, co se deje v cerstvych
akva.
To o te studne mozna plati u nejake opustene studanky v lese. Studna s pitnou vodou musi splnovat normy, aby prosla testy, chlor se tam take pridava,
udrzuje se. Pravda, asi se tam zpravidla nameri trochu vic bakterii a trochu vetsi CHSK nez ve vodovodni, ale ne tragicky.
07.01.08 21:39:18
R -
johan® – Re: filipsi
kdopak si do studny přidává chlor?.. no mylsím, že moc lidí ne.. ano, musí splňovat normy, ale to neznamená že je sterilní
ano, možná by ty příznaky byly trochu jiné, ale opravdu až tak?.. mohl by se rozepsat, jak ten úhen a chování ryb vlastně předtím
vypadalo. pokud se tady omezujete jen na to, že:nově založené akva, ryby automaticky uhyne na otravu, tak to moc odpovídat nemusí, ne?=)
johan napsal: kdopak si do studny přidává chlor?..
Savo se do studní přidává zcela běžně. Hromadný úhyn ryb v čerstvě založené nádrži je v 99% zaviněno čpavkem a o to 1 procento se
dělí otrava preventivními preparáty s pomstou manželky či mladšího sourozence.
...99% zaviněno čpavkem...
Tak nějak.

Nebo dusitany. To bude záležet na pH...
(Ale to je jen technická poznámka. Na podstatě, že jde většinou o otravu N-látkami to nic nemění.

)
No a nebo jsou prostě rybky v šoku po převozu....
08.01.08 00:42:00
R -
johan® – Re:
hm, to jsem fakt nevěděl, že toto jsou příznaky otravy čpavkem a dusitany.. a zajímavé provedení statistiky=))) pokud se tam nedvá
neustále, tak to je zbytečné.. no nic, to nemá cenu řešit.
08.01.08 01:01:34
R -
johan® – Re:

tak jinak, a kolik lidí to dávkuje?..hm. a je to i tento případ?
08.01.08 01:14:46
R -
johan® – Re: tesartomas
jestli to je opravdu otrava jedovatými plyny, tak každý den vyměń tak třetinu nádrže za čerstvou odstátou vodu (pokud tam teda přidáváte
savo

) a nic víc nezmůžeš. v tom případě si rybkám hodně ukrátil život, když to přežijou a nebudou ti postupně umíat na další
nemoce, a pokud to je něco jiného, tak jak vidíš, se to tu asi ndozvíš. hodně štěstí a příště si měsíc počkej (no prostě až ti
budou růst rosliny, tak dej teprve první ryby)
Tak díky za radu, zkusím měnit tu vodu a uvidíme co se bude dít.. Je vidět, že ne všechna odborná literatura je kvalitní.
ak když jsme toho já jsem měla staré akvárko akorát jsem ho tak 14 dní předtím čistila. Byla tam voda ze studně klasika vesnice ale tak
podně tam zůstala stará což píšek a tak.Chcíply mi všechny 4 najednou
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Nemoci • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora