18.10.07 20:05:13
Deimos® – Akva 192 litrov
Mám založené akvárium (biotop Malawi, 192 litrov, 120x40x40). Hneď po založení mi pripadalo perfektne spravené. No po odstupe času sa mi
prestalo páčiť. A to najmä preto, že som uvidel tie parádne Malawi akváriá, čo sú tu odprezentované. A tak sa pomaly, ale isto chystá
veľká zmena.
Túto tému som založil preto, aby mi mohli Malawisti, prípadne iní akvaristi poradiť, ako vylepšiť moje akvárium. Tak hneď na úvod tu mám
pár otázok:
1.) OSVETLENIE: aké osvetlenie by som mal použiť konkrétne pre moje akva, kolko wattov a pod. (mám 2x20W)
2.) OHRIEVANIE: aký použiť ohrievač konkrétne pre moje akva, kolko wattov a pod. (mám 80W bez termostatu)
3.) POZADIE: aké pozadie, či škodí polystyrén vode, a akým spôsobom z neho vyrobiť pozadie, či epoxid, alebo silikon, a pod. (mám
tapetu)
4.) DEKORÁCIE: čo by som mohol dať do môjho akva, kamene, prípadne niečo iné (mám vytvorené 2 útesy z kameňov)
5.) RYBY: aké ryby, odobrať, prípadne doplniť ďalších tlamovcov (mám Maingana, Johanky a Pulpicany)
Ďakujem za všetky rady.
18.10.07 20:19:55 / 18.10.07 20:20:48
filipsi® Vyjadrim se jen k necemu, u zbytku nevim.
2 - 150W s termostatem, nebo vic, to je vcelku jedno. Zalezi na tom, jak kolisa teplota v pokoji kde to je. (elektriky bude "zrat" silne i
slabsi topeni stejne)
3 - Neskodi, doporucuju clanky v radach o vyrobe pozadi tady, jako posledni je krasny prave o malawi pozadi. Jinde se najdou dalsi popisy. Pro jakou
technologii se rozhodnes je jen na tobe, s cim se ti lip dela, rybam to je jedno.
4 - Zustal bych u kamenu, ale tak, aby to bylo sladene s tim pozadim. V soucasnosti se ti barvy a tvary kamenu na pozadi a v akva bijou. Takze kdyz
udelas pozadi oble, kameny taky kulace, kdyz ostrejsi, ostrejsi i kameny. Muzes jit i trochu do kontrastu, ale ne tak, aby byl o pozadi tmave opreny
bily kus vapence. Postupne, tmavsi kamen, svetlejsi, svetly.
Rozhodně bych v jednom akva nedržel dva zástupce jednoho rodu,to nebude dobré.
19.10.07 17:45:41
Deimos® – 192
Tak ďakujem. Budem sa snažiť zlepšovať... A ešte by som potreboval vedieť to osvetlenie. Momentálne svietim len dvomi žiarovkami (2x20W). Ale
to asi nestačí...
Měl bys svítit zářivkami(ne obyč. žárovkami)cca celkem 80W.
24.10.07 12:53:06
romi® 
aby som nezakladal novu temu.
v najblizsej dobe budem zakladat rohove 190 l akva s rozmermi stran 72 cm, predneho oblukoveho skla 100 cm a vyskou 60 cm.
planujem ho primerane osadit rastlinami, filtrovat a poctivo pockat 3-4 tyzdne nez postupne napustam rybky.
pytal som sa uz aj na chate, ale davam teraz viac menej asi definitvnu kombinaciu a počet ryb.
preto vas prosim o schvalenie alebo pripomienky.
kritike sa nebranim, som zaciatocnik, akva som mal ako male decko a teraz je to v akvaristike uz o inom.
pre svoju potrebu som si spravil strucnu tabulku, v nej prikladam druhy a pocty ryb.
dakujem roman
Vyměň žárovky za dvě 18W zářivky.
24.10.07 18:24:48 / 24.10.07 18:24:59
S -
Štěpán® Dvě jsou málo.
Tak jo, dvě až čtyři, vypnou vždycky nějakou můžeš.
24.10.07 18:55:43 / 24.10.07 18:56:02
vaclav® – romi
Řekl bych že z počtem rybek jsi to drobet přehnal. 1 cm ryby 1 l vody
Malapa: Tak jo, dvě až čtyři, vypnout vždycky nějakou můžeš.
29.10.07 08:03:11
romi® – vaclav
ok, zariadim sa podla toho...
a kombinacia ryb?
1-osvětlení stačí 2 trubice, odpovídající místě v krytu.Rostliny moc nepůjdou, tak netřeba svítit moc.
2-topení určitě ano, v rozmezí 100-250W, dle stability teploty v okolí.Já mákm např obyč kovové od Atmana s venkovním termostatem.Výhoda
je v tom že se to nerozbije, což je u mých cichlid důležité.Už jednou mě přerazili skleněné a tu ráno jsem dostal já.
3-Pozadí je otázkou vkusu,ale každopádně zabere prostor nádrže.
4-dekorace je u afričanů jasná, kameny a zase kameny.Nejlepší je vyskládat kupu kamenů až k hladině, tím odpadá pozadí.Kořeny spíše
ne-viděl jsem takto otrávenou afriku u kolegy z práce.A pokud ano, tak radši hodně starý kořen z nějaké nádrže, kde se to dávno
vylouhovlo.
5-u ryb je to sporadické, u afriky se všeobecně přerybňuje z důvodu agresivity.takže 20ks ryb do 20cm je akorát.
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora