Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Tlamovci - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Tlamovci - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2014 23:06 jirkal
rybicky.net/nadrze/20972&kateg=0&kateg=0&typ=3
Tak jsem zalozil prezentaci. Zitra dodam jeste nejakou fotku a udam presne rozmery akva. Budu velmi rad, za kazdy napad, jak pomoci rybkam a dostat se k pekne nadrzi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2014 12:32 Muž sasula [274] Re: jirka
230 je opravdu male... v takto malem akvarku vymena min 60 procent vody a i filtrace je nedostatecna.

U tlamovcu se na filtrech je vhodne ridit hodnotami OD... třeba pro 300L akvarko neni problem pouzivt filtr extemne predimenzovany, treba TetraTec EX 1200, pro hodne zarybněné Fluval FX5 či FX6...

Do dna nasadit piskořky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2014 08:16 Muž georg [112] - AfrikaRe: jirka
Chovat tlamky v páru, popř.v ve velmi malé skupině jim určitě k pohodě nepřidá. I ty žlutý a proužkované mají své jméno, tak si zkus něco dohledat o jejich chovu. Dle mě jsou ty ryby ve stresu z nedostatečného početního zastoupení. Co se týká toho hnízda, tak v aq. se právě v něm budou usazovat nečistoty, tím, že ryby prosívají ten písek, tak hnízdo ani okolí nečistí, jen sbírají něco k snědku. V přírodě se o ten binec postará to velké mn. vody v jezeře, v aq. se o to musíš postarat sám. Těch 30% vody po 10ti nebo 14ti dnech je málo. Založ tu prezentaci a uvidíš co ti písnou ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2014 07:59 jirka
Tlamovcu mam 8 - 2x zluty, 2x oranzovy, 4x prouskovany, 2 ancistruse. Akva ma 230l, filtrace eheim 2213 - 3x biomolitan + ty kuličky a válečky, jak se k tomu prodávají. ryby mám něco přes půl roku a poslední cca 2 měsíce mi přijde že nerostou a spíše hubnou - propadají se jim břicha, všem. výkaly mají asi 5mm dlouhé válečky - černé až hnědé, někdy když sežerou haldu cukety, tak je mají světle zelené.
co se týče "hnízda nečistot" myslel jsem, že se o to hnízdo starají a čistí ho. v přírodě se jim tam přece taky dostává bordel ne?
jak čistím jsem psal - menim 30% vody po zhruba 10ti dnech.
prezentaci zkusím založit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2014 00:09 Muž Mislow [304] Re: jirka
Souhlas s Georgem, zaloz si prezentaci, pak se bude lepe radit. Jinak je rozdil v tlamovcich, nekteri zeleninu uvitaji, jinym to nic nerika, nevim jake druhy mas, ale jidelnicek se mi vubec nezda. V akvariu vse souvisi se vsim, takze i spravna udrzba, odkalovani apod. muze hrat svou roli, nejlepsi cesta k dobre rade je opravdu ta prezentace, je potreba vedet jake druhy mas, filtrace, vzduchovani, velikost akva atd. Jinak vlockama a zeleninou tlamovce moc neuspokojis. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 22:40 Muž georg [112] - AfrikaRe: jirka
Nepíšeš jak velká je nádrž, jaká je udržba,kolik tam je těch tlamek,jaké mají výkaly, tak těžko říct.Ta teplota by měla být o ty 2 stupínky vyšší, a salát ani cuketa do jídelníčku nepatří.Ta halda velkých kamenů může být "hnízdem" nečistot a s tím spojená špatná voda. Pokud jsou ryby ve stresu, tak i toto může být příčinou jejich chřadnutí-dominantnější utlačuje zbytek. Nakonec i ti ancici můžou být zdrojem nějakých parazitů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 22:27 jirka – opet propadle bricha
ahoj, tak jsem sve akva upravil. Nechal jsem tlamovce a dva anciky. Mam piscite dno (z bazenove filtrace) a uprostred haldu velkych kamenu. Tlamovci si udelali v kamenech cesticky a hnizda. Bohuzel asi posledni dva mesice pozoruji ze se vsem tlamovcum zacinaji propadat bricha stejne jako te na fotce, co jsem sem daval 26.1.teplota vody je 23-24st, krmim 1x denne vlockama a vzdycky tam maji salat nebo cuketu, kterou dost zobou. Nedavno jsem mel problem s mastnou skvrnou na hladine, kterou vyresilo vycisteni filtru a vymena vody(cca 50%). Jinak menim 30% vody po zhruba 10ti dnech.taky jsem si vsiml, ze se obcas otiraji o dno. Je mozne ze jednoduse hubnou nebo to muzou byt nejaci paraziti?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 08:53 hr:-) Re: Honza
Honzo mohlo by se jednat o napadení bičíkovcem.
Doporučoval bych:
1)zvýšit teplotu na 30°C.
2)zvýšit intenzitu vzduchování
3)každý den vyměnit 50% vody za vodu stejné teploty.
4)aqo zasolit kuchyňskou solí vrchovatou polévkovou lžící na 50 l vody.
5)při každé vodovýměně zasolíš znovu pouze na doplňovaný objem.
6)takovou kůru prováděj cca 5-7 dnů.

Napiš jaké druhy a po kolika kusech ti plavou v jak velké nádrži.
Čím krmíš a kolikrát denně jaké množství?
Čím filtruješ?
A jak často a jak provádíš údržbu nádrže?

Když odpovíš popravdě na tyhle jednoduché otázky, tak budeme moct sjednat nápravu.
Když neodpovíš, tak hodně štěstí tvojim rybám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 07:35 R Muž romant [27987] Re: Honza
Tak určitě bych zintenzivnil výměny vody. Chtělo by to fotku, jak to oko vypadá, těch možností je povícero a o plíseň se jednat nemusí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 07:14 Honza – Plíseň na očích
Dobrý den, objevila se mi na starším 300 l akváriu u tlamovce bílá plíseň na očích. Jedna už zemřela, druhá to má zatím slabě. Esha to "zastavila", ale i po týdnu tu plíseň rybka furt má. Ostatní jsou zatím zdravé.
Díky za radu.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 12:50 Muž wladys [291] - CichlidyRe: Tom
Jelikož si nedal foto a více info o nádrži a osádce, tak bych odhadoval , že půjde nejspíš o vybarvující se samce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 10:48 Tom – Možná nemoc?
Ahoj, mám 6 tlamovců černoploutvých a jedna rybka mi téměř celá zčernala. A vypadá to, že se k tomu chystá i jedna další. Ta se stále schovává mezi kameny a tmavne taky. Žerou všechny normálně. Zkuste mi to někdo objasnit. Díky moc. e-mail: mailto:adelanelibova@seznam.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 09:42 hr:-) Re: jirka
Pátý pád, pro hr mě pobavil :-)
Jirko, zkus se poptat v nějakém zverimexu v místě bydliště, jestli si od tebe nevezmou tvoje ryby.
V obchodě rybky najdou snad chovatele, který bude vědět jak na ně.
U tebe, jestli chceš něco takového mít, je třeba začít znovu od základu prázdné nádrže.
Tvoje nádrž, by vzhledem k objemu a tvé touze po "holé" kamenné nádrži, mohla být útočištěm pro malawské ryby Pseudotropheus saulosi, které jsou jako malé všechny žluté nebo oranžové, (varianta coral red je oranžová)a jejich samci se zhruba do půl roku věku začnou přebarvovat do modré barvy.
Kdyby sis do své nádrže pořídil cca 20-25 ks těchto ryb, tak by si měl hezkou dvou barevnou osádku, která by měla dostatečné počty a tak by se její sociál dobře vyvíjel a v budoucnu by ve skupině byl klid, bez zbytečné agrese vůči subdominantním jedincům.
takovou nádrž je potřeba zařídit takto :
Dno - vrstva písku do 1 cm, jemný křemičitý písek, frakce 0-4 mm (říční písek).
Kameny - nejlépe nasbírané u řeky, tak aby neměly ostré hrany. Na každou stranu nádrže dáš větší kámen, ke kterému se z důvodu estetických a praktických
(jako schovka pro potěr) položí i pár menších kamenů.
Pro oživení nádrže, lze na tyto menší kameny gumkou přichytit rostlinky Anubias bater, nebo A.bateri var. nana.
Filtrace by měla svým průtokem otočit objem nádrže dvakrát do hodiny, tudíž je vhodný externí filtr s kapacitou průtoku 400 l za hodinu.
Údržba takové nádrže se provádí tak, že jednou týdně odpustíš 1/3 vody a doplníš ji vodou čerstvou řádu.
Jak rybky odrostou a vlivem většího zatížení vody by mohli hodnoty NO3 v nádrži stoupat, pravidelná týdenní vodovýměna by se měla provádět třeba i 50%.
Ryby jsou to býložravé a tak jejich jídelníček by měli být nejlépe vločky s nízkým obsahem živočišné bílkoviny, kterou tyhle rybky mají problém strávit.
Klasika je krmivo Sera flora. Menší ryby se krmí tak 3x denně takovým množstvím, které sežeroudo dvou minut. Starší stačí krmit 2x denně.
Teplota vody 24-25°C.
To je tak v kostce asi vše co mě napadá, kdyby si měl nějaké otázky, tak se ptej a pamatuj že, od čím méně lidí si necháš poradit, tím menší v tom budeš mít zmatek.
Napiš odkuď jsi a třeba ti pošlu i kontakt na chovatele, kterej ti prodá tyhle rybky za lidovou cenu a ne za kus 90 kč a podobně, jako je tomu ve zverimexech.

PS: mrkni do galerie nádrží, do sekce Malawi,Tanganika, kde jsou podobné 200 l nádrže s osádkou P.saulosi a počti si tam, co píší jejich majitelé třeba do deníčku a taky tam někde možná narazíš na mé komentáře.
taky se mrkni jak tyto nádrže vypadají dizajnově a vem si z toho příklad. Pouze ale v případech, kde není můj komentář, že je to zcela nevhodné :-)

Ještě malé PS pro sasula:
Neboj už na tebe reagovat nebudu, ale musíš mi jít příkladem a ne se mě snažit umlčet.
Chtěl jsem ti jen napsat, že když chceš někomu něco poradit, tak by to mohlo vypadat třeba tak, jak jsem to uděla já, ale jak už jsem psal, tak na to je potřeba nějaké znalosti a ne dojmy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 08:19 hr:-)
Sasulo, to co jsi tady napsal je globalizace neboli zobecňování daného pžípadu.
takové tvrzení které tady píšeš mě pouze utvrzuje v tom že opravdu nevíš o čem píšeš, ale máš pouze nějaké dojmy.
Při chovu živých tvoru je potřeba se řídit fakty a ne dojmy.
Slovo Tlamovec označuje ryby odchovávající svoje potomstvo po určitou dobu v tlamách, nikoliv že mají stejné nároky na prostor, stravu, hodnoty vody, zařízení nádrže, počty v druhové skupině nebo druhy spolu obývající nádrž, atd...atd.
Za mě platí to co už jsem napsal. Pouze si čti.

Jirko tobě odpovím později, musím něco zařídit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 08:03 Muž sasula [274] – Re: hr:-)
Promin, po mem akva ti je putna - funguje bez problemu.
Jirka se ptal co je to Auratus tak jsem mu odpovedel.
To ze osadka je cesta do pekel je pravda, staci se podivat na fotky co sem dal.
Uznavam ze o tlamovcich neco vis(celkem dost) ale myslis si o sobe ze jsi sezral moudrost sveta a ze jen ty vis jak to delat spravne. Ja si radeji provedu nejaky Data Mining a zkusim si sehnat informace o chovu i jinde nez v CR a svete div se ne kazdy doporucuje tvuj zpusob 2 velkych kamenu na kazdem konci akvaria. Dokonce jsou i jine zpusoby. Tobe se proste libej holy akvarka s velkym prostorem OK beru ale neber to jako jedinou moznost.
Preji hezky den...

LiborSprysl: Nebo taky tak. Ale klidne muze zustat maly a nic mu nebyt. To o tom mensim starsim kousku pisu z vlastni zkusenosti - kdy pulrocni Zebry maj cca 3 cm a moje o mesic mladsi maj cca 9cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 06:45 Muž LiborSprysl [9015] Re: sasula
sasula napsal: pokud neroste od začátku tak už může být starší podražený auratus. stačí když je někdo první půlrok málo krmí a jsou ve studené vodě s velkým množstvím N látek a takhle se zaseknou.
A nebo budou napadené...tady ve vzduchu...vlastně ve vodě visí tubera...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 22:21 jirka Re: hr:-)
hre:-) predem ti dekuju za pomoc a rady.
Od zacatku: Akvarko jsem s rybkami koupil od kamaradky, ktera na nej nemela cas (ona kupovala i ty tlamovce, ale nechtelo se mi to rozepisovat:-)) Ruzna akvaria mam uz asi 10let, ale s tim, ze jsem mel STESTI na naprosto bezproblemove osadky, proto jsem nikdy neresil zadne nemoci apod, a tak nemam moc zkusenosti...
Ja rozhodne preferuji akva bez rostlin, kde bych chtel dno rozdelit na pul, piscite a pul kamenne - neco jako Kuba vs. Velikonocni ostrov:-) pomalu na tom pracuju, ale casu neni mnoho:-/ na druhu rybek mi moc nesejde, ale radeji vic velkych nez hodne malych:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 10:17 hr:-)
Sasulo chápu že chceš pomoc ale nezdá se mi že máš nějaké zušenosti aby sui to mohl dělat a už vudec se nedokážeš vyjadřovat tak aby ti bylo trochu rozumět.
Kdybych byl Jirka a měl se řídit tvou poslední radou tak bych opravdu nevěděl co mám dělat.
Čti si a dej si napřed do pořádku svoje afro aqo a potom tady někomu něco kaž.

Jirko, máš představu jakou by si chtěl mít doma nádrž???
Jestli by tam měli plavat jenom tlamovci, nebo směsice různých ryb z různých biotopů tzv... společenskou nádrž s rostlinkami???
V první řadě je potřeba se rozhodnout jakým směrem by ses chtěl vydat a na to se potom zaměřit.
Napiš jak to vidíš, co by si chtěl a nějak to dáme dohromady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 17:31 Muž sasula [274] – Re: jirka
Promin ale tvoje osadka je cesta do pekel...
pokud chces zustat u tlamovcu tak tam nech ty a treba anciky... Auratus je rybicky.net/atlasryb/tlamovec_pestry
osatatni daruj, zaloz dalsi akva, atd... a hlavne tech tlamovcu pridej... cca 10 od druhu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 16:11 jirka Re: hr:-)
Fotka k příspěvku Ryby jsem kupoval pred pul rokem, kdy byly vsechny stejne velke (asi 3cm). Tlamovcu mam 7 - 1x zluty, 2x oranzovy, 4x prouskovany, velkou zavojnatku, asi kancika a 3 tetry a 3 ancistruse. Ryby se snasi dobre a vubec na sebe neutoci. Tlamovci se obcas prohani mezi sebou. Akva ma 230l, filtrace eheim 2213.

Btw co je to auratus?:-)
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 11:57 hr:-)
Jirko, zkus napsat jak jsou ryby přibližně staré, o koloik jsou ostatní větší a jestli byly kupované dohromady přibližně stejně velké.
Také napiš rozměry nádrže a kolik ryb celkově a jakých druhů tam plave.
Kdyby si sem vložil fotku nádrže jako celku a ne jen rybku, tak by se dalo vyčíst víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 08:29 Muž sasula [274] Re: jirka
pokud neroste od začátku tak už může být starší podražený auratus. stačí když je někdo první půlrok málo krmí a jsou ve studené vodě s velkým množstvím N látek a takhle se zaseknou.

taky mám tekhle jednoho Lab.C. yellow a nijak mu to nevadi. ani ostatní cca 3x tak velký si ho nevšímaj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 22:11 jirka – vyhubla rybka
Fotka k příspěvku ahoj, mam asi pul roku 8 tlamovcu. Vsichni hezky rostou az najednoho. Vypada vyhuble. Pritom do krmeni se hrne jako ostatni, ale zdrzuje se vice u hladiny. Prikladam foto,jestli nekdo z vas nepozna co s nim muze byt. Diky za rady
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 23:51 Muž wladys [291] - Cichlidy
Doog, ty nejsi čech? Rád bych ti pomohl, ale naprosto se v těch tvých větách ztrácím. Pochopil sem jednu věc, že tvé akva je pro tyhle ryby nevhodné a nevhodné je i to co zamýšlíš. Pokud si ty ryby co máš chceš nechat, tak jak píšou kluci 300 litrová nádrž 120x50x50 jinak se na to raději vyprdni. Joo a študuj...neznáš ani základy chovu těchto ryb a už jich máš doma 25, pomalu v zavařovačce. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 23:27 Muž garggi [65] - TanganyikaRe: Doog
Doog- tvoje akva je to na to videu co máš ve svém profilu ten odkaz?
Jestli ano tak potěš koště, to ani výměna vody nespraví,pokud je to aktuální stav?
skus pročíst nějaké základy k biotopu malawi i když asi to nemá smysl v té nádržce. Pokud nepořídíš nádrž o těch zmiňovaných 300l. viz. o pět příspěvků víš v tomhle vlákně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 20:10 Muž sasula [274] Re: Doog
jednodušší a názornější to bude tu na fóru. HOĎ SEM FOTKU
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 20:09 Doog Re: sasula
no mam tam asil 25 ale maji tak 3 mc? sou mladatka sem koupil? tak ze si to ted delam všechno viš? jen by potrebola poradit no to je vše cio potrebuj a co mam delat ale napiš mi to do vzkazu dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 20:09 Muž sasula [274] Re: romant
s druhou variantou tvých pochybností bych se ztotoznil...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 20:07 Doog Re: romant
no jen ze ja je koupil od chovatele no to je ten problem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 20:05 Muž sasula [274] – Re: Doog
OK. tak polopatě
Prezentace: Tady na Foru si založ PREZENTACI TVÉ NÁDRŽE
Akvárium: Pokud máš tlamovce v 60l Akvárku tak si sebevrah. tu 112l nádrž přeskoč a jdi tak do 300L to je optimální start pro tlamovce.
Ryby: napiš kolik jich máš jak velké.
pro info dej FOTO toho akvárka
Filtr: Jakou filtraci používáš? Jak dlouho to akvárko funguje? Trochu se rozpovídej
VODA: vypust to akvárko TÉMĚŘ celé. a doplň novou vodu. nech tam ale dostatek vody at nejsou ryby na suchu...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 20:01 Doog Re: sasula
no tak z emam vypusti 1 2 dva litry vody? tak ze mus byt voda tepl jako 30 stuonu ano tovim no no mam ted kde je ma 60L ALE ted si budu delat 112l ...jakou prezantaci? ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 20:01 R Muž romant [27987] Re: Doog
Hele jestli tam nemáš filtraci, nebo je nezaběhlá(alespoň měsíc v provozu), tak vodu měnit denně!!!
Edit: Možná že by bylo nejlepší jít ty ryby vrátit do obchodu, dokud ještě žijí. Působíš na mě dojmem buď totálního neználka a nebo provokatéra, což se zde taky stává, tak se nezlob za mojí upřímnost. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 19:56 Doog Re: romant
tak stači menit vodu to je ten lek ano jeslti sem to pochopil ano? ment vtom akvarium kde mam ryby 1 3 tejdu menit vodu a bude pak vsechno pohode ano?::? pak jen pusit filtraci ano? potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 19:54 Muž sasula [274] – Re: Doog
NIC nekupuj, NIC nesyp. Vypust 1/2 vody klidně téměř všechnu a dopust novou. teplotu dopouštěné vody stejně jako v akváriu(ne přes 30 stupňů).
Ano u tlamovců většinou rostliny nebývají. Ale to co ti Romant psal bylo o chemických procesech probíhajících ve vodě.
dodej další informace. velikost akva, pouzita filtrace, jak casto a jak cistis filtr, menis vodu a kolik.
a udelej si tu prezentaci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 19:50 R Muž romant [27987] Re: Doog
Lék už jsi koupil, tedy jestli ti teče doma voda z vodovodu, tak jí začni používat a měnit v tom akváriu kde máš ryby. 1/3 týdně je minimum, ale nebál bych se ani té poloviny, te´d rozhodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 19:45 Doog Re: romant
NO ONI ROSTLINY PRAVE NEPOTŘEBUJOU SEM KOUKAL NO.. TKA JAKY STOHO MAM TEDA KOUPIT LEK? A BY VEDEL PRESNE ABY NEMUSLE KUPOVAT VŠECHNY 3..... TAK KDYZ BDBU MENIT VODU TAK MAM DAT SUL JINAK NE? :) DEKUJI MOC ZARADY UTI OBIOCEJ NI RYBYCH SEM VEDEL CO ALE TOHEL SOU TLAMOVCI SOU JINI NO
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 19:39 R Muž romant [27987] Re: Doog
Ne, lékem je ta výměna vody, protože jestli máš třeba rozhozenou nitrifikaci, nebo-li přeměnu NH4 na NO2 a posléze na NO3 za pomocí těch nitrifikačních bakterií, tak to rybám nesvědčí a třeba se i o předměty otírají. Výměnou vody se zbavuješ právě těch event. přítomných škodlivějších N látek, což jsou NH4 a NO2 a vzhledem k tomu že u tlamovců nebývá moc rostlin, pokud vůbec nějaký, tak i ty akceptovatelnější N jako jsou NO3 můžou zazlobit, nejsou spotřebovávány rostlinama.
Edit: Neodpustím si poznámku, že to co se Ti snažím vysvětlit, by ji měl mít zmáknutý ještě před tím, než jsi si ty ryby pořídil. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 19:34 Doog Re: romant
to jsou ty leky NH4, NO2, NO3, ? a slišel sem ze je i lek i sul ano? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 19:22 R Muž romant [27987] Re: Doog
N látkama se obecně označují dusíkaté sloučeniny, jako NH4, NO2, NO3, prostě amoniak( čpavek), dusitany, dusičnany. Je to produkt látkové výměny živočichů a zpracovatelem, těchto látek jsou nitrifikační bakterie, toliko ve stručnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 18:54 Doog Re: romant
A muzu vedet co zname na to N?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 18:49 R Muž romant [27987] Re: Doog
Ano, nevím jak probíhá údržba a zvláště ty výměny vody, můžou zlobit N látky a ryby takto reagují, třeba. Ideál bude když si zřídíš prezentaci a kovanější kofři přes tlamovce to svým odobrnějším okem skouknou a bude se vidět, kde je event. problém. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 18:47 Doog Re: sasula
no je tam jak je vlasne u pusu tam je to ? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 18:44 Doog Re: romant
no tak jestli sem to dobře pochopil vypit polovini vody a nalit novou a sledovat co se deje ano?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 18:40 Muž sasula [274] Re: Doog
pokud to je na ritni ploutvi, tak to je normalni...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 18:33 R Muž romant [27987] Re: Doog
Tření o kameny může znamenat ledacos, ale na první dobrou bych vyměnil polovinu vody a sledoval reakci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 18:20 Doog Re: georg
Dobry večer chtěl by poradit mam SAULOS A Pseudotropheus elongatus ...A chtěl bych poradiz třou se my okamení co mam dělat? chtel by jen poradit maji jak sou plotve tak maji zlute fleky? :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2013 20:46 Muž Mislow [304] Re: georg
Ahoj, vypada to na mladou rybku a vypada to na kousnuti. V nemocech se moc nevyznam, nastesti jsem nemel tu cest se s nimi moc setkat, ale koukal jsem nedavno na tve akva a vim co mas. I kdyz to mas udelane moc pekne, tak mlade cichlidky nekdy konkurenci nepreziji. Ale pockame, kdo se k tomu jeste vyjadri. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2013 16:01 Muž georg [112] - Afrika – metriaclima msobo magunga
Fotka k příspěvku Přikládám fotku mé nemocné ryby. Má nějakou díru v boku. Ryba se jeví úplně normálně, přijímá potravu, ostatních se nijak nestranní a výkaly jsou normální, žádné dlouhé bílé a nitkovité. Té, co je nafotce se mi podařilo z toho dostat, rána se zhojila ale později jsem o ní mou vinou přišel. Teď jsem to stejné ale zatím menší "zranění" zjistil u dalších dvou ryb - momentálně jsou v jiné nádrži. Viz. má prezentace
rybicky.net/nadrze/18367
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2013 12:23 Muž Meridius [3] - Afrika – Demason nemoc
Ahoj, mám problém. Demason cca 4cm druhý den plave lehce na boku u hladiny a spíše překonává namáhavě proud. Zdá se mi lehce tmavší. Moc prosím o radu. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 09:22 Muž Fabi [0] - CichlidyRe: wladys
Moc děkuju. Konečně mi to někdo řekl na rovinu. Entizol mám, zkusím. S tou chudinkou se budu muset rozloučit. Ach jo. :(
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 7 8

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 5611x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4633-tlamovci--nemoc?od=157