Přípravek proti chlóru
to já ted nevím,v léte mam vodu ze studny bez chloru,ale v zimě je z vodárny,cítit chlorem je jenom někdy.
Kolik ho tam máš, že ho potřebuješ odstranit?
Jsou totiž dva typy chloru ve vodě: je to tzv volný chlor-je velice prchavý a pak je tzv vázaný chlor,
Jak si mam takovy "vazany chlor" vznikly pri pruchodu potrubim predstavit? Jako chlorid zeleznaty, chlorid vapenaty a chlorid sodny?
Nebo uplne jinak?
Kdyz tu mame primo vodaka - dovolim si dotaz - snizilo se v prubehu let chlorovani vody? (driv nekde byla citit brutalne, ted uz to nepotkavam). Pouzivaji se bezne v CR v upravnach UV lampy? (supluje se tim mnozstvi chloru?)
K tematu - myslim, ze z kohoutku je voda takova, ze ji primo rybam bez uprav muzeme lit (lepe po uvolneni plynu rozpustenych za vysokeho tlaku), bez pripravku.
Doplnuju vymenenou vodu kyblem a kazdej projde 15ti minutovym brutalnim vzduchovanim

.
Laboratorně jsem tento pokus nedělal. Je to zbytečné. Pracuji ve vodárnách a vím že většina chloru se odbourá již cestou ke spotřebiteli. Čím je delší potrubí tím dojde do domácnosti méně chloru. Naváže se na inkrusty železa v potrubí a rozpouští ho. Pokud je chloru více jak 0,15 mg/l tak je cítit charakteristický zápach chloru jako na bazénu. Vyhláškou 187/2005 je povolena mezní hodnota chloru 0,3 mg/l v pitné vodě. Takže 2 mg/l nehrozí.
Ano ale narozdil od embolie je poškození řaber chlorem nebo i rozpuštěnymi plyny poměrně časté(bohužel)
Embolie je samozřejmě extrémní případ, ale stává se to. Minimálně to rybám může poškodit žábry.
no embolie u ryb musí být zajímavá a s těma bublinkama máte pravdu zrovna sem to sem chtěl napsat, ale předběhl jste mne .....

No ony ty bublinky nejsou ani tak o chloru jako spíše o všech rozpuštěných plynech ve vodě. Při napouštění z vodovodu totiž dochází k prudké změně tlaku uvnitř tekutiny a tak se rozpuštěné plyny vysráží do bublinek a může za určitých podmínek dojít u ryb až k embolii.
Jsou totiž dva typy chloru ve vodě: je to tzv volný chlor-je velice prchavý a pak je tzv vázaný chlor, ktery prchá velice pomalu asi tak při koncentraci 2mg/ml na l vody tak je to 18 hodin..... tento chlor (vázaný) vznika z volného chloru při pruchodu potrubim ==> je to vedlejší produkt dezinfekce chlorem

Pravda,kdyz se zaklada akvarium,bublinky jsou vsude.Ale u zabehnute nadrze nemuze byt absolutne problem z vymenou vody...Ja z cca 250 L menim co mesic 50 L vody a nikde zadne bublinky nejsou.Naopak,u vyteracek,ktere maji 10 litru i vice,kde je hole dno a chumel Javskeho mechu,se bublinky obevi i po vymene jen 2 L vody...
No to bych se hádal. Dělal ste nekdy tento pokus laboratorně?

Pokud vodu napustíte prudce do kbelíku tak většina chloru uteče ihned. Pokud necháte vodu stát tak do chlor vyprchá velmi rychle, do hodiny tam není nic.
No to je docela dost vody, takže by tady to odstátí bylo na místě, případne prípravek

30% ze 170litrů
Napoustim primo z vodovodu a nevidim problem...
já bych to taky nechal odstat,ale nevím kam bych to dal.

já též a myslím že za ty prachy musí fungovat )doufám)
Cas je vyborny pomocnik a nadoba na odstati sou dobrymi pomocniky.
Já pouzivam tetra aqua safe a je dobrý.
Nevíte jaký přípravek proti chlóru je dobrý?

Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 1384x