30 • 78 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Akvarijní rostliny » echinodor a bublinky? 

Aquato.cz

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 155x
03.07.07 10:25:00  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekpetrys® – echinodor a bublinky?
Ahoj, může echinodorus amazonicus na listech bublat(vytvářet kyslík) jako např. egeria densa? U mě než se zapne osvětlení, není na listech nic a po určité době vidím na okrajích listů, zespod listů a místy i na plochách listů bublinky, je možné, aby takhle vytvářel kyslík?
Dík za odpovědi. :-)
03.07.07 11:00:03  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmatlala®
ano je, a není to nic zvláštního mě to dělalo taky ale u ech. rossi
03.07.07 11:18:43  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekpetrys®
tak to jo, dík za odpověď, já vím, že u jemnolistých rostlin je to normální, ale že by se to dělo taky u širokolistých rostlin jako jsou echinodory by mě nenapadlo :-D
03.07.07 11:27:00  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9)
Je fajn, když fotosyntéza probíhá i v širokolistých rostlinách.... smich
Velice zajímavý pohled je např. na asimilující listy anubiasu nebo C. pontederiifolia (a dalších!) pomocí lupy. To, co bez lupy oko vnímá jako jakýsi "sametový povlak" jsou tisíce malých bublinek kyslíku. :-)
03.07.07 11:35:48  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekpetrys®
a jsou na netu taky nějaký fotky?
03.07.07 11:44:34  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - isamik®
Me to delal anubias barteri, sice neudelal ten sametovy povlak, ale bublinky cca 1mm ano, nekolikrat se poradilo na nekterych listech udelat i bublinu blizici se 1cm v prumeru, byla sranda kdyz se k tomu doplazil snek :-D !
Jinak zkousel jsem to fotit a nejak se mi nedarilo, neumel jsem to spravne zaostrit.
03.07.07 12:53:56  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLuXy®
Fotka k příspěvku Mne sa zadarilo! X-) hop hop

03.07.07 14:01:22  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9)
Pěkná bublina. palec
Já mám ale na mysli pidibublinky na svrchní straně listů. Zkuste mrknout... :-)
03.07.07 14:11:29  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLuXy®
Mrkám a stále nič... :-D
03.07.07 14:14:38  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - isamik®
Tak to me se tam delaly, ale ted co se daleko vic rozmohla sinice ne :-(
03.07.07 14:15:34  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9)
A na spodní straně aktuálně bubliny jsou?
Ony ty bubliny by se měly tvořit teprve tehdy, až je okolní voda nasycena kyslíkem. Takže pokud není, stíhá se vyprodukovaný kyslík rozpouštět.
(A nebo jsem měl nějaké divné rostliny... smich )
03.07.07 14:16:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLuXy®
Na spodnej strane boli (viď foto) a zbiehali sa do tej veľkej palec
Ale egeria začne bublať asi hodinu po zasvietení a anubias len asi po 4-5 hodinách
03.07.07 14:17:01  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - isamik®
No kdyz se delaly zespod tak byli i navrchu, ted uz nekolik dnu nejsou ani zespod :-(
03.07.07 14:26:54  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLuXy®
Neviem, navrchu som nevidel (ale lupou som ich nehľadal) a keď ich nemáš tak skontroluj co2, možno ho je málo X-) (alebo sa mýlim :) )
03.07.07 14:27:50  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - isamik®
:-) CO2 to nebude, my akvarko ma jinej problem jen nevim jakej :-).
03.07.07 14:38:58  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9) – To LuXy
"...navrchu som nevidel (ale lupou som ich nehľadal)..."

Právě o té lupě to je!... ;-)
03.07.07 14:43:22  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLuXy®
Ale veľmi sa mi nechce močiť hlavu v akvárku (a pod vodou neviem otvoriť oči takže...). :)
Ale skúsim kuknúť X-)
03.07.07 14:45:00  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - isamik®
Side, muze byt ze jsem je jednu chvili videl i okem, bez lupy? Nebo sem videl nejakou haluz :-)?
Ted sem to jeste lupou zkoumal, a zjistil jsem, ze tam malilinkate bublinky na stredu listu mam, podel te "hlavni cary", tedy jen na asi 2listech. Ze spod je pouze nekolik malo bublinek.
03.07.07 18:14:15  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSidonius (-12-11-10-9)
To LuXy:
Nemyslím si, že když není vidět bublinky O2, musí to nutně znamenat, že chybí CO2, (nebo jiné živiny), zkrátka - že fotosyntéza neprobíhá. :-)
Jak jsem zmínil - domnívám se, že bublinky je vidět "tím víc, čím víc" je voda nasycená kyslíkem. Ve vodě nasycené kyslíkem se nově vyprodukovamý O2 nemůže rozpouštět.
Naopak v prostředí, kde působením dýchání organismů (ryb a rostlin) a bakteriální činností při aerobním rozkladu odpadních látek dochází k jistému deficitu kyslíku, nemusí být vidět žádné stopy po jeho produkci rostlinami, přestože fotosyntéza probíhá o 106. Kyslík se totiž stíhá rozpouštět. :-)
(Samozřejmě vycházím z předpokladu, že rostliny mají v obou případech k dispozici všechny podmínky potřebné pro fotosyntézu! ;-) )
Toť moje představa. Možná ji někdo doplní nebo opraví... :-)

To Isamik:
I pro vás byly určeny předchozí řádky. :-)
A co se možnosti vidět pidibublinky pouhým okem týče - samozřejmě, že je to možné! ano
Já mám ty své oči už poněkud opotřebené... hmm :-)

03.07.07 19:43:09  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekpetrys®
dík všem za reakce ahoj
17.03.08 10:15:11  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekbucliik® – Re: Sidonius
Dobrý den, dřív jsem na rostlinách neměla bublinky, poslední dva dny bublám CO2 z kvasnic a bubliky jsou vidět. Jsem trochu zmatená-neměly by se ty bubliny(podle toho co jsem četla) uvolňovat když je voda nasycená kyslíkem tolik, že už se další nerozpouští? No ,ale když je tam CO2 tak by zase tak nasycená být neměla, ne?-nebo obsah kyslíku nemá s obsahem CO2 noc společného?
17.03.08 10:37:36  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfilipsi® – Re: bucliik
Ja si myslim, ze roli hraji obe dve veci. Rychlost tvorby kysliku, i jeho obsah ve vode. A take proudeni vody v nadrzi. Kyslik se difuzi z povrchu listu dostava docela pomalu. "mezni" vrstva u listu se nasyti, a zacnou se tvorit bublinky. V akvarky jako celku je jeste "misto" pro nejaky ten kyslik, ale bublinka uz jede nahoru (po ceste se z ni zas kousicek ztrati).
Podobne jako pri bublani co2 - Poustime-li ho dost pomalu, nebubla nic a hned se rozpousti. Kdyz pridame, rozpustit se nestihne (do nejakeho pracovniho bodu pouziteho difuzeru) a stoupa v bublinkach vzhuru. I kdyz je jeste na nej v akvarku "misto". Cim mene "mista" na nej je, tim pomaleji se rozpousti bublinky zacinaji stoupat pri nizsim prutoku co2.
17.03.08 10:53:53  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekbucliik®
děkuji, tohle vysvětlení se mi líbí ano
17.03.08 11:06:15 / 17.03.08 11:06:48  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: bucliik
I když se vám vysvětlení Filipsiho líbí, dovolím si ještě na vaše otázky reagovat. :-)
...obsah kyslíku nemá s obsahem CO2 nic společného...
Společného mají velmi mnoho! Oba jsou základní a nedílnou součástí fotosyntézy.:)
Ale vám jde o jinou věc... ;-)
Dříve jste na rostlinách neměla bublinky, protože fotosyntéza, jejímž odpadním produktem je O2, neprobíhala natolik intenzívně, aby se projevil nadbytek kyslíku ve formě bublinek. (Kdy se objevují zřetelné bublinky tady už popsáno bylo - když se kyslík nestačí rozpouštět.)
Zvýšením koncentrace CO2 jste rostlinám dodala limitující živinu a tím je "nakopla" k vyšší produkci O2.
ale když je tam CO2 tak by zase tak nasycená být neměla, ne?-nebo obsah kyslíku nemá s obsahem CO2 nic společného
Obsah jednoho plynu neovlivňuje obsah druhého plynu v tom smyslu, že by např. umělé sycení CO2 snižovalo obsah O2. Z tohoto pohledu spolu obsah CO2 a O2 nesouvisí. :-)

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 04.12.08 19:37:45 • 2.533 s