[1] 2 3 
14.09.07 20:35:35
Orion® – Nejdou a nejdou

V akvárku mám 3 druhy rostlinek (Hygrophila carymbosa, Echinodorus bleherae a Vallisneria spiralis) a pořád mi nerostou tak jak by měli.

Osvětlení jsem zesílil a pomohlo to pouze trochu rostlině Echinodorus bleherae. Hygrophila carymbosa se mi při zahájení akvárka
rozjela jak blázen a teď se zastavila a listy ji pomalu jeden po jednom odumíraj. Možná to je kořenem co mám v akvárku.
Poraďte mi prosim jaké zákroky bych měl udělat pro to, aby mi rostli jak z vody?
máš 36W na 190litrů akva,nějak se nedivim

chce to aspoň 0.5W/L
Pise, ze zesilil. Kolik mas ted? Proc tam nezkusis dat tech rostlin vic, nelibi se ti to?
14.09.07 21:30:34 / 14.09.07 21:31:29
Horác® Vždyť v tom akvárku je skoro tma?
U toho bleheráče jsem zaregistroval emerzní listy i charakteristické rezavé skvrny, které předznamenávají jejich zánik ...
Znáš pH a UT?
Take se mi zdalo, ze se prelistuje, ale pak jsem kouknul na prezentaci, a to akva jede od dubna. Je to mozne, ze by to trvalo tak dlouho? Ze by teprve
ted byly skvrny na listech?
Mam tam 71 W, pH a UT teprve budu delat, takze jeste nevim.
Orion: "...Poraďte mi prosim jaké zákroky bych měl udělat pro to, aby mi rostli jak z vody?..."
V první řadě si nějaké kupte. Ty stávající vám nerostou, protože jsou ve stresu. Máte jich v akva málo, tak se bojí.
Zainvestujte do rostlin, (na začátek co nejméně náročných) a nasaďte jich do akva, kolik vleze.
Sviťte jim 12-13 hodin denně, jednou týdně jim vyměňte 30-40 l vody a NEHNOJTE!
A vyhoďte tu opuku - obsahuje vápenec a ten rostliny k životu nepotřebují... Naopak.
To je hezke, kytky jsou hejnove, sami ve stresu

To budu taky psat, kdyz nekdo bude mit par skomirajicich stebelek.
Jak dlouho to je, so jsi posilil to svetlo? Ono to taky nejakou dobu trva, ne ze das svetlo a za par dni mas prales. Ty rostliny byly uz hodne
oslabene tou dobou po tme.
Poradíte mi které rostliny nevyžadují moc intenzivní světlo?
Intenzivní osvětlení nevyžadují Cryptokoriny, sice některé druhy ho potřebují více, ale většina co se dá sehnat skvěle prosperuje i v
málo osvětlených aqua setech.Náročně jsou poněkud první týdny po přesazení, ale jakmile se aklimatizují, začnou hromadně
bujet.Vyhnojené dno je dobrým základem,ale běžná kapalná hnojiva nedoporučuji.Jsou s tím ze začátku jenom potíže v podobě různých
druhů řas a sinic.
Anubiasy se take spokoji s malem.
A co taková Egeria? Ta musí růst snad za každých podmínek. Když roste u mě, tak už asi všude
nejlepe sehnat prebytky rostlin od akvaristu, to tady furt opakuju, ty koupene se totiz hure uchyti..kdyz jsou puvodne emerzni, ze..Takze proste zacit
s plevely, napr. růžkatec je supr. Pro málo světla nějaký jávský mech, kryptokoryny, Anubias, Valisnerka taky. Akorat prave tyto rostliny
rostou pomalu...Rikam, nejlepsi je podivat se u sousedu akvaristu-co ma stejnou vodu, co jim roste nejlip.) JInak s Hygrophilou jsem vzdycky mela
problem. Dobra je mozna i Limnophila a Sagitaria.
Limnophila,sagittaria i egeria potřebují světlo.
limnophilla sessiflora roste i u mě ,...0,3W/l
18.09.07 11:41:49
Pet® Hledání a zkoušení rostlin, které rostou ve špatných podmínkách (světlo, teplo, živiny), je v konečném důsledku dražší, než
vytvořit podmínky, aby rostlo všechno.
18.09.07 13:33:33
filipsi® – A co tahle

Rostlina s malymi naroky na svetlo? U me rostla s malo svetlem hezky, netahla se nikam, jen pomerne pomalu. Prosim take o radu, co to je (to s delsimi
listy do hneda). Effous myslel, ze Cryptocoryne wendtii Tropica, ja si nejsem jisty. Diky.
18.09.07 13:46:12 / 18.09.07 13:47:31
katunka®
Jo, tvarem listu je to podobnejsi. Jen ta moje je od zacatku hodne hnedozelena (do cervena moc ne). S pridanim svetla zacala vic rust, a nove listky
jsou opet hnedozelene, jen znacne tmavsi zelena. Ja ztratil cedulku, a od te doby jsem ji bohuzel v akvaristice nevidel.
Ta moje je taková svěže světle zelená a když je víc světla (třeba když vyhodím riccii z hladiny) tak se jí listy úplně položí na dno a
jak to zarůstá tak se zase zvedá. Narozdíl od ostatních kryptošek neháže moc výhonů...snad dva za půl roku co ji mám a roste celkem
pomalu....Ale slovním popisem (a jak vidno ani fotkou) to asi neurčíme....
Slysel jsem ze Cryptokoriny okyseluji vodu. Vite nekdo o tom neco?
Jo a pry se da suseny jil pouzit jako hnojivo pro rostliny?
Sušený jíl je dobré kořenové hnojivo a kryptokorýny ani jiné rostliny aktivně vodu neokyselují.
Předpokládám, že se brzy objeví ještě dotaz na tzv. nesnášenlivost rostlin.
Tzv. vzájemná nesnášenlivost některých druhů rostlin je ve skutečnosti dána zejména odlišnými požadavky na fyzikálněchemické
vlastnosti vody. Ovšem nejen jimi - existují rostliny, (i vodní), které v rámci kompetice (soupeření) jsou schopné tzv. alelopatie, t.j.
produkce inhibitorů - chemických látek brzdících konkurenční rostliny.
A řasy jsou také rostliny.

Je všeobecně známo, že rostliny produkují přírodní algicidy, kterými se proti řasám brání.
Takže děcka POZORTE! Nejlepším prostředkem proti řasám jsou prosperující rostliny!
určitě může, a můžou být i jiný, ty kuličky jsou krásný, mám dvě, jen se musí jednou za čas otočit a asi 1x za 14 dní promýt vodou,
ale já to ješte nedělala a drží v kouli
[1] 2 3 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora