27.12.07 19:40:53
Lorsson® – spatna hodnota KH
Ahoj, tak jsem nechal zmerit hodnoty vody a mame tyto hodnoty:
PH - 7
NO2 - 0
NO3 - 10ml/l
KH - 2
Hodnota Kh je pry nizka, jedna se o uhlicitanovou tvrdost a mela by pry byt 5-10, jak ji zvysit?
Dekuji
27.12.07 19:47:43
R -
johan® – Re: Lorsson
nízká?.. z jakého důvodu?.. vždyť to je relativní..
dKH se zvyšuje jedlou sodou zvýší se i PH. Návod jak na to je tu někde napsaný. Pokud nedáváš CO2 tak bych si toho nevšímal. Nemyslím si
že je to špatně.
nízká?.. z jakého důvodu?.. vždyť to je relativní..
No relativni to urcite je, ale rekl clovicek v akvaristice, ktery vypadal ze se v tom vyzna.... snazil jsem se projit zdejsi diskuze a zahledl jsem
nazory ze je idealni mit 4-10, ale moc jsem nenalezl zduvodneni, krom toho ze hodne kolisa PH, ktere je zrejme navazano na hodnotu Kh...
27.12.07 20:17:03
vaclav® – Re: Lorsson
UT okolo 2 je měkká voda a pokud máš CO2 a hodně rostlin může se stát že při jeho dalším poklesu začne padat PH pod 6 a to je pro
většinu ryb nepřijatelné. CO2 nemáš a pokud budeš častěji měnit vodu tak to ti zřejmě nehrozí. Naopak pro ryby je to ideální
prostředí.
suhlas s Vaclavom.
28.12.07 06:33:41
Lorsson® – Re: vaclav
Dobre, diky vsem, vodu menim jednou tydne cca 1/4
18.08.08 22:06:37
Sid® – Re: kiwik22
Nejlépe smícháním s vodou s nízkou (nebo nulovou) alkalitou.
18.08.08 23:11:30
spooky® – Re: kiwik22
Zmiešaním vody s vodou s reverznej osmózy alebo destilky.
Poslední dobou máme také v jezírku špatnou (nízkou) hodnotu KH, což není dobré pro ryby.
Aplikovali jsme přípravek TeichStarter a výsledek se skoro ihned zlepšil (prý je to po pár minutách co se přípravek rozpustí - my jsme znovu
raději měřili druhý den).
Výsledky z jednotlivých měření je možné si prohlédnout na adrese:
http://spreadsheets.google.com/pub?key=pmGnmSTFsbHrJ-6bpN0ABfw
03.09.08 16:49:32
vaclav® – Re: ((o-MAILA-o))
Na tvé hodnotě KH nevidím nic divného ani škodlivého. Kolik tě stál ten zázrak.
vaclav napsal: Na tvé hodnotě KH nevidím nic divného ani škodlivého. Kolik tě stál ten zázrak.
Cenu už přesně nevím, ale nesypali jsme to tam jen z hlediska zvýšení KH, upravovali jsme vodu jako takovou (čistotu, ...). Vyšší a
vlastně optimální hodnota KH zamezuje výkyvům kyselosti během dne u jezírek s vyšším množstvím řas, což je špatně
"snášenlivé" pro ryby.
03.09.08 17:42:40
vaclav® – Re: ((o-MAILA-o))
Opravdu zázrak. O odstranění chlóru a těžkých kovů se tu už mockrát psalo. Doporučuji vyhledat. Jinak se zřejmě jedná o něco podobného
jako je obyčejná jedlá soda. Sypat ji do tak velkého jezírka abych zvedal KH ze 4 na 5 by mě nenapadlo. U svého jsem to ani neměřil.
vaclav napsal: Opravdu zázrak. O odstranění chlóru a těžkých kovů se tu už mockrát psalo. Doporučuji vyhledat. Jinak
se zřejmě jedná o něco podobného jako je obyčejná jedlá soda. Sypat ji do tak velkého jezírka abych zvedal KH ze 4 na 5 by mě nenapadlo. U
svého jsem to ani neměřil.
Ze 4 na 5?? vždyť já bych chtěl víc, ale to se mi zatím zdá zbytečné - je nutné provést měření ráno, pak se uvidí.
Dost jsme taky museli připustit novou vodu proto:
TeichStarter - upravuje vodu z řádu, dešťovou a studniční na, pro biotop, optimální hodnoty - nastavuje a stabilizuje, pro vodní živočichy,
optimální hodnotu pH na 7,8 - 8,3 - odsraňuje z vody škodlivé látky a sloučeniny - zvyšuje uhličitanovou tvrdost (mimo jiné).
Opravdu si myslím, že by to jedlá soda nedokázala (a kolik by ji muselo být na 17000l) a co na to ryby?
Jinak produkty firmy SOLL jsou opravku kvalitní a jsou to odborníci - díky nim jsem jedním přípravkem zničil zlatou řasu (jezírko bylo celé
hnědé a neprůhledné) - je to vzácný výskyt a nikdo si s tím nevěděl rady.
03.09.08 18:29:38 / 03.09.08 18:31:36
filipsi® – Re: ((o-MAILA-o))
Na zvednuti Kh o 2 by muselo na 17000l byt asi 1kg sody. Kolik bylo toho zazraku? Kilove baleni?
(edit - podezrelych veci je i vic, "nastavovani" ph na 7.8 az 8.3, to, ze jeden pripravek umi upravit jakoukoli vodu na
"optimalni" hodnoty ...)
Zdravím,přimíchám se do této diskuse,neb mám problém.Do akva rozpouštím CO2,mám ho hustě osázené rostlinami a hodnota PH mi klesla pod
6.Poprosil bych tedy o radu jak PH zvýšit a přitom ale nějak extrémně také nezvýšit UT.Také mě napadla jedlá soda,ale bojím se té
tvrdosti.
Děkuji předem všem za rady
03.09.08 19:48:19
vaclav® – Re: Tonda
Tvoje KH (UT) je menší než 2, je to příliš měká voda, nestabilní a následuje prudký pokles PH, nebo tam CO2 dáváš moc. Musíš vyměnit
část vody, nebo přidat sodu a stabilizovat KH na 4. Já jí dávám do akva běžně.
Děkuji moc za radu,CO2 si myslím,že dávám ještě méně než píše Tilman,mám nádrž na 500l a na bublinkoměru mám nastaveno 30 bublin za
min.Také jsem chtěl hned vyměnit část vody,ale zrovna se mi vytřeli 3 páry čichavců a nechci jim bořit hnízdo.V jakém poměru dáváš do
akva sodu? A ještě se zeptám,k čemu se poučívá kys.solná? Ke snížení ph?
03.09.08 20:51:37
vaclav® – Re: Tonda
Kys. solnou používám při výměně vody (100 l) na vrácení PH do původní polohy. PH 6,6 - 6,5 protože voda z vodovodu má přes 7,5 je to asi
20 - 30 ml 3% kyseliny. Potom už jej jen udržuji pomocí CO2. Přidávám i sodu (asi polévkovou lžíci). Bublám 8 bublin za 10 vteřin
nepřetržitě. Změř si KH a na PH doporučuji PHmetr. Mám KH 3 - 4 a Ph 6,5 - 6,7
Díky za info,vyskouším jedlou sodu.Mám jen kapkové testy od Rataje.Budu si muset koupit něco spolehlivějšího.Jak píšeš PHmetr
Nemohl bys mi prosím poradit jaký PHmetr koupit,to co jsem našel já na netu se pohybuje 1600Kč a výš
04.09.08 18:11:01
vaclav® – Re: t
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora