Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2020 18:04 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: spajk17
Musíš počkat až se ti zaběhne akvárium a pak většinou zmizí. Jinak rozsivky s chutí konzumují plži a krunýřovci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2020 17:54 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetkyRe: vaclav
A co stim aby se nedělala dal ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2020 17:46 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: spajk17
Jsou to rozsivky běžná věc v nově založených nádržích. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2020 17:23 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, v akvárku se mi vyskytla tato řasa. Akvarko je založené 2 týdny. Čím to může být ? A jak proti tomu bojovat ? Na hladině mám nastane skvrny. Chtěl bych to zachytit včas.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2020 20:44 Jarden Sk Re: spirki
Musíš upraviť hnojenie. Vodu máš tvrdú, tak tam bude Ca a aj Mg zrejme dostatok a draslíku dávaš tiež moc. Kúp si test sera NO3 a PO4. K hnojeniu aj Kh2PO4 alebo tú kys. fosforečnú na zníženie Ph. PO4 tam nemáš skoro nič.
Takže budeš hnojiť len tenso+KNO3 a KH2PO4/alt.kys.fosforečná/.Pridávanie podľa hodnôt NO3 a PO4 aby si mal cca10:1. Výmenu ale zlepši na polovicu vody s prihnojením. Až budeš vedieť ten horčík a vápnik daj vedieť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2020 19:09 Muž spirki [10] Re: Jarden Sk
S obsahom Ca a Mg to bude horšie, na stránkach majú udávané len Fe a Mn, písal som im mail tak uvidím čo odpíšu. Vápniku ale bude viac, usadeniny máme všade, na skle v akváriu, rýchlovarná konvica je do 3 týždňov solídne pokrytá.
PMDD je balíček z Invitalu, 33g MgSO4; 14g K2SO4; 15g Tenso - na 500 ml vody, hnojím nižšiu dávku, teda 6ml denne na celé akvárium. Ďalej pridávam KNO3 - 1mg/l NO3 a 0,6mg/l draslík denne.
Svietim prerušovane 5 hodín, 3 hodiny pauza a zase 5 hodín. Nepovedal by som, že je problém silné svetlo, lebo kým som pridal 36W LEDku a svietil som len T5 39W trubice s reflektormi, rybám sa síce intimčo páčilo ale rastlinám sa vôbec nedarilo, iba hnili a každý deň som zberal plnú dlaň odumretých listov, teraz OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2020 17:03 Jarden Sk Re: spirki
Upresni to hnojenie PMDD-čo presne aké zložky PMDD pridávaš a aký je obsah Ca a Mg vo vstupnej vode Popradskej-malo by to byť na stránkach vodární podľa bydliska. Ako dlho svietiš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2020 14:06 Muž Maro_s.12 [96] Re: spirki
Viem že táto čierna riasa sa na starých listoch objavuje kôli velmi silnému svetlu. Tiež som ju mal na anubiase čo bol blízko svetla ale ten čo bol dalej na tmavšom mieste je krasne zelený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2020 14:00 Muž spirki [10]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, mám akvárium (viď prezentácia), a v ňom problém s riasou na skle a rastlinách. Potreboval by som poradiť, čo z možných opatrení, ktoré prichádzajú u mňa do úvahy bude najlepšie. Začalo to ešte v starom 160l akváriu, keď som si s rastlinkami doniesol aj zelenú prachovú riasu, po jednej fľaške AlgExitu ustúpila, zmenila sa zo zelenej na hnedú, ale keďže rastline som presťahoval do nového akvária, prežíva ďalej. Hnedý povlak na skle je tvrdý, a musí sa oškrabávať, na listoch takisto -oškrabať, ani mechanicky odstrániť nijako nejde. Purigen trochu pomohol, ale nie úplne.
Viem, že často zato môže veľa organického odpadu, ale výkaly pochytá predfilter bezproblémov, odkaľovať ani nemám čo, vo vode sa akurát vznášajú jemné častice, akoby prachu a tie odkaliť ani pri najlepšej vôli nejdú, zdvihnú sa vždy pri kŕmení, keď ryby brúzdajú po dne a dlho trvá než sa usadia (viď foto). Tu by možno pomohol druhý filter, ale ten teraz finančne neutiahnem, maximálne prúdové čerpadlo, ktoré by zrýchlilo prúdenie vody a hnalo tie drobné čiastočky k nasávaniu, ale zase mám obavu že ak bude príliš silné prúdenie, rozbujnia sa iné riasy, než teda kúpim čerpadlo, zaujímal by ma váš názor, prípadne ďalšie možnosti.
Ďalší problém by mohlo byť hnojivo, teraz používam PMDD + tenso coctail, viem že sa o ňom tvrdí, že spôsobuje riasy, skúšal som aj Ferrox NPK, okrem toho že riasy boli ešte horšia, zdecimoval som aj rastlinky, na žačiatku som mal aj EasyLife Profito, rastlinky rástli ale riasy tiež, tak neviem.
No a posledná vec je vysoké pH (7,5-7,8), ktoré by tiež mohlo byť zodpovedné za vyšší výskyt riasy. Znížovanie rašelinovými granulami (JBL Tormec) nezabralo ani o kúsok, a cestou klasickej rašeliny ísť nechcem, jednak sa mi nepáči zafarbená voda, jednak by sa asi "bila" s purigenom, a ten oddvádza solídnu robotu. Druhá možnosť by bolo použitie HCl alebo H3PO4 do odstátej vody, niektorí tu na fóre s tým mali dobré skúsenosti. Komerčné prípravky na zníženie pH/kH zavrhujem, na viac ako 300l vody by som sa nedoplatil. To už sa mi finančne oplatí posledná možnosť - co2. Dlho som sa tomu bránil, ale mám doma fľašu aj s redukčákom, problém je, že ju používam ku striekacej pištoli a občas si ju požičiava otec, teda nebola by dostupná stále, neviem či by púšťanie co2 s prestávkami bolo prínosné, hlavne kvôli kolísaniu pH.
Tak, dúfam že niekto porozumel tomu, čo sa snažím povedať, ak som na niečo zabudol, uvítam každý nápad.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2020 21:17 Žena Klárča [19] Re: Maro_s.12
Dík za reakci. Bylo to v čistém octu...ale stejně to dno budu raději měnit... A prezentaci akva už jsem taky nějakou vyrobila :-) (i když zatim toho moc k prezentování není smich ) a dokonce se někdo ochotný s přebytky rostlin ozývá ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.08.2020 18:15 Muž Maro_s.12 [96] Re: Klárča
Možná ten ocet neměl dost procent. Taky je možný že opravdu nebude vápenatý ale od pohledu to tak vypadá. Dost často jsou písky a další dekorace určený do akvárka nevhodné buď to kvůli složení a uvolňování chemikálií do vody nebo prostě jen esteticky. Přírodní vzhled je vždy nejvíc i pro obyvatele je to nejlepší ale to je už věc vkusu. Já svitim asi 9 hodin a stačí to pomalu jsem to zvedal od sedmi hodin vždy je lepší svítit míň a jestli to bude málo rostliny si řeknou tim že budou třeba otevřené i po zhasnutí pak podle toho můžeš pomalu dobu svitu prodlužovat. To dno bych určitě vyměnil ale menší frakce a tmavější odstín. Pak založ tady prezentaci a lidí tady ti určitě poradí jsou tady opravdu borci co se vyznají. A nevím odkud jsi ale já i mnoho ostatních akvaristu má pravidelně prostřihy se svých akvárek tak jestli najdeš někoho kdo bydlí poblíž určitě ti něco má začátek daruje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2020 14:33 Žena Klárča [19] Re: Maro_s.12
Díky všem za rady...co2 už nedám, doba svícení zkrácena, další kytky vybírám a dno budu muset řešit...ale asi v jiné části fóra. Jinak ale štěrk je aqua excellent a v octu mi nešuměl, tak jsem doufala ze je vporadku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.08.2020 14:26 Jarden Sk Re: Klárča
Ano, pomúže,ano ubrat na 7,ano Co2 plus je na hovno, nezačala si správne. Naštuduj si zakládaní akvária na fóru...Dalšie dotazy, až si to poriadne vyplníš- svoju prezentáciu akva a doplníš info o vstupnej vode z řádu na int. stánkach vodární podľa bydliska.Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.08.2020 21:29 R Muž afc1886 [14655] Re: Klárča
Vidím tam i rozsivky a zelenou vláknitou řasu.
Za mě výměn dno, přidej hodně živých rostlinek a světlo rozhodně uber. Pro začátek bude bohatě stačit 8 hodin. K lepší a přesnější pomoci by to chtělo založit prezentaci akvária, jak se tady pořád dokola opakuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.08.2020 19:53 Muž Maro_s.12 [96] Re: Klárča
Ahoj. Pár rad bych ti dát uměl. První a dosti důležitá je že jsi nejspíš zvolila to nejvíc nejnevhodnější dno. Stopro obsahuje vápenec bude ti moc ovlivňovat chemismus a tvrdost vody kytky v něm moc neporostou. Pokud to chceš opravdu rozjet se vším všudy vyměň to dno. Klidně křemičitý písek do bazénové filtrace je o moc lepší a stojí pár korun. Taky ho používám. Ta řasa je sinice která vzniká v nádržích ve kterých je moc světla a živin. V akvárku je nerovnováha. Kdyby tam bylo víc kytek živiny by spotřebovali a většina řas by neměla s čeho růst. No v tom dně se nechytnou snad žádný. Kryptošky které tam vidím jsou dost nenáročné takže hnojit nepotrebujou. Postačí později jen produkce ryb nebo kup bivoj kuličky do dna ty mi dost pomohli. Kryptošky ovšem rostou pomalu a nespotrebujou tolik živin. Sežeň třeba egerii ružkatec nebo třeba nějakou plovoučku jako je pistie. Ty živiny spolehlivě spotřebuji a navíc v akvárku vypadají moc hezky. Asi tolik k tomu. Ale velké plus že tam ještě nejsou ryby moc lidí je tam mrskne a pak se diví že má místo akvárka žumpu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2020 18:40 Žena Klárča [19] – Řasy?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim. Mohla bych poprosit o radu.. Akvárium nové necelé 2 týdny prozatím bez rybek a objevily se nějaké nežádoucí řasy či co to je (viz foto). Pomůže dokoupit a dosadit více rostlin (podle všeho jich je málo)? A svítím 12 h denně... ubrat??? nebo budu muset použit ještě i nějakou chemii? Jinak jako hnojivo používám tetra co2 plus. Obavám se že jsem s tím nezačala nejlíp...
Moc dekuji za případnou pomoc a radu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2020 20:04 Muž paulo [58] – Aplikace chihiros
Fotka k příspěvku Zdravím vás , koupil jsem chihiros doctor mate. A aplikace my chihiros mi při nastavování ukazuje následující obrazovku, poradíte mi prosím?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2020 16:19 Muž visek [75] - TetryRe: Ludmila
ruducha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2020 14:01 Žena Lumila [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Věděl by někdo o jakou řasu jde a jak se ji zbavit?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.05.2020 21:31 R Muž ctibum [6869] Re: visek
Místo chemie bych nejdřív zkusil třeba Horáce www.horacovoakvarium.cz/… a/nebo Johana rybicky.net/clanky/625-
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2020 19:19 Muž visek [75] - Tetry
me se taky udelala rasa.menim vodu.co2 zase maka -tyden jsem mel prazdnou flasku hojim 1 x tydne.pokud to neprejde musim zkusit chemii

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2020 18:56 Akneleh Re: vaclav
Voda zelená není, jenom je tam ruducha třeba. A zelena vlaknita rasa. Zkusim to tam nechat zatim jenom se sneky a krevetkami a uvidim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.04.2020 18:43 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Akneleh
Já mám takhle 200 litrová akvárium přímo u okna roky. Chce to opravdu dobrý filtr a mám ho plné pavích ok. Nemám tam žádný substrát jen trochu mramorové drtě. Rostliny drží u dna různé kovové šrouby v létě trochu zastiňuji z řas se vyskytuje jen trochu něco jako Cladophora. Z horším filtrem voda zelenala. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2020 17:46 Akneleh – řasy - já vím :)
Já vím, že všude se píše, že nemá být akvarium na okně... Když ale nikde nebylo místo a 60 litrovka je tedy na okně, bez světla bez krytu, krásně ozářená sluníčkem. Ale řasy fakt vyrostly - všechny druhy asi... teď jsou tam jenom tři razbory klínoskvrnné a tři platy a nějaké krevetky, šneci, jedna nerittina a teplota je kolem 23 stupňů - topítko jsem dala jinam, kryt taky. Je tam spousta kytek - valisterie vzadu, rotala, jeden echinodorus, sagitaria, egerie, plavou tam pistie, je tam ludwigia repens, plavín... Jenom mě prosím neukamenujte :) vypadá to hezky i s tou řásou, ale chtěla bych ji mít pod kontrolou, nechci tam mít ořasené hodně a všechno. přemýšlím, že tam nasadím parmičku čtyřpruhou, ale co pak s ní? Je pak prý velká a já mám ještě jedno akvarium 128 litrů, ale to by jí asi bylo malé. Pořád přemýšlím, co tam dát? Platy půjdou do jiného a klínoskvrnné po posílení hejna taky. Okno je spíš na severozápad, sluníčko tam svítí až odpoledne... řása mi nevadí, ale ráda bych ji měla trošku pod kontrolou. Nějaké rady? Co ji zvládne mít pod kontrolou? Jo CO2 nedávám, nehnojím, je tam substrát, pak písek a štěrk 2 - 4 mm. Dosud tam žili platy a razbory klínoskvrnné. Děkuji za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.04.2020 15:20 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pavel_83
To že se dělají díry z nedostatku draslíku je sice hezké ale ne vždy to platí a hlavně by se ti to muselo dělat i na nových listech, na starších je příčina většinou jiná. Pokud CO2 nejedeš na maximum draslík obsažený v KNO3 většinou bohatě stačí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.04.2020 14:17 Jarden Sk Re: Pavel_83
Nie aktívne uhlie do filtra granulované, predáva sa v sieťkach alebo volné a podobne aj rašelina drobné granule.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2020 14:12 Muž Pavel_83 [0] Re: Jarden Sk
Ok, diky za konzultaci, vyzkousim, zacnu vymenou vody a uvidime, jak se to posune. Tim uhlim, myslis uhlikovy filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2020 14:05 Jarden Sk Re: Pavel_83
Hodnoty máš dobré a sú dokonca velmi podobné aj mojej vstupnej vode, takže by mal aj môj návod zabrať, všetko čo som popísal som vyskúšal v mojom akva vrátane použitia uhlia a rašeliny a ten peroxid tiež/ten môžeš vynechať ak máš obavu/ ostatné úkony mali pozitívny vplyv na riešenie rias, nielen vláknitých ale aj prachovej na skle.Je to návod, rozhodni sa sám a skúšaj čo z toho chceš, ja som to urobil ako komplex opatrení.Doba za ktorú sa mi riasy podarilo zbaviť bola cca 3-4 týždne a tá sa bude určite v tvojom prípade líšiť, lebo tam máš riasy málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2020 13:49 Muž Pavel_83 [0] Re: Pavel_83
Fotka k příspěvku Na fotce prikladam hodnotyvody z kohoutku udavane vodarnou, respektive akvaristou, ktery bydli o par ulic dale a nechal si delat rozbor. Mikroprvky davam. Draslik v hojne miredavam, protoze v druhem mensim akvariu se mi delaly diry v listech a vypadalo to na nedoststek drasliku. Urcite z me strany ke zanedbana vymena cerstve vody. Byl js liny tahat po kyblech pres cely byt, ale uz jsem si poridil hadici do vodovodni baterie, takze uz zanedbavat nebudu. Peroxid? Neslysel jsem, ze by se pridaval.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2020 13:00 Jarden Sk Re: Pavel_83
Čau, nepíšeš aká je tá voda mäkká či tvrdá, Kh je cca kolko,a pridávaš aj mikroprvky?Osobne by som draslík pridával len velmi striedmo, máš ho aj v KNO3 ak ho hnojíš.Svetla je v Juweli dost, tak limitujúci prvok by malo byť to CO2, predpokladám že mikro tam dávaš tiež.Ja by som zlepšil údržbu a menil polovicu vody s prihnojením samozrejme a vyčistením filtra.Pridaním 3perc. peroxidu 30ml/100l by si si mohol pomôcť tiež/aj lokálne priamo na riasu/.Tak isto pridanie ešte rastlín dopredu by bolo vhodné a malo by sa to spraviť.Rastliny musia ísť naplno aby sa ti netvoril zbytočne vela org. odpad.Uhlie do filtra je tiež cesta-moje obľúbené riešenie v kombinácii s rašelinou-to už nechám na tvoje vlastné uváženie.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2020 07:21 Muž Pavel_83 [0] Re: Jarden Sk
Dekuji Jardo a Vam ostatnim take za rady. Kartacek pomohl, hned jde vycesavani lepe. CO2 tam mam tyden, kdezto rasu cca mesic co jsem si ji dotahl s tim mechem. Egerii se dari az moc, musel jsem ted jiz po druhe vyhazovat a to ji mam tak 15 dni. Jestli jsem ted spravne pocital, tak dodavam tydne cca 2,6 mg/l NO3, 2 mg/l PO4, 7 mg/l drasliku, 2,3 mg/l horciku. CO2 a svetlo 8-10 hod denne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2020 20:56 Jarden Sk Re: Pavel_83
Takže čím to máš česať si sa už dozvedel, ešte by to chcelo prečo sa tá riasa tvorí? Václavova poznámka o hnojení si myslím je jediná konštruktívna vec z uvedených príspevkov.Ak sa pozrieme na tvoje foto akva, tak tá hygrophila vpredu a aj rastliny v pozadí sú biedne a pri CO2 a PMDD už by mali vyrastať z akva Egeria pri takom dusíku by mala byť všade a prečo to tak nie je? Máš velmi málo údajov o akváriu a doplň to, hlavne údaje o vstupnej vode a čo v PMDD hnojíš, proste všetko čo si len spomenieš...Česať riasu môžeš aj pol roka, rok aj viac-ja by som použil špecialny kartáč z filmu "Ľadovo ostrí"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.04.2020 18:51 Silviebaris Re: lacewings
www.domacipotreby.cz/… Ja použivám tohle... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2020 18:43 Muž Yirka [9118] Re: romant
A co na řasy řasenku? ;-)
www.kosmetika-nehty.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2020 18:02 R Muž romant [27981]
Tak když jsme u těch pomůcek, tak já používám taky špejli, ale hranatou a ještě jí lehce zdrsním šmirglem. :) Tedy špejle s mezizubním kartáčkem, ale v rychlejším provedení. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.04.2020 17:32 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Pavel_83
Fotka k příspěvku - ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.04.2020 17:26 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pavel_83
Osvědčil se mě mezizubní kartáček přidělaný tavnou pistolí na konec špejle. Dělal jsem to poctivě každý den a poměrně dlouho pak najednou zmizela. Nesmíš jí nechat rozjet to pak můžeš rostliny vyhodit. Musíš si trochu pohrát s hnojením, takové ty rady málo CO2 a podobně mě moc nepomáhaly. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2020 17:23 R Muž afc1886 [14655] Re: Pavel_83
Zelená vláknitá řasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2020 17:11 Muž Pavel_83 [0] – Spyrogyra?
Fotka k příspěvku Dobrý den ve spolek, má někdo jistotu, o jakou se jedna řasu na fotografii a jak se ji zbavit? Asi jsem si ji dotahnul od známého na tom zeleném keříku a velice sejí u mě daří a šíří se. :-|
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2020 14:17 Muž 11pirat11 [1] – Spravil už niekto hlúpejšiu "chybu"
Musím sa priznať, že aj po dlhej dobe dokážem sám seba v akvaristike prekvapiť. Hnojím PPS pro, snažím sa ostatné veci ako svetlo,filtrácia,výmena vody držať na top úrovni a odporúčaniach. A aj tak bojujem dlhodobo s riasou.
Keďže mám prirodzene z vody a z výkalov vyššiu hodnotu NO3, rozhodol som sa od začiatku vynechať KNO3 z hnojenia pri metóde PPS pro. To mi prišlo logické. A aj tak som mal toho dusíka veľa..išlo ma poraziť.
Cez víkend som nanovo zakladal hnojivo a pri vážení som zistil, že mi predajca, vtedy prvýkrát zle navážil jednotlivé chemikálie. On mi zamenil KNO3 a K2SO4 a ja som tak celú dobu vynechával draslík namiesto dusíka.
A dusík veselo dávkoval do vody a snažil som ho všemožne znížiť cez výmeny vody, osmózy, clear water a neviem čo ešte :)
Takže teraz som pre zmenu už to KNO3 vynechal a uvidím s odstupom času, či sa riasa bude naďalej tvoriť. :)

Mali ste tiež niekedy podobný "problém", keď ste si potom búchali na čelo? stydim

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2020 19:55 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: JakubN
Očistil bych skla. Z roslin a kamenů mi to odstranili šneci za pár dní(cca 15 okružáků).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2020 19:33 Muž JakubN [60] Re: jab63
To že mi chybí rovnováha je jasný.. To budu muset nějak doladit..

Mě šlo spíš o postup co se týká likvidace..

Někdo říká "tři týdny nesahat", někdo na to jde přes chemii (liquid carbon), nebo blackout..

Ze skla odstranit na kamenech nechat? Jde mi hlavně o rostlinky, řasa už se chytá i na listy..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2020 11:49 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: JakubN
Vycházím z toho, že řasy rostou při porušení rovnováhy. Hnojím podle doporučení výrobce a hlídám ráno a večer vodivost konduktometrem. Když dosáhnu 400μS vyměním maximum vody. Začínající řasy hned odtraním a buď snížím intenzitu osvětlení nebo množství hnojiva. Podle dropchecktru srovnám CO2. Testy vody nepoužívám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.04.2020 06:22 R Muž ctibum [6869] Re: JakubN
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.04.2020 05:15 R Muž afc1886 [14655] Re: JakubN
Rostliny. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2020 22:29 Muž JakubN [60]
Fotka k příspěvku Doporučí mi prosím někdo nějaký postup? Zatím jsem bez živočichů, takže můžu i úplně vypustit..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2020 20:54 Muž M0RGAN [120] – Moje zkušenost
Dřív jsem používal dno bez zásobního substrátu, jenom nějaký Florapol dospod.
Po stěhování jsem musel zakládat odznovu (zajetý filtr a voda, zajeté dno, ale víte jak...), tak jsem dospod zkusil dát zásobní substrát a do nových akvárek rovněž. Zkoušel jsem Rataj Staré dno a Dennerle DeponitMix 9v1. Z obou vystartovaly řasy a objevily se i různé breberky. A to jsem ještě substrátů dával docela málo a na to silnější vrstvu křemičitého písku. Takže za sebe vidím problém v tom a snažím se to stabilizovat.
Každopádně příště půjdu radši cestou čistého písku a do něj v omezené míře NPK prášek a radši přidávat nějaké tekuté hnojivo. Lepší živiny dodávat, než se nadbytečných zbavovat :-) Takže teď chystám každý týden výměnu čtvrtiny vody, než se to stabilizuje. A třeba v rostlinném akvárku mi různé breberky rychle vyzobala desítka plat, co jsem tam za tím účelem vhodil, ale ke krevetkám nic dát nemůžu :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2020 20:47 Muž jiri609 [91] – peroxid
má tady někdo zkušenosti s tímto výrobkem? jinak není asi peroxid k dostání, a už vůbec ne v této koncentraci. Myslíte, že by byl použitelný v akva?
www.tetadrogerie.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2020 13:51 hoho Re: Martinek1985
3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2020 11:39 Muž Martinek1985 [68] Re: hoho
Viděl bych problém v těch zabach. Přeci jen je to dost velký producent odpadu. Kolik jich tam je na tak malý objem?
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484-jak-na-rasy-svetlo?od=177