11.11.07 21:13:37
Chrostík® – Čistota nového štěrku do akvárka.
Ahoj, v tomto týdnu mě čeká propírání nového štěrku na dno mého nováho akvária. Chtěl jsem se zeptat, jestli je potřeba tento štěrk
propírat až úplně do dokonalosti, nebo jestli, nebo jestli nebude vadit, když bude trošičku ze začátku kalit vodu.
Dík za reakci.
lepši do čista do čista

po trochách do škopku a proplachovat a i tak to nebude ono
11.11.07 21:54:34
hanz® Prevareni se mi zda zbytecne.Je to kvuli infekcim,ale je mala pravdepodobnost ze by se naka objevila...Propirat je dobra vec,protoze az budes chtit
presadit rostlinky v zabehnutem akva,tak bys se zvyrilo to co nebylo propranim odstranene...
11.11.07 22:14:14
ČUPR® Prevareni se mi zda zbytecne.Je to kvuli infekcim,ale je mala pravdepodobnost ze by se naka objevila...
Ta pravděpodobnost je tak vysoká - úměrná podle zdroje toho štěrku. Ale věř, že povařením nic nezkazíš - naopak.
11.11.07 22:18:01
wayn® S propíráním se to až tak nemusí přehánět. Neměl by kalit vodu, ale vymývat z něj dokonale všechny jílové částice se nemusí. Hnojivo
ke kořenům je z větší části právě z těchto částic, tak nač je pracně vymývat a pak je draho kupovat a zas je tam dávat?

Převaření je dobré, jistota je jistota. Propírat ještě po převaření už je ale nesmysl.
Záleží jaké množství ho budeš propírat. Pokud desítky kilo jako já tak to ani dočista nejde. Převařovat písek je nesmysl stačí nalít
drobet sava.
11.11.07 22:51:47
ČUPR®
Proc? Nejaky racionalni duvod, nebo odpor k chloru jako protest proti "Nouve Chapelle"?
Savo je jednička mezi dezinfekčními prostředky.
Nedocenitelnou skutečností je, že se rychle a bezpečně odbourává.
Předpokládám, že to bude křemičitý písek

. Čím víe budeš prát tím lépe. Per tak dlouho dokud z toho poteče zbarvená voda. Já
strávil propíráním 60kg písku půl dne(a to je teda zábava

, a měl jsem od toho docela bolavé ruce

). Jinak i tak v něm zůstane spousta
živin a může se stát, že po napuštění akva bude voda lehce zbarvená - to nevadí žádná panika, ono se to usadí a odfiltruje. Jedině
snad, kdyby jsi propírání podcenila a voda byla jako mléko, tak odsát a napustit znova, ale to se nestane pokud si dáš s propíráním opravdu
práci...
určitě do čista, nejlépe vyvařit
Po dvou dnech propírání štěrku jsem zjistil, že nejlepší metodou je procezení v jemném cedníku. 4lověk se nemusí tahat s těžkými
kýbly vody a navíc je to i efektivnější a rychlejší. Z kýblu se nikdy nevylije špína, kal a co hůř ani drobný písek.
poznamka: v paneláku propírat leda vše ve vaně, ale tu si drobnými částečkami poškrábete.
Já už tady raděj písek kupuji v Hornabachu, jakkoliv je to blbé, jelikož ten je aspoň opravdu částčně propraný.
Bydlím v paneláku a ve vaně jsem to propíral v italském hrnci na špagety (víko je z půlky jako takový cedník) a pral jsem to takk cca po 2
kg... a vanu jsem ani neškráb(jen jsem musel potom rozdělat sifon a vyndat z něj kamínky co mi utekly

)
Koupil jsem štěrk 10kg. Prodejce říkal, že je praný a že ho stačí poue jednou ve studené vodě promíchat. Nevěřil jsem a udělal to dle
svého.Dobře jsem udělal. Po dvou praních šel ze štěrku takový bordel, že kdybych to hodil do akva tak bych místo něj měl žumpu. Takže 2
x praní + jednou přes jemný cedník na nudle procezení a teď zvažuju lázeň v teplé vodě.
26.11.07 13:10:58
Eff® Jojo, cedník/síto je mnohem rychlejší řešení než máchání v kýblu s dvaceti vodama. Sajrajt proteče a za chvíli je po zábavě.
To já mám zkušenost přesně opačnou. Koupil jsem v Carrefouru pouštní písek, v Hornbachu ještě křemičitý do0,8mm a nebylo v tom ani
smítko. Pral jsem jako blázen a nakonec úplně zbytečně. Nic z toho nevzešlo.
No ono s pískem to je asi jiné než se štěrkem. Nehledě na to, že štěrk je v obchodě v igelit pytli a le pokud je opravdu praný, tak není
usušený a když se dá mokrý štěrk do igelitu a ještě k tomu vlhký..co to udělá? Zapaří. A kde se zapaří tam se komu daří? bakteriím,
které v akva mít asi nemusíme, ne? Co vy na to....Ne dělám si srandu, ale měl jsem trochu jinou představu o tom jak to funguje....Raději ten
štěrk jěště hodím vyvařit ho vařící vody.
Na obalu vždy píšou PROPRANÝ,ale vodu to ani nevidělo.Vypláchni to až do "dokonalosti"
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora