[1] 2 
zakladam akvarium o objemu 112l a zajimalo by me kolik bych tam mel dat sterku(pisku),budu tam mit akary hnede nebo modre,a taky jaky filtr by byl
nejlepsi do takoveho akvaria.
vsem dekuji za odpovedi...
podla toho ake rastlinky planujes pestovat ja mam v 80L akva 8cm vrstvu sterku
Doporučuji udělat vepředu nižší vrstvu a směrem do zádu akvária zvyšovat(ve předu třeba 3cm a vzádu 10 cm). VÝHODY: Opticky to zvětší
akvárium, velké rostliny se sází stejně většinou do zádu a tam budou mít dostatek podkladu a v neposlední řadě je výhodou, že se bude
vepředu lépe odkalovat a nebudou tam tedy vidět výkaly(vždy mne vadí když u nějakého akva vidím u předního skla ve štěrku takovej humus

)
jj ja se docela vyznam v akvaristice,muj bratr tu ma akvaria menuje se .:Hugo:. on si poridil 320l s kerickovcema.. a ja 112 litru a nevim kolik tech
pytliku tak...
Brácha dal do akva o ploše 130*50 přes 30kg...
ono zajdi se podívat jakej objem má pytel štěrku který chceš a pak si spočti plochu akva*výška štěrku
17.08.07 13:38:53
Sidonius® – To Vondrej
Při ploše 80x35 cm a výšce 6-7 cm budete potřebovat cca 25 l (cca 40 kg) písku.
Side,prosim vysvetlite mi neco?

Ja vzdy myslel ze 1L=1KG.Jak to tedy je?Ze uvadite 25L cca 40 KG?

Dekuji.
U vody vrubo
1L=1KG plati jen u vody?Tal kolik litru sterku mam v akva,kdyz tam mam 55KG?

Já to nepočítám - důvěřuji druhým a ti vymysleli kalkulačku na všechno, co se dá nebo musí v akva počítat.
Hmm, kalkulacka na akvarko

. Muzeme ji taky videt
17.08.07 14:07:02
LuXy® hustota štrku je cca 5000 kg/m3 tak si to vypočítaj
5000 kg/m3

není to poněkud přehnaný? Nevím to přesně, ale tohle se mi zdá strašně moc.
Ahoj, já budu v brzké době zařizovat akvárko 180x50x60cm (J.Am.) a chtěl jsem se zeptat, jakou vrstvu štěrku budu potřebovat a koli asi tak
bude vážit.

Ono se to tady už probíralo někdy v zimě, ale já to nějak nemůžu najít. Dál bych se chtěl zeptat, kde se dá sehnat
(koupit) kvalitní říční štěrk. U nás mají v akvaristické prodejně mají jenom drtě, které už na dálku smrděj vápníkem.
Neměl jsi na mysli spíš vápencem než vápníkem ? Brácha kupoval v hornbachu, maj tam několik různých hrubostí a je to křemočitý štěrk,
takže neovlivňuje vodu...
17.08.07 17:22:41 / 17.08.07 17:23:27
Horác® – pro Vrubouše :o)
V deníku jsem našel toto: ... "jeden sáček písku Nové dno od Rataje (zrnitost 2-4 mm) má hmotnost cca 2,25kg a objem cca 1,7 litru"
...
Trojčlenkou mi vychází, že Tvých 55kg štěrku odpovídá cca 41,5 litru (pokud má srovnatelnou zrnitost a tím pádem i hustotu).
17.08.07 17:27:47
Horác® – Luxy?
Když si ty mnou naměřené hodnoty dosadím do vzorečku, tak mi vychází hustota 1.32kg/dm3 neboli 1320kg/m3

...
17.08.07 17:28:06
PT® – PT
Podle me je 5000 na sterk moc, nasel jsem pro sterk hodnoty 1500-2000, zalezi na hrubosti, cim hrubsi, tim vice prazdneho mista a tim mensi hustotu
pak ma.

5000kg/m3 je nejspíš mokrý písek

jinak mi to skutečně nevychází

17.08.07 18:29:03
Marfi® – štěrk
Ale zpátky k první otázce

mám 112 a mámv něm cca 5 -9 cm drtě 0,2-0,8 cm. směrem dozadu se vždycky snažím nanést vyšší vrstu, ale
kupodivu mi vždycky v tý vodě zase sedne dno zpátky a je vodorovné, tedy v mezích možnosti

Brácha používá kousky břidlice koupené v Hornbachu(25*5 cm) které používá jako zábrany k vytvoření "teras". Takže když už se
to chce sesunout, tak se jen odkryjí ty zábrany(které jsou jinak pod štěrkem). Až se ti tam zakoření rostliny, tak bude pohyb minimální až
nulový(jen vlivem ryb).
Není nic jednoduššího, než si vzít odměrný válec, či nějakou kuchyňskou odměrku (tu doma má snad každý, ne?), nasypat do ni litr, pak
zvážit a dál už vysvětlovat nemusím, ne?
18.08.07 09:20:23 / 18.08.07 09:23:13
S -
Štěpán® Litr štěrku váží přibližně 1,6 kila. Měřil jsem to pro dva štěrky, jeden asi 2-5 mm a druhý asi 6-12 mm, a vyšlo to skoro stejně.
Děkuji, Štěpánku!
A 25x1,6 je, prosím, kolik?
(Jsem rád, že ta moje kalkulačka funguje.

)
Ještě byste měl vyzkoušet, že 25 l písku vytvoří na ploše 80x35 cm vrstvu cca 6,5 cm vysokou.
ty pytliky sou vetsinou po kilech
Ta hustota 5000 kg/m3 možná platí, jestli je to z tabulek, ale nepočítáte ty mezery mezi zrníčkama. Pak je samozřejmě ten kýbl s pískem
lehčí, než třeba samotný kus kamene o stejném objemu.
19.08.07 15:35:50 / 19.08.07 15:44:05
Horác® – karlosek
Je to nesmysl i podle tabulek. Pro příklad: diamant 3500, žula 2900, křemen 2600 kg/m3 ... Jinak u sypaných nebo pórovitých látek se hustota
počítá jako podíl hmotnosti a celkového objemu - včetně mezer. Pro puntičkáře: Uvedené hustoty platí pro teplotu 20 st. Celsia.
pokec dobrej ale nic sem se tu nedozvedel...
Vondreji v tom pripade jsi nedaval pozor, odpoved na tvou puvodni otazku tu je
19.08.07 19:08:43 / 19.08.07 19:10:26
Horác® – vondrej
Já myslím, že minimálně ten koeficient 1,6, umožňující přepočítávat hmotnost (kg) štěrku na objem (litr) a zpět je docela zajímavej,
ne?
19.08.07 19:14:55 / 20.08.07 00:49:10
Horác® – vondrej
Spočti si, kolik potřebuješ štěrku, vypátrej objem nebo hmotnost jednoho sáčku a pak už si snadno zjistíš, kolik jich potřebuješ, ne?
Nebo tu šlo o něco jiného?
vondrej: "...pokec dobrej ale nic sem se tu nedozvedel..."
"Při ploše 80x35 cm a výšce 6-7 cm budete potřebovat cca 25 l (cca 40 kg) písku."
Tohle jsem vám napsal 17.08.2007 13:38:53
Filtr si pořiďte TETRA TEC EX 700.
Je to lepší?!
20.08.07 09:01:25
LuXy®
LuXy ->
Tam asi popisují monolit, písek je lehčí, ale i tak je to moc.
Jestli to pomůže, tak v pískovnách nakládají asi 6 m3 na 10titunový náklaďák.
Nutno počítat se slehnutím ve vodě - díky přilnavosti se zrnka líp porovnají.
Takže bych taky hádal tak 1,4 - 1,6 kg na dm3.
A jsme tam, kde jsme byli...

25 l cca 40 kg...
Návod pro ty, kteří nechtějí(nedokáží

) nic počítat: Kup 2 pytle po 10kg(celkem 20 kg

) štěrku a nasyp do akvária tak, že
vytvoříš vodorovnou souvislou vrstvu.Jestli je vrstva příliš malá(chceš mít větší výšku štěrku), kup další 2 pytle a proces opakuj
20.08.07 21:40:41
Horác® – georged
12.09.07 11:39:03
ufinka® – koupe sterku
Ahoj, shanim uplne jemny pisek, a ten uz bohuz.nesezenu v prirode, nezbyva mi, nez koupit. Radej bych sla do Hornbachu, do stavebnin ci ceho, kde to
maj levne, ale nevite nekdo, zda tam vubec prodavaji mala baleni-myslim 10 kg i míň ? Nebo to holt koupím sice v Hornbachu, ale dražší v
chovatl.potřebách.
A na co tak hodne jemny pisek (jak?) a proc myslis, ze ho v prirode nesezenes? Jinak v pytlich se prodava "pisek na piskoviste", jeho
parametry neznam. Ve stavebninach te asi 10kg nechaji nabrat i bez placeni (nebo slecne koupit nanuka).
potrebuji uplne jemny ke snekacum Lamprologus (Tanganika) a myslim, ze v Brnenske prirode nesezenu (
Do stavebnin nemam jak zajet, vets. jsou na okraji mest dale od MHD. Vim, ze piskovny jsou fajn, taky jsem dostala kybl hrubeho pisku zadarmo, ale
vim, ze nemaji jemny. Takze leda Hornbach-tak mne zajima, jak to tam maji, jestli tam sezenu i male baleni, jelikoz vic jak 10 kg neutahnu-
A nedava se jim bily pisek? To co chces asi en tak ve stavebninach nesezenes. Je filtracni moc hruby?
Ja vim, ze ma byt jemny a uplne bily ucite neuprednostnuji. No, poptam se aspon jeste v dalsi akvaristice, jak to vypada tam.
Nevite, kde sehnat v HK drť na dno akva, hrubost kolem 3-5mm (cca 30kg)? Koupil sem akvarijní drť v Hornbachu a v octu šumí jak celaskon. Na
štítku jen nápis akvarijní a terariní štěrk, složení není
náký stavebniny?
08.03.08 12:51:50
Pepino78® – Re: mch.sokolov
No to už sem zkoušel

, většinou to vypadá stejně, jak ten hornbach. Akvaristiky to samý. No asi budu muset pátrat dál.
[1] 2 
Podobná témata
200 a 30l akvárko, kolik CO2.,
do kolika let můžou mír ryby mladý?,
Jaké a kolik topítek na 450 litrů vody?,
jake rybky a kolik,
Jaké ryby do akvárka a kolik kusů?,
Jakou a kolik cichliden k bojovnici do 112l,
Jakou a kolik ryb do 12l akvária ?,
Jde nějak zapojit vnější filtr pro několik akvárek najednou?,
Kolik,
Kolik ancistrusů?,