Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 12:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Rom
A jeste jedna vec, ktera muze nemile prekvapit. Existuje neco, cemu se rika index podani barev. At to nepopisuji vlastnimi slovy: cs.wikipedia.org/…

Uveden neni, zatimco duvod se jej obavat je :-) .

Abych byl ale aspon trosku objektivni, to svetlo je smerove, takze do akvaria se dostane stejne svetla pri nizsim prikonu, nepotrebuje to nejake pridavne reflektory, a jiste ze usporka neni prave idealni pro nejake smerove sviceni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 12:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Rom
Jednim ze zminovanych duvodu pro pouziti LED je bezpecnost. Jenze tady pisi:"Napájení 230VAC". Takze to nejdulezitejsi jako argument k pouziti mizi.

Sviti to zhruba stejne jako zarivka, takze ekonomicke to z ohledem na spotrebu energie take neni, tedy proti bezne zarivce, dalsi duvod to udelat je pryc.

Ted do toho akvaria z prezentace sviti jedna usporka a jedna normalni zarovka, takze bych tu normalni zarovku vyhodil (cimz se pod krytem vyrazne ochladi), nahradil take usporkou a vic bych si nehral, pokud to hrani neni z duvodu, ze kryt je provizorni, nebo neni bezpecny atp.

Hrat si je hezke, ale prece jen by to nemelo byt jen vyhazovani penez a hrani si pro hrani, aspon nejaky duvod k radosti to musi poskytnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 12:16 Rom
Tak si po přelétnutí této diskuze začínám pohrávat s myšlenkou použít LED žárovky www.hadex.cz/…
a to v počtu 9 kusů na malé AQ rybicky.net/nadrze/3161
Myšlenka je cenově přijatelná. Teď tam mám žárovku a úsporku. Osadil bych to do plechu pod krytem na distančních sloupcích. Jen nevím, jak je to u těchto žárovek s vyzařováním tepla. Uzavřenou skříňku chladím přes léto ventilátorem z PC. Nemáte někdo zkušenost s tímto typem LED (bludičky)? Koupím 1ks a vyzkouším. Sice LED kapesní svítilna o 4ks obyč. diod nedosvítí ani na dno smich , ale kdo si hraje nezlobí.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 22:09 Muž Masoxik [12] - CichlidyRe: Designer
Podrobil jsem to jeste testovani mimo a uz zkrz to nic neleze. proste je ko. navic bere nebezpecne hodne proudu na to ze tam neni nic pripojene, krome voltmetru. uz se tim zabyvat nebudu. ten zdroj je odregulovan a maka to zatim dobre. za 2 hod se zvedl proud o 10mA coz je pekne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 21:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Masoxik
Ten horni odpor z odporoveho delice je O.K.? Ja jen kdyby byl preruseny, ze to napeti na vystupu pochopitelne takhle vylitne a LM2576 muze byt O.K. Z ceho je udelan ten delic napeti pro zpetnou vazbu? Ja vim ze je to pochopitelne, ale kdyby tam byl treba 1k trimr a do FB to slo z jeho jezdce, tak pri 33V je na trimru pres 1W vykonove ztraty, coz bezny maly trimr vyresi zacouzenim a naslednym prerusenim.

Nemuze jit o problem v tomto stylu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 21:45 Muž Masoxik [12] - Cichlidy
Ledky dostaly zbytecne zabrat. zadna to neodnesla a lumi dale.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 21:04 Muž Masoxik [12] - CichlidyRe: Designer
Ne, ja jsem mel nastaveno 33V, ale po chvili se regl odporoucel a nasolil tam plnych 44V co dava zdroj. 2567T behala 14 dni bez problemu a HVTecko bezelo par minut.
to je naprd. navic je to nereklamovatelne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 20:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Masoxik
To o cem jsme se dohadovali bylo trosku komplexnejsi, nez by byla PWM, ale to pominme. Takze zatimco my se dohadovali, Ty jsi sel nicit LED, rovnou a bez toho, ze bys aspon zmeril co zdroj dava, jak lze zatizit a co pri tom dela, pripadne nevychytal napachane chyby v zapojeni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 18:24 Muž Masoxik [12] - Cichlidy – PWM kaput
Zatimco si tu vymenujete nazory ohledne pwm regulace, tak ja jsem se jal nainstalovat novy zdroj s predelanou regulaci na vetsi U. nevim proc ale regulace se mi odporoucela do vecnych El. lovist. Do ledek mi slo par verin celych 44V. Fakt Parada. Nakonec jsem nasel ,ze zdroj ma take regulaci v rozmezi 44-50V, tak jsem ji mirne poupravil aby sla az na 35V - 40V vymenou pred potakem. Ale musel jsem predelat LEDky z 10ti v serii na 12 v serii. nakonec jsem se na celou regulaci vyprd. malou regulaci mam snad bude stacit.
jeste jsem do toho ydroje nacpal ty kodany co jsem dneska koupil. v orig byl jen jeden 220uF, ted je tam celkem pres 1000uF.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 14:50 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RadekCX
Ten clovek to tak nejspis resil, protoze chtel mit propojenou zem se zatezi, nemohl si dovolit pod zatez dat bocnik, na kterem by bylo neustale 1.23V, tot cele. Navic to chtel mit jednoduche, protoze by jinak podle napeti na bocniku neoteviral tranzistor, coz je mene presne (a teplotne zavisle), rozhodne horsi nez interni komparator obvodu pro pulzni zdoj.

Rozdil mezi timto a mym resenim je pouze v tom, ze toto z linku je proti memu mene presne, ale na rozdil od meho ma primo spojen jeden pol zateze se zdrojem (zem), coz nekde muze byt dulezite, jinde fuk, podle aplikace.

To s impedanci signalu pro FB uz jsem popsal...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 14:33 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: RadekCX
preci to je naprostej omyl se domnivat ze staci jen zachovat pomer delice - v obvodu komparatoru nejsou zapojeny jen odpory delice!!

a s tim odporem 1k jsem to nepochopil uz vubec ted - misto jakeho dratu ho chces dat? z delice do FB?


Zalezelo Ti na tvrdosti delice, vyhovel jsem Ti, klidne ji dam kam si myslis, ackoli vim, ze neni potreba, jen jiste nemuze byt nekonecne mekky. Nakonec k tomu nize.

precti si laskave nez zacnes nekoho poucovat jaky je vstupni proud do toho komparatoru (Feedback Bias Current) - abys nemusel hledat tak je to 50nA!!! spocti si jak se tam asi tak projevi nejakej odpor 1k - ztrati se na nem 50uV jinak neovlivni vubec nic

Takze na tvrdosti delice nezalezi, je to vlastne v rozumnych mezich fuk ;-) .

A jeste si pridam:

no ja tedy v tom problem vidim - kdyz ty mu pises ze si tam ma dat odpor 4 ohmy a v DS je minimum 250x vetsi

Naproste nepochopeni, protoze ze je nekde odpor k zemi 1k, to jeste neudava impedanci signalu na tom delici... Kdyz budu chtit nastavit 1.23V, takze horni cast delice je 0R, je rezistor 1k k zemi pro FB vstup naprosto nevyznamny.

Mam to komentovat vic? potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 14:32 Muž RadekCX [219]
jinak pokud by si ten regulator postavit tak jak to ma byt udelane tak je treba pouzit tohle zapojeni (je mozne pouzit jak verzi 5V tak verzi ADJ - jen je treba upravit pomery odporu):

www.extremecircuits.net/…

je to prekvapive, ale neni tam jen jeden nebo dva odpory (ktere jak jsme se dozvedeli staci), ale je udelanej prevod pomoci tranzistoru, ktery dela horni cast delice proti (jake prekvapeni) odporu 1k ve zpetne vazbe

prekvapuje me ze to resili tak slozite kdyz to jde jen pomoci odporu 4R
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 14:08 Muž RadekCX [219]
Designer napsal:
A to je prave to, cemu nerozumis. Kdyz zachovas pomer delice a ze stredu tvrdsiho delice (z mensich odporu) vyvedes rezistor o spravne hodnote, vystup obou delicu (jednoho jen delice, druheho s tim odporem navic) je k nerozeznani, ma stejny vystupni odpor, dava stejne napeti. Nemuzes to chapat, kdyz mas tak velike mezery, nemuze Ti to pak dojit, co to vlastne nekdo pise ;-) .


tak tohle je bez komentare - nebudu dal pitvat elementarni znalosti stredoskalaku - dodaval jsem svoji ridici elektroniku (od navrhu, vyroby a firmware) do nonstop vyrobnich linek i pro nadnarodni korporace, nemam potrebu si neco dokazovat

precti si laskave nez zacnes nekoho poucovat jaky je vstupni proud do toho komparatoru (Feedback Bias Current) - abys nemusel hledat tak je to 50nA!!! spocti si jak se tam asi tak projevi nejakej odpor 1k - ztrati se na nem 50uV jinak neovlivni vubec nic coze

opravdu skoda casu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 13:50 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: RadekCX
pokud delic neosadis tak bude FB nepripojen

Bez delice jsem myslel zapojeno primo, bez deleni napeti z toho bocniku (odporu pod LED), proste napeti na FB z toho mista privedeno kusem dratu. Myslel jsem, ze se vyjadruji pomerne pochopitelne a rozepisuji se dostatecne detailne.

preci to je naprostej omyl se domnivat ze staci jen zachovat pomer delice - v obvodu komparatoru nejsou zapojeny jen odpory delice!!

a s tim odporem 1k jsem to nepochopil uz vubec ted - misto jakeho dratu ho chces dat? z delice do FB?


A to je prave to, cemu nerozumis. Kdyz zachovas pomer delice a ze stredu tvrdsiho delice (z mensich odporu) vyvedes rezistor o spravne hodnote, vystup obou delicu (jednoho jen delice, druheho s tim odporem navic) je k nerozeznani, ma stejny vystupni odpor, dava stejne napeti. Nemuzes to chapat, kdyz mas tak velike mezery, nemuze Ti to pak dojit, co to vlastne nekdo pise ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   17.03.2011 13:26 Muž RadekCX [219]
dobre budu konstruktivni

Designer napsal: Kde mam vice nez 100k?


napsal jsi "Lze to samozrejme i primo, protoze pokud je ten zdroj staven aby daval 1.23V az 57V (HV ADJ verze podle PDF), pak musi umet chodit i bez delice." pokud delic neosadis tak bude FB nepripojen a tudiz bude mit nekonecny odpor coz je vic nez 100k
nevim jak jinak jsem si tu vetu mel vylozit


Designer napsal
Ale asi to vysvetlim. Predstavme si, ze mam pripojenych treba 10ks LED po 3.5V a pod nimi odpor 4R k zemi. Vystup do FB je veden nad tim 4R odporem. LED, tedy i odporem, tece 300mA. 35V/0.3A je zhruba 117R (jako takovy odpor se LED v tomto stavu tvari), dole je 4R, delic je tedy slozen jako by ze dvou odporu 117R a 4R. Kdyz to vypoctu zpet, (117R+4R)*0.3=36.3V, coz je napeti na kondenzatoru za indukcnosti.

Je to vlastne uplne normalni pulsni zdroj, jen ten horni rezistor v delici pro zpetnou vazbu jsem nahradil temi LED, a tim padem se stalo, ze proud LED je konstantni.

Kdepak jsem uhnul s parametry? A pokud by se nelibila prilis nizka impedance signalu do FB, klidne se misto dratu muze pouzit rezistor 1k, nic to nezmeni, ADJ verze ve vnitrni strukture totiz schvalne rezistor k zemi nema, a bude tedy hodne velky.


to cos napsal je hezke - to chapu ze LED delaji horni cast delice - jen nechapu proc ti prijde normalni osadit proti zemi odpor 4R kdyz vyrobce doporucuje na strane 9 "R1 between 1k and 5k" a v pevnych verzich je take osazen odpor 1k

preci to je naprostej omyl se domnivat ze staci jen zachovat pomer delice - v obvodu komparatoru nejsou zapojeny jen odpory delice!!

a s tim odporem 1k jsem to nepochopil uz vubec ted - misto jakeho dratu ho chces dat? z delice do FB?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 13:12 Muž Designer [5695] - CichlidyDiscrete LED driver
A jeste si dovolim jeden zajimavy link:
www.nxp.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 13:09 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RadekCX
Kde mam vice nez 100k?

Ale asi to vysvetlim. Predstavme si, ze mam pripojenych treba 10ks LED po 3.5V a pod nimi odpor 4R k zemi. Vystup do FB je veden nad tim 4R odporem. LED, tedy i odporem, tece 300mA. 35V/0.3A je zhruba 117R (jako takovy odpor se LED v tomto stavu tvari), dole je 4R, delic je tedy slozen jako by ze dvou odporu 117R a 4R. Kdyz to vypoctu zpet, (117R+4R)*0.3=36.3V, coz je napeti na kondenzatoru za indukcnosti.

Je to vlastne uplne normalni pulsni zdroj, jen ten horni rezistor v delici pro zpetnou vazbu jsem nahradil temi LED, a tim padem se stalo, ze proud LED je konstantni.

Kdepak jsem uhnul s parametry? A pokud by se nelibila prilis nizka impedance signalu do FB, klidne se misto dratu muze pouzit rezistor 1k, nic to nezmeni, ADJ verze ve vnitrni strukture totiz schvalne rezistor k zemi nema, a bude tedy hodne velky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 12:52 Muž RadekCX [219] Re: filipsi
hele ja bych nerad aby to bylo nejak osobni, ale tohle jsou technicke veci, kde nejake osobni veci nemaji co delat - pokud nekdo napise ze tam odpor byt nemusi a v katalogovem listu vyrobce se pise, ze by nemel byt vetsi nez 100k tak si proste neni mozne hrat na to, ze to nevadi

je zbytecne delat kolem toho tanecky - zarizeni se maji konstruovat tak aby byly spolehlive, nezaludne a opakovatelne proveditelne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.03.2011 12:44 filipsi Re: RadekCX
Me uz to ted prijde jako argumentovani dvou lidi, co tomu rozumi, a kazdy se snazi urvat kousek pravdy. Mozna by bylo lepsi vratit se na zacatek a rict, ze ridit tohle pomoci napetoveho pwm neni uplne to prave. Stejne jako jsem mel hned rict i ja minule (ale opacne), misto toho snazit se to rozebirat "jde to, ale ...". V elektronice malokdy neco nejde, jsou jen dobra a nestastna reseni.
Povzdech - no uz aby led osvetleni opravdu zacalo byt ekonomicky vyhodne a cenove dostupna rozumne zapojena komercni reseni byly jak houska na krame ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 12:43 Muž RadekCX [219]
Designer napsal:
S tim delicem si to mozna ohledne snimani proudu nakresli, 4R delic (s hornim odporem 0R) neni vice nez 100k

Lze to samozrejme i primo, protoze pokud je ten zdroj staven aby daval 1.23V az 57V (HV ADJ verze podle PDF), pak musi umet chodit i bez delice.


me prijde FB bez delice jako FB s odporem vetsim nez 100k coze
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 12:40 Muž RadekCX [219] Re: Designer
to je prave ten problem - je tady spousta teoretiku, kteri pisi co by vsechno slo kdyby se chtelo

takze radu osadit odpor 4R do FB LM2576 proste nepovazuji za konstruktivni - povazuji ji za spatnou protoze predpokladam, ze vyrobce IC vi proc a co pise

konstruktivni radu predpokladam takovou, ktera jednoznacne pomuze resit problem a ne takovou, ktera muze mnoho problemu zpusobit - zvlast kdyz jsou na tom povesene LED za nemale penize - pak samozrejme plati pravidlo, ze z ciziho krev netece ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 12:25 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RadekCX
Stale se tady cilis, ze nikdo konstruktivne neradi a ze je kazdy nekonstruktivni v tom vecnem zamitani LED. A ted kdyz je nekdo trosku konstruktivni, po par prispevcich napises: "hele ja ti to nebudu vysvetlovat".

A ja myslel, ze ucast zde je zcela dobrovolna ;-) .

S tim delicem si to mozna ohledne snimani proudu nakresli, 4R delic (s hornim odporem 0R) neni vice nez 100k (jiste, vstupni impedance vstupu FEEDBACK neni nekonecna, navic ma kapacitu, vstupni signal musi mit nejake parametry).

Preruseni jedne LED pri snimani jen jedne vetve a dalsich paralelne je ve snimane vetvi znacny problem, i proto se neda takove zapojeni povazovat za nejstastnejsi, to je zrejme.

Narust vystupniho napeti na maximalni mozne pri vsech LED seriove a jedne prerusene jim neublizi, jsou odpojeny, avsak je potreba s takovym pripadem pocitat pri dimenzovani soucastek, pripadne maximalni vystupni napeti i omezit, coz povazuji za dobrou pripominku, i pres to, ze ted uz nam to jak pises vysvetlovat nebudes ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 11:59 Muž RadekCX [219] Re: Designer
hele ja ti to nebudu vysvetlovat - v DS kterej jsem ted stahnul vidim treba na prvni kouknuti ze maximalni odpor delice je 100k - takze zrejme to uplne bez nej nepujde

stejne tak je treba domyslet co se stane pokud to takto zapojene nekdo zapne bez LED a nebo pokud nejaka LED shori a prerusi se zatez

nebudu to dal pitvat...delej co myslis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 11:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RadekCX
Lze to samozrejme i primo, protoze pokud je ten zdroj staven aby daval 1.23V az 57V (HV ADJ verze podle PDF), pak musi umet chodit i bez delice. Kdo ma strach (treba prostreleni vstupu pri odpojeni napajeni a jeste nejakem napeti na kondenzatoru na vystupu), muze si dat do cesty ke vstupu FEEDBACK 1k odpor. Ona i kdyby se nejaka impedance zdroje onoho signalu vyzadovala, je zcela jedno co ji zpusobi, nicmene nejak nevidim (treba jsem slepy, i to je mozne), ze by se vyzadovala ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 11:05 Muž RadekCX [219]
Designer napsal: Doporuceny spodek delice ja tam 1k az 5k, a vnitrni zapojeni (verze s pevnym napetim) je se spodkem delice 1k, problem v tom nevidim. Jinak do zpetne vazby se da vlozit i komparator, dokonce i to lze.

Se slovem nelze prosim zachazejte v elektronice s mirou a velice opatrne :) .


no ja tedy v tom problem vidim - kdyz ty mu pises ze si tam ma dat odpor 4 ohmy a v DS je minimum 250x vetsi
takze co lze to takto nebo tako nelze?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 10:53 Muž Masoxik [12] - CichlidyRe: RadekCX
Civku jsem zvolil tuto 150uH DP__-3.0-150: www.gme.cz/… mela by pracovat do 100KHz.
pred 30 min jsem keoupil jeste 10ks LESR 220uF kondiku a pridam je k tomu jednomu 2200uF.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 10:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RadekCX
Doporuceny spodek delice ja tam 1k az 5k, a vnitrni zapojeni (verze s pevnym napetim) je se spodkem delice 1k, problem v tom nevidim. Jinak do zpetne vazby se da vlozit i komparator, dokonce i to lze.

Se slovem nelze prosim zachazejte v elektronice s mirou a velice opatrne :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 10:32 Muž RadekCX [219] Re: Designer
obavam se ze to takto stejne nelze - myslim, ze v DS je omezen minimalni odpor v delici feedbacku na relativne vysokou hodnotu - strilim od boku 1-2kohmy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 10:28 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RadekCX
To se prece nevylucuje, s napetim z bocniku (toho odporu pod LED) se da pred zavedenim zpet do FB pracovat ano .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 10:24 Muž RadekCX [219] Re: Designer
jenze on to chce mit regulovane - jsem tak nejak pochopil - takze potrebuje zpetnou vazbu na rucni ovladani

protoze pak neni treba nic resit a proudovy zdroj si koupi rovnou na 230V za cenu dvou az tri LM2576
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.03.2011 10:21 Muž RadekCX [219]
Masoxik napsal
To Radek: jedna se o regl s aktivnim prvkem LM2576HVT-ADJ dle ref. zapojeni dle dokumentace. na vystupuje L 150uH ale uvazoval jsem ji nahradit 100uH a C L ESR 2200uF.


civku urcite nezmensuj - vyssi indukcnost nevadi - pokud to neni na ukor vnitrniho odporu - spis je problem sehnat spravnou civku - tedy takovou, ktera ma jadro zvladajici 52kHz - rozhodne nelze pouzit prvni odrusovaci tlumivku s indukcnosti 150uH

kondenzator je treba spocitat dle DS (vetsi nevadi) - rozhodne ale doporucuju pouzit treba 5ks 470uF nez jeden 2200uF - je treba overit i tzv. riple current - to ze ma kond nizke ESR jeste nerika nic o tom zda to zvlada impulzne - proto se ostatne dava vic mensich kondenzatoru

jinak obvod je fajn sam je pouzivam (tedy hlavne LM2575 coz je 1A varianta) - jen je treba brat v potaz, ze to napetove rizeni neni idelani
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 10:20 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Masoxik
Mohl jsi to zapojeni malinko modifikovat. Tam kde mas ted ty LED (zapojene seriove) privedeny k zemi, dej jeste mezi ne a zem rezistor, a mezi LED a tim rezistorem vyved signal do FEEDBACK u LM2576HVT-ADJ. Bude to pak temi LED drzet proud 1.23V/R, tedy treba 1.23V/4.1R=300mA, at se hreji jak chteji, bude to regulovat napeti tak, ze proud se nehne, napeti na LED je nastavovano podle proudu jimi protekajiciho. A vykonove namahani toho rezistoru? 1.23V*0.3A=0.396W, tedy zadny des.

Idealne by to chtelo tohle pro kazdou vetev tech LED zapojenych seriove, tedy regulator pro kazdou radu seriove zapojenych LED. To se ale trosku prodrazi, takze bych spise pouzil jiny typ pulzniho zdroje, jinou soucastku, existuji i znacne levnejsi. Jasne, nejlevnejsi zpusob to ani tak nebude, ale ty LED jiste take nejsou uplne nejlevnejsi... asi tohle neresme.

Jiste lze zapojit i tak, ze vsechny vetve LED zapojenych seriove se zapoji paralelne, ke vsem se da ten rezistor, vsechny ty vetve jsou identicke, ale jen z jednoho rezistoru se vezme ten FEEDBACK signal, a bude se pocitat s tim, ze se vsechny vetve zahrivaji stejne, vsechny LED jsou zhruba stejne - to jde ovsem zase jen v pripade, kdy se necha nejaka rezerva, jet takto s LED na doraz by nebylo ono.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 10:12 Masoxik – Proud
Jeste jsem zapomel dodat, ze led jsou v serii po 10ks takze max U je 35v a max I je 6x0,320A
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 10:00 Masoxik – Napeti
To Filipsi: jsem si vedom teplotni zavislosti. podrobne jsem ji zkoumal a ani na max teplote ledek nebylo prekroceni meznich hodnot.

To Radek: jedna se o regl s aktivnim prvkem LM2576HVT-ADJ dle ref. zapojeni dle dokumentace. na vystupuje L 150uH ale uvazoval jsem ji nahradit 100uH a C L ESR 2200uF.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 09:27 Muž RadekCX [219] Re: filipsi
no on se pohybuje v oblasti 2/3 maximalniho proudu takze ma velkou rezervu - pri tech 2/3 prikonu se to jeste moc nehreje a tak ta "spirala smrti" je pomala

mnohem vetsi problem je to mozne impulzni namahani
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 09:21 filipsi Re: Masoxik
A je to opravdu proudovy regulator? Nebo pouze "kalibrujes" proud regulaci napeti?
V tom pripade pozor na teplotni charakteristiky, to nastavit nepujde, bud budes svitit malo, nebo se pohybovat hodne na hranici niceni led.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 09:11 Muž RadekCX [219]
Masoxik napsal: je to obyc PWM regl se spinacim prvkem 52KHz. na vystupu tlumivka a C. Osciloskop nemam. kdysi jsem mel nejaky z roku 2, ale vazil 50kg tak jsem ho dal do zberu. ceho bych se tedy mel drzet kdyz mam k disp pouze toto.

no v tom pripade je treba vedet jak presne to mas zapojene a jedina moznost je to spocitat - to ampermetrem nezmeris - jde o to, ze kapacita kondenzatoru a jeho ESR musi byt takove, aby dokazal dostatecne rychle pojmout energii pri sepnuti PWM a naopak ji dostatecne rychle vydat - tim se docili toho, ze zvlneni napeti bude minimalni a LED nebudou namahane

jednoduse receno - PWM pripoji plne napeti 48V na kondenzator a LED - kondenzator musi mit takove parametry, ze pojme tu energii tak, ze napeti na nem bude kolisat jen minimalne

tohle nemas sanci zmerit, protoze ty meris jen tzv. stredni hodnotu - kdyz bude polovinu casu napeti na 48V a polovinu casu na 0V tak ty nameris 24V, ale LED budou polovinu casu namahane mimo sve pracovni parametry a velmi rychle zdegraduji - tohle je mozne pouzit u zarovky ale ne u LED

pokud nemas nic k dispozici tak tam nandej velke mnozstvi mensich kondenzatoru a je treba pouzit tzv. lowESR kondenzatory - bezne kondenzatory neco takoveho vubec nezvladaji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 08:43 Muž Masoxik [12] - CichlidyRe: RadekCX
je to obyc PWM regl se spinacim prvkem 52KHz. na vystupu tlumivka a C. Osciloskop nemam. kdysi jsem mel nejaky z roku 2, ale vazil 50kg tak jsem ho dal do zberu. ceho bych se tedy mel drzet kdyz mam k disp pouze toto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 08:39 Muž RadekCX [219] Re: Masoxik
jak je proveden ten regulator? jak pracuje? ampermetr muze byt naprosto nanic a nerekne ti o tom jak jsou namahane LED vubec nijak

jedina jistota je osciloskop s proudovou sondou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 08:38 Muž RadekCX [219]
Masoxik napsal: Neboj, jak jsem zase psal ja, tak mam jeste DODO regulator kde si nastavim pozadovanou hodnotu. maximalni hodnotu a minimalni hodnotu. takze vic jak 3,5V do toho poustet nehodlam.

kdybych mel nejaky merak intenzity svetla udelal bych graf celkoveho odberu vs intenzita svetla. pri 2/3 proudu bych tak odhadoval ze led davaji 90% svetla, na tech 100% se hodne zvedne odber, ale svetlo uz malo. vyplati se teda svitit na 2/3 vykonu.

uvidim co na to kytisky.


no to odpovida tomu co jsem rikal - ze je rozumne LED hnat na 2/3 prikonu s tim, ze svetlo ale odpovida tomu deklarovanemu prikonu jako u odpovidajici zarivky

s tim DODO regulatorem velmi opatrne - je treba vedet naprosto presne co delas - rozhodne na to nestaci bezny PWM regulator
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 08:37 Muž Masoxik [12] - Cichlidy
jo, a jeste k tomu napetovemu zdroji. kalibraci toho regulatoru kalibruju za pomoci Ampermetru, nikoliv voltmetru. Volty jsou v tomto silne zavadejici. 350mA(current techto led) na sekci 5ks led dosahnu uz pri 3.5V/led. pri 3.6/led je proud skoro 390mA. takze +- nejaka tolerance nastavim nejakych 300mA/led. ledky i tak sviti paradne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 08:23 Muž Masoxik [12] - CichlidyRe: RadekCX
Neboj, jak jsem zase psal ja, tak mam jeste DODO regulator kde si nastavim pozadovanou hodnotu. maximalni hodnotu a minimalni hodnotu. takze vic jak 3,5V do toho poustet nehodlam.

kdybych mel nejaky merak intenzity svetla udelal bych graf celkoveho odberu vs intenzita svetla. pri 2/3 proudu bych tak odhadoval ze led davaji 90% svetla, na tech 100% se hodne zvedne odber, ale svetlo uz malo. vyplati se teda svitit na 2/3 vykonu.

uvidim co na to kytisky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 08:15 Muž RadekCX [219]
Masoxik napsal:
zitra osadim poradnym zdrojem 48V 3A a LED zapojim do serie po 10ks. melo by se tim dosahnout lepsi ucinnosti napetove regulace spinacim prvkem.


uz jsem to sem psal - ty LED nemuzes napajet napetovym zdrojem - 10ks LED seriove ma Uf priblizne 35V - pokud to udelas je na kazde vic nez 1V prepeti coz je bud znici hned a nebo velmi rychle zdegraduji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 08:10 Muž Masoxik [12] - Cichlidy – 60 kousku
Fotka k příspěvku Foto se stavou. ty plechy se mirne ohrejou na 38°. mereno po 30 min Takze zadne velke prehrivani se nekona. nebude ani potreba aktivne chladit.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 08:08 Muž Masoxik [12] - Cichlidy – 60 kousku
Fotka k příspěvku Foto bez stavy
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 07:39 Muž Masoxik [12] - CichlidyRe: Semtex
mam tam dva druhy. 30ks 6000-6500K a 30ks 3300-3400K
mno kdyz do toho koukam na 1metr tak z toho boli oci. Sanmozrejme kdyz od toho stojim 6m tak uz oci tolik neboli, ale svetla je v mistnosti hafo. Asi jako ze stojaci lampy s 500W halogenkou. Aq mam 50cm hluboke takze by to melo stacit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 07:19 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Masoxik
Můžu se zeptat, jakou hodnotu v "K" ty LED mají?

Jen jestli to nebude jen pletení dojmů a pojmů.
Jak už jsem tu jednou psal, máme v zaměstnaní VZV kde jako světla jsou použity výkonne LED (1 světlo je ze 4 těchto diod). Když svítí, tak světlo z nich je i ve vzdálenosti 10 metrů oslňující. Ale v noci si s nima moc neposvitíš. Intenzita je už ve vzdálenosti 1 metr mizerná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2011 23:34 Muž Masoxik [12] - Cichlidy – 60ledek
tak jsem konecnel dostal od soudruha zbylych 40 Ledek.
Zapojil jsem a kochal se. asi tak 30min. pak za hlasite rany se odporoucel napajeci zdroj od notebooku, ktery se krasne protavil zkrz krabicku. Pry mel byt na 70W, ale asi se soudruzi z ciny spletli. mno co se da delat 150kc v haji :)

nicmene intenzita svetla je takova, ze se nelze do toho divat. na zarivku 39w se v klidu divat dokazu, ale na tohle ne. porad mi poskakuji cerne body pred ocima :)

zitra osadim poradnym zdrojem 48V 3A a LED zapojim do serie po 10ks. melo by se tim dosahnout lepsi ucinnosti napetove regulace spinacim prvkem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2011 23:18 Muž Masoxik [12] - CichlidyRe: Designer
Dik za info, neco z toho zkusim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2011 23:12 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Masoxik
Z obycejnych, co tam jeste nemas, funguje pri malo osvetleni, tedy z tech co jsem pomerne nedavno pri mene svetle zkusil:
rybicky.net/atlasrostlin/microsorium_pteropus
rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_gigantea
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
z nichz posledni dve budou pri mene svetle jen zelene, ale porostou. Casto se daji sehnat jako prebytky, tedy darem, nic vzacneho.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256426x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-vykonne-led-cipy-cree-cob-apod?od=6520