Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Dezinfekce

 

NápovědaFórum » Nemoci » Léčení a léčiva 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Dezinfekce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 07:46 Žena aa [2] Re: RBSC
No, ale jedná-li se stále o totéž akvárium, moc bych o tom nepřemýšlel, a pro ryby raději založil jiné.
Můžu se zeptat na důvod? Myslíte kvůli mrtvé zóně nebo kvůli bakteriím nebo kvůli čemu? Omlouvám se, ale nějak mi to není jasné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 22:31 RBSC Re: aa
I sůl je relativně solidní jed, navíc tam budou vznikat asi i VOC(těkavé látky), a kdoví jaké látky máš v akváriu a jaké by bylo výsledné pH po aplikaci - navíc jsem nabyl dojmu, že tam chceš dávat ryby brzo, jinak nerozumím důvodu to klasicky neopláchnout. Celkovou chronickou toxicitu neznám, na mikroorganismy by mohla mít vliv ještě dlouho, a ty potřebuješ funkční nitrifikaci.
V bezpečnostních listech toho příliš nebývá - viz například zde: www.alter-hk.cz/… . Hypoteticky by mělo koncentrované Savo zlikvidovat drtivou většinu mikroorganismů snad všech druhů(na některá stádia to však nemusí být tak účinné). Neustále se mikroorganismy snaží osídlit akvárko, a některým se to daří více, jiným méně. Když se bude dařit "správným" bakteriím, tak by měly potlačovat ty "nesprávné". - Ale to je velmi obtížně předvídatelné současnými znalostmi. Navíc odhaduji, že ten zvýšený výskyt těchto uvedených bakterií snad nebyl primární příčinou úhynu rybek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 20:47 R Muž romant [27987] Re: aa
Všechno vyndáš, holý akvo omyješ koncentrovaným savem a substrát a filtr podrobíš stejné lázni, prostě vyrobíš mrtvou zónu a začneš znovu. Na to, koho a v jaký míře zlikviduješ snáze se mě, konkrétně neptej, nejsem protichemicky vzdělán, jenom se snažím poradit pohledem akvaristy praktika, který to už někdy realizoval. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 20:42 Žena aa [2] Re: RBSC
Já jsem myslela, že když se savo rozkládá na sůl, vodu a kyslík a chlor se uvolní do vzduchu, tak to postačí. Ale tak můžu to udělat takhle: nové rostliny, akvem proženu savo, vypustím ho a jednotlivé věci promyju vodou. Substrát je třeba vyndat taky? A v jakém poměru savo:voda? A když říkáte dočasnou, myslíte, že zničím lépe E.coli než P. nebo to bude oboje dočasné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 19:15 RBSC Re: aa
Vodou se Ti to tak akorát zředí - sníží se účinnost, nedostane se do všech koutů(do substrátu), a navíc bude akvárko takto nepoužitelné - stejně ho budeš muset umýt, abys neotrávila nový život.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 19:12 R Muž romant [27987] Re: aa
Ne, mám na mysli totální likvidaci, tedy stávající rostliny pryč, nový v tom hypermanganu a akvo včetně filtru prohnat tím savem, tedy posnažit se o tu dočasnou sterilitu a rozjet to znovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 19:09 Žena aa [2] Re: romant
Takže myslíte, že stačí za chodu akvária nadávkovat savo a rostliny dát do hypermanganu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 13:18 R Muž romant [27987] Re: aa
Tak upřímě, už jsem několikráte po savu taky sáhnul a postupoval jsem tak, jak píšeš, všechno nový, tedy filtr ne, ten jsem v tom savu taky vykoupal a nově zakoupený rostliny jsem, ono to nebylo u mých nádrží, už doporučoval desinfikovat před zasazením, hodinovým pobytem v slabým roztoku hypermanganu(růžová barva).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 12:51 Žena aa [2] Re: Horác
Na Horáce j Myslíte, ze to mam se savem zkusit a rostliny a radši i filtr koupit nové?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 12:05 Muž Horác [3942] Re: aa
No ... pokud já vím, tak Pseudomonády přežijou skoro všechno ... i celkem brutální sterilizační metody (takže např. v nemocnicích z nich mají celkem vítr) ... nějakej hypermangan ... neříkám, že s tím nic neudělá, ale vždycky to bude jen o snížení počtu, nikdy dokonalá likvidace ... P.S. Jen aby bylo jasno ... Srandu jsem si z tebe nedělal ... a historii tvé nádrže bohužel neznám ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   18.04.2015 12:01 RBSC Re: aa
Někdy(často) ať děláš, co děláš, Příroda se stejně rozhodne sama, kam to bude směřovat.

aa napsala: ...jen tam nechci mít ty bakterie, na které mi pomřelo akvárko a myslím, že je to pochopitelné. A rostliny tam nechci jen tak vrátit, ale na ně mám něco šetrnějšího - hypermangan.

Pokud to byly nepatogenní kmeny, a problém vznikl "jen" kvůli přemnožení, nebo oslabení ryb parazity(kdoví co byla příčina a co následek...), tak by měla stačit dezinfekce celého akvária, a v novém akváriu dodržování údržby, karantény(, i když někdy, ať dělá člověk co chce, problémům stejně nezabrání).
Manganistan Ti proti těmto baktériím asi příliš nepomůže(ne v koncentraci, která neublíží rostlinám). Těch baktérií se nikdy zcela nezbavíš, tipuji, že budou v každém akváriu.

Pokud to byly patogenní kmeny(což jak píšeš nevíš), což snad ne(u některých by to mohlo znamenat riziko i pro lidi - ale zas, vše se odvíjí od množství bakterií a kondice hostitele), dal bych rosliny minimálně jinam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 11:46 Žena aa [2] Re: RBSC
Ryby jsem na rozbor neposílala, na to nemám žaludek, takže přesnou příčinu úmrtí neznám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 11:44 Žena aa [2] Re: Horác
Nic nečekám, vodu jsem už desinfikovala, ale nějak mi tam zůstaly nebo co. Vodu sterilní mít nechci, jen tam nechci mít ty bakterie, na které mi pomřelo akvárko a myslím, že je to pochopitelné. A rostliny tam nechci jen tak vrátit, ale na ně mám něco šetrnějšího - hypermangan.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2015 11:15 RBSC Re: aa
Předpokládal jsem, že jsou v akváriu ryby. Pokud pomřely kvůli bakteriím(značí to patogenní kmeny - většina kmenů je nepatogenních), bude nezbytná sterilizace ideálně. P.a. žije i na povrchu rostlin - pokud bych si je chtěl nechat, měly by zvlášť nové(staré) akvárium, kde bych je pěstoval rok před nasazením ryb(a po ověření, že patogeny byly zlikvidovány).
Kolik kolonií ve 100ml je zaznamenáno v laboratorním rozboru?
A znáš přesnou příčinu úmrtí? - Paraziti?
No, ale jedná-li se stále o totéž akvárium, moc bych o tom nepřemýšlel, a pro ryby raději založil jiné.

Zdroj patogenních bakterií může být toaleta, špatně umyté ruce, nevodovodní voda, organismy samotné, cokoliv vhozeného do akvária z přírody, případně i kontaminované šarže komerčních výrobků, ale tato možnost není pravděpodobná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 11:15 Muž Horác [3942] Re: aa
A to chceš mít v akvárku sterilní vodu? Pseudomonády i E.coli se běžně vyskytují i v dezinfikované bazénové vodě (a bazén se kvůli tomu hned nezavírá) ... Jde o množství (počet kolonií/objem). Pokud není kontaminace nadlimitní, tak se to neřeší ... a to se v tom koupaj i malý děcka. V akvarijní vodě (pokud to ovšem přímo nesouvisí s pochcípáním osádky) bych to vůbec neřešil ... proboha ... vždyť ti tam se.ou (sr.ly) ryby ... co čekáš, že v té vodě bude? :o) ...
P.S. Btw. ... zlikvidovat vše ale rostliny vyndat (ušetřit) ... to je k ničemu ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 10:52 Žena aa [2] Re: RBSC
Pseudomonas se vyskytuje ojediněle a E.coli je tam více, ale přesto málo. Zjistila jsem to laboratorním rozborem.V akváriu již nejsou ryby. Myslím, že před nasazením nových ryb je to nezbytné (vzhledem k mé akvarijní minulosti, jak jsem už psala).S tím, že zlikviduju vše, počítám (kromě chudáků rostlin, které bych radši vyndala). Můžu se ještě zeptat, jak se ověřuje zdroj kontaminace?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2015 09:56 RBSC Re: aa
Dobrý den.
Kolik?-Jak se to projevuje? (A co Tě k tomuto závěru vede?)
Při udržování kvalitní vody, a zdravých jedincích by měly být jejich počty celkem neškodné.
Pokud jich tam je nějak extra více, je údržba pravděpodobně nedostatečná.

Dezinfekcí se nemusí podařit ani zdaleka vše zlikvidovat, za provozu akvária je to běžnou dezinfekcí nereálné, pokud jí teda nezničíš vše - i to co nechceš. A když se to podaří, je velmi pravděpodobné, že tam budou brzo zase znova.
U E.coli bych si zkusil ověřit zdroj kontaminace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2015 08:56 Žena aa [2]
Dobrý den, potřebovala bych poradit. V akváriu mám bakterie Pseudomonas auruginosa a Escherichia coli. Vzhledem k mé minulosti bych byla pro akvárium vydesinfikovat. Chtěla bych vědět, jestli to jde za chodu akvária (samozřejmě potom bych dala akváriu čas na obnovení koloniií nitrifikačních bakterií). Myslíte, že se tímto způsobem bakterií zbavím?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 19:58 Žena aa [2] Re: romant
To už jsem dělala, ale nezabralo to, takže se asi uchýlím k tomu Savu a pak budu muset začít znovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 19:55 R Muž romant [27987] Re: aa
Ty potřebuješ v první řadě akvo přeléčit odpovídajícím léčivem, aby došlo k likvidaci všech stádií parazita, to by mělo postačovat. Savo je až poslední štace, neb si z akvária vyrobíš mrtvou zónu. Osobně bych použil třeba Flagellol, dle návodu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 09:27 Žena aa [2]
Ahoj, po napadení vnitřními parazity potřebuju celé akvárko vydesinfikovat savem. Popíšete, jak to děláte?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2014 14:54 amrtin – šneci a ploštěnky,jak plže zachránit
Zdravim všechny.Aplikoval jsem do všech akva no planaria.Vybral jsem šneky(hlavně neritiny,kanadský okružáky a dvě piskořky) a chtěl bych je vydezinfikovat,protože mohou přenášet ploštěnku.Jak to šetrně udělat?Jsou extra v kyblíku.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2014 15:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: pj24
Takze asi snadno pochopis vyhrady nekoho, kdo ma v akvariu prales plny malych zviratek. Je to neco jineho, nez komercni chov ryb :) . A Tve rady mi obcas prijdou (tedy ta konkretni), jako bys prisel za myslivcem, at necha nejprve vykacet cely les... ten by Te ale asi pekne hnal, pac my flintu u akvarii zase az tak moc neuzijeme smich .

pj24 napsal: Jo, ale zas sůl a manganistan ti vyjdou levnějc ...
V akvaristice je cena nejakych leciv to posledni. Kdybychom se drzeli striktne ceny, spocitam trzni cenu toho co v akvariu je, vyliju to, vydezinfikuju, a jdu si to znovu koupit, v mnoha pripadech by to klidne vyslo levneji.

Jenze ono to neni o tom, co si muzes koupit a za kolik, ale o tom, co si koupit nemuzes, treba ryby ze Tveho odchovu, prosperujici rostliny v zabehlem akvariu, proste to cele, cemu jsi dal mnoho sveho casu, pece, znalosti a dovednosti, aby to bylo tam kde to je. A na akvariu ma nejvetsi cenu, alespon pro hobby akvaristu, prave to, cim to akvarium jako celek je. To co Ti zustane po totalni dezinfekci, to sklo a zarizeni, pro cloveka nesetriciho kazdou korunu nemusi mit cenu prakticky zadnou v porovnani s tim, co je uvnitr toho skla.

Abych Ti to jeste priblizil. Kdyz polijes drahy obraz treba kafem, da se vzit vhodne redidlo a cele to umyt i s tim co je tam namalovano, a pak se pokusit tam neco podobneho nacmarat, ale tohle asi moc lidi nenapadne. Cim to, ze by to nekdo klidne udelal s akvariem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2014 14:27 pj24 Re: Designer
Designer, to bude proto, že nejsem akvarista, ale rybář a moje doporučení se týkaj spíš chovu tržních ryb, než akvarijních rybiček, ale léčba platí i na aq rybišky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2014 14:24 pj24 Re: romant
monogenea ani ichtyobodo nejsou vnitřní paraziti, ale vnější. Jo, ale zas sůl a manganistan ti vyjdou levnějc, ale jak si říkal, je to spíš pro menší akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.04.2014 19:41 R Muž romant [27987] Re: pj24
Tak samozřejmě je to jedna z možností, ale je to vcelku radikální metoda a ne každý majitel akvária to zkousne a na základě toho, že má v akváriu nějakou rybu postiženou vnitřníma parazitama si zruší třeba 300 litrový akvo solidně zarostlý rostlinstvem a právě proto se dá sáhnout k účinnému a vcelku šetrnému léčivu, jenž jsem zde pře nedávnem zmínil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 19:23 pj24 Re: romant
ahoj, jo léčit jinde. Postižené akvárko bych doporučil nejlépe vypustit a vydezinfikovat, tak jako všechny předměty, co s ním přišli a ještě přijdou do styku. Příště bacha na krmivo, nově vysazovaný ryby a zdroj vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 19:03 R Muž romant [27987] Re: pj24
Jakým způsobem se vypořádáš se stádii parazita v podobě cyst, jenž jsou v nádrži kde jsou postižené ryby bezesporu přítomny? Tedy chápu to tak, že to doporučuješ léčit v separé lázni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 18:55 pj24 Re: dede
Léčbu proti bičíkovcům můžete provést koupelí cca 25 g kuchyňské soli na litr vody maximálně dvacet minut, ale mělo by stačit i 15 minut. Pokud chcete léčit žábrohlísty hypermanganem, tak použijte 0,2 procentní roztok a nechte ryby léčit cca 5 minut.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2014 19:01 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: DREDRA
někdo používá i naředěné FMC (v jednom zverimexu v tom mají síťky a fajfky, apod.), ale spíš se ptám, jestli je to vhodné?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.04.2014 17:52 R Muž romant [27987] Re: dede
Tak znovuzakládat akvo není třeba, ale je potřeba použít odpovídající léčivo a tím je třeba Flagellol od Sery jímž se přeléčí to vymřelý akvo, aby se zničily přítomný vývojový stádia parazita v podobě cyst, jenž jsou po celým akváriu rozesety. Léčbu provést včetně zapnutého filtru. Jinak pokud by se operace znovuzaložení odehrála, tak bych použil těžší kalibr, než je hypermangan a tím je savo, prostě mrtvá zóna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2014 17:46 dede
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat jestli někdo nevíte něco více o zničení žábrohlístů a bičíkovců. Jelikož mi teď na tyto dva parazity vymřelo akvárium , chtěl jsem se zeptat jak je mám zničit, protože chci založit akvárium znovu. Myslíte že bude stačit hypermangan?....musím vydezinfikovat rostliny, kameny a písek. Je to vůbec možné vydezinfikovat ? Děkuji za případné komentáře :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 18:50 pj24 Re: DREDRA
hypermangan rozmíchejte do převařené vody a v tom vydezinfikujte síťky a ostatní předměty, které přijdou do styku s akváriem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 18:10 R Muž romant [27987] Re: DREDRA
Hypermangan.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 18:00 DREDRA
Dobrý den,měl bych prosbu,čím desinfikujete síťky a fajky v odchovnách. Stačí savo? Nebo nějaká jiná chemie. Děkuji za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2013 14:34 Mykci – Dezinfekce pomůcek k akváriu a mražené potravy
Ahoj kamarádi,
bohužel jsem si do akvária nějak zatáhl "krupičku" - naštěstí čučím na ryby každou volnou chvilku a tak jsem to snad podchytil včas a následky nebudou tragické.
Do akvária jsem žádné nové přírůstky nedával tak mě to malinko překvapilo ale po přečtení pár článků, jsem si už vědom, že jsem některé věci zanedbal.
Ovšem bych chtěl do budoucna nemoci předejít a jak jsem se dočetl mělo by se "dezinfikovat" i mražení žrádlo (což si neumím představit) a veškeré pomůcky které jsou s vodou v kontaktu. Ale bohužel jsem nikde nezjistil jak přesně by se to mělo dělat - neporadil by mi někdo, prosím, jak zaručeně vydezinfikovat... :-)

Jak je to s rukama, kterými do akvária sahám - (ať chci či nechci ale občas musím - třeba nějaký lístek na dně od rostlinky a tak...)
A jak je to filtrem po nemoci - předpokládám, že když filtr běží tak by léčivo mělo působit i tam...z filtru jsem vyndal uhlíkovou vložku... (dočetl jsem se, že ty mrchy kolem třech dnů umírají hladem :) )

A ještě pro upřesnění způsob léčky:
teplotu jsem zvýšil na 30 stupňů
přidal sůl
a jako lék je použit anti-ichtin
každý den odsávám dno abych těch mrch ze dna odsál co nejvíce ale maximálně 10 procent vody - což je u mě 20 litrů - dolívám čerstvou a přisoluji - a až pak podávám lék. Léčby by prý měla trvat minimálně deset dní. (takto mi to bylo poraděno) - vím, že způsobů je asi více.
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď a pomoc... :)
Michal.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 12:49 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Protože tazatel píše slovensky, je to celkem jasné, ale kdyby byl od Jičína jako já...tak tedy to riziko je dost velké... hop ahoj mrazením klesá riziko podle některých zdrojů o dvě třetiny. Už lovím málokdy...jen když je velká invaze perlooček, ale mrazák mám asi z dobrého zdroje, bo neléčím ano
Ó ne, znám spousty lidí, kteří mají hojné zdroje, téměř chemií a chorobami neposkvrněné, a proto bez obav živé krmí...jen jsou také lokality, kde je takové krmení velkým problémem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 12:43 R Muž romant [27987] Re: Bob66
Připojuji se a Tvoje zkušenosti s krmením živým krmivem mohu potvrdit, taktéž to tak aplikuji bez úhynů a jiných problémů. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2011 12:39 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: uchoLV
Krmím takhle poslední rok denně, buď živé nebo mražené když nalovím víc a ještě jsem žádný úhyn ani nemoc nezaznamenal, tak tady nepiš o zlých radách X-) Riziko zavlečení nemoci sice je, ale o nic menší jako když budeš krmit kupovaným mraženým a živým krmivem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 10:08 Muž uchoLV [7] Re: Sid
Nerobme z toho zase nasilu nejakú akčnú konfrontáciu. Chcel som len povedať ,že rada bez strachu vypustite nalovené blešivce do akva je veľmi zlá. Neradím nikomu to opakovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   06.11.2011 09:55 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: uchoLV
Pošlu vám dva nožovce - napište mi do SZ adresu.
A nevyšilujte, nemáte důvod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   06.11.2011 09:55 HaDaS Re: uchoLV
Já bych se do Sida moc nenavážel, a to z jednoho důvodu. Mnoho lidí tě od chovu těchto ryb odrazovalo na rybicky.net/forum/16617-chov-nozovcov-skvrnitych-chitala-lopis . Kdyby jsi na jejich rady dal, neřešil bys tady úhyn.
Nejprve se podívej na to, co jsi mohl udělat jinak ... hlavně výběr ryb ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   06.11.2011 09:43 Muž uchoLV [7] Re: Sid
To o mieste nalovenia by Vás nemalo zaujímať skôr predtým ako podáte tak sebavedomé vyhlásanie ,že je to nemožné a sci-fi..?. Podmienky chovu sú konštantné ryby prosperujú kvalita vody v poriadku... a zrazu ju to zabije. Nemôžem dokázať na čo ryba umrela, ide mi o to ,že tá Vaša rada bola podľa mňa ozaj zlá , či už bola ,alebo nebola príčinou smrti. Mal som veriť svojmu bojazlivému rozumu a nedať na svätožiaru pri mene. moja chyba
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 09:30 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: uchoLV
Tak to je mi líto, že máte tyto problémy.
Máte obavu, že se ryby blešivcem otrávily? Nebo že blešivci přenesli na ryby nějakou strašlivou nemoc, která je během 2-3 dní zahubila?!
To si já neumím představit ani jako S-F! hmm
Žijí v té řece, ze které jste blešivce nalovil, i ryby?
Spíš byste měl popsat podmínky, v jakých jste nožovce choval...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 09:12 Muž uchoLV [7] Re: Sid
Uhynul. Takže podľa Vás je pravdepodobnosť zavlečenia choroby blešivcami nulová. (druhý nožovec sa tiež dosť zvláštne správa tak neviem či by ste nemali ubrať z tej istoty)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 09:05 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: uchoLV
...keby mi náhodou dnes ráno uhynul jeden nožovec...
Nějak nerozumím tomu, co jste napsal... :-O Tak uhynul nebo neuhynul?
Pokud uhynul, neumím si představit, jak by to mohli zavinit blešivci! Snad jen, že by se jimi mohla vaše ryba udávit. hmm Pravděpodobnost se ale blíží 0...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 08:50 Muž uchoLV [7] Re: Sid
Ďakujem za radu. Mohli by ste prosím napísať na koľko percent to považujete za bezpečné? Len aby som vedel nakoľko spoľahlivá rada to bola ... keby mi náhodou dnes ráno uhynul jeden nožovec. Nevravím ,že je to Vaša chyba ,je to moja chyba,ale keby som Vás neposlúchol vedel (veril) by som ,že ho zabil druhý nožovec a nie choroba... takto som si zarobil na hrozný stres
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2011 14:25 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: uchoLV
Tak se už dál nebojte a vpusťte blešivce do akva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2011 09:08 Muž uchoLV [7] – živé krmivo
Dobrý deň ,chcel by som sa spýtať či jestvuje nejaký spôsob ako dezinfikovať živé krmivo tak ,aby prežilo. Ide o to ,že by som chcel do akva vypustiť blešivce nalovené v rieke ,ale bojím sa nejakej nákazy. Doteraz som kŕmil len varenými ktoré ryby dobre prijali ,ale nedávno som narazil na info ,že sa v akváriu môžu celkom pekne množiť ,a ako bonus pomôcť s detritom, čo ma zaujalo. Ďakujem za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 10:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: rriki
V zivote jsou chvile, kdy si moc vybirat nemuzes a udelas treba i to nejhorsi co muzes, protoze Ti nic moc jineho (at uz z jakehokoli duvodu) nezbyva, ale aspon neco jsi udelal... A ta ryba to prezila, dychala pak na obe, to ze po kratkem case prisli vnitrni paraziti, mohlo to byt sice oslabenim (nerikam ze ne), ale odesly na to 2 ryby a treti to rozchodila jen tak tak, paradoxne to prezil nejmensi a nejslabsi kus Tercovce - vsechny jsem lecil Flagellolem. Nerikam ovsem, ze jsem bez viny, to v zadnem pripade. Clovek kdyz neco dela, mel by byt predem na nektere situace pripraven, coz ja ani zdaleka nebyl. Pak neni kam rybu dat, neni po ruce idealni lecivo, ryby se koupou v kyblech do kterych neni behem koupele videt jinak nez zhora... Proste jsem dost veci podcenil, a jako mnoho jinych jsem si rikal, ze prece proc by zrovna u mne nemoci, prece nebudu mit takovou smulu kdyz po delsi dobe konecne zase akvarko... Jo, sypu si popel na hlavu, ale jak uz jeden takovej rikal: >>Kdo jste bez viny, hodte sutrak...<<

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 3407x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3509-dezinfekce?od=20