29.11.07 16:12:37
cjiricek® – akvarium tvaru nudle
vazeni, nemate nekdo zkusenost s podobnym akvariem?
delka 130cm, vyska 20cm, hloubka 17cm
mame v byte po predchozim majiteli takovy vyklenek ci niku kam si daval sve sportovni trofeje a jelikoz moc nesportuji tak me napadlo tam dat
akvarium.
Hlavni vec ktera me trapi je osvetleni, myslim si ze kdyz budu svitit 120cm zarivkou tak rybky nebudou mit moc velkou radost a bude rust hlavne
rasa...
pomoci padnych argumentu si to necham i rozmluvit
predem diky za konstruktivni rady a napady
diky jirka
29.11.07 16:26:08
AnNika® – ha ha
ahoj, no v prvom momente ma napadlo ze si vopred over ci to je lepene poradnym silikonom /tusim cierny je akvariovy, ale len farba to iste nezarucuje/
a teda ked ten zazrak naplnis ci ti hned aj nevytece, resp po mesiaci a podobne. na tak dlhe akvarium je to fakt ze dost nizke a co je horsie podla
mna aj uzke...
Aaale urcite by sa to ale nejako dalo, ale vol tak ryby /ktora ryba buce ochotna plavat tam a na konci sa dako otoci a pojde spat?/ a rastlinky
/nizke, nerozvetvujuce sa/ aby to nebolo trapenie. Prinajhorsom si z toho mozes spravit kytkarium.

este ma napadlo, aky filter tam das? aby to
nebola ako virivka.... jednosmerka a podobne. tolko len moj nazor...

hodne zdaru
29.11.07 16:28:56
Eff® Ta hloubka opravdu není nic moc, ale věřím, že to může být velmi působivý dekorační prvek. Osvětleno to bude výborně a při volbě
vhodných rostlin (což jsou skoro všechny nižší rostliny) a ryb - napadají mně dania, ty přírodě žijí také v mělkých vodách a
mírných potocích, bych neměl nic proti. Jako další varianta se nabízí simulace potoku pomocí čerpadla. Například hejno
http://rybicky.net/atlasryb/sevilie_pruhovana by si
tam lebedilo. Jen ta hlobka, jen ta hloubka...
Ja myslim, ze to bude zajimave a funkcni. Jen si moc nedovedu predstavit ten vyklenek, proc si omezeny tou vyskou - budes moct pak zeshora provadet
udrzbu? Abys pak neprisel na to, ze se k tomu nedostanes, az bude ve vyklenku.
Jedna dlouha zarivka je fajn, svetlo zarivky vyzaruji vicemene konstantne na cm delky, tak to bude idealni osvetleni. Nevim, proc by to melo rybam
nejak vadit a rust rasa?
Filtr - asi bych dal dva bublifuky, na konce nadrze.
29.11.07 16:43:45 / 29.11.07 16:45:29
Norton® – Re: cjiricek
Což o to, mohlo by to být zajímavé akvárko, ale těch problémů by mohlo být víc, než jen se světlem. Ovšem,všechny jsou řešitelné.
Třeba mne napadá filtrace, pohyb vody... Podle mne by se to "chovalo" jako několik spojených miniakvárek. Pokud se Vám povede osazení
vhodnými rostlinkami a malými rybkami (napadají mne "endlerky", "hastaty", krevetky a podobné) fakt by to mohlo být hezké!

Co se osvětlení týká, což použít místo levné 36W 840 3350 lm třeba nějakou "colorproof" 950 36W s 2300 lm, nebo třeba 4x T5 8W
840 s 4x450...? Tady je "mraky" možností, jen každá "švadna" něco stojí.
A co třeba axolotl? potřebuje výšku?
A co třeba Pseudomugil gertrudae?!

Dnes jsem si jich 5 pořídila.

Mám sice podle tabulek trochu přerybněno, ale vypadá to teď mnohem
líp.
Dovedu si v takové nudli představit vícero druhů ryb, které by se mohly cítit hodně spokojeně.

A spokojených rostlinek taky.
Ahojík,
potřebovala bych malou radu. Chtěla bych si nechat udělat nové akvárko s rozměry: délka 160 cm, výška 40 cm a šířka tak 30 - 35 cm. Co
říkáte na ty rozměry? Chtěla bych docílit hlavně toho, aby akvárko bylo co nejdelší, protože se mi líbí pozorovat rybičky, které žijí
v hejnu

Ale zároveň bych chtěla, aby obsah akvárka byl co nejmenší. Kolem těch 200 - 250 litrů. Nevím, jestli šířka 30 - 35 cm není
málo. Co myslíte? Předem dík za názory a nápady...
14.01.08 21:20:59
filipsi® – Re: Martík
Me jsou tahle akva sympaticka, libi se mi. 30 bych ale rekl, ze je docela malo. Dal bych 40*40, mozna 45, jestli das 3d pozadi.
nevim teda proč co nejmenší objem(podle mě čim větší, tim líp se udělá ekosystém), ale radši bych co nejširší(líp se pracuje s
kytkama a vůbec uspořádáním akva) takže bych nejradši aspoň půl metru, jinak si myslim, že těch 40 by mělo být minimum
14.01.08 21:43:49
R -
isamik® – Re: Martík
I ja sem si chvili s podobnymi rozmery pohraval... Takova pekna asijska ricka

.
Chtěla bych co nejmenší objem, protože nevím, jak bych měnila vodu... Teď mám akvárko tak 120 litrů a při odkalování vyměním tak
necelou 1/3. Nechávám si vodu předem odstát a rybkám to tak vyhovuje. Tedy alespoň myslím

Jak by se vlastně u tak velkého akvárka měla
měnit voda? Musela bych pak používat nějaké regulátory, abych mohla použít do akvárka vodu rovnou z kohoutku, ne?
14.01.08 21:46:52 / 14.01.08 21:47:40
R -
Otazka odstati vody byla mnohokrat probirana a jak jinak nez vasnive

. 30l barel za 300kc a odkalis v barelu mas chvili odstatou vodu, tu tam
napustis a znova ho napusis chvili pockas a ...

(Ja menim 40l pri 250l akva, kazdy to ma samozrejme jinak)
nemluvím za všechny, ale teď jsem o tom někde četla v diskuzi a docela dost lidí dává vodu čerstvou z kohoutku a bez chemie. myslím že
dokonce i k terčovcům.já to tak dělám taky u 160l akva a nikdy jsem neměla problém
Jakou chvíli tak asi myslíš???

Do teď jsem nechávala vodu odsát tak den...
14.01.08 21:49:37 / 14.01.08 21:49:50
R -
Ja tak pul hodiny i ke krevetkam (red cherry).
14.01.08 22:11:41 / 14.01.08 22:12:13
vencisimo® teda já nenechávám odstát vůbec a uplně bezproblémů, jinak nechat odstátá den a pak dát do akva se mi moc nezdá, třeba už jen proto, že
ta voda je jako z nově založeného den starého akva a ta asi zrovna nebude nejlepší, to už by tam moh bejt takovej ten mléčnej zákal a i
hodnoty asi budou horší než u nový vody, jinak nevim jestli půl hodiny má smysl, ale jestli se lidem pak spí líp, tak proč ne
navíc větší akva snese výměnu ńákejch 20-30% určitě líp než malé, ale to už sme u jiný debaty
14.01.08 22:17:12
R -
isamik® – Re: vencisimo
Jj pul hodiny je jen proto aby se nereklo

. Kvuli nicemu jinymu.
To, že nechám vodu odstát tak den, dělám už snad rok a půl a rybkám se vede dobře...

Napustím studenou do barelu a dám do pokoje, aby
se zvedla její teplota. Nebo snad nevadí, když se vlije do akvárka voda, která má méně stupňů než ta co v akva je? Nebo jak to děláte s
teplotou měněné vody?
14.01.08 22:25:32 / 14.01.08 22:25:57
bucliik® to je fajn že jim to temperuješ.
já to udělám podle oka, aby se ty teploty nelišily moc a pak pomalu dolívám-topítko to za chvíli vytopí
každej na to má svůj fígl
14.01.08 22:26:30
R -
isamik® – Re: bucliik
Delam to podobne

Prstem to odhadnu.
14.01.08 22:48:14 / 14.01.08 22:49:07
vencisimo® vona když se mi sníží teplota o dva stupně, tak za chvíli je to zpět a rybám to taky nevadí, navíc nasávání filtru mám dole a vývod
nahoře u topítka, takže se to pěkně ohřejvá a co sem se dočet, tak chvilková změna teploty tak o dva stupně jim neublíží, ale něco na
tom srovnání teplot bude, ale bez odstání to dělam od začátku(i když sem to zkoušel nechat odstát) a bez problémů, jinak když je vody
třeba víc jak dva kýble(lehce nad 12l), tak pomalu a s pauzama přilévám hadicí, kterou nasadim na sprchu, takže s výměnou vody ve větším
akva bych si fakt hlavu nelámal, dyštak 50l soudek vyřeší i otázku odstávání
14.01.08 23:02:04 / 14.01.08 23:04:19
S -
Štěpán® isamik napsal: ... Takova pekna asijska ricka
.
Spíš asijský kanálek!

Říčka by to byla třeba při rozměrech dna 160*50 a výšce např. 20 cm.
Akvárium z prvního příspěvku by se asi nejlíp dalo přirovnat k okapu.
kdybych měla menší akvárko tak asi odstát vodu nechám, ale tahat se na půdě s barelama, kýblovat vodu do nich a pak zase ven-nene když to
doteď šlo takhle tak to -alespoň v 160l nebudu hrotit
14.01.08 23:44:39 / 14.01.08 23:53:03
R -
isamik® – Re: Štěpán
Podobne rozmery jsou i 40cm

Rozmer 160x40x30.
EDIT: o 17cm hlouky je snad skoda se bavit.
Rozměr o kterém píšeš je pro malé druhy hejnových rybek naprosto dostačující a na to ses ptala ne? Co se vody týče, já měním ve dvou AQ
třetinu vody. Nasaju a pustím do kanalizace, pak hadici nasadím na vodovod a napouštím rovnou do AQ.

Při výměně menšího množství
vody ta vodovodní není nijak nebezpečná. Jen krevetkám nechávám odstát 4 dny.
15.01.08 13:06:23 / 15.01.08 13:08:01
S -
Štěpán® Cituju sám sebe:
"Akvárium se nedělá podle police, ale police podle akvária! Akváriu je potřeba přizpůsobit zařízení místnosti! Akvárium nemá v
místnosti být pátá věc podle důležitosti, ale PRVNÍ!"
Akvárium nemá být pouhá výplň skulin, plochých výklenků, atd. Akvárium není jen dekorace, ale hlavně životní prostor ryb.
vsak jsem to taky odpiskal. ted je vyklenku umisteno pokusne 12l kytkove mini no a uvidime....
jirka
15.01.08 14:23:31
Eff® Škoda přeškoda, já se těšil na potůček.
Píšeš, že nasadíš hadici na kohoutek a rovnou vodu vpouštíš do akvárka - to asi taky prubnu

Jen by mi ještě zajímalo, jestli
vpouštíš do akva vodu studenou a pozvolně, aby se v akva ohřála nebo rovnou teplejší?
hadicí studenou pomalu a třeba i s přestávkou
díky za radu
15.01.08 18:09:47
petak® – cjiricek
nu bych to neodpískával může to být super pro betty a můžeš z toho udělat bettaria pro víc samců vložením přepážek nuasi tak bych to
vyřešil já a neodpískal tak super nápad
Podobná témata
"instalace" tapety za akvárium,
"nové" akvarium,
15 l akvárium bez filtru a topení?,
20l akvárium - je nutný filtr?,
30l akvarium,
63l akvárium a složení ryb do něj,
Ake velke akvarium?,
Ako založit akvarium?,
akvarium,
Akvarium,
Akvarium,
akvarium,
Akvarium - hornbach,
Akvarium 1000l,
akvárium 100x100x50,
Akvárium 25l,
Akvarium 400l po 15 letech ,
Akvárium a terárium-Download,
Akvárium Aqua Pearl 80,
Akvarium bez filtrace,
Akvarium bez skla,
Akvárium do trojúhelníku,
Akvarium na balkone v zime,
akvarium na míru,
akvárium na míru , kde nejlevněji,
akvárium pavích oček - hromadná smrt,
Akvárium pro rozmnožování pavích ok,
Akvárium Rekord 120 - juwel,
Akvarium stale kalne,
Akvárium teče (rosí),
Akvarium v patre?,
Akvarium ve Futurum,
Akvárium ve vzduchu,
Akvárium, kde jen jedna stěna bude skleněná,
akvariumhorak,
brakicke akvarium,
brakické akvárium ?,
Cena za akvárium,
Čím a jak podložit (vyrovnat) akvárium,
Dvoumetrové akvárium na Aukru - NEKUPOVAT !!!,
E-časopis Akvárium,
Eko akvarium Mariánské Lázně,
filter (54 litru akvarium),
HK-obří akvárium,
Jak přetěsnit akvárium.,
jak rozdělit akvárium,
Jak slepit prasklé akvárium?,
Jak velké akvárium jde z 12ky skla ?,
Jak vyčistit akvárium kde byly nemocné ryby?,
jake doporučíte rostliny pro začátečníky(26l akvarium)
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií | Přidat reakci | Zpět na seznam sekcí fora