Zdravím kolegy akvaristy.
Rozhodně se to tu několikrát probíralo, ale hledání jednotlivých střípků odpovědí je zdlouhavé. Někde se
objevují na netu a diskuzi i protichůdné postupy a proto bych rád položil několik otázek najednou a těším se na Vaše reakce a názory.
Plánuji spíše rostlinné akvárium s drobnými tetrovitými rybami.
Technická data : Nádrž 100-šířka x 50-výška x 40-hloubka,
filtr domamont s objemem filtrační hmoty 5 litrů a regulovatelným čerpadlem od 200 do 1000 litrů / hod, osvětlení 100W, vzduchování mám,
ale neplánuji ho nasadit, topení 200W
a) založení akvária – jak na to – vložit dekoraci a štěrk rovnou s rostlinami, nebo vložit
dekoraci a štěrk a po odstání vody cca 3 dny teprve zasadit rostliny ?
b) zajíždění filtru – hned po osazení nádrže vpustit pár
živorodek, aby se zasralo dno a filtr, nebo 1 za týden nasypat trošičku krmiva do filtru aby startovala filtrace, nebo to nechat 14 dní jenom na
přírodě.
c) začít přidávat CO2 a hnojivo hned, nebo vyčkat až to bude potřeba ( pokud poznám, zda je ten správný čas )
d) kolik
kusů rostlin rámcově mám plánovat pro osazení akva o objemu 200 l. Viděl jsem názory od 15 do 80 ks rostlin, což je cenový rozsah od 350 kč
do 1500 kč.
e) jsou různá doporučení, zda sázet rostliny přímo do štěrku nebo je sázet v květináčích, co vy na to, jaký máte
názor.
f) uvažoval jsem koupit rostliny v AKVA DAHO – máte s nimi někdo nějaké zkušenosti ?
Předem děkuji za Vaše reakce .... s
pozdravem Peetras