29 • 58 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » CO2 » Zkušenosti a rady » bublinky na listech 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 115x
06.08.07 21:54:42  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMartin (29894947935) – bublinky na listech
Mám 160 l akvárko. Začal jsem před týdnem používat CO2 a to po celý den i noc. Dnes jsem v 18 hodin CO2 vypnul a asi za 3 hodiny se mi na některých rostlinách (listech) začaly dělat bublinky, které po určité době stoupají vzhůru ke hladině. Je to dobře? Jsou to bublinky kyslíku nebo ne? Díky za odpověď. :-)
06.08.07 22:20:57  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekNik®
jsou
06.08.07 22:29:39  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9)
Ještě k otázce, zda je to dobře:
Je to neklamným znamením, že rostliny asimilují. A je dobré, když rostliny asimilují. :-)
06.08.07 22:41:50  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekPřéma®
Ano,je to projev asimilace rostlin,jen si nejsem jistý,jestli je dobré pouštět to CO2 i na noc.....
Záleží na tom,kolik máš ryb a kolik rostlin,protože v noci rostliny taky vytváří CO2 a Ty jim ho tam ještě pouštíš,to se za chvíli asi nebude rybkám líbit..... :-( ,mě se např. CO2 vypíná zároveň s 1. světelným okruhem ve 21.hod a teď přemýšlím,jestli to CO2 nehodit na samostatné spínací hodiny,aby se vypínalo ještě dřív..... X-)
06.08.07 23:17:59  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekblek (1053105284445) – bublinky
Zvlášť v začínajícím experimentátorům s CO2 doporučuju jeho obsah ve vodě velmi často měřit.
V okamžiku kdy začnou asimilovat i ryby, nastala katastrofa. ;-)
07.08.07 07:08:28  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9)
Přéma: "jen si nejsem jistý,jestli je dobré pouštět to CO2 i na noc...to se za chvíli asi nebude rybkám líbit....."

Bezpochyby je lepší variantou sycení vody CO2 na noc přerušit, zejména jste-li (jak píše Blek) začínající experimentátor s CO2. Časem nejspíš zjistíte, že to ale nemusí být nezbytné - vždycky bude záležet na nastavení podmínek v tom kterém konkrétním akva.
Doporučení o pravidelném měření je na místě! Objevení se jakéhokoli počtu bublinek O2 na jakýchkoli rostlinách nemá žádnou souvislost s rizikem přesycení vody CO2! A naopak - i v nádrži, kde žádnou bublinku na rostlině nenajdete, můžete rybky CO2 otrávit! X-) ;-)

08.08.07 13:21:44  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMartin (29894947935) – pro Bleka
A jak se měří CO2, můžeš mi poradit?
08.08.07 13:53:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekPřéma®
Nejsem blek,ale taky poradím :-)
CO2 můžeš měřit buď testama,podobně jako např. tvrdost,pH,Fe,NOx atd. nebo můžeš mít v akvárku stálé čidlo,jako mám např. já,viz:

http://rybicky.net/nadrz/1781/48.jpg

To ti ale pouze ukazuje,jestli máš CO2 málo nebo moc nebo akorát-myslím,že to stačí. ;-)
08.08.07 14:38:37  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekblek (42832150397) – jak
Stačí mít test na kyselost a uhličitanovou tvrdost vody.
Pak si najdi googlem "Tillmanovu tabulku" – která vyjadřuje vztah mezi pH a uhličitanovou tvrdostí vody a odečítej. Není to moc přesné, nicméně pro orientaci a bezpečnost dostatečné. ;-)
08.08.07 22:10:30  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMartin (29894947935) – pro Přému a bleka
Tak jsem zjistil, že mám vodu 10 dKH a pH 7,8. Jak z té tabulky poznám, kolik mám v akva CO2?
Nějak tomu nerozumím sad
08.08.07 22:25:29  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekbucliik®
najdeš si hodnoty nejblíž tvým naměřeným hodnotám a odečeš to z tabulky. podle tabulky u rataje máš obsah CO2 pod 10 mg CO2 na litr-to je málo, ale stačí snížit pH na 7 a bylo by to OK( sou na to různý přípravky, nebo i některý kytky to prej dělaj)....trochu to natrénuj
09.08.07 08:41:05  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLuXy®
Nechcem mudrovať, ale zníženie ph prípravkami, co2 do vody nedodá X-)
09.08.07 08:51:53  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9) – To LuXy
To je sice pravda, ale snížíte-li pH vody, zvýší se procento volného CO2. (Viz. uhličitanový systém.) A třeba rostliny tuto skutečnost dokážou ocenit. :-)
09.08.07 09:00:10  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLuXy®
No a nakoľko je to pravda? Niekde som čítal, že pri použití prípravkov znižujúcich ph je tillmanova tabuľka nanič. Takže...
09.08.07 09:39:57  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9)
Pravda je, že přidáním přípravků na snížení pH žádné CO2 do vody nedodáte, ale zvýšíte jeho procentuální zastoupení v uhličitanovém systému. Pokud tedy chcete zvýšit obsah CO2, musíte jej do akva dodávat.
19.02.08 17:36:42  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLorsson®
Ahoj, pozoruji zajimavy jev. Zmenil jsem KRYT osvetleni z 2x14w na 3x14w, a zaroven vymenil vodu. A od te doby jiz dva dny stoupaji z rostlinek bublinky, prevazne vznikaji ve stonku tesne nad korinky a pak stoupaji k hladine nebo se prichyti na listech. Prvni den po vymene vody jsem myslel ze mozna je spojitost s vymenou vody atd, ale ted si myslim ze vymena s tim nema co delat. Je to projev asimilace rostlin? Ci zvyseni podilu CO2 ve vode? Nechce se mi verit ze by melo zlepseni svetla takovy okamzity ucinek. (CO2 NEPRIDAVAM). Ma nekdo podobnou zkusenost?
19.02.08 17:40:02  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekEff®
Ano, zlepšení světla takový účinek má (trvalý), výměna vody ovšem také (ale pouze přechodně).
19.02.08 22:48:21  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekNIKO® – Re: Effouš
Souhlas - pokud bylo množství světla limitujícím faktorem, zvýšení jeho intenzity se projeví zvýšenou asimilací. S tou trvalostí to vidím tak, že "trvale" do té doby, než se objeví jiný limitující faktor. ;-) :-)
04.03.08 18:21:59  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMonty74® – Re: Lorsson
Ahoj,taky sem vyměnil osvětlení.Místo origo Juwel (sylvana) jsem osadil do krytu Osram Lumilux 830.Hned druhý den mi začaly "bublat" vallisnerky.Tal to bude asi dobře :-) .Jenom mi připadá ,že začaly nějak hnědnout.Doufám že neodejdou :-O

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce CO2 Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 21.11.08 22:40:31 • 0.894 s