16.10.07 21:43:26 / 16.10.07 21:43:55
Headik® – Juwel zářivky
Ahoj, mám doma zářivkový kryt /Juwel/ na akvárium.
Zářivky jsou taktéž od Juwel 2x36W dlouhé 120 cm. Problém je,že při zapnutí se rozsvítí pouze trochu asi tak na 30 % zhruba..Zkusil jsem
vzít staré zářivky tesla 40W co tu mám doma a dát je tam, zářivky perfektně svítí. Otázka je jaké zvolit nové zářivky? a o jakém
výkonu? 2x36 Wattů mi připadá málo na akvárium dlouhé 150 cm ? Díky za rady
Jenze v jedne delce se delaji zarivky jen o urcitem vykonu. Neni to jako u zarovky, kde je na ten zavit cokoli od 20 do 500W. Takze jestli budes chtit
pridat svetlo, asi se neobejdes bez dalsi rampy.
16.10.07 21:58:45 / 16.10.07 21:59:07
Headik® aha, ale našel jsem třeba zářivku T5 Plant Grow 54W 120cm, takže ta by tam třeba mohla jít?
T5 ne. (Tedy - pokud máte Juwel klasiku = T8.)
Dobrým řešením jsou třípásmové zářivky (8xx).
Jestli budou stačit, to záleží na tom, k čemu bude osvětlení sloužit. A na rozměrech, zejména výšce, ale i hloubce akva. Je rozdíl,
chcete-li vidět na rybky nebo zkusit pěstovat třeba i na světlo náročnější rostlinky.
a jak tedy poznám kterou můžu použít?

Nejjednodušší bude použít opět 36W/120cm T8 zářivku, nejlépe třípásmovou, např. 830, 840, 860, 865.
Stejny prumer, jako mas, stejnou delku (pokud rampa nema posuvne patice, a to asi ne). Jak psal sidonius, dobry pomer cena/priznive svetlo pro
rostliny maji tzv "tripasmove" typy zacinajici 8xx (cisla xx barevny ton). Vyhledej v diskuzi slova jako osvetleni, zarivky, tripasmove,
plne spektrum, a nekolik dni se bavte, pak se jiste kvalifikovane rozhodnes
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora