Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2023 10:30 Muž TomasV [5] - vybrané druhy ryb a rostlinRe: DeathRock
Řasa v akváriu je úplně normální a nelze se jí nikdy úplně zbavit. V hi-tech akváriu je to ještě o něco složitější, kde se musí udržovat rovnováha mezi všemi živinami, světlem, teplotou... Přeju hodně úspěchů.
Tom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2023 18:09 Muž Freedlo [221] Re: DeathRock
Ja nevim, ale za mě toto PH by nemel byt problem. Taky mam japanese soil a PH nedela rostlinam ani rybkam problem. Asi bych ubral na tom hnojení. Aktivni substrat ma sam o sobe dost zivin a na nenarocne rostliny je dostacujici po celkem dlouhou dobu.
Co se tyce prestavek ve sviceni - nastudoval jsem par clanku ci zkusenosti a nikde jsem nenasel jednotny nazor zdali to pomaha nebo ne. Osobne mam prestavku dve hodky, ale je to z duvodu, ze se chci na akvarko vecer co nejdele divat:)( a rano kolem 8me chci rybky krmit za svetla.

ASi bych omezil to hnojeni a pockal bych par tydnu. Do toho castejsi vymeny vody a nejake plovoucky, ktere odeberou prebytecne dusicnany.

Slepou hladinu taky obcas mam. V takovych pravidelnych intervalech, ale vzdycky nejak odezni. Nijak na ni nereaguji, pokud to neni opravdu mléko. Pokud by bylo, vždycky mi pomohl hasící přístroj v podobě Seachem Pristine - což ale neřeší příčinu.. dulezite je cerit hladinu, rozumně krmit a rozumně zarybnovat, měnit vodu apod. Je možné, že je také způsobována některými druhy krmiv. Nicméně to je třeba vypozorovat...

dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2023 17:05 Muž vlka [3444] Re: DeathRock
Podle mě v kombinaci s příliš hnojením nevhodné dno, filtr nevím jestli dostatečně čeří hladinu a k počtu rybiček bych přidal dost plovouček. Škoda, že je v prezentaci toto akvárko ,,archivováno,, a nejsou o něm podrobné informace...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2023 16:21 Muž DeathRock [2] Re: jab63
Chtěl bych být aspoň na 7, ale použil jsem jako Japanies Soil, tak to hodně změkčuje vodu. Díky za tipy.Zkusím změnit hnojivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.12.2023 14:50 Muž jab63 [1461] - BorneoRe: DeathRock
Rostlinám se nedaří a tak se daří řasám. Odhaduji absenci makroprvků. Flourish makro prvky obsahuje v minimálním množství. Použil bych komplexnější hnojivo. Výměny vody minimálně 50% týdně. Při problémech častěji. Ta přestávka ve svícení se doporučovala jen v případě, že není dodáváno CO2 ale možná je to jinak, nemám to ověřeno. Tu slepou hladinu bych odhadoval na důsledek rozpadu rostlin. Přeji hodně trpělivosti. Na tom pH je něco špatně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2023 14:29 Muž DeathRock [2] Re: Elektronikar
Proto jsem přiložil 3. fotku, kde je zachycené celé akvárium. Jinak PH vody se bohužel pohybuje kolem 6,7.

Skimmer se mi nechce pořizovat. Mám pocit, že to řeší následek a ne příčinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2023 13:35 Muž Elektronikar [131] - živorodky, Platy, Mečúňe a RastlinyRe: DeathRock
Na slepú hladinu skús použiť hladinový zberač nečistôt.

Mohol by si aktualizovať prezentáciu akvária, dosť by to pomohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2023 11:20 Muž DeathRock [2] – Řasa na dekoraci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,

budu mít trochu komplexní otázku. Na dekoraci se mi dělá tato řasa. Upravoval jsem svícení na 4 hodiny dopoledne a 2 hodiny odpoledne. Někde jsem četl, že je potřeba přidat fosfor, tak jsem navštívil profiplant. Neviděl jsem změnu.
Zároveň se mi začaly rozpadat listy u rostlin (CO2 set mám). viz. další foto.
S čím tedy bojuji, že nevím, čím hnojit, abych doplnil rostlinám to co jim chybí a naopak se zbavil řasy. Používal jsem Seachem Flourish.

Poslední hřebíček do rakve je, že se mi dělá mastná hladina. Zkoušel jsem pár dní nekrmit nebo případně vyměnit každý týden pravidělně 1/3 vody. Bohužel druhý den po výměně je hladina zpátky.

Fotka akvária po ostříhání zarostlého skleníku :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2023 23:39 R Muž Anthrax [4751] Re: Tomienovic
Jednoduše do dna párkrát pořádně zajeď odkalovacim zvonem. Když ucítíš smrad sirovodíku, tak dno hnije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2023 21:50 Muž Tomienovic [9] - CichlidyRe: Anthrax
dno je stare, neviem ako sa da zistit ci hnije. Filter je ok ten som cistil pred mesiacom-akurat tie naplne su tiez staré.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2023 21:45 Muž Tomienovic [9] - CichlidyRe: Rovano
Test som robil posledny dva alebo tri dni po vymene vody cca 1/3 vody. Dno je stare asi 5 rokov mozno aj viac. Davnejsie som pretrhal asi dva mesiace dozadu rastliny bolo to cele zarastene kryptokorinami, pohltili uplne cele dno. Riasa zacala uz pocas toho ako to bolo zarastene, vtedy som nerobil udrbu tak ako by som mal. Teraz nedavno som to cele vycistil a kupil som par rastliniek tak ako je to na foto, ale riasa stale rastie. Ryby neprekrmujem, snazim sa davat malo aby to hned zjedli. CO2 davam podla navodu 5ml denne a pomaly to zabija tu niekore riasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2023 11:29 R Muž Anthrax [4751] Re: Tomienovic
Rostlin je podle fotky v akváriu docela málo... Chtělo by to nějaký rychlerostloucí plevel. Řasy pak nebudou mít tolik prostoru bujet.
Jako první krok bych tedy volil mechanickou likvidaci ruduchy a nasazení rychle rostoucích rostlin. Zkontroloval bych zda v akva něco nehnije (kořen, dno) a zkontroloval filtr jak na tom je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2023 10:53 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: Tomienovic
Tak už to píšu podruhé. Nemám rád, když mi klikne myš, když nemá, a přijdu o napsaný příspěvek.

Zdrojová voda 7,6Ph. V akva dle testu 8.2Ph.
Zdrojová voda do 5mg/l dusičnany. V akva dle testu NO3 25mg/l.
Testy provedeny kdy? Na zdrojové vodě? Před výměnou vody? Po výměně?

Zdá se, že se tam z nějakého důvodu hromadí dusičnany. Rostliny nefungují. Takže by to měl brat filtr a plocha. Patrně nestíhají.
Nepřekrmuješ? to krmení je všechno sušené?

Jak je staré dno? Řasou na skle myslíš to u dna?
Kolik se tam leje CO2 easy life?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2023 10:58 Muž Tomienovic [9] - Cichlidy
Mam problem s riasou na skle ta vyzera byt zelena a s hnedou riasou na rastlinach
dnes som zmeral testom esha aqua quick test:
NO3: 25 mg/L
NO2: 0 mg/L
dGH: 15
KH: 10
pH: 8 ?
Cl2: 0 mg/L
Edit: rybicky.net/nadrze/33844
Prosim o radu skusenejších ako mám postupovať?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 22:13 Muž Foligno [28] Re: Lojza007
okno je na jižní stěně a akvárko je v rohu na jihovýchodní straně takže bokem k jižní a čelem na západ. opravdu tam to sluneční světlo jde až odpoledne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 21:45 Muž Lojza007 [1198] Re: Foligno
A je přímo u okna, takže na akvárko svítí celý den a odpoledne intenzivně? Nebo je celé dopoledne v relativním temnu dál od okna a svítí až odpoledne? Dost na tom záleží, protože při dostatku denního světla u akvária u okna je potřeba snížit dobu svícení nebo částečně zatemňovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 21:18 Muž vlka [3444] Re: Foligno
Na těch fotkách moc řasy vidět nejsou, osobně bych přidal rostlinek, taky plovoučky a rybiček. To sluníčko nevím, snad se ozve někdo zkušenější...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 20:16 Muž Foligno [28] Re: vlka
Ne. Lákalo mně to zkusit protože jednu dobu jsem měl pěnu na hladině a i teď je tam jakoby povlak ale registruju odpůrce tohoto čeření hladiny- jestli jsem to pochopil tak zřejmě to likviduje přirozený výskyt CO2 v nádrži.S tím filtrem za novoty to byl šílený proud který i přes škrtítko šel špatně uregulovat. Teď na to koukám škrtítko je naplno otevřené a proud nic moc je tam takový nástavec který i když se nezdá tak proud dost omezuje na druhou stranu je na nástavci takový ten usměrňovač proudění takže to nejde přímo do rostlinek.
Dobře CO2 vital tedy vynechám.
Mi to směřuje k svícení.Jo co jsem nezmínil.Akvárko je ve jihovýchodním rohu místnosti kde okno je na jih.Tzn po 14hodině ne že by slunce svítilo kolmo na nádrž ale, osvětluje ji.a to prakticky až do večera.
Co ale s tím povlakem na rostlinkách fakt netuším ono na těch fotkách to kupodivu vypadá zdravěji než ve skutečnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 19:57 Muž vlka [3444] Re: Foligno
Vynechal bych CO2 Vital, je to více desinfekce než céóčko. Máš rozstřikovací rampu u filtru ?...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 13:24 Muž Foligno [28] – Prosím o radu
Dobrý den ahoj.
Založil jsem tady novou prezentaci s fotkama.Mohli by jste se na ni mrknout? jsou tam i dnes naměřené hodnoty vody. Zkrátka na rostlinkách se dělá povlak.Na echinodoru takový dohněda na anubiasu vyloženě černý.
Kryptokoryny afinis se ztrácí před očima . Hnědovka křídlatá je úplně pryč. Nově dosazeny ty Echinodory. kořeny zakráceny a pod každý přišla 1 tableta NPK plants.
Ty problémy s řasou- mimochodem jsem zkoušel koupel v roztoku sava. prostě si myslím že tam je něco špatně.Snížil jsem i intenzitu osvětlení a svítím od 10 do 19h.teplota 24, rybí osádka pár akar hnědých a 6 kardinálek.a jeden šnek zřejmě neritina.
Za postřehy budu rád případné doplňující otázky se pokusím zodpovědět.
Filtr zdál se mi moc silný ale teď i když jsem jej rozebral a vyčistil už to takový proud zdaleka není.Strašně rád bych se dostal do stavu který jsem měl rok po založení nádrže ale jaksi se něco zlomilo. To něco může být i to že do našeho řadu začínají doplňovat podle potřeby vodu kružberskou. To je změna která nastala zhruba v době kdy se to lámalo. Ale třeba v práci je maličká nádrž svítí se tam méně voda je dílem žermanická dílem demi průmyslová a rostlinky jedou.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2021 23:12 Muž jakaf [92] - Xify a paví očka – Zelená vláknitá řasa
Nazdar tak jsem se radoval,že mám akva bez řasy i 2 měsíce po založení a dnes večer koukám - na 3 stonkách egerie je zelená vláknitá řasa.Všechny 3 egerie jsem opatrně odstřihnul a vyhodil a na časovači zkrátil dobu svícení - bylo 7:30 - 11:30 a 14:00 - 19:00.Ranní i odpolední svícení jsem o hodinu zkrátil.Ještě zkusim živorodky pár dní nekrmit,jestli řasu budou ožírat.V akvárku mám za poslední 2 týdny 2 nové věci:Nové led plant světlo a nové 4 výhony červeného stolístku od Jonáše.Co by ještě mohlo pomoci od řasy mimo výměny části vody - to udělám zítra a zkrácení doby svícení?Ničím jsem nehnojil a živorodky se snažím nepřekrmovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.06.2021 12:33 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Sigiczek
Svítit o 2 hodiny více a zeslabit filtr. Silný proud je jen na škodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.06.2021 01:10 Muž DanS [77] Re: Sigiczek
Čerstvě založené akva. Měnit část vody (cca 1/4) 1x za 3 dny, dokud se řasa trochu nezredukuje (moc jí nevidím). Nezasahovat příliš do akva (střih rostlin a odkalování - velké), trpělivost. Svítil bych o 2 hodiny víc. Neděsit se každé řasy. Jinak akva pěkně založené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2021 21:36 Muž Sigiczek [2]
Fotka k příspěvku Ahoj všem. Prosím o radu jak se zbavit řasy v akváriu, která se primárně tvoří na rostlinách u rozstřikovací rampy viz foto. Svítím 39w led 16-22h. Je to strana blíže k oknu ale nejde tam silné světlo. Koncem týdne pročistím hadice a ext filtr jelikož se v hadicích uchycuje bordel. Nevím proč se řasa dělá primárně tam. Pomůže dokoupit seachem excel? Děkuju za rady a mějte fajn večer! :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2021 10:45 Muž snek49 [0] Re: Lojza007
Svítim přibližně 8 hod. denně. Podle mě jsou, z toho co mám v akváriu, naročné Alternanthera reinecki mini a Penthorum sedoides. Potom tam mam jeste Monte Carlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2021 08:37 R Muž ctibum [6895] Re: KarásekLut
Mně vláknitou celkem spolehlivě spásala krevetka japonská rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_japonska
Ve "26" mi ji krásně vybrala i z mechu. Ale, nezaručím, že to bude dělat i u tebe... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2021 07:04 Muž KarásekLut [93] Re: Anthrax
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku děkuji za informace. Ještě zkusím trošku méně hnojit jestli to nebude třeba tím že by byla voda přehnojená. každopádně přikládám fotky řasy. drží se na rostlinkách i na štěrku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 19:21 Muž snek49 [0] Re: RAP
Určitě zkusím... Děkuji ta tip...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 16:04 Muž RAP [1553] Re: snek49
Nenáročné stonkovky např. Hygrophila, Egeria apod.
Zároveň ti mohou pomoci se zastíněním nebo využij plovoučky Pistia či Limnobium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 15:59 R Muž Anthrax [4751] Re: KarásekLut
Nepíšeš o jakou řasu ti jde. žádný řasožrout nežere všechny řasy. Nicméně bych si nesliboval od těchto živočichů nějakou zásadní redukci řas. Ostatně asi žádný živočich nepomůže, bude-li mít řasa pro růst dobré podmínky. Pokud se ti však ty ryby líbí, tak není důvod si je do budoucna nepořídit. 3 - 4 Otíci je takový divný počet, pokud by to byly jediný druh dna, tak bych jich vzal alespoň 6. Ale až do důkladně zaběhlé nádrže. :-)

Ale mít v zatím relativně novém akvárku řasy není žádná tragédie.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 15:48 Muž Lojza007 [1198] Re: snek49
Kolik hodin denně svítíš? Je tam nějaká rostlina hodně náročná na světlo? Jak jsou na tom živiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 15:37 Muž snek49 [0] Re: RAP
A co to prosim je? A proc zrovna zrouty zivin?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 15:36 Muž snek49 [0] Re: Lojza007
O tom svetle prave take premyslim, ale jak to snizit? Muzu na to pouzit nejaky obycejny stmivac?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 15:18 Muž RAP [1553] Re: snek49
Pro začátek bych nasadil rostlinné žrouty živin. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 15:11 Muž RAP [1553] Re: KarásekLut
Otíky do čerstvé nádrže nedoporučuji. Ono si to tvé akva musí ještě pořádně sednout.
Jinak, pokud živočichové opouštějí akvárium, většinou je něco špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 14:50 Muž Lojza007 [1198] Re: snek49
Není to přehnojený? Případně příliš mnoho světla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 14:38 Muž KarásekLut [93] – řasoužrouti
Chtěl bych poprosit zkušený akvaristy, jestli by mi dokázali poradit.Ctěl bych do akvária kromě rybiček i nějaký řasožrouty. mám akvárium se standartním černým krytem který není vzadu utěsněný. Co sem četl třeba u krevetek nebo některých šneků, že se vydají škvírou i mimo akvárium a umřou. Přemýšlel sem, že bych do akvárka dal 3 - 4 krunýřovce jednopruhé a třeba 3 plže Clithon sp. a pak bych přidal živorodku duhovou. Myslíte že by to bylo reálné? Případně pokud mi doporučíte jiné řasozrouty tak budu rád. Děkuji za reakce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2021 14:21 Muž snek49 [0] prezentace založena
Tak prezentaci mám založenou. Akvárium na fotkách vypadá ještě hůř, než ve skutečnosti, ale jsem opravdu začátečník, co se náročných rostlin týče. Budu opravdu rád, za každou radu. Tvrdost vody zatím změřenou nemám, ale udělám co nejdříve... rybicky.net/nadrze/32803-prvni-akvarium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2021 14:19 Muž DanS [77] Re: snek49
Sice nikdo z nás neví, jak akva vypadá, takže se těžko radí, ale problém může být i v silném proudu a velké výměně vody.
Stejně tak i v poměru světlo, hnojení, počet rostlin, dno, doba stáří akva. Je toho spousta.
Jak radí 4Sima, založit prezenčku a určitě se potom dá dopátrat spouštěče řasozvůle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.04.2021 14:04 Muž Sid [6633] - RostlinyRe: snek49
...Stále bojuji s řasou „staghorn“... Hlavně mě to mrzí na Alternanthera reineckii mini... Další problémová rostlina, na které mám spoustu staghornu a prakticky mi moc hezky neroste ... je Penthorum Sedoides... Byl bych moc rád za jakékoliv nápady, které bych mohl vyzkoušet...
Nápad mám! Co kdybyste zkusil pěstovat nějaké "normálnější" rostliny? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2021 13:53 Muž 4Sima [1894] Re: snek49
Ahoj, nejlíp jde poradit, pokud se zde zaregistruješ a uděláš prezentaci akvária. Pravdivě popiš techniku, vybavení, údržbu, popř. měření testy, přidej fotky akvária. Dobré je uvést jaká voda ti doma teče - hodnoty. Pak se dá lépe poradit než dolovat jednotlivě odpovědi. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2021 13:23 snek49 – Boj s řasami
Zdravím,

chtěl bych poprosit o radu a o vaše zkušenosti s bojem proti řasám. Stále bojuji s řasou „staghorn“ a se zelenou „vlající – podlouhlou“ řasou. Co mě více rozčiluje, tak je staghorn, protože prakticky nejde sundat. Zkoušel jsem aplikovat přímo stříkačkou tekuté CO2 na řasu. Sice zbělá, ale spálí to většinou i listy a řasa se tvoří stejně pořád dál a dál na různých místech. Někdy zkouším prstem a jednou i smirkovým papírem. Hlavně mě to mrzí na Alternanthera reineckii mini. Pokud je na nich staghorn, tak tyto listy většinou odstřihnu a vyhodím, ale tím mi rostlinka moc nevyroste, když ji pořád stříhám. Další problémová rostlina, na které mám spoustu staghornu a prakticky mi moc hezky neroste (jen v některých částech akvária) je Penthorum Sedoides.

Akvárium bylo založeno prakticky bez rostlinek (pouze kobercovka) a postupně jsem je přidával a akvárium všemožně dolaďoval. No radost mi moc nedělá, protože nevidím žádný pořádný posun. Rostlinky jsou samá řasa a pokud ji odstraním, do dvou dnů je zpět.

Akvarijní výbava je tahle:

Akvárium: 54 l
Světlo: SUNSUN ADE LED lampa 18W
Filtr: SUNSUN HW-603B vnější filtr
Filtr pro větší proud vody: starý používaný kdysi v nano akvariu
Výměna vody: 1x týdně 50% a více
Teplota vody: 24°C
Plynné CO2: ANO (Soda STream)
Hnojivo: BIOFLOR MASTER (Rataj) – 1ml/den
Dále: Tekuté CO2 (Rataj) – 1ml/den
Obyvatelstvo:
- Neretina Zebra: 2x
- Octocinclus Affinis – 8x
- Neonka červená – 10x
- Razbora klínoskvrná – 10x

Byl bych moc rád za jakékoliv nápady, které bych mohl vyzkoušet.

Děkuji…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2021 20:57 Muž Papik [617] Re: Anýska
Jak píší kolegové, tahle černobílá drť je zlo. Zvlášť bílé kamínky. Všechno ven, místo drtě nasypat obyčejný říční písek velikosti 1-4 mm (záleží na velikosti tvého akvária), něco jako tyhle: www.rostlinna-akvaria.cz/…

Do něj zasadit hodně, zdůrazňuju hodně rostlin, aby byly osázené alespoň 3/4 dna, plus minimálně do začátku nějaké plovoucí rostliny. Týdně měnit třetinu vody. Jestli už jsou v nádrži živočichové, tak krmit střídmě. Jemným vzduchováním se nic nezkazí. Proud z filtru rozumně nastavit, aby se voda v nádrži netočila, jako v pračce při ždímání.

Svícení ztlumit, pokud to jde a zkusit nejprve 8 hodin. Za měsíc přidat na 10 hodin. Za další na max. 12 hodin denně. Regulací světla a jeho délky redukovat tvorbu řas, je třeba najít optimální nastavení a nějakou dobu to bude trvat. Do vody bych zatím nepřidával žádné hnojivo, zvlášť pokud už tam jsou ryby. Filtr nečistit, dokud z něho jde nějaký proud. Teprve, když je proud slabý nebo žádný, tak vyndat molitan a vymačkat v kýblu s vodou z akvária, při týdenní výměně vody. Neprat pod vodovodem.

Pro kvalitnější rady je třeba vytvořit prezentaci a vyplnit co nejvíc údajů o nádrži a vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.04.2021 20:02 R Muž vaclav [14593] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Anýska
Moc svítíte a už jsem dlouho zase neviděl, aby měl někdo za dno tohle hřbitovní kamení. Doporučuji začít ještě jednou tohle vyhodit a pořídit si normální písek o frakci 1-3 mm. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2021 19:46 Brodys Re: Anýska
Zdravím, v prvé řadě, pokud vážně chcete pomoci, založte si prezentaci, informace,co dáváte nejsou skoro k ničemu. Dále to bude chtít přečíst alespoň základ o zakládání akvária,vyhnete se zbytečným problémům. Nicméně se nenechte odradit,bje to krásný koníček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2021 19:40 Anýska – Co je to za řasu a jak se jí zbavit.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,akvárko mám 4mesice.Pred tydn jsem ho musela celé vyčistit.Objevily se řasy,živé rostlinky jsem probrala a zastříhla.Filtr dala nový a provzdušnovač mam taky.Řasy se objevily zas.Svítím od rána do večera.Mohl by mi někdo poradit čím to je?Díky.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2021 18:34 Muž Foligno [28] – prosba o radu
Ahojte. Protože se mi nedařilo rostlinkám, např. anubias barteri stagnoval, nebo nově koupený echinodor(blíže jej neurčím) měl díry n listech atd, zkoušel jsem ledacos, hnojení tekutým komplexním hnojivem, pak dusíkatým hnojivem, taky tekutým, po několikerém zvážení a i po přečtení některých názorů tady ve vláknech jsem se rozhodl pro řešení, které je asi ne kardinálně špatné protože echinodor se vzpamatoval a obrazil novými listy, ale...zkrátka koupil jsem NPK kapsle a do akvária o půdorysu 100x40 jsem do dna najednou rozmístil celé balení, tzn 12 až 15 kapslí.výsledek nebo síš katastrofa nastala už po týdnu.hnědý povlak na dně ve dně na rostlinách.Echinodor se ale vzpamatoval- tomu říkám vylítt dítě i s vaničkou.
dneska jsem se díval a ze dna mi čas od času na různých místech stoupá proud droboučkých bublinek.
Při pravidelných každotýdenních výměnách třetiny vody houbičkou odstraním povlak ze skel a snažím se i ze dna odkalovacím zvonem přesto jsem to prostě slušně řečeno pohnojil.
Poradíte mi jestli dělám správně to, že v reakci na to- podle Surpanových rad jsem zvýšil intenzitu osvětlení v nádrži?Hodně živin hodně světla rovnováha- nebo spíš radíte odkalovačem hodně prohrábnout dno a ty živiny v něm zredukovat?

Sypu si popel na hlavu a potřeboval bych z toho vybruslit jinak než přepráním celého dna.
Děkuju za reakce.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2021 19:36 Muž chameleon [63] Re: vlka
Ďakujem za skúsenosti :-D pravdepodobne to vyskúšam tiež, rozpustenú čajovú lyžičku na tých cca 15l čo vymieňam dvakrát týždenne a uvidíme aký efekt to bude mať :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2021 19:30 Muž vlka [3444] Re: chameleon
Fotka k příspěvku Normální sůl co používáme doma. Špetku mezi prsty denně...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2021 19:15 Muž chameleon [63] Re: vlka
Tiež nad tým uvažujem, známy dlhoročný akvarista mi tiež poradil pridávať soľ, pomôže vraj aj proti problému s riasou s ktorou bojujem :-D akú soľ používaš a koľko pridávaš? Mne bolo poradené čajovú lyžičku vždy pri výmene vody, no neviem akej soli, keďže je viac druhov s rôznymi obsahmi minerálov hmm
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484-jak-na-rasy-svetlo