nejen pro porovnání jsem se stavil v Hradci Králové dnes na akvatrhy (obvykle řeším nákupy v obchodě, přes inzerát nebo přes objednávky).
Takže to vlastně byla první návštěva nějakého akvatrhu vůbec. Docela jsem se těšil
Přišel jsem tam a hned u vstupu byla fronta, to mě překvapilo, protože mě doma odrazovali, že to tam bude spíš prázdné, ať ani nechodím.
Než jsem si frontu vystál, stála za mnou ještě dvakrát delší.
Uvnitř bylo skutečně plno, pár prodejců by se tam jistě ještě vešlo, ale mezi lidmi bylo potřeba se již docela prodírat. Víc než
polovinu prodávaného sortimentu tvořily terarijní věci, kterým jsem moc pozornost nevěnoval (hlavně hadi a živé krmení - kobylky, ...)
Z ryb byla nabídka taková "klasická" - neonky, paví očka, krunýřovci, razborky, pár teter (krvavá, měděná,...), pancéřníků
(panda), skaláry, parmičky (hlavně mechová) a cichlidy. Z mé srdeční skupiny prakticky nic, což mě mrzelo, vyjma halančíka pestrého.
Prošel jsem si to celé kolem dokola, koupil si pár kytek (moc druhů se ale neprodávalo), prohodil řeč s některými prodávajícími o rybách
a začal si více všímat věcí okolo. Nemile mě ale překvapilo jednáni některých akvaristů (některých, ne všech). Na burze se totiž z
některých akvaristů stali výhradně obchodníci, kterým okamžikem prodeje začíná být úplně jedno, co se s prodávanou rybou stane. Jak
jinak si vysvětlit, když přijde nějaký začínající akvarista (táta a syn), kteří si kupují "támhletu rybičku", "támhletu
placatou" (toto označení nepoužili) a "támhlety barevné" - 2 paví oka, 2 skaláry a 2 druhy cichlid po 2 kusech

a aby toho
nebylo málo, tak všechny tyto ryby přišly do JEDNOHO sáčku

Ono je to ale asi jedno, pokud ty ryby přežijí cestu, tak patrně umřou v
nově založeném 15 l akva dříve, než se stihnou pozabíjet. Toto byl asi nejvíce do nebe volající případ, ale podobných případů, kdy si
viditelně začátečníci kupovali "ryby pro pokročilé" bylo více a prodávajícím to bylo úplně šumák.
Ještě dobře si asi vzpomínáte na již uzamčené téma "Což trochu popíchnout ke znalosti"
http://rybicky.net/forum/4623 . Nemyslým si, že by v tomto případě šlo také o neznalost, spíše o
lhostejnost. Myslím, že se tak moc obchodníkům divit nedá, u akvaristů mě to ale překvapilo dost nemyle

Nejvíce rozhovorů a rad naopak
probíhalo u stolu obloženého přípravky sera a jejich brožurami. (rady co jsem zaslechl dokonce nevyžadovaly koupi "tohoto zázračného
přípravku" naší firmy)
Pokud jednou v Brně akvatrhy budou (v což doufám), tak to snad nedopadne takto....