13.11.07 11:18:27
Danar (958841179171) – Je nutno rozlepit a znovu slepit starší akva?
Ahoj, mám možnost pořídit si starší akvárko podle odhadů 150*50*50 od známého "za hubičku" (prý ho má 10 let na půdě). V
jednom akvaobchodě jsem se dozvěděl, že starší akva, pokud bylo dlouho bez vody je nutno rozebrat a znovu slepit. Říkali, že to stojí dost
peněz. Takže mám pár otázek:
1) je to opravdu nutné? Nestačí ho prostě někde otestovat a zkusit ho napustit a nějaký čas to nechat, jestli teče? Když nepoteče, nemůže
se stát, že mi za měsíc povolí celý spoj a vypadne mi celé sklo i s 350l vody do obýváku?
2) Kolik může stát přelepení tohoto akva?
3) Jeden výrobce mi nechtěl sdělit cenu přelepení (prý je to individuální), ale řekl že když to sám rozeberu a očistím, bude to
podstatně levnější (prý to je ta nejhorší práce). Čím je nejlepší to rozdělit a očistit?
PS: Lepit ho sám nechci. Nikdy jsem to nedělal a v případě takového objemu nechci riskovat, že v případě vadného spoje a vytopených
sousedů nebudu mít na koho nadávat ;).
Díky moc za rady
Myslím, že co se týče starších akva, na silikon nemá voda vliv. To se psalo u akvárek v rámu, které byly tmelené, že jim vadí
přeschnutí. Pokud nebylo akvárko podrobeno extrémním teplotám (mráz - hic) tak to není nutné. 10 let pro silikon nic není.
Co se týče rozlepení a slepení akvárka. Radši bych koupil nové. Je to pracné aproto drahé.
myslim že by bylo na mistě to přelepit

neviš kdo a čim to lepil tehdá

myslim že by bylo na mistě to přelepit
neviš kdo a čim to lepil tehdá
S tím souhlasím. Psal jsem to za předpokladu, že o tom akvárku někdo ví něco podrobnějšího.
Zatím používám lepené akvárium sice jen 20l a stálo mi ve skříni 17 roků
no zase ve skřini nebudou takový výkyvy jako na půdě

já bych se toho bál....bud bych nechal přelepit a nebo koupil new

a nemluvě o tej
velikosti nádrže
13.11.07 11:55:19
Nik® Osobně bych to rozlepil a očistil sám, načež bych to nechal slepit odborníkem. Na silikon jsou nějaké přípravky, které jej dokáží nějak
odstranit (fakt nevím jaké, ale určitě to dokážeš najít, případně se zeptat těch, co ses ptal zda by to přelepili). Ale jinak věřím,
že zrovna tohle bude největší piplačka. Jenže 350 litrů je už pořádná vana. Sousedi by asi nebyli moc rádi.
13.11.07 11:57:15
Nik® Jenže sklo na tak veliké akvárko nebude za hubičku. Když je člověk šikovný a není líný, tak to slepení už bude docela levné.
tak ono jde jen o ten silikon pouze,ten koupit a pokud má kamaráda nákýho,mu to za láhvinku slepi

myslim že to je 370 litrů vody a to vyjde
na 4000tis min koupit,pokud by to vyšlo na 1000kč,tak pěkný

13.11.07 12:03:33 / 13.11.07 12:09:35
S -
Štěpán® Likvidoval jsem prastaré nedůvěryhodně vypadající lepené akvárium a byla s tím tak šílená práce (rozřezat spoje), že mi nakonec bylo
líto že jsem se do toho pustil. Ještě v pohodě mohlo sloužit.
Já bych ho na bezpečném místě napustil, nechal nějakou dobu stát a pak ho ještě dodatečně mechanicky namáhal. Třeba se snažil vší
silou odtrhnout každý spoj. Je na místě opatrnost, mohlo by se stát, že by se to náhle rozlepilo, sklo se zlomilo a něco člověku uřízlo.
Staré dobře slepené akvárium může být lepší než nové slepené špatně.
Mimochodem, jaké rozpouštědlo se používá na odmaštění skla při lepení? Toluen? Perchlorethylen? Stačí běžná technická kvalita nebo se
musí používat čistý? Aby třeba na tom skle nezůstal neodpařený film nějaké příměsi.
Perchlorethylen je nejlepší -výborně omašťuje
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora