Fórum » Akvarijní rostliny » Vliv UV na cervenani a vybarveni zelenych rostlin
[1] 2 
24.10.07 12:01:25
filipsi® – Vliv UV na cervenani a vybarveni zelenych rostlin
Pri prochazeni excelentnich souteznich nadrzi me zaujaly cervenajici se formy zelenych rostlin (diky vytvorenym chemickym "filtrum").
Sidonius dele tvrdi (urcite spravne), ze je to velkym mnozstvim svetla. Coz potvrzuje mnoho nadrzi, kde se to zacina cervenat az tesne u hladiny. Ale
kupodivu v nekterych nadrzich (vystavnich) se stejne druhy necervenaly, i kdyz byly kompaktni a hezke, a osvetleni stejne jako u cervenajicich se
nadrzi. Zaroven i tady je videt, ze nekomu se necervena ani u hladiny, i kdyz sviti slusne.
Myslite, ze se takto muze projevovat filtrace UV slozek na krycich sklech akva/svitidla?
Rada kdyz chcete, aby se cervenalo, nepouzivejte kryci skla ani na svetle ani na akva, pripadne pouzijte plexiskla bez uv uprav by mohla
fungovat?
Samozrejme pri tom jak moc cervenalo hraje roli celkova uroven osvetleni i jeho uv slozek.
Je tu nekdo s krycim sklem, komu se cervena?
24.10.07 12:43:56
Eff® Používám krycí sklo na všech svých nádržích a Ludwigia Repens těsně pod hladinou, a také nad hladinou (občas vykoukne) je temně rudá
bez jakéhokoliv nádechu zelené. Na vzduchu je to ještě výraznější než ve vodě (je to i blíž světlu). Nemám možnost to porovnat s
nádrží bez krycího skla, ale myslím si, že intenzita světla je jednoznačně určujícím faktorem vybarvení červených rostlin. Také jsem
četl určité polemiky na téma modré nebo červené světlo vs. vybarvení červených rostlin, bohužel si nevzpomínám kde to bylo.
24.10.07 19:44:37
hanz® Pri pokusu osvetlit akvarium(pro rozmnozone rostlin) sodikovou lampou mi cervenali listy u echynodoru...Kdyz jsem je premistil do normal akva,tak nove
listy byly jen zelene...Nevim zda to bylo zlutooranzovim spektrem ci velkym vykonem svetla...
hanz: Nevim zda to bylo zlutooranzovim spektrem ci velkym vykonem svetla...
To druhé je správně.
Mám dojem že udržovat méně fotosynteticky účinné červené barvivo je pro rostlinu méně náročné než používání zeleného barviva,
takže při dostatečně silném osvětlení (kdy se kompenzuje jeho menší účinnost) volí červené barvivo.
A nebude třeba hledat důvody spíše v tom, že červenými, více odolnými barvivy proti poškození vysokou intenzitou záření, překrývá
rostlina zelené barvivo?
Žeby?

To co jsem napsal pramenilo z velice mlhavých vzpomínek z dávné minulosti...
Možná, že máte pravdu vy...? Kdo ví?

Přidá někdo názor?
24.10.07 20:52:09 / 24.10.07 20:56:29
S -
Štěpán® ... tady byla zbytečná slova
jj, u zelenych rostlin to je "filtr", ne karoten "pro fotosyntezu". Podle zkusenosti roznych pestitelu rostlin nad vodou, hraje
hlavni roli pri vybarvovani UV slozka (samozrejme dostatek svetla je nutnou podminkou take, nejde k chatrnemu osvetleni pridat uv a cekat krasne
cervene rostliny).
Tak me zajimalo, jestli ten hlavni vliv uv slozky zkuseni pestitele pozoruji i pod vodou, u akva rostlin.
Možná, že máte pravdu vy...? Kdo ví? 
Přidá někdo názor?
Co tato teorie:
Červená = jedovatá. Rostliny, které si to ve vhodných podmínkách mohou dovolit, si takovou fintou chrání mladé listy. Ty po čase
zezelenají a „makaj“. Některé zůstanou červené jen na spodní straně, kde to není pro fotosyntézu tak důležité.
Rostliny ve špatných světelných podmínkách si takový luxus nemohou dovolit a musí využívat chlorophyl ve všem co mají k dispozici.
Tato teorie však asi pravdivá nebude, protože většina kytek červená až blízko u hladiny, a ignorují tak vědecky dokázanou pravdu, že
úbytek světla ve vodním sloupci akvária je nepodstatný je li vůbec. Takže jsem asi vymyslel pěknou blbost.

Dá se toto považovat za důsledek silnějšího osvětlení? Je to z mé nádrže 0,2 W /l. Není to u hladiny, ale 20 cm pod ní. Není to
nějakým nedostatkem něčeho?
Blek: většina kytek červená až blízko u hladiny a ignorují tak vědecky dokázanou pravdu, že úbytek světla ve vodním sloupci
akvária je nepodstatný je li vůbec
To je dost dobrý!
Myslím si, že hodně lidí si klade otázku, proč pod silným osvětlením rostliny červenají.
Věřím, že Filipsi nám všem vysvětlí, proč tomu tak je.
Wampi: Dá se toto považovat za důsledek silnějšího osvětlení? Je to z mé nádrže 0,2 W /l.
Podle mne dá.
Potvrdit nebo vyvrátit tento názor by mohl malý pokus - přemístit rostlinu/y na méně ozářené místo. Pod nižší intenzitou světla by
podle mne došlo k jejich zezelenání.
25.10.07 07:49:33 / 25.10.07 19:17:25
filipsi® Bohuzel, sidonie, zelene rostliny necervenaji diky karotenoidum. Mel byste oprasit sve znalosti hydrobotaniky.
(radeji pridam - vetsinou)
Edit - Sidonius cast sveho prispevku, na kterou toto byla reakce, smazal. Tim se tato reakce stava bezpredmetnou
Možná vycházím z překonaných poznatků.

Rád se nechám poučit.
Tak, tenhle kousicek muzu uzavrit. Pritomnost UV slozek svetla ma jednoznacne vliv na vybarveni rostlin do cervena (a to pozitivni). Bez nej to takrka
nejde, u vetsiny rostlin. Potvrzeno z mnoha vedeckych zdroju.
Samozrejme ma vliv i spousta dalsich veci, vypichl bych zvlast Fe a vliv Ph.
Vysvetleni toho, ze Effous ma vrcholky ludwigie cervene i pres kryci sklo mam. Ma cervene vrcholky. Jini pod podobnou intenzitou svetla maji cervenou
ludwigii takrka celou. Pres kryci sklo neco malo UV projde, neco se odrazi od hladiny, neco ubyde difuzi v povrchove vrstve vody, kde se svetlo jakoby
"promichava".
Takze ja doporucuju pro ty, co chteji "cervenat", aby nepouzivali kryci skla, pripadne misto nich plexiskla (ale pozor, bez UV-stop uprav,
dnes se jich tak dela hodne).
Krasne potvrzeni by bylo, kdyby Effous sundal sklo. Co, nechce se Ti?

a dal po case vedet, jestli cervena vic.
25.10.07 11:48:59
Eff® Filipsi: chce se mi. Jdu do toho.
25.10.07 13:04:20 / 25.10.07 13:09:10
Eff® 
Učiníme tento pokus:
Konečně udělám pořádek v džungli šnekária.
Akvárium 40x25x25 zakryju z poloviny. Nad ním budou svítit dva Atmany Da35 jeden s 3000K světlem (830) a druhý s 8000K světlem, obojí
kompaktní zářivky 11W.
Do každé ze čtyř částí umístím v košíčcích stejně vzrostlé Ludwigie Repens. Každé dva dny to budu fotit a....uvidíme co je na tom
pravdy.
Pozor, takhle to uplne nejde, dohromady. To by uprostred akva musela byt delici sklenena deska. Zareni se v nadrzi bude michat difuzi a odrazy od sten
i predmetu a rostlin. Nicmene nejaky rozumny vysledek na posouzeni to da asi i takhle. Velky dik za experiment
25.10.07 13:54:00
Eff® Mno, nehodlám poté vytvářet žádné grafy, půjde jen o subjektivní pozorování, a nějaký výsledek to myslím dá.

hotovo :
25.10.07 14:07:25
filipsi® – smajlik
Nee, to melo prijit az za dva dny
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora