Mám 160 l akvárko. Začal jsem před týdnem používat CO2 a to po celý den i noc. Dnes jsem v 18 hodin CO2 vypnul a asi za 3 hodiny se mi na
některých rostlinách (listech) začaly dělat bublinky, které po určité době stoupají vzhůru ke hladině. Je to dobře? Jsou to bublinky
kyslíku nebo ne? Díky za odpověď.
06.08.07 22:20:57
Nik® jsou
Ještě k otázce, zda je to dobře:
Je to neklamným znamením, že rostliny asimilují. A je dobré, když rostliny asimilují.
Ano,je to projev asimilace rostlin,jen si nejsem jistý,jestli je dobré pouštět to CO2 i na noc.....
Záleží na tom,kolik máš ryb a kolik rostlin,protože v noci rostliny taky vytváří CO2 a Ty jim ho tam ještě pouštíš,to se za chvíli asi
nebude rybkám líbit.....

,mě se např. CO2 vypíná zároveň s 1. světelným okruhem ve 21.hod a teď přemýšlím,jestli to CO2 nehodit
na samostatné spínací hodiny,aby se vypínalo ještě dřív.....
Zvlášť v začínajícím experimentátorům s CO2 doporučuju jeho obsah ve vodě velmi často měřit.
V okamžiku kdy začnou asimilovat i ryby, nastala katastrofa.
Přéma: "jen si nejsem jistý,jestli je dobré pouštět to CO2 i na noc...to se za chvíli asi nebude rybkám líbit....."
Bezpochyby je lepší variantou sycení vody CO2 na noc přerušit, zejména jste-li (jak píše Blek) začínající experimentátor s CO2. Časem
nejspíš zjistíte, že to ale nemusí být nezbytné - vždycky bude záležet na nastavení podmínek v tom kterém konkrétním akva.
Doporučení o pravidelném měření je na místě! Objevení se jakéhokoli počtu bublinek O2 na jakýchkoli rostlinách nemá žádnou souvislost
s rizikem přesycení vody CO2! A naopak - i v nádrži, kde žádnou bublinku na rostlině nenajdete, můžete rybky CO2 otrávit!
A jak se měří CO2, můžeš mi poradit?
Nejsem blek,ale taky poradím
CO2 můžeš měřit buď testama,podobně jako např. tvrdost,pH,Fe,NOx atd. nebo můžeš mít v akvárku stálé čidlo,jako mám např.
já,viz:
http://rybicky.net/nadrz/1781/48.jpg
To ti ale pouze ukazuje,jestli máš CO2 málo nebo moc nebo akorát-myslím,že to stačí.
Stačí mít test na kyselost a uhličitanovou tvrdost vody.
Pak si najdi googlem "Tillmanovu tabulku" – která vyjadřuje vztah mezi pH a uhličitanovou tvrdostí vody a odečítej. Není to moc
přesné, nicméně pro orientaci a bezpečnost dostatečné.
Tak jsem zjistil, že mám vodu 10 dKH a pH 7,8. Jak z té tabulky poznám, kolik mám v akva CO2?
Nějak tomu nerozumím
najdeš si hodnoty nejblíž tvým naměřeným hodnotám a odečeš to z tabulky. podle tabulky u rataje máš obsah CO2 pod 10 mg CO2 na litr-to je
málo, ale stačí snížit pH na 7 a bylo by to OK( sou na to různý přípravky, nebo i některý kytky to prej dělaj)....trochu to natrénuj
To je sice pravda, ale snížíte-li pH vody, zvýší se procento volného CO2. (Viz. uhličitanový systém.) A třeba rostliny tuto skutečnost
dokážou ocenit.
09.08.07 09:00:10
LuXy® No a nakoľko je to pravda? Niekde som čítal, že pri použití prípravkov znižujúcich ph je tillmanova tabuľka nanič. Takže...
Pravda je, že přidáním přípravků na snížení pH žádné CO2 do vody nedodáte, ale zvýšíte jeho procentuální zastoupení v
uhličitanovém systému. Pokud tedy chcete zvýšit obsah CO2, musíte jej do akva dodávat.
Ahoj, pozoruji zajimavy jev. Zmenil jsem KRYT osvetleni z 2x14w na 3x14w, a zaroven vymenil vodu. A od te doby jiz dva dny stoupaji z rostlinek
bublinky, prevazne vznikaji ve stonku tesne nad korinky a pak stoupaji k hladine nebo se prichyti na listech. Prvni den po vymene vody jsem myslel ze
mozna je spojitost s vymenou vody atd, ale ted si myslim ze vymena s tim nema co delat. Je to projev asimilace rostlin? Ci zvyseni podilu CO2 ve
vode? Nechce se mi verit ze by melo zlepseni svetla takovy okamzity ucinek. (CO2 NEPRIDAVAM). Ma nekdo podobnou zkusenost?
19.02.08 17:40:02
Eff® Ano, zlepšení světla takový účinek má (trvalý), výměna vody ovšem také (ale pouze přechodně).
04.03.08 18:21:59
Monty74® – Re: Lorsson
Ahoj,taky sem vyměnil osvětlení.Místo origo Juwel (sylvana) jsem osadil do krytu Osram Lumilux 830.Hned druhý den mi začaly "bublat"
vallisnerky.Tal to bude asi dobře

.Jenom mi připadá ,že začaly nějak hnědnout.Doufám že neodejdou
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce CO2 • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora