Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Přerybnění

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 10 Žádná další stránka   1  
Přerybnění
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 13:24 ghostdog Re: katunka
OK, spat k prerybnenemu dnu. Ja ma 10 panciernikov. V dospelosti sa dozivaju dajme tomu cc 5 cm, mozno menej, mozno viac. To znamena 50 cm dokopy. Katunka ty mas 3 panciernikov kropenatych. Ty sa dozivaju kolko cm v dospelosti? 18 - 20 cm? Neviem ale je to mozne. tak ked si to zratas tak cca 20 x 3=60cm. Jednoducha matematika pre prvy stupen na zakladnej skole.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 12:51 Žena katunka [158] Re: ghostdog
Prosím si tedy zaregistrovat termín "přerybněné dno"...stejně jako má Sid bublifuk. :-D . Dál se k tomu nebudu vyjadřovat...všechno jsem napsala do komentářů k akvárku. Rozhodně mým cílem nebylo prudit, jen při pohledu na seznam ryb se mi zdál počet ryb žijících na dně vzhledem k ploše dna vysoký. Akvárko jsem nehodnotila a na vlastní názor mám, myslím, právo.
Btw...nevím proč se tu poslední dobou rozmohl zvyk dávat všechny komentáře, které si dovolí se k akvárku vyjádřit a jenom nechválí, házet k veřejnému pranýřování do fóra ;-) (já to ovšem ustojím, takže jen do mě :-D ).
Edit: Teď je to dno, předtím to bylo 30 gupek ve dvacítce, ještě předtím úprava fotek v prezentaci...
To nemá s názorem nic společného...jde prostě jen a jen o veřejné pranýřování (jak už jsem psala). Ti lidé nezvládnou logickou argumentací vyvrátit můj názor tak volají na pomoc ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 11:15 ghostdog Re: filipsi
Jasne fungovalo by urcite aj s mensou udrzbou. Lenze ked mas starostlivost primeranu mnozstvu ryb a velkosti akva, tak moje prerybnenie je uplne v pohode. A na druhu stranu kazdy kto ma doma akva tak ho ma koli rybkam a nie koli tomu aby sa pozeral na prazdne akva, ktore je sice spravene podla vsetkych teoretickych poznatkov ale plavaju ti tam dve rybky bo viac na tam nemozes dat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 11:07 Muž filipsi [1295] Re: Eff
To bezesporu.

Jak jsem psal, prerybneni bych vytkl pouze tomu, co ma prerybneno az beda a na prvni pohled nevi, co dela. Jinak pokud s tim nema problemy, je si vedomy nastrah a uskali je to proste jeho volba. To ale nic nemeni na faktu, ze s mene rybami by to akvarium samo fungovalo lepe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 10:40 Muž Eff [417] - RostlinyRe: ghostdog
Souhlasím s těma hejnama. Občas se až příliš počítá centimetry a méně se zabývá členitostí nádrže, počtem úkrytů a nároky hejnových ryb. Ale platí to i naopak třeba u teritoriálních nebo vnitrodruhově či mezidruhově nesnášenlivých ryb. :-) Takže to přerybnění dna je prostě realita. Akorát to opravdu není o nějakých centimetrech.
S těma rostlinama je to blbost. Ryby dna moc neplavou, čili jim rostliny nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 10:25 ghostdog Re: Sidonius
Nejde skor o to vytvorit rybam take podmienky? Aj ked ich je v akva mozno viac ako by malo byt. Aby mali dostatok potravy starostlivosti a pod. Myslim ze panciernikom je uplne jedno ci ich tam mam 10 alebo 5. Podla mna vyzeraju absulutne spokojne a nejavia ziadne priznaky ze by sa im tam nepacilo. Mozno v dospelosti sa budu trochu tlacit ale to uz poriesim neskor. V sucasnosti si myslim ze to je uplne v pohode. A prerybnenie dna by musel mat kazdy kdo ma nejake pancierniky, botie a pod pretoze aj dalsie ryby napr. platy sa dost casto zdrzuju pri dne.
Co je dolezitejsi spokojnost ryb alebo teoreticke prepocty. Ked ma niekdo v akva 10 neoniek a nema prerybnene a prida tam dalsich 10 neoniek, co je pre nich lepsie? Byt v hufe tak ako je pre ne prirodzene alebo ich nechat menej aby boli predpisane litre na cm rybky a zaroven ich mat vystresovane?

Zaujimave je tiez pri akvach v ktorych je brutalne mnozstvo raslin, ze nikdo nenapise kde maju rybky plavat. Resp. ze nemaju miesto ale kazdy napise ako je krasne zarastene a ako to je vsetko super.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 09:59 Sidonius Re: JanFilistein
Myslím si stále, že je to blbost.
Já hovořím (píšu) o terminu technicu. :-) Ne o tom , jestli je 15 ks Cor. panda na plochu 80x35 cm málo, mnoho nebo akorát. Ten termín se mi líbí, protože podle mne vystihuje možný problém - "přerybnění dna". (Filipsi to vyjádřil v číslech.) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 09:35 Muž Eff [417] - RostlinyRe: JanFilistein
Ten příklad s Pandičkama není zrovna nejšťastnější, neb v 15 kusech by jim bylo myslím docela dobře, je to hejnová ryba. Centimetry ryb jsou sice docela dobrým obecným vodítkem, které nám určuje jestli jsme to s rybami nepřepískli, ale přece se přimlouvám, abychom spíše dbali na nároky jednotlivých druhů ryb. Přerybnit dno se prostě dá. Nevím, co tu je k řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 09:13 Muž filipsi [1295] Re: JanFilistein
Akvaristika a hlavne rec neni nemenna, proto se vytvaret terminy ktere doposud neexistovaly muzou.
Pro ilustraci uvedu za vlasy pritazeny pripad - nadrz 50x50, metr vysoka. Krasnych 250l. Muzu do ni dat s klidem 40 mensich panciku?. Muzu pak rict, ze je prerybnene dno? Nebo musim rict "dal si tam prilis mnoho ryb zijicich u dna"?

(edit - jako obvykle, pisu pri praci pomalu, tak uz bylo receno)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 09:10 JanFilistein Re: Sidonius
Myslím, že termín "přerybněné dno" nepostrádá logiku
Opravdu? ;-) Takže prakticky, budu mít pancéřníčky, dejme tomu 15 ks - konkrétně Corydoras panda, který dorůstá tak 4 cm. Dám je do 100 litrového akvárka. Bude to akvárium jednodruhové. Akvárium je celkově "nepřerybněné" - ale chyba, budu mít přerybněné dno, i když na jednoho pandu vychází skoro 7 litrů vody. Myslím si stále, že je to blbost. Na víc která ryba dna, žije jen na dně? X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 09:03 Muž endus [21] Re: JanFilistein
Nevím jestli se ten konkrétní terminus technikus někde používá, ale taky mi na něm nepřipadá nic divnýho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2007 09:03 Sidonius Re: JanFilistein
Bublifuk byla před nedávnem pouze dětská hračka na výrobu bublin. Dnes ví skoro každý, kdo si máčí ruky v akváriu, že bublifukem se myslí vzduchovací motorek s kusem trubky, molitanu a hadičky.
Myslím, že termín "přerybněné dno" nepostrádá logiku. Naopak není na tom moc co vysvětlovat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2007 08:54 JanFilistein Re: zikyc
Níkdy jsem to neslyšel, chtěl bych vidět tento termín ještě někde jinde než jen tady na rybickách. Nějaký článek o přerybnění dna, by nebyl? :) Já jen aby se tu nevytvářeli termíny, které v akvaristice neexistují :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2007 00:07 Muž zikyc [79] - SumciRe: JanFilistein
Nevim co je na termínu "přerybněné dno" tak divnýho ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 23:05 Muž Horác [3942] Re: gošice, Usine
Usine: "Počítat se dá na cm ryby / liry vody. Nebo na plochu dna. Z druhem ryb to nemá nic společného."

Nesouhlasím. Není centimetr jako centimetr. "Centimetr neonky" a "centimetr závojnatky" není jedno a totéž. To je právě slabina těhle vzorečků - nezohledňují (například) naprosto odlišnou úroveň metabolismu různých druhů ryb.

gošice: "To už by byly přerybněné všechny akvárka" ...

Však taky jsou ano ... Vzoreček nevzoreček. (O tom mém to samozřejmě platí taktéž). :)
Pokud by nám šlo skutečně o blaho ryb a o vytvoření téměř bezúdržbového ekosystému, museli bychom se držet doporučení pro holandská akvária (3-4 litry na centimetr ryby). Což zrovna u té neonky odpovídá dvaceti litrům na rybku. :o) V zemi, kde se přerybňují dokonce i ta zmíněná holandská akvária, je však takováto úvaha z říše fantazie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2007 22:42 Žena gošice [217] - Raci, krabi, krevetkyRe: JanFilistein
No koukám, že každý napsal každému, že má přerybněno :-D

A teď k tématu, myslím si,že termíny přerybněná hladina, dno, nebo střed nádrže jsou voloviny. To už by byly přerybněné všechny akvárka, i ty u kterých si řekneme, že přerybněné nejsou...buď by to bylo jednoo, druhé nebo třetí. Pokud dáte šest čichavců zakrslých do 100 litrů, bude přerybněná hladina, pokud 10 pancíků, bude dno, a pokud hejno neonek bude střed. Stejně tak 16-20 litrů na rybu....ve 100 litrech bych měla 8 neonek a ejhle přerybněno. ano Myslím si, že nej pravidlo, alespoň pro mě je 1cm na litr, pokud budete velkorysí akvárko se vám odmění :) Kdo si chce prohlížet rybičky, tak si jich dá víc, ale musí počítat s větší údržbou a výkonější filtrací. A hlavně zapomíná se na rostlinky. Jeden akvarista mi napsal, že pokud mám v akvárku prosperující rostliny můžu si dovolit rybku, dvě navíc, takže bych to nepočítala, vejít se do tabulek je mnohdy velmi těžké. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 21:41 Usine Re: JanFilistein
Počítat se dá na cm ryby / liry vody. Nebo na plochu dna. Z druhem ryb to nemá nic společného. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 21:40 Muž filipsi [1295] Re: ghostdog
Nerozciluj se, ja nerikam, ze je to uplna tragedie, ale ze min ryb by bylo lepe. Jako ostatne u mnoha akvarek, samozrejme vcetne meho ;-) . To ze o necem napisu, ze je prerybnene, neznamena, ze je to spatne a ze to ten akvarista s peci odpovidajici prerybnenemu akvarku nezvladne.
Jako neprerybnene beru akvarko s minimalni udrzbou, kde ostatni yivot dokaze zpotrebovat produkty ryb a staci jednou za cas vymenit trosku vody. A to tvoje ani me (matysek) akva nejsou. A souhlasim, ze ma prerybneno odhadem 95% nadrzi tady.

(edit - a zacal jsem to tukat jeste pred tim, nez fifik primo ten popel na mou hlavu take nasypal)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 21:35 JanFilistein Re: filipsi
Hmmm, zajímavé, vzhledem k předchozímu komentáři, bych si asi nejdříve zametl před vlastnm prahem.

Jde mi o ten termín - přerybněné dno, aby za chvíli nebyli komentáře přerybněná hladina, přerybněný střed. Prostě ten termín je ujetý. Existuje nějaký odkaz, který by o tom pojednával?
Celý večer hledám - nenacházím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 21:31 Usine Re: ghostdog
Ubral jsi ze svého obsahu 12 litrů já myslím že by jsi měl ubrat daleko více, sklo, písek a akva není plné. 3 cm na rybu je v tvém případě asi málo, měl by jsi přidat. A najednou z toho je rybí polévka :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 21:17 ghostdog Re: Usine
V tom clanku pise ze 16 - 20 l na kus. Tak to by podla tohto pana mal prerybnene cely server rybicky.net
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 21:13 Usine Re: ghostdog
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 21:01 ghostdog Re: filipsi
to akva je moje a podla mna prerybnene nieje. nechapem co tu riesite. je tam 100 l vody a pocet ryb je 29. z toho vychadza pri preratni na cm ze na jednu rybku sa rataju 3 cm. avsak pouziva sa prepocet pausalne na vsetky ryby? je to vobec mozne? ak pise fifisek ze ja mam prerybnene tak on ma este viac!!!
moj prepocet - 100/29=3,44cm na rybu, fifisek a jeho 54 l - 54/17=3,17 cm na rybu
a to este nema cisty obsah akva.
tak potom neviem co si mam mysliet o jeho komente.
je to obdobne ako s osvetlenim. ano v knizke pisu ze sa ma davat 0,5 W/l vody. ale preco? a na ako zarastene akva? nieje rozdiel medzi pralesom a akvariom kde je par rastlin?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2007 20:27 Muž filipsi [1295] Re: JanFilistein
Myslim, ze to je prerybnene, a nejen na dne.
Jinak s tim souhlasim, pravidlo litry/centimetry se musi upravit, s rozumem, kdyz budou prevazovat ryby dna, nebo naopak hladiny. Takze termin "prerybnene dno" beru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 20:04 JanFilistein Re: MiHl
Akvárium, 80x40x35....112 /95 litrů čistý
složení ryb
2x Ancistrus
2x ancistrus - albín
1x Botia lohachata
5x Corydoras aeneus
5x Corydoras panda
1x Otocinclus affinis
2x Pelvicachromis pulcher
4x Poecilia sphenops
7x Xiphophorus maculatus

Přerybněno dno? :-O Myslím, že je to blbost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 19:48 Muž MiHl [55] - CichlidyRe: JanFilistein
jestli to nebude podle pravidel rozlišování přerybnění
1) X litrů na 1 cm ryby
2) 1 cm ryby na X cm čtverečných plochy dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2007 19:33 Muž Eff [417] - RostlinyRe: JanFilistein
Je to jednoduché, pokud máš na dně teritoriální ryby, nesmí jich tam být moc. Pokud jde třeba o pancéřníčky, což je hejnová ryba, trochu větší hustota osídlení nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 19:28 Žena gošice [217] - Raci, krabi, krevetkyRe: JanFilistein
O přerybnění dna jsem ještě neslyšela, rybičky by se měli v akváriu rozdělit podle toho kde se nejčastěji zdržují. V akváriu se pokud už chceš počítat, počítá 1 cm rybky na litr vody. A jestli je to rybka která se drží na dně, nebo ve středu nádrže nehraje roli. To je jakoby jsi řekl, že máš přerybněno ve středu nádrže, protože tam máš hejníčko neonek. Toť můj názor :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 19:20 JanFilistein – Přerybnění dna
Zaujal mě jeden komentář, mohli by jste mi napsat svůj názor....čistě akvaristicky:
"na litry to přerybněné není, na dno dle mého ano ;-)"
Jde o to, že dotyčný má pancéřníčky a ancistruse. Jde vůbec přerybnit dno?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [10]

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 15715x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4991-prerybneni?od=451