Fórum » Akvarijní ryby » Kolik ryb tvoří hejno? Co do prvního akvárka?
[1] 2 3 4 
27.11.07 23:05:36
Naďa® – Kolik ryb tvoří hejno? Co do prvního akvárka?
Plánuju zařídit a teprve i pořídit (ještě ho nemám) společenské akvárko 60 x 35 x 40 cm. Ryby o kterých jakožto úplný začátečníci
(já a dvě malé děti) uvažujeme jsou: neonky obecné (víc se nám ale líbí neonky červené), paví očka, panceřík skvrnitý, živorodka
širokoploutvá, Gold a Black Molly. U některých je psáno, že žijí v hejnu, kolik jich tedy min. musí být na hejno.
Samozřejmě, že tam nebudou všechny druhy, zatím vybíráme. Navrhnete z nich složení
Když hejno-tak já kupuju min 10,ale i 6 ks je hejničko. Z těch ryb co píšeš to platí pro neonky. Lépe vynikne pak jejich barevnost. ostatní
myslím nejsou až tak hejnovité. Stačí páry,děti budou rády až se začnou rodit mrňata.
pancéřníčci jsou taky myslím hejnové rybky
Pancéřníčci jsou v počtu pět a více velice zábavní. Taky docela otrlí. Ovšem neonky mi přijdou nanicovaté. Možná jsou i docela citlivé
na kvalitu vody a tak. Razborkám, dániím nebo kardinálkám bych v hejnu důvěřoval víc. Gupkám je hejno fakt asi ukradené. Platy jsou
potvory. Pouze můj osobní názor. čau
Já mám ve hruba stejně velkém akva molly, neonky a pancéřníky, máme podobný vkus

Neonek bych doporučila asi 6-8. Molly stačí mít
samečka a raději dvě samičky (aby tu jednu moc neuháněl). Ale tyhle rybky docela vyrostou a já už mám nepříjemný pocit, že se tam
mačkají a asi jim koupím větší akva. Pancéřníky mám 4 (pandíky) a vypadají spokojeně. S mollama ani očkama to hlavně nepřehnat, snadno
se rozmnoží. Hodně úspěchů
28.11.07 09:08:58 / 28.11.07 09:09:48
wayn® – Re: Naďa
Nedá se říct jednoznačné číslo, kolik ryb tvoří hejno. To záleží na druhu a prostředí (hlavně velikosti nádrže). Např. parmičky
perleťové tvoří hejno i v 5 kusech, téměř neustále spolu proplouvají tam a zpět. Naproti tomu tetry amapanské při tomto počtu jsou vůči
sobě agresivní. Ale už při 8 kusech (v menším akváriu) se začnou chovat hejnově.
Ryby bych vybral podle toho, jakou máš vodu. Pokud měkkou tak ty neonky (nebo jiné tetry), pokud tvrdší tak živorodky. Pancéřníčci jsou
vůči tvrdosti celkem tolerantní.
V případě neonek nebo teter bych dal 20 kusů (nebo 10 a 10 dvou druhů). U živorodek 3 samce a 5 samic pavích oček a k nim ve stejném poměru
Gold nebo Black Molly (můžeš je i kombinovat, je to stejný druh). K oběma variantám 5 pancéřníčků. Uvedl jsem spíše maximální počty,
určitě nedávej více, raději pro začátek i méně (kup osazenstvo na dvakrát).
28.11.07 11:24:45
Naďa® Test vody jsem nedělala, jsem z Liberce Rochlic a řekla bych, že máme vodu tvrdou. Usuzuju z množství vodního kamene, který se dělá ve
varné konvici, ale i po čisté převaření vody klesne dolu ve skleněné nádobě cosi.
28.11.07 11:39:20
wayn® – Re: Naďa
Ano, tak to budete mít tvrdou vodu. V té by se neonkám moc nedařilo, naopak živorodkám vyhovuje. Na vlastnosti vody je třeba taky pamatovat
při výběru rostlin, ale to se tu už několikrát probíralo...
Neonky mají rády vodu měkčí, ale co tetra neonová? 5 - 15°dGH....jinak rybičky bych vybírala i s ohledem na to jaká jsou to prasátka, což
živorodky jsou, myslím, že živorodek bych dávala do akva méně než teter. A určitě bych to nemýchala, je to sice věc názoru, ale buď
živorodky gupky, Molly a nebo tetry a k nim ještě něco, rozborky, popř. třeba čichavce (záleží na velikosti akva, myslím, že do toho
tvého jak píšeš dole by se dva klidně vešly, čichavec zakrský, ja fajn rybička
Nejde o to, jestli mečovky a gupky jsou nebo nejsou hejnové a jestli je to třeba gupkám jedno, ale o to, že když budou v páru, tak dříve nebo
později samec samičku uhoní k smrti, když jsou v poměru 1:1.
28.11.07 12:29:17
marsz® – Re: rolandmynar
Měl sem docela dlouho poměr gupek 1:1. Spíš sem měl strach o samečka. Týden honil samičku a zbytek měsíce mu to oplácela.
Jasněže extrémy se dějí. Ale, průměrná samička s průměrně potentním samcem a průměrnou frekvencí porodů to časem určitě
nerozdýchá, ať dříve či později.

Jen na okraj, proč máš ty gupky teda 3 v akvárku?
28.11.07 12:46:37
Naďa® Tak jsem teď volala do vodárny máme tvrdou vodu 14,5 a plánujeme stěhování do 14,6 .Tetra neonová je neoka obecná? Mohla by být u nás,
když je do 15? Koukám, že ostatní vybrané rybičky musím prověřit v popisech. Co ještě by jim mohlo vadit?
S vodou se dá samozřejmě pracovat a přispůsobit ji. Když bude voda na 7pH, přidáš trošku jedlé sody, zvedne se třeba na 7,5, což je pro
ty živorodky nejlepší, a přitom "změkne" na tvrdost, cca kolem 10-ti. Voda se dá zkrátka přizpůsobovat.
28.11.07 13:00:57
Naďa® Zatím jsem neměla v plánu si pořizovat sadu na určování vody a když začnu experimentovat, tak aby na tom ty chudinky budoucí nebyly ještě
hůř. Raději budu vybírat osazenstvo pro vodu tvrdou.
28.11.07 13:40:53
marsz® – Re: Naďa
Neonky rozhodně z kola ven. Chemii z kola ven. Jasná věc.
28.11.07 13:43:02
marsz® – Re: rolandmynar
Proto sem použil minulý pád.

Koupil sem v rozpustilosti(měl sem u sebe 15 korun) další samičku. Teď ta původní samička honí tu novou.
Sameček si jich nevšímá. Nic nehoní.
kolik mám mít neonek v akva?
28.11.07 14:32:28
mat® Půlnoc zalezi na tom jak ho máš velký a kolik uz tam mas ryb
Neonky rozhodně z kola ven. Chemii z kola ven. Jasná věc.
Panebože, to si asi děláš legraci.....už tady bylo řečeno neonky ven, ale je tu ještě tetra neonová a té to vadit nebude.
Naďo, já bych být tebou zase tak moc nešpekulovala, tera neonová je v pohodě, jestli máš 15 nebo 16. Již jmenovaný filipsi ač je za
stejnélokality má též neoky a vypadá to, že je v poho.
Vybírej rybičky spíše také podle toho jak se k sobě hodí. Návrh čichavci tetry my přijde jako super nápad. Můžeš vybrat i jiné tetry,
nebo třeba parmičky jsou taky fajn. Pokud je to pro děti, tak bych volila cestu nejmenšího odporu....menší údržba, a nebo taová údržba
kterou zvládne s tvou pomocí i dítě a živorodky jsou prasata, jako závojnatky.
28.11.07 14:51:08
filipsi® – Re: jaňula
Ja mam dkh 0 a dgh 3, me do toho netahej
Ale nevim, proc by nadinych dgh 15 nejak zvlast neonkam (obema) vadilo. Jen v pripade, ze by chtela trit a odchovavat, to by samozrejme neslo.
Spis je problem v te kombinaci tyto zivorodky (spis zasaditejsi voda) X neonky (kyselejsi) nez v tvrdosti, tak to bych souhlasil, ze pokud u nadi bude
ph 7,5, pak neonky spis ne.
Ja bych asi spis zkusil drzet ph pod 7, a vybrat jine rybky. Ale kdyz tyhle chce, proc ne.
28.11.07 15:00:20
Gabrielka® – Re: rolandmynar
rolandmynar - přidáš trošku jedlé sody, zvedne se (pH) třeba na 7,5 ... a přitom "změkne" na tvrdost, cca kolem 10-ti.
Spolu s PH se zvedne taky alkalita. ¨
A tvrdost? Klesne (v důsledku snížení obsahu CO2) nebo zůstane stejná?
28.11.07 15:07:35
Naďa® Liberecko má různé zdroje vody. Naši mají vodu dobrou, chutnou, my tvrdou, nic moc.
Naďo, které z nabízených kombinací se přikláníte vy? Ať se ostatní mají od čeho odrazit?

Nenechávejte je dohadovat se, určitě
už máte alespoň trochu jasno. Jsou tu pokud čtu dobře dvě základní kombinace. tetra neonová + rozborky, popř. čichavci, a nebo gupky +
Molly. Dohromady bych je nedával.
Ze začátku je nejlepší mít hodně živorodek,jinak složení je docela dobré.
[1] 2 3 4 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora