Fórum » Ostatní » Barevne odstiny testu - analyza
04.09.07 15:12:21
filipsi® – Barevne odstiny testu - analyza
Patrim k tem barvoslepejsim, takze mi vyhodnocovani testu, kde vysledek je dany barevnou stupnici, dela jiste problemy. Jeste ze mam zenu. Jako kazdy
muz totiz vim, ze meloun, losos a merunka nejsou barvy, ale jidlo.
K veci - neexistuje nejaky SW, ktery by treba umel po nafoceni barevne skaly a vzorku nejak tu skalu vyhodnotit jako zakonitost prechodu barev a
nafocenou barvu nekam zaradit? Asi ne, co? Tak ten zensky mozek zase bude nenahraditelny, hmm.
No existuje maličký prográmek co se nemusí instalovat napíše barvu bodu na který klikneš v nějakém obrázku. Háček je v tom, že vyhodí
jenom číselnou hodnotu RGB

třeba 255 0 0 je červená

Horší už je to s odstínama

04.09.07 16:39:56 / 04.09.07 16:40:57
Eff® Při pravidelném měření by to ale mohlo stačit - zjistíš zda se hodnota mění, a kterým směrem. Pokud to tedy bude vždy stejně
oskenováno.
Každopádně velmi zajímavý a vtipný dotaz
04.09.07 16:52:46 / 04.09.07 16:53:24
hanz® Ten programek co psal ARKMAN, jeden znich se jmenuje "KAPATKO"(mel by byt freeware

)...Jinak by mnelo postacit i obicejne
windovsacke kresleni

....
PS:ARKMANE ty jsi hlava, me by to takhle vubec nenapadlo ze by to slo i takto
No, schvalne to zkusim, ale myslim, ze snazit se neco vycist z rgb bude pro me jeste horsi, nez koukat na odstiny. Timhle smerem se moje uvazovani uz
ubiralo, ale rozumneho vysledku se nedobralo.
Mozna, mozna - kdyby se zprumerovalo rgb nejake vetsi oblasti, zprumerovalo rgb jednotlivych obrazku barevnych skal ... ale asi ani to neni moc cesta,
myslim, ze jednotlive kanaly muzou pro jednotlive obrazky skaly hodne litat sem a tam, ....
Naprogramovat bych to asi umel, zkusim neco nafotit a rucne analyzovat, jestli najdu nejake zakonitosti. V oblasti barev jsem zcela nevzdelany.
04.09.07 17:38:12 / 04.09.07 17:40:27
S -
Štěpán® vyrob si pořádnou nádobku. třeba s použitím dvou podložních sklíček
stanov si nějaký standartní fotografický uspořádání - poloha a nastavení foťáku včetně vyvážení bílé, osvětlení.
potom si vyfoť vedle sebe nádobku a tu stupnici. mohlo by pomoct převíst to do černobílý, budeš porovnávat odstíny šedi, a né barvy. když
má ta stupnice jiný barevný odstín než ta kapalina, tak se to může blbě porovnávat.
aspoň si to budeš moct porovnávat v čase.
Tak prvni pokus bez poradneho foticiho standardu a vybaveni - na testu no3 a ph.
Jako vhodnejsi pro interpolaci prechodovych krivek se na no3 jevi vhodnejsi HSB, rgb moc k vysledku nevede. Je to strasne citlive na vyfoceni
(zminovany standard, tj nejake zarizeni na foceni je nezbytne). Myslel jsem, ze bude stacit fotit v ruce "taknejak" proti nejake stale
stejne lampicce, tak to fakt ne. pH test mel trochu tezsi prubehy krivek, (no3 takrka linearni), tak tam jsem to ani nezkousel.
Nicmene na no3 jsem se po nekolika rozhozenych pokusech se vzorkem dostaval na +- 10 oproti oku, foceno stale z ruky, taknejak.
Zaver - asi to jde, ale vyzaduje to vyrobu nejakeho zarizeni, pro stale stejne foceni vzorku. Poustet se do toho dal nebudu, tolik casu nemam, nekdo
to muze treba vzit jako tema na nejakou skolni praci. Budu muset holt vystacit dal s myma ocima a pomoci dalsiho paru oci, rokou, nohou, usi, .
2 Stepan - Odstiny sedi se jevi jako zcela nepouzitelne (amatersky). Jednak jsou rozdily fakt male, a daleko mensi nepresnost nez u barev posouva
vysledek moc mimo, a take u nekterych testu (pH) je ostin tmavsi-svetlejsi-tmavsi.
tak ten odstín šedé jsem samozřejmě myslel na testy který se projevujou změnou intenzity zabarvení, třeba na dusíkatý látky
No taky sem si říkal. Bez stabilně umístěného stativu v koupelce to asi nepude.... kromě denního světla budou odstín rozhašovat i malé
změny polohy :(
Jak říká Štěpán... Vytvoření sterilních fotografických podmínek je zcela nezbytné... a zároveň prakticky nemožné. Stále stejné
nastavení foťáku sice mít můžeš, s trochou snahy i stále stejnou pozici, ale jen těžko docílíš stále stejných světelných podmínek.
Tahle metoda bude jen těžko použitelná na testy, které rozlišují koncentrace dle systosti barvy, takže třeba Ratajův NO2 test se bude
rozlišovat jen těžko. Naproti tomu třeba NO2 test od Tetry, kde jsou různé barvy by se rozlišit dal, ale to zase není potřeba. Možným
řešením by byla optická sonda používaná k barevné kalibraci. Jinak si myslím, že tolerance, kterou by bylo potřeba nastavit pro kompenzaci
výkyvů ve světelných podmínkách, by byla větší, než rozdíly mezi barvami na stupnici. Je škoda, že se to nejspíš nedá rozumně
vyřešit. Taky mám s barevností problém, špatně rozlišuji zelenou. Takže Ratajův pH test nosím přítelkyni

Vlastně mě řešení napadlo... Šlo by to měřit rozdílově. Pokud by se změřila RGB hodnota některé z barev na stupnici a následně se
vyfotil vzorek i se stupnicí, stačilo by barevnost celého snímku (který by i tak musel být focen v hodně těžko nastavitelném prostředí)
sladit podle oné známé barvy. Pak by teoreticky měla být porovnatelná barevná hodnota vzorku a některého místa na stupnici. Je jasné, že
na fotografii nikdy nedá vzorek ani stupnice souvislou plochu s pixely pouze jedné barvy. Tady by bylo potřeba zprůměrovat spoustu okolních
pixelů do jediné RGB hodnoty.
04.09.07 21:37:56
hanz® To umi "corel-photo paint"

, muzes si tam nastavit jak velkou plochu chces mit na kapatku a on pote spocita prumer...Mozna tak by to
slo

...docela rad bych to vyskousel,ale bohuzel tedky nemam fotak

.Nejsem sice barvoslepi, ale rad delam pokusi
prumerovani je daleko mensi problem, nez jsem si myslel. Hodnoty pixelu se meni v ramci vyfocene stupnice a jedne barvy minimalne (tak 1-2%). Aby to
fungovalo, musi by cely system nezavisly na vnejsich svetelnych podminkach, takze "pripravek" pro foceni musi mit svuj zdroj svetla, jinak
byt "cerny tunel". Jedno z moznych reseni je fotit vzorek a stupnici najednou, jak pises. Sice budou mit odstiny posunute, ale vzdycky oba
stejne, nezavisle na nastaveni fotaku a svetle. I to je ale obtizne, pro foceni stupnice potrebujeme svitit na stupnici, pri foceni vzorku skrz nej,
abychom neco vyfotili, ykousel jsem to, najednou mi to moc neslo. A i kdyz se nam to povede, pak je to dost tezky ukol na nejakou automatizaci,
pokazde znovu musi program "kalibrovat", pokazde musime klikat na odpovidajici barvy, kde na fotce jsou a vzdycky spocitat prechody. Ale i
to jde.
Proste je to docela obsahle, urcite to laboratore maji nejak vyresene (jak?), je to hezke tema na rozvinuti klidne asi i v diplomce (analyza barevnych
odstinu - navrhuju nazev, ale ja to psat nebudu).
Zustanu u koukani.
Nebo se na to ještě můžeš vysrat. Je to poměrně levné a rychlé. A zvládne to i člověk, který je s barvami úplně na štíru.
Poté, co jsem zjistil, že pro samotné měření, porovnávání, koumání, zjišťování a přikupování nových prostředků k tomu abych
zjistil, jestli je voda tvrdá nebo velmi tvrdá a dusičnanů je v ní tolik anebo víc, přestávám chodit do práce, a vrážím nesmyslné
množství času a peněz do něčeho, co bude fungovat i bez toho, jsem to udělal. Dusičnany kontroluju pomocí šneků a když vidím, že ten
pádí po skle jak zběsilý, jsem v klidu. Když se jen tak povaluje, vyměním třetinu vody. Pokud ovšem hodláš být přímo chovatelem, tak ti
tato rada asi příliš nepomůže.
Zlata slova, pro bezneho akvaristu uplne to nejrozumnejsi. Zacatecnik stejne nevi, co meri a co to znamena, zkusenejsi to povetsinou pozna z chovani
rostlin a ryb. Nutne jen pro chovatele a mnozitele obtiznejsich ryb, nebo ve velkem.
Ale me to mereni bavi, libi se mi to. Je to takova technicka uchylka. proto me asi ta akvaristika tak bavi, je to kus techniky a prirody dohromady.
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Ostatní • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora