To, co citujete ze stránek Kerstena Opitze a Vladimíra Pelikána mi není neznámé.

Nemám úmysl polemizovat s každým výrokem zde uvedeným, jen stručně: není nad vlastní zkušenost. Já jsem jakousi udělal a výsledek jsem
popsal.
Zkuste si položit otázku, co je smyslem filtrace v
rostlinném akva? (Souhlasíte, že debata se vede o použití půdních filtrů
v rostlinných akva?! A zároveň si dovolím předpokládat, že se alespoň pro tuto chvíli vyhneme debatě, zda vůbec a nebo za jakých
okolností by mohla být v takových nádržích filtrace i zbytečná...)
Uvažujeme tedy o filtraci v nádržích s výraznou převahou rostlin nad rybkami. Tedy o nádržích, kde (podle mne!) není nejdůležitějším
cílem vytvořit co největší prostor a co nejvhodnější podmínky (objem filtrační hmoty, její struktura, rychlost průtoku ap.) pro
nitrifikaci a další procesy rozkladu organické hmoty, jak tomu je u nádrží silně zatížených odpadními produkty, ale něco jiného. Co si o
tomto myslíte vy? Co je smyslem filtrace v rostlinných akva?
"...Jiný postup neznám, ale rád se dozvím případně něco nového..."
Tak ode mne se nic nového nedovíte.
K čištění tohoto filtru jsem používal hadici, kterou jsem strčil co nejhlouběji do trubky filtru, nasál jsem do ní trochu vody a vyfoukl ji
přiměřeně silně zpět do filtru. Co se takto uvolnilo, to jsem pak jednoduše odsál.
Nikoho nepřesvědčuji, aby v rostlinném akváriu používal půdní filtr. Jen jsem vyjádřil svůj názor a jistou zkušenost s tímto druhem
filtrace.
Nejsem si jistý, ale tuším, že i Václav má v tomto směru jakousi zkušenost. Třeba se vyjádří...
Nebo i někdo další, kdo to s rostlinkami aspoň trochu umí.