[1] 2 
23.11.07 20:44:47
rolandmynar® – Jedlá soda na zvýšení pH vody
Mám dotaz ohledně jedlé sody. Na internetu jsem se dočetl, že soda je ideální do akva, protože zvedne pH vody maximálně na 8,2. Já jsem
tedy koupil jedlou sodu v Kauflandu v sáčku pod značkou Stilla Dolce a na ní je napsáno, že může obsahovat "stopy mléka, sóji,
pšenice, lískových a vlašských ořechů." Je to normální? Děkuji všem za radu.
23.11.07 20:48:21 / 23.11.07 20:51:35
filipsi® Ne, neni. Jedla soda = v normalnim pripade cisty hydrogenouhlicitan sodny.
(i kdyz, ted me napada - tahle fraze se pomalu stava na potravinach v hypermarketech - i jinde - standardem, kvuli moznym sporum s alergiky. Tak je
mozne, ze je tady jen tak, a je to ciste.)
Díky za komentář, ale jsem tam kde jsem byl.
A co je tam napsano krome toho? Osobne bych asi tohle ignoroval, po prvotnim zdeseni. Jestli je to jinak jen jedla soda, bez prichuti, barviv, atp.
Jmenuje se to jedlá soda - soda bikarbona.
Jak jsem psal, nebal bych se, kdyz tam nepisou nic dalsiho. Ale je to na tobe, nikdo z tebe rozhodnuti nesejme, jestli se bojis, nech si to na paleni
zahy a jdi do lekarny pro zarucene cistou.
No jasně. Mě jen imponuje, že s tou jedlou se to nedá přehnat přes 8,2. Jinak by mi to bylo jedno. Sodu jsem doma neměl tak posledních 10 let.
Nepotřeboval jsem ji, tak už ani nevím, jestli na ní nebylo kdysi taky něco napsané.
23.11.07 22:31:54 / 23.11.07 22:34:42
Romy® Otázka zní,proč potřebujete zvýšit pH?Není jednodušší přidat do vody vápenec,který zvýší tvrdost,alkalitu a následně pH?Specifikujte
proč a pro jaké ryby.
23.11.07 22:35:05 / 23.11.07 22:35:44
rolandmynar® – Re: Romy
No pro Malawi. Rybky mám v profilu.
23.11.07 22:36:05
Romy® Chyba při přenosu dat.
Četl jsem rady Malawistů a jedlou sodu jich používá většina. Spíše nikdo nepíše, jestli neobsahuje ještě něco a to mě trošku leklo,
když jsem ji koupil.
23.11.07 22:39:53
Romy® No tak bych to řešil nenásilně a přírodně-vápencem.U tlamovců se to dělá běžně,nebo alespoň já to tak dělal.Lepší,než jakákoliv
chemie.Před terčovci,jsem léta dělal tlamovce,mám pražskou relativně měkkou vodu,tak jsem musel upravovat.
Mám v akvárku jednu skalku z čistě vápencových kamenů a myslím, že to bude časem zvedat pH. V moři mi to taky fungovalo, ale až asi po 3
měsících. Po tyto jsem dával vápník a sodík po odměrkách (taky to lezlo pěkně do peněz).
23.11.07 22:48:30
Romy® – Re: rolandmynar
Samozřejmě,že nic není hned,ale je to levnější.

Kolik teď máte to pH?
Teďka lehce přes 7, ale měním vodu jednou týdně třetinu. Kdybych náhodou nemohl, tak to půjde asi pod 7.
23.11.07 22:55:31
Romy® – Re: rolandmynar
Já bych asi počkal,rozdí zas není tak tragický,v Malawi je pH 7,6-8,8.Ještě se dá přidat křída,korálová drť.Nemáte doufám CO2?Ještě
jsem se nepodíval na Vaší prezentaci.
Romy: ...bych to řešil ... vápencem.
Jak píšete - vápenec zvyšuje m.j. tvrdost. A to v případě Malawi a Tanganjiky není až tak žádoucí.
Nedávno se to tu řešilo - voda v těchto jezerech není tvrdá, (v Malawi je dokonce měkká), ale má vysokou alkalitu (a pH).
http://rybicky.net/forum/4714
To už jsem se taky dočetl. Spíše by mě ale zajímalo řešení toho, co jsem tady psal původně o jedlé sodě a jejím složení.
Nevím, co má znamenat fráze, že "může obsahovat" viz. původní dotaz.
To vám napsal Filipsi - kupte ji v lékárně a máte klid.
Jde mi spíše o výši pH, kterou se dá namíchat sodou z lékárny. Nebo je taky max do cca 8,5 jako ta jedlá?
Když už se tu mluví o lékárně ... Natrii hydrogencarbonas 1000g přijde na 110,-Kč ... což nejni zase taková pálka.
23.11.07 23:19:14
Horác® – Re: rolandmynar
Účinek bude stejný ... v lékárně prostě dostanete lékopisnou kvalitu (bez mlíka a ořechů)
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora