Dočetl jsem se u Pelikána, že když je v nádrži dostatek rostlin a dostatečně málo rybiček, že není nutno filtrovat a vlastně ani
vyměňovat vodu. Všude jinde se píše, že biologická filtrace je nezbytná pro odbourávání dusitanů a amonných iontů, tak jak to teda
vlastně je? Mám nově 200l, zatím bez ryb a malýho vnitřního Sharka-400l/h. Stačí to nebo se mám poohlížet po vnějším filtru s větším
objemem? Kde je ta hranice v počtu ryb? Díky za názory
Akvaristika je tu asi 100 let. A „nezbytná“ bilogická filtrace? Nevím, pan Pelikán se asi neživí prodejem filtrů, že? Nejlepší je
vyzkoušet si to. Je s tím určitě víc práce, ale když je to koníček.
20.12.07 11:20:06 / 20.12.07 11:20:43
cagy2®
20.12.07 11:35:28
Pet® Pan Pelikán má v tomto pravdu. Pokud necháš své 200litrové akvárium dostatečně zarůst a dáš tam např.: 30 neonek a 4 parmičky siamské,
filtraci nepotřebuješ. Důležitá je ovšem i klasická vrstva písku na dně, která slouží i jako domov užitečných bakterií. Nicméně
filtrace se doporučuje už i kvůli mírnému pohybu hladiny. Tvůj filtr má na tvoje akvárium zbytečně velký výkon a malou filtrační
náplň.Ale to je bolest všech komerčních filtrů včetně externích. Podívej se po netu a vyrob si filtr sám. Je to levnější a
účinnější. Petr
20.12.07 11:59:23
Erik® – Re: aloha
aloha: ...není nutno filtrovat a vlastně ani vyměňovat vodu...
Docela pochybuji, že by Rejpal napsal něco ve smyslu, že výměna vody ani není nutná...
Rostliny nedokážou odstranit z vody veškeré látky, které je možné považovat za svým způsobem odpadní a potencionálně rizikové. Jistou
roli při jejich "zneškodňování" má detrit, na který se mohou navázet, ale nelze vyloučit, že se tyto látky zpětně uvolní do
vody.
Domnívám se, že pravidelná částečná výměna vody je dobrým opatřením jak pro ryby, tak pro rostliny.
Existují zkušenosti s provozováním akvárií s tzv. "starou vodou", kde se výměna skutečně v podstatě neprovádí, ale taková
akvária vyžadují hodně znalé provozovatele.
Pro "normálního" akvaristu je pravidelná obměna vody jistější.
20.12.07 12:11:44
Pet® – Re: Erik
Ano, na tuhle část jsem zapomněl. Pravidelnou údržbu a odkalování a s tím spojenou výměnu části vody taktéž považuji za nutnou. Petr
20.12.07 12:51:18
wayn® To že je biologická filtrace nezbytná se nevylučuje s tím, že filtr nezbytný není

Ony filtrační bakterie žijí ve vodě všude, volně,
na listech, ve dně atd. Filtr je jen zařízení, které pro ně vytváří optimální podmínky tím dosahuje větší efektivity.
Jinak souhlasím s níže napsaným.
Myslím, že psal něco jako za určitých okolností nebo tak, ale vůbec jsem nemyslel, že bych neměnil vodu, jde mi hlavcně o nutnost nějakého
objemnějšího filtračního zařízení. A.
Kdyz budes mit ryb opravdu nizky pocet, nutne neni. Ale je prinejmensim vhodne, hybe s tou vodou, a funguje take jako mechanicky filtr, nejen
biologicky. To bych bral jako velky argument pro. Rychleji se odstrani plovouci castecky po odkaleni, atd. Pokud by tam nebylo nic, posedaly by si
kamkoli, na listy rostlin, atd, a kazdy pohyb by je dal viril. (to rychleji je diskutabilni, mozna by si posedaly rychleji v akva bez ophybu vody. Ale
posedaly kamkoli, takhle zustanou ve filtru)
no, filtr na pohyb vody mám, výkonnej dle mého dostatečně 400l/h, ale asi objemově malej.
21.12.07 10:26:57
Výkonnost filtru se neměří průtokem, ale účinností odstraňování filtrovaných látek. (Podle účelu, za jakým byl filtr pořízen, buď
mechanických nečistot nebo chemického odpadu nebo obého.

)
a co jako? to je jen slovíčkaření, to mi neřeší můj problém, promiň. aloha
21.12.07 11:26:03
filipsi® – Re: aloha
Tak ti nic nebrani tomu to zkusit, Drz se s rybama na uzde, kolik je uz moc ti nikdo presne nerekne, zalezi na moc vecech. Ja bych zacal na 1/5
"doporuceneho" mnozstvi (cm/l). Ale nikdy jsem to nezkousel, je to jen navrh. Huste osazet, a experimentovat jen s jemnosti filtracni
vlozky, aby dobre odstranovala mech. necistoty.
... aby dobre odstranovala mech. necistoty.
Proč?
21.12.07 11:57:41
filipsi® – Re: Štěpán
Aby tam neplavaly ve vode. Nektere jsou takove povahy, ze hned nesednou a vznaseji se, i malinky pohyb je rozviri. Filtr bude fungovat jako filtr,
diky malemu objemu filtracni hmoty bude omezena biologicka funkce filtru, mechanicka presto zustane zachovana.
21.12.07 12:53:35
Máš pravdu! V souvislostech, které uvádíš, je moje poznámka jen slovíčkaření.
Chtěl jsem jen připomenout, že kvalita filtrace se neměří výkonem filtru, ale schopností systému vypořádat se s odpadními látkami. Bez
ihledu na to, zda filtraci zajišťuje kanystrový filtr nebo "pouhý" honič vody ve spolupráci s povrchem dna, rostlin, dekorací,
skel...
Souvislosti, od kterých je tato účinnost odvislá, naznačil Filipsi: "...zalezi na moc vecech..."
Aby tam neplavaly ve vode. Proč by neměly plavat?

21.12.07 14:04:37
filipsi® – Re: Štěpán
Mas rad pohled na zakalene akvarko? Pokud ano, nech si je promezame plavat. Ja preferuju pruzracnou vodu.
Zakalené, to zní dramaticky... V akváriu s ne moc divokým prouděním vody snad není tendence k nějakému většímu množství volně se
vznášejícího "bordelu".
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora