Jedlá soda na zvýšení pH vody
@Mejla82: Ono se říká, že nulová alkalita (uhličitanová tvrdost, KH) je špatně. Já takovou vodu mám, a pH reguluji podle chuti, nic divokého se neděje. Většina tropických vod je bez alkality.
Alkalitu bych zvyšoval raději uhličitanem vápenatým a hořečnatým (postup je popsaný v článku), ale pokud trváš na tom, že JA cichlidy a krunýřovci touží po sodíku, tak jeden stupeň KH uděláš s 30 mg/L NaHCO3 (jedlá soda).
@ivo1339: Máš v tom opravdu zmatek.
@redaktoři: Měli byste těch pár příspěvků od @ivo1339 raději smazat, je to všechno (vč. optimálního pH pro nitrifikaci, rovnováhy NH3/NH4) špatně a jenom by to lidi mátlo.
V Čechách sa tvrdosť vody nevyučuje nemecky.
GH - Gesamthärte, je celková tvrdosť vody spôsobená rozpustenými katiónmi Ca, Mg (a ďalšími, pre nás zanedbateľnými). Prepočítava sa, ako správne uvádzaš, cez CaO.
KH - Karbonathärte, je dočasná tvrdosť, ja radšej hovorím alkatita, v akváriu držaná hlavne HCO3 pufrom (okrem toho fosforečnany a kopec ďalších možností).
A ako správne hovoríš, je v tom sakra rozdiel. Len GH je celková, vyjadrovaná v °dGH, alebo °N a počítaná z koncentrácie Ca2+ a Mg2+ a KH je alkalita vyjadrovaná v °dKH počítaná z koncentrácie HCO3-.
Aby som ti moc neušiel od otázky - nesypal by som. Nechal by som čeriť hladinu, hoc i bublať, ak sa ti to páči, a akurát kontroloval pH, aby neletelo moc nízko (neverím, že bude).
Nota bene keď tam nie sú ryby...
Nic si nepletu. A pokud ano, SPŠ chemická v Ostravě nebo VŠCHT v Praze (obor technologie vod) asi učí nesmysly.
A nepleť tu GH (síranovou neboli stálou tvrdost), na tu soda nemá žádný vliv.
Jbl testy vody...
Jinak voda je zelivka praha (tu jsem nemeril tedy)
Nechce sa mi veriť, že z vodovodu tečie voda s nulovou alkalitou. Meral si to? Máš rozbor z vodárne?
Ivo nezlob se ale nejsem maly chemik tak tomu uplne nerozumim...

Zjevná alkalita je suma všech hydrogenuhličitanů (zjednodušeně sodný, lithný, vápenatý, hořečnatý), KH je pouze hydrogenuhličitan vápenatý a hořečnatý vyjádřený jako CaO nebo MgO. Není to žádné synonymum a je v tom sakra velký rozdíl. Pokud dodáte do vody sodné ionty, nemůžete už mluvit o KH. Není problém připravit měkkou vodu s "KH" 20°N a víc právě přidáním sody bikarbony (NaHCO3) nebo sody (Na2CO3).
Kh hodnota je 0 cetl jsem ze to neni idealni a lepsi je okolo 3°... Docetl jsem se ze je mozne hodnoty zvysit pridanim jedle sody
KH (=Karbonathärte) a alkalita sú pre naše potreby synonymá. A vyháňanie CO2 z vody prekysličovaním funguje len ak vo vode nejaký prebytočný CO2 je, teda pokiaľ sa ním naozaj sýti. (Potom ale nechápem, prečo ho vyháňať, keď som ho tam prácne dostal.)
@Mejla82: Výpočet tu na kolene nedám, možno sa toho chytí niekto iný. Baj očko to môže byť.
Ale nerozumiem dôvodu prečo chceš vôbec sódu do vody sypať. Akú máš KH? 450l určite neleješ z RO, a voda z vodovodu je vcelku stabilná, pH=6,8 nie je vôbec príliš nízka hodnota, aby sa musela regulovať. V čom je problém?
Mam zvysovat tedy kh nebo ne?..pockat...Akvarium je podstate v zabehu bez ryb
Lepší je sprcha z rozstřikovací rampy, bez problémů držím pH stabilně na 7,2 až 7,3 v nádržích s divokými živorodkami (Gambusia, Limia).
Chapu....zatim prokyslicuju vodu jen cerpaci hlavou...Od zitra pripojuji vzduchovani prez 2 kameny cca 450l/h muzu i vice...
Jde mi o zamezeni vykyvu ph ktere je 6,8
Pozor, přidáním hydrogenuhličitanu sodného se zvýší alkalita, nikoliv KH. pH se samozřejmě zvýší, ale na to je lepší metoda čeření hladiny a tím prokysličování vody. Zachycovaný kyslík vytěsňuje z vody oxid uhličitý, posouvá se hydrogenuhličitanová rovnováha a pH stoupá.
Co je pravdy na tom kdyz pridam cajovou lzicku jedle sody na 50l vody (kh 0) tak se mi zvysi hodnota na 4°.. ???
Starší reakce
Nitrifikace je biologický proces, kdy bakterie zpracovávají odpadní látky. Z aminokyselin na amoniakální dusík (amonné ionty, dusitany a dusičnany). Tento proces je nejintenzivnější při pH 9,5. Přidáním sody nebo sody bikarbony se zvýší pH, bakterie začnou intenzivněji pracovat. V organicky silně zatížené vodě (s vysokým obsahem odpadních látek - bílkovin a aminokyselin) pak dojde k přechodnému zvýšení obsahu dusičnanů jakožto meziproduktu biologického odbourávání amoniakálního dusíku. Zvyšování pH v zanedbaných nádržích je velmi nebezpečné, při pH vyšším jak 8 dochází nejen k produkci amnonných iontů NH4+, ale i čpavku NH3, který je silně toxický i v nepatrných koncentracích.
Chci se zeptat, můžu přidáváním jedlé sody zvýšit kromě pH vody i NO3? Protože od doby, kdy jsem přidala do akvária jedlou sodu poprvé mi vyskočilo NO3 z 10 na 40-50.

Starší reakce
Jedlou sodou se nezvyšuje jen pH, takže bacha.

Já mám endlerky v 56L a vždy jim tam dám té sody tak od oka cca 2-3 čajové lžičky do kýble s odstátou vodou (15L) a je vše v pohodě. pH mám 7.5.
rybicky.net/nadrze/20154
rybicky.net/nadrze/20153
V jednom akvárku mám pH spíš k 8. Měřím to kapkama (Tetra Test pH).
Trochu rostlin a pH jde hodně nahoru, takže tomuto údaji bych moc nevěřil.
jj kapkami ben-test no mám odzkoušeno i jinými papírkovými že to ukazuje správně , vstupní voda ukazuje 7 , no bublám trošku burčáku , takže to padá na 6,5 ,
Čím to měříš, jestli kapkami tak ve skutečnosti tam to pH 7 klidně může být.

No neměla by pro gupky a endlerky bejt voda kyselá myslím , aspon na 7 bych to rád upravoval, zatím teda žádné anomálie nevykazují
Z pH bych si až tak hlavu nelámal.

Zdarec , má někdo nějakou zkušenost kolik sody přidat na 5Ol , potřebuji zvednout PH z 6,5 aspon na 7 kvůli endlerkám díky MonterMonty
Starší reakce
Já jsem chloraminem léčil minulý měsíc. Sodu jsem rozmíchal v kyblíku a rozlil v akva. Po cca půl hodině jsem změřil ph a popřípadě přidával. Pak jsem hned aplikoval chloramin. Určitě víš, že si odrovnáš bakterie ve filtru.
OK půjdu na to pomalinku... včera jsem dal první pytlík jedlé sody dnes aplikuju druhý změřím ph a uvidí zda bude potřeba ještě přidat

V případě měkké a kyselé vody to moc nejde pomalu

Když jsem byl na horách, na "trojkové" vodě, tak jsem sypal sodu skoro denně "lopatou", abych se udržel na neutrálu...Zachránil mne až Stabil (snad se to tak jmenovalo

), který mi dodával - dej mu Pán Bůh věčnou slávu - Jirka Rejfíř.
Rozumím, tak hlavně po ma lu, ať je to pozvolný a všichni si na to normálně zvykají.
jen při představě ceny léčby se mi orosí čelo ... sice se u chloraminu musí zvednout ph, ale cena léčby je několikanásobně někde jinde

Nechceš použít třeba tremazol od sery? Tam by úprava nebyla nutná.
potřebuju zvednout ph kvůli chlormainu. Řádí mi v akvárku žábrohlíst

Pokud potřebuješ jen trochu zvednout UT tak musíš jen pomalu a po jedné dvou lžičkách a aspoň 2 hodiny počkat a potom změřit.
Proč chceš zvyšovat Ph? Přidáváš Torben a to jde proti sobě, ten Ti to Ph naopak snižuje a jestli máš u terčovců Ph 6,5, tak proč s tím hejbat?
Soda je nestabilní, reaguje s vodou, pH se bude houpat.
takže jestli to správně chápu tak nasypu 6 lžiček jedlé sody do 300l nádrže a ph postupně bude stoupat až na max 8,2. nebo musím sodu dávkovat tak dlouho dokud nedosáhnu požadovaného ph ?
a požadovaný počet lžiček mám přidat najednou nebo nějak postupně, aby zvýšení ph pro ryby nebylo příliš skokové ?
2) přidání jedlé sody (NaHCO3) – jedna čajová lžička (6 g) na 50 l zvýší alkalitu asi o 4 dKH; přitom tvrdost zůstane beze změny, pH může stoupnout (max. na 8,2)
maniakva.sweb.cz/…
Starší reakce
Ano, maximalne do Ph 8.2, protoze nasyceny roztok sody nemuze mit vyssi ph nez 8.2.
Mas pravdu, moje rady aby spendlikem pohledal.
No něco jsem tam přečetl, ale stejně je tam napsané, že se může přidávat max. do 8,2. A zajímavé je, že se tady ptáte mně nebo odpovídáte mně , já jsem se snažil poradit, ale od vás tady radu nevidím

Mozna to Sid nenapsal, protoze je to (nejen) tady snadno k dohledani, kolik te sody pridat. Ono je to i snadno k spocitani. Dokonce se da i snadno spocitat, na kolik maximalne nam "to" zvedne (nasyceny roztok pri dane teplote).
Tak to mas za domaci ukol, at priste nepises rychleji nez myslis

Ut , Ph ?
Co vlastně tou sodou chcete zvedat ?

Myslím, že ani nikdo.Nevím proč.Nevím proč jsem si to myslel.
...Jinak mně celkem překvapuje že soda zvedne ph až na 10, to jsem nevěděl...
To vám nakukal kdo?

Můj pocit je věc jedna a realita je jiná,jednou jsem to zkoušel, no jinak je můj názor na tohle takový: já jsem napsal alespon nějaký postup, jestli je správný nebo špatný je věc názoru, Vy jste sem, ale žádný postup nenapsal.Jinak mně celkem překvapuje že soda zvedne ph až na 10, to jsem nevěděl. Zajímá mně tedy váš návod na postup dávkování sody.Děkuji a přeju hezký večer.
Pri aplikovani chloraminu hlavne musi byt ph nad 7. Pridavani sody je jednim ze zpusobu (ne jedinym), jak toho docilit.
Přidat reakci
1 ...... 3
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 8933x