01.08.07 21:52:45
beri (29894947935) – pohnojit rostliny hned při zakládání nového akvárka?
Zakládám si zcela nové 150 akvárko. Mám tam už písek a kořen, napuštěnou vodu a teď si chci koupit rostliny. Myslím, že tam nebudou mít
živiny, tak jsem chtěla pod každou, co má velký kořenový systém dát kuličku hnojiva BIVOJ. Je to vhodné? Mám ještě rostliny přihnojovat
např. tekutým hnojivem BIOFLOR nebo BRUTUS (od Rataje), aby brzy zakořenily?

Pak po 4 týdnech bych tam začala dávat ryby. Díky všem za
odpověď.
Kdyby vsichni zakladaly akvaria jako ty,z rorumem,odpadne spoustu zbytecnych dotazu jako mrtve ryby,zakaly a podobne

chvalim

Jinak,Bivoje dej pod rostliny z mohutnym korenovym systemem (Echinodorus,Kryptokoryny ...),stonkovkam nemusis.Zatim staci tohle,az se akvarko jaks
taks zabehne,muzes po 2 az 3 tydnech zkusit ten Bioflor.Po 3 tydnech zacne premena listu u rostlin z emerz na submerz,takze hnojeji se bude
hodit.
Vypousteni ryb po 4 tydnech chvalim...Tady mam aspon pocit ze veskere rady na netu nejsou vnivec

At se dari

myslim že po založeni akva je zbytečný přidávat hnojivo,předejdeš tim spoustě problémů

až se zaběhne a budeš znát připadné
nedostatky,tak potom můžeš přidávat hnojivo

základ je světlo
02.08.07 08:24:47
tau® nebo misto hnojeni nejaky zajizdeci zivorodky..
Tak teď tedy opravdu nevím, jestli hnojit nebo nehnojit
Jak psal Vrub - za 2 až 3 týdny po vysazení rostlin můžeš např. tím Bioflorem hnojit. Pokud to bude třeba, samozřejmě
Vrubouš: Já taky vypouštím ryby po 4 týdnech

02.08.07 12:31:47
Nik® hnojení po založení akária akorát podporuje řasy, protože rostliny se ještě nerozjely pořádně. Bych to viděl s nějakým dalším
hnojemín taky až tak za ty 4 týdny
02.08.07 12:33:27
LuXy® Ja by som povedal že hnojiť sa má začať tak 3-4 mesiace po založení a v prípade že rastliny vykazujú nedostatok nejakého prvku, v opačnom
prípade podporíš len riasy
(tak ako ja

)
No, ono to ma nekolik stranek. Rozdelil bych to na aspon dva zakladni pripady - cerstve zalozene akva, vse nove, vyvarene, vcetne dna, na zacatky
zasazeno hodne rostlinek, i rychlerostoucich, a ryby prijdou az za mesic - tady bych na zacatku pohnojil. Z ceho by ty kytky jinak rostly?
Zalozene akva, ale stary substrat, zabehly filtr - Nehnojil bych. Ryby bych dal alespon nejake driv, treba uz za par dni nejake. Tak bych pockal, jak
kytky budou prosperovat a hnojil nejdrive za par mesicu.
Ze se nemaji hnojit presazene kytky (normalni, kvetinacovky) je vec jina, prichazeji totiz do noveho substratu, zivin je spousta, a tvori koreny, skrz
ktere ziviny prijimaji. Na rozdil od vetsiny akvarijnich, ktere prijimaji hlavne listy.
A jeste pridam jeden pripad, at je to ucelenejsi - biotop malawi nebo podobny, par anubiasu - nehnojil bych ani v pripade uplne cerstveho akva.
02.08.07 16:06:19 / 02.08.07 16:11:45
Nik® – to filipsi
Tohle jsem si myslel taky. Proto jsem druhý týden po založení, když tam byly jen kytky, začal přidávat PMDD. Akvárium se krásně zazelenalo
- bohužel ne kytkama. Řekl bych, že v čerstvé vodě je živin spousta, hodně se toho najde i v novém štěrku. Samozřejmě záleží na tom,
zda člověk od začátku bublá CO2, nebo ne (já jsem nebublal). Když bublá, tak je to samozřejmě zase o něčem jiném...
ad: "Ze se nemaji hnojit presazene kytky (normalni, kvetinacovky) je vec jina, prichazeji totiz do noveho substratu, zivin je spousta, a tvori
koreny, skrz ktere ziviny prijimaji. Na rozdil od vetsiny akvarijnich, ktere prijimaji hlavne listy." ...k tomu jsem četl nějaké pojednání
(myslím že to bylo v nějakém čísle časopisu od Akva.sk), kde se psalo, že rostliny (akvarijní) se mají spíš hnojit před plánovanou
úpravou (přesazením, prothánm, atp.) kdežto minimálně tak týden až dva po by se hnojit mělo mnohem méně, ne-li vůbec.
28.11.07 13:50:17
romi® chystam sa zalozit po rokoch nove akva. planujem zariadit a s rybami pockat aj mesiac. aspon tak som to chcel, ale teraz som viackrat cital, ze pri
zabehu akvarka pre hnojenie niekto dava zivorodky skor ako za ten mesiac. black molly planujem aj tak - pustit ich hned par dni po zariadeni dna a
vysadeni rastlin???
28.11.07 13:53:11
Eff® ne
28.11.07 13:56:51
romi® tak tam teda nepojdu. dik
Tak trochu to nechápu tyhle postupy - dal jsem kytky, pohnojil, po několika dnech dal pár ryb, po 14 dnech zbytek posádky a kromě trochy sinic,
které zmizely tak rychle, jako se objevily, je vše v pořádku. Na chvíli tam bylo mírně vyšší NO2 a NH*, ale nic drastického. Přidal jsem
vzduchování a za dva dny vše téměř na nule (respektive neměřitelné). Jestli on také není rozdíl ve způsobu založení akva a typu kytek.
Jo a vstupní vodě. Pokud bude polovinu kytek tvořit Ceratophyllum demersum nebo Egerie, naopak bude potřeba hnojit již velmi rychle. Řešil jsem
fosfor, teď testy ukazovaly nulu, železo nula, NO3 necelých deset (vstupní má 25). A problém s řasami je ten, že nejsou. Ráno jsem na to
koukal a říkal jsem si, jak je trochu podpořit aby ancíci a krevetky měli co žrát. Včera jsem pohnojil, testy jsou na úrovních vhodných pro
rostliny i ryby a řasy nikde. Jo a také šneci - někam mi mizí

je tam spoustu malých šneků (takové ty bílé flíčky 1mm v průměru),
ale větší šneky jsem našel snad jen čtyři.
28.11.07 15:13:38
Eff® Petr1 - je to tak jak říkáš. Pokud znáš množství živin v trvdé vodě a víš něco o spotřebě rostlin které při založené použiješ,
pokud poměříš dusíkaté látky, jsi schopen odvodit kdy a kolik ryb do nádrže dát. Pokud si těmito parametry nejsi jist, je lepší počkat a
výsledky pozorovat na rostlinách. Trocha hnojiva do dna pomůže a pokud mají být ryby pouze živým hnojivem, nejde nám o to jestli přežijí a
voda živin obsahuje málo, tak šup tam s nima.
Podle mě ovšem při zakládání nikdy není kam spěchat a s rybama bych počkal.
Já to nepsal kvůli rybám. Reagoval jsem na jméno diskuze: Pohnojit rostliny hned ... ?
Doba, kdy přidat ryby a za jakých podmínek, byla řešená snad z tisíce stran jinde. A stejně to není jednoznačné, protože záleží na
tolika okolnostech, že žádné dva případy asi nejsou stejné

Já nehnojím vůbec-jen co vyloučí rybičky a rostlinky rostou jako divý.Podle mě je to prostě zbytečný.
28.11.07 15:28:28
Eff® Petr1 - ano, přesně tak a proto se pro jistotu obecně radí počkat.
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora