[1] 2 3 4 5 6 
Dobrý den,objevila se mi v akváriu krupička a přišel jsem téměř o všechny ryby.Zajímalo by mě jestli se po vydezinfikování akvária dají
použít rostliny a kořeny zpět.Dík
vycisti akva korem umyj(zkusenosti)do vody dej lecivo proti krupicce.muze to byt i ze spatny vody kup si(TETRA-TEST)a zmer si vodu.treba jednou tydne
cisti akva.rostliny budou v poho
02.02.07 20:55:26
paulinn® – To Petr
Určitě nic do akvária nelej, pokud tam nemáš ryby. Kožovec rybí pokud nenajde hostitele zmizí sám do cca 3 dnů. Nalej vodu, zasaď kytky a
nechej akvárium "zajet" .. filtruj a nasaď bakterie (např. Sera Nitrivec)po 14ti dnech přidej pár nenáročných rybek, a po dalších
14ti dnech můžeš přidat další ryby. Použij ale karanténu,pokud kupuješ ryby v Hornbachu a jiných podobných obchodech, než je dáš do
hlavního akvária. Pokud máš v akva ještě nějaké ryby a krupička u zbylých ryb přetrvává, kup si eSHa EXIT(cca 18 druhů Ichtyo) spolu s
eSHa 2000 (ničí plísně, rozpad ploutví atp.)a dávkuj přesně podle návodu, mě se osvědčilo prodloužit o 4 a 5 den. eSHa je velmi dobře
snášena i citlivějšími rybami.Ať se daří
Plně souhlasím s paulinn, Exit také doporučuju, víc najdeš asi o 2 příspěvky níž (tuším téma Bílé tečky na tetrách červených),
můj příspěvek je dole.
Anonym = zapomněl jsems e podepsat
Hornbach to je obchod už přichazim o celé akvárko a kamarád už o nej přišel krupička vyhrála
Já bych jistou výhradu k příspěvku Paulinn měl...
Bylo by dobré upřesnit, že tvrzení "...kožovec rybí pokud nenajde hostitele zmizí sám do cca 3 dnů..." platí pouze pro invazní
stádium (theronty). V zacystované formě tento parazit vydrží mnohem déle.

(Uvádí se několik týdnů až měsíců!)
Snad nebudu sám, kdo se setkal s tím, že v nádrži došlo po vyléčení ryb k recidivě, a to po mnoha měsících a bez reálné možnosti
reinfekce zvenčí.
Exit jako jeden z mála působí i na přisátá stádia, proto je účinek tak rychlý a recidiva by teoreticky nastat neměla. Krupička s rybami
může totiž určitou dobu, a to i měsíce, žít v "rovnováze" a k invazi dojde až po nějaké změně v akváriu nebo u ryb (např.
hladovění - snížení imunity...). P.S. při aplikace Exitu nedávejte ruce do akvária, může vyvolat dermatitidu, voda se po ukončení léčby
nemění.
Nechci být nezdvořilý, ale nejste obchodní zástupce fy. ESHA?
Kéž by bylo pravdou, že tohle léčivo, (nikterak nestrandardního složení!

), působí tak "bleskově", jak popisujete, a navíc
ještě na zanořeného parazita...
Pak by stačilo na nekonečné žádosti o radu, jak na krupičku, odpovědět - nic než ESHA EXIT a za 3 dny je hotovo!

V každém případě nelze o zkušenostech těch, co ESHA EXIT zkusili, říci, že by nějak výrazně podporovaly vaše tvrzení...
Já se domnívám, že tento prostředek je určený k léčbě krupičky, (a dalším parazitózám), ale očekávat nějaké zázraky bych zrovna
nedoporučoval.
Mechanismus, který popisujete jako jakési "soužití krupičky a ryb v jakési rovnováze" už byl také popsán. Jak je to podle vás v
této fázi s účinností ESHA EXITu?
(Rozvádět diskusi na téma zjevně zavádějící reklamy na tento prostředek nehodlám...)
03.02.07 15:39:07
paulinn® – To Sid
Ty nikdy nejsi nezdvořilý

Já opravdu můžu jen eSHu chválit(a moje povolání opravdu není zástupce f. eSHa), nějaké solení a
zvyšování teploty se mi neosvědčilo. A nejlepší je kombinace EXITu spolu s 2000. A pokud se chytne krupice včas, tak je opravdu za 3 dny
pokoj. Není pravda nejlevnější a možná jsou na trhu léčiva s podobným účinkem a za méně peněz, ale je pravda, že mám v akváru
sturisomu s ancíkama a neumřeli mi. Samozřejmě je jiná diskuze když člověk je malinko chemik a umí si to "namíchat" za pár
kaček. A k vyléčeným rybkám se mi krupice nevrátila. Když jsem jen solila a zvyšovala teplotu, tak se vrátila 2x(otázka je, co vlastně bylo
špatně u nového akvárka, ale to už nechci řešit

)...tož tak moje zkušenost - nikomu nic nevnucuji
Ahoj o této nemoci jsem spoutu četl a již dopředu jsem zjišťoval, co by rybičkám nejvíce pomohlo ale nezabilo, jelikož je to tak týden co
jsem objevil pár teček na tetrách krvavých, neváhal jsem a šel koupit něco nato, v akvaristice toho mají opravdu spousty. tyto články jsem
čelt i před tím a šel jsem na jisto pro Esha Exit, mazec 3 dny( musíte si v tu chvíli odmyslet čiré akvárko)a jsou jak vyměněný, mám i
pancéřníky zelené , kteří jsou náchylnější , teď po třech dnech koukám a krupička kde nic tu nic, opravdu doporučuji si trochu
připlatit esha není nejlevnější, ale pokud máte rybičky jako já proto ,aby se měli fajn a já abych se měl fajn, musíme se hold snažit a
zvýšená teplota a sůl opravdu nic neřeší, na vlastní zkušenost se nezapomíná a eša je produkt, který by každý akvarista měl mít
usebe, protože našim holkám jen to nejlepší.
03.02.07 19:14:01
shedlo® – Esha
Taktéž nejsem distributor, ale je pravda, že tři dny léčby a po tečkách ani stopa. A rybky vypadaly fakt děsně, pancíci úplně doběla
posypaní. Umřela jen jedna rybka, která nákazu do akva zřejmě i zatáhla. Ale nepochybuji o tom, že ty mršky tam ještě někde jsou, takže
rybky pořád kontroluji.
03.02.07 19:17:13
katunka® – krupice
Eshu jsem nezkoušela...když jsem měla krupičku zvýšila jsem teplotu, přidala trochu soli a mal. zeleň a za tři dny jsem měla po krupičce
taky. Rybky přežily všechny včetně pancéřníčků. Jo a ještě detail....mal. zeleň stála 16 korun
Gratuluji všem, kterým tento přípravek pomohl!
Mám opakované zkušenosti s léčivy Sera Oodinopur a Costapur v kombinaci, s dodržením návodu k použití. Sera má i dobrou poradenskou linku.
V případě doplnění osádky do zaběhnuté a zdravé nádrže je téměř s jistotou zaděláno na potíže. Zabývám se akvaristikou téměř 50
let a nemocné ryby jsou fenoménem poslední doby. Má to mnoho příčin a jé to téma na delší a odbornou diskuzi. Držím palce všem, kterým
se "osypaly" rybičky, léčit to ale lze a cesty k úspěchu jsou různé. Velmi důležité je pozorovat osádku akvária tak, abychom
onemocnění podchytili v jeho počátku.
Budu reagovat na několik odkazu:
- distributor nejsem, můj obor je zdravotnictví a chemie, kdybych neměl doporučit Exit, tak bych jako druhý doporučil Chininchlorid a ten je od
Azoo, a to bych si jako distributor moc nepomohl...
- k přípravkům od Sery řeknu jediné = Dajana za 2-3 vyšší cenu, podívejte se na složení....
- zvyšování teploty, přidávání soli je rizikové a jen to samotné zvyšuje mortalitu (úmrtnost) při silné invazi krupičky (při slabé
invazi může ve větším akvárku snad pomoci, ale je vysoké riziko recidivy), zvýšením salinity vytvoříte hypertonický roztok...zoopakujte
si z biologie, jak takový roztok působí na buňky...Navíc zvýšená teplota řadě ryb neprospívá a pro ryby je to zátěž. A důvod pro
zvyšování teploty? Urychlení vývojového cyklu kožovce, protože běžné přípravky na něj při přisátí nepůsobí.
- jak je možné, že Exit působí i na přisátá stádia? Jednoduše - díky složení:diaminoakridin, oxalát malachitové zeleni,
methylrosaliniumchlorid, methylthioniniumchlorid. Díky tomuto složení stačí dávkování 20 kapek (=1 ml!) na 100 l a 2. 3. den 10 kapek na 100
l!
- výše uvedené složení je taky důvod, proč nedoporučuji do vody dávat ruce - riziko dermatitidy.
- závěr: můžete svítit, nemusíte přitápět(není důvod urychlovat rozmnožovací cyklus kožovce), nemusíte přidávat sůl, ani nic
podobného a navíc zlikviduje i jedince, kteří jsou v "klidovém stádiu" a rybám dočasně neškodí...Cena kolem 115 Kč a 20 ml
lahvička vydrži na hodně dlouho...
04.02.07 10:30:38
paulinn® – a jen na okraj,
vzpomeňme také na kytičky v "léčeném" akváriu, moje to u solení a zvyšování teploty vůbec nenesly dobře.. U eSHa naprosto v
pořádku.
S paulinn plně souhlasím, většinu rostlin slaný hypertonický roztok likviduje!! A navíc když se zvýší teplota na 30´C...nemusím ani
pokračovat, mám stejné zkušenosti.
Souhlasím se Zdeňkem i paulinnem. ESHA EXIT působí, ale učiněný zázrak to není, s Chininchloridem jsem já neměl dobrou zkušenost. Možná
špatné dávkování? Vyšší cena u Sery mě také štve, ale složení..? Např. v dobách kdy na trhu nebyla prakticky žádná kvalitní
léčiva jako dnes, doporučovali odborníci měděné plíšky do vody a různá jiná kouzla. Boj s krupičkou je opravdu o zkušenostech, cesta k
nim je různá a může být pro mnohého i velmi trnitá. Rozhodně je ale dobré, podělit se tímto způsobem o získané poznatky. Mým
jednoznačným poznatkem je bez ohledu na doporučované preparáty včasná diagnostika onemocnění. V tom případě máme napůl vyhráno a
zdravé rybičky se nám za to určitě odmění.
Já si s Laďou dovolím nesouhlasit, já bych Exit zázrakem klidně nazval. Zkoušel už jsem Bioicht, Prevent, Preventin, malachytovou zeleň,
methylénovou modř, FMC, Costapur, Antiichtin a Chininchlorid. Jediné, co fungovalo rychle a účinně je Exit a dá se říct, že i chininchlorid.
A jen ke složení přípravků na krupičku od Sery - porovnej ho se složením Exitu (viz výše)...Sera je jen 2-3x dražší Dajana!!
Na krupičku stačí preparát FMC.Teplotu vody jsem nezvedala a sůl taky nebyla potřeba.Ryby jsou zdravý a kytky žádnou újmu neutrpěly.
když to vezmem do důsledku,tak "vaření" ve 30´vodě s přídavkem hromady soly ,jim taky moc dobře neudělá
No, myslím, že je lepší 3O stupňů a sůl (neříkám, že bych to doporučoval) než FMC. FMC patří do rukou zkušeného odborníka na
akvaristiku. Dáš FMC do aqu a máš po pancéřníčcích, krunýřovcech a podobně citlivých rybách. Do měsíce jim selžou játra...
[1] 2 3 4 5 6 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Nemoci • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora